Збірка виховних заходів

Про матеріал
Виховні заходи з використанням краєзнавчого матеріалу та історико - культурної спадщини Подільського регіону. Рекомендую використовувати керівникам гуртків у позашкільних навчальних закладах. До збірки входять пізнавально - розважальні програми, розробка квесту та родинні свята.
Перегляд файлу

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ВІННИЦЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

 

Вінницька обласна станція юних натуралістів

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховання  національної свідомості

гуртківців на основі 

вивчення краєзнавчого матеріалу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Вінниця 2019 р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ

ВІННИЦЬКОЇ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

 

Вінницька обласна станція юних натуралістів

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховання  національної свідомості

гуртківців на основі  вивчення краєзнавчого матеріалу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензент:

Шмаль Н. А. – завідуюча відділом інформаційно – методичної роботи Вінницької обласної станції юних натуралістів, Відмінник освіти України.

 

 

 

 

 

Автор-укладач:

Мельник В. А. – керівник гуртка – методист Вінницької обласної станції юних натуралістів

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Виховні заходи з використанням краєзнавчого матеріалу та історико – культурної спадщини Подільського регіону. Рекомендовано використовувати керівникам гуртків у позашкільних навчальних закладах

 

 

 

Зміст

 

Передмова 

І. Пізнавально – розважальні програми:

1.1. «Осінь – чарівниця»………………………………………………………….... 8   

1.2. «Маленька господарочка» ……………………………………………………. 17

ІІ. Квест «Мандруємо Вінницею»………………………………………………… 23

ІІІ. Родинні свята:

5.1. «Ми – Вінничани»…………………………………………………………….. 30

5.2. «Космічні мандри з пересадкою у Вінниці»………………………………… 36

Література

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Передмова

Почуття патріотизму є однією з провідних цінностей, якими має оволодіти підростаюча особистість. Патріотизм особистості закономірно пов’язаний з гуманізмом, соціальною справедливістю, взаємоповагою. Загалом морально невихована особистість не може бути й патріотом, оскільки це почуття асоціюється з любов’ю до рідної землі, родини, народу, держави.

Неможливо відокремити патріотизм від національних святинь, національної свідомості й самосвідомості, шанобливого ставлення до національної культури, толерантного ставлення до кращих надбань народів, що населяють Україну.

Причетність вихованця до всіх аспектів життя суспільства й відповідна турбота мають бути визначальними для патріота – громадянина. Тому важливим для розвиненого почуття патріотизму виступить усвідомлене шанобливе ставлення людини до власної оселі, школи, вулиці,міста, яке має постійно втілюватись у відповідних практичних діях.

Головним пріоритетом сучасного патріотичного виховання має стати вироблення переконаності дітей, що сила українців у їх єдності. Лише завдяки почуттям національної єдності, злагоди, миролюбності можна зберегти Україну, зміцнитись, стати рівним серед рівних.

Із змістової точки зору патріотичне виховання в сучасних умовах – це, насамперед, становлення національної свідомості, почуття належності до рідної землі, народу. Цей процес має два етапи, що відповідно характеризуються різними рівнями засвоєння національних цінностей. На першому етапі здійснюється етнічне самоусвідомлення на основі засвоєння рідної мови, родинних звичаїв, традицій, національної міфології, фольклору, мистецтва; народних поглядів, переконань, ідеалів, загальноприйнятих норм поведінки. На другому етапі – громадянсько – патріотичне самоусвідомлення – в процесі залучання вихованців до продуктивної діяльності, спрямованої на розбудову власної держави, її впорядкування і зміцнення; вивчення історії Вітчизни, героїки минулих епох, трудових подвигів, подвижництва в ім’я вільного життя.

Відповідно до Концепції Національно – патріотичного виховання дітей та молоді патріотизм – це особливе, безумовне і високо смислове почуття – цінність, яке характеризує ставлення особистості до народу, Батьківщини, держави та до самої себе. 

.

Основним завданням патріотичного виховання є формування здатності дитини пізнавати себе як члена сім’ї, родини, дитячого об’єднання; як учня, жителя міста чи села; виховання у неї любові до рідного дому, школи, вулиці, своєї країни, її природи; до рідного слова та державної мови, побуту, традицій, культурних особливостей як рідного, так і інших етносів українського народу.Тому чільне місце у формуванні змісту масових заходів в закладах освіти має займати краєзнавчий матеріал:

      ознайомлення з видатними та пам’ятними місцями рідного міста,

      видатними постаттями, непересічними особистостями, що зробили вагомий  вклад у розбудову міста

      знаними спортсменами, науковцями, лікарями, волонтерами

      використання малих фольклорних форм даного регіону

      повідомлення про освітні заходи, акції, природоохоронні операції, флешмоби, що проводяться в рідному місті, які варто підтримати чи  до яких варто долучитись

Невід’ємними складниками у формуванні сценарію проведення масових заходів мають бути елементи виховної бесіди, діалогу з гуртківцями, пізнавальна інформація про рідне місто, область, край, людей і події, що пов’язані з ними, написання творів, віршів, листів, вітальних листівок. Видатні постатті, успішні люди, патріотично спрямовані, що уміють переборювати життєві труднощі і йдуть до власної мети, стають зразком для вироблення в дітей власних життєвих стратегій.

Проведення масових заходів із використанням малих фольклорних форм – загадок, лічилок, мирилок, приказок і прислів’їв, народних прикмет, уривків з казок, дитячих пісень, колискових, щедрівок, колядок, веснянок, закличок. Реалізуючи їх виховний потенціал, варто пояснювати дітям, що багатство і розмаїття народної творчості свідчить про мудрість і талановитість українського народу, а знання і трепетне ставлення до них стане запорукою збереження цього багатства для майбутніх поколінь. 

Підготовка спільних родинних заходів сприяє зближенню, прояву пошани до власної родини, гордості за батьків, дідів та далеких пращурів, родинні традиції яких зберігає кожна сім’я.

 

 Пізнавально  - розважальні програми

Тема:  «Осінь – чарівниця»

Мета:  Продовжувати знайомити дітей з осінніми перетвореннями в природі; сприяти створенню жартівливої та невимушеної атмосфери; розширювати кругозір дітей та закріплювати вивчений в період гурткової роботи матеріал з теми «Осінь»; формувати уміння працювати в команді, уміння милуватись красою природи; уміння милозвучно висловлювати власну думку завдяки багатству рідної мови; розвивати індивідуальні творчі здібності вихованців засобами мистецтв; виховувати естетичний смак, екологічну свідомість, любов до рідного краю.

Вікова категорія: молодший шкільний вік

Обладнання:ТЗН, електронні носії інформації, ppt презентації, матеріали для конкурсів, декорації, призи, фішки

Хід проведення

1. Вітання. 

-                      Надворі осінь. Прекрасна чудова пора. За вікном уже відлітають у вирій останні журавлині ключі, в прощальному танку кружляє багряне листя, облітаючи з дерев.

-                      А у нас весела осіння пора – канікули. Це час для розваг, пізнання нового, прояву своїх здібностей, час для улюблених справ.

 

2. Повідомлення теми та завдань

-         Тому  спілкуємось на осінні теми, розважаємось, створюємо позитивну ауру, багато посміхаємось, дізнаємось та запам’ятовуємо нове, сміливо показуємо свої знання, уміння. Максимально проявляємо свої творчі здібності, розкриваємо в собі поетів, танцюристів, дизайнерів, акторів. Та заробляємо фішки. Найактивніші учасники отримують за результатами підрахунку призи.

3. Основна частина

-         Дивлячись у вікно ми можемо промовити одне слово – «осінь».  Для кожного ця осінь своя. Якщо накласти на зображення музику – виникають емоції.  Щоб набратись отих осінніх емоцій та переживань подивимось на екран. Після перегляду скажемо своє враження про осінь одним словом. (Кліп на музику Ф. Шопена «Осінь»)

Гра «Моя осінь»

Завдання: передаючи м’яч по колу сказати одним словом – яка ж для тебе осінь (весела, яскрава, гарна, неповторна, чарівна, сяюча, сонячна, сумна, багряна, золота і т. д.)

-  Жодна пора року так не додає смутку, як осінь. Але і пробуджує бажання творити, описувати та вимальовувати її красу.

Пушкін порівнював осінь із красунею, що вмирає. А от українську осінь наші поети  змальовують напрочуд мальовничо. У Ліни Костенко осінь навіть дикунська. Відліт журавлів, озимина, що зеленіє скільки сягає око, рипіння старого дуба,барвистий падолист – все ми можемо уявити дякуючи поезії. 

Багато письменників творили свої найкращі шедеври восени. Спробуємо і ми.

Конкурс: «Осіння поезія»

Завдання: продекламувати з почуттям вірш (3 учасника). Всі інші вихованці об’єднуються у дві команди та складають гумористичні рядки за заданими римами. Бажано використати усі запропоновані рими.  (під  час підготовки звучить музика) Вірші: 

1.     Красива осінь вишиває клени Червоним, жовтим, срібним, золотим.

А листя просить: - Виший нас зеленим!

Ми ще побудем, ще не облетим.

2.     Горобина уся червона, Навіть листя червоне теж. І висять перестиглі грона У красі дивовижних пожеж.

Ніби все навкруги палає І горить золотим вогнем. Дуже гарно в гаю буває,

Коли сонце — осіннім днем!

.Рими: Летить – мовчить, з дубів – грибів, ніг – барліг, надворі – в коморі, гарбуз – загруз, лисиця – не спиться, їжак – хижак, тепло – дупло, гріє – жовтіє, квасоля – парасоля, юннати – збирати, палити – сварити, летять – гелготять, вода – не біда

(читання віршів, створених командами)

- Українці спостерігаючи за осінньою красою та її щоденними змінами складали прислів’я та приказки. Які потім з покоління в покоління переходили до нас. І тепер складають солідний багаж  українського фольклору. Ви їх чуєте восени дуже часто від бабусь, вчителів, керівників гуртків

- Конкурс: « Знайди собі пару»

-         Завдання: (10 учасників) Діти отримують листочки з частинами прислів’їв та приказок про осінь. Потрібно  знайти собі пару, щоб доповнити приказку.

-         (читання приказок  парами)

-         Молодці, швидко шукали собі пару. Ці уміння вам точно знадобляться для наступного конкурсу, тому що ми спробуємо станцювати жартівливий танок осіннього листя. 

- Конкурс «Танець двірника»

-         Завдання:  Осінні листки парами кружляють, в швидкому темпі під вітер танцюють парами. А кому пари немає – той не танцює – а працює. Улюблена пора року двірника – осінь. Тому той, хто не знайде собі хутко пару – танцює з мітлою навколо всіх. Музика зупиняється – всі хутко шукають собі нову пару. Двічі танцювати з одним і тим самим партнером  забороняється.

(танець з мітлою)

-         Багато нападало листя. Спробуємо в ньому розібратись. А то, збираючи для аплікацій листки ми часто не знаємо з якого дерева чи куща цей листочок впав

 

Конкурс «Звідки я впав»

Завдання: (6 учасників ) діти тримають перед собою листки. Слухають  повідомлення про дерево чи кущ. Якщо цей листок саме з цього дерева – піднімають листок вверх.


 

Запитання:

1.                  Це дерево росте практично на кожному континенті. А батьківщиною цього дерева вважають Грецію. В основному використовувався як декоративна рослина. Пізніше стали використовувати його насіння, плоди і кору. В якості лікарського засобу його використовували не одну сотню років. До складу плодів і листя каштана входять біологічно активні речовини, що сприяють зміцненню стінок кровоносних судин, швидкому згортанню крові. Насіння цієї рослини подрібнюють  в муку і додають в корм худобі.  (Гіркокаштан, або як ми звикли його називати – кінський каштан)

2.                  Деякі види рослин з цього роду мають можуть бути і деревом, і кущиком. Усі види являють деяку цінність як корм для тварин. Листки й молоді пагони більшості видів цієї рослини  добре поїдаються дрібною рогатою худобою, особливо козами. Через це одну з цих рослин назвали козячою.  Бджоли збирають з неї нектар, пилок, клей. За період цвітіння (шість днів) кожна бджолина сім'я може зібрати з неї до 13,5 кг меду. За тиждень до Великодня ця рослина ще й б’є дітей. (Верба)

3.                  Загальна кількість видів — близько 60. Її ім'я носить місяць в українській та чеських мовах . Кору цього дерева  використовують для накладання пов'язок при переломах кісток.  (Береза)

4.                  У багатьох народів вважався найкрасивішим деревом, і до нього ставилися з пошаною і любов'ю. На латинській мові недарма так і називається: «гарне дерево». Починає цвісти на відкритих місцях у двадцять років, а в лісі — в п'ятдесятилітньому віці. Ці дерева займають  27% площі державного лісового фонду України. Листочок цього дерева зображують на писанках для подарунку саме хлопчикам. (Дуб)

5.                  Це чагарники або (у деяких видів) невеликі дерева. Назва цієї рослини згідно з давньою версією походить від слів «мокра земля», «болото» саме через любов до вологи цієї рослини і її поширенням у болотистих місцях. Колись у сиву давнину вона пов'язувалася з народженням Всесвіту, вогненної трійці: Сонця, Місяця і Зірок.  Дуже популярна в народі, оспівана в народних піснях рослина. (Калина)

6.                  Існує біля 125 видів, батьківщина більшості з яких — Азія, але кілька видів також зустрічаються в Європі, північній Африці і Північній Америці. 

 

Стилізоване зображення листка одного з видів цієї рослин з солодкою назвою займає центральну частину державного прапора Канади і нанесене на куртки канадських хокеїстів. Він також — національний символ цієї країни. І, звичайно, таке дерево прикрашає своїм виглядом дендрарій нашої станції юних натуралістів.(Клен)

(Презентація «Звідки я впав») Див. додаток 1 - Що ж робити з цим осіннім листям?

(Бесіда з дітьми – трудовий флешмоб по загрібанню осіннього листя, операція «Опале листя»)

-         Назбирайте листя для аплікацій. Тільки сухеньке. Бо після дощу воно погано засушується, втрачає колір. І кому взагалі потрібен цей дощ. Тільки всім завжди заважає. І взуття мокре, і надворі не так багато погуляєш. Краще б його взагалі не було… Чи все таки потрібний для чогось?

 (підвести дітей до того, що завдяки дощу наливаються соком яблука, груші, росте гарно городина )

-         Овочі та фрукти ми звикли бачити у себе на столі. В них багато поживних речовин для організму людини , вітаміни, необхідні калорії. Українська кулінарія славиться різноманітними стравами з овочів. Які страви з овочів готують на Україні?  А яка страва вважається традиційною?

Естафета “Борщ»

Завдання: ( 2 команди по 3 учасника.) Кожен учасник по 4 рази підбігає до тарелі, вибираючи лише ті овочі, які входять в склад борщу)

(починається конкурс за звучанням музики)

(перевірка правильності виконання, фішки)

-                      Коли ми ставимо страви на святковий стіл, то прикрашаємо їх настільки гарно, що деколи навіть шкода куштувати. Як ваші мами прикрашають?  

Навіть існує ціле мистецтво прикрашання з овочів та фруктів.

(Презентація «Карвінг») Див. додаток 2

 

-                      Мистецтво художнього різання по овочах і фруктах, зародився багато років тому в Таїланді.  Майстри карвінгу передавали свої знання у спадок.

-                      Згідно з переказами, в 1364 році молода дівчина прикрасила вирізаними з фруктів і овочів квітами плавучу лампу для Королівського Фестивалю. Король високо оцінив її творчість і проголосив фігурне різання по фруктах і овочах культурною спадщиною Таїланду, яким зобов'язана володіти кожна жінка. За тисячі років воно поширилося по всьому Далекому Сходу та ,передаючись із покоління в покоління, стало частиною національних традицій багатьох країн.

-                      Увага на екран. Ваше завдання відгадати з якого овоча, фрукта, ягоди створено вирізалочку

-                      Яблука, які ж вони смачні. Аж захотілось скуштувати. Хто дуже любить яблучка? 

Конкурс  «Яблуко – грибочок»

Завдання: (6 учасників) ми бачили мистецьку різанину з овочів та фруктів, а тепер у нас мистецька гризанина  фруктів. Потрібно, поки звучить музика, обгризти яблуко так, щоб вийшов по формі грибочок.

(всім іншим дітям в залі пропонуються шматочками нарізані яблучка для пригощання)

-   Ось це єдині гриби, які вам дозволено вживати самим. Збирати лісові гриби можна лише під наглядом дорослих.

-   Фрукти та овочі – чудовий запас їжі на зиму. Українці роблять запаси на зиму.

Але де це все добро традиційно зберігалось в українських селах?

Жартівливий конкурс «Погрібник»

Завдання:  (6 пар дітей) зобразити пантомімою   те, що зберігається у погрібнику. Глядачі повинні відгадати

Купа буряків

Мішок бараболі

Ящик цибулі

Діжка квашеної капусти

Кошик груш

Баночка яблучного варення

-        І ще щось залишилось  в погрібнику. Відгадайте, що це за культура?

Конкурс: «Осіння скринька»

Завдання:  Відгадайте, що це.  Колись на Україні всі дорослі парубки боялись потримати його в руках. Що це? Чому боялись? Розкажіть, що це за традиція?

(діти висловлюються, вказують свої варіанти відповідей)

-                     Давайте ми не будемо боятись гарбуза, а спробуємо з ним створити святкову атмосферу. На якому святі, що запозичене з -  за кордону, гарбуз відіграє головну роль? 

-                     Сучасне свято, яке походить від старовинного кельтського. Святкується в ніч на 1 листопада. 

Дод. інформація: 

Найгучніше відзначається у США, Канаді, Ірландії та Великій Британії. Не будучи державним святом, за популярністю Хеловін поступається лише Різдву. Під час святкування Хеловіну відбувається традиційне випрошування цукерок дітьми(англ.), відвідування тематичних костюмованих вечірок(англ.), прикрашання оселі та будівель, вирізання ліхтаря з гарбуза, цукрування яблук(англ.), розведення вогнищ, ловлення яблук з відра(англ.), розігрування друзів.

Конкурс «Прикрась будинок на Хеловін»

Завдання:  (команда з 4 дизайнерів) за допомогою декорацій, предметів, які даються, створюють святкові декорації до свята.

-        А для усіх глядачів ще один шанс отримати фішку, дати відповідь на запитання у нашій осінній вікторині.

Осіння вікторина Питання для вікторини:

1.                  Варені у воді фрукти. (Компот)

2.                  Фрукт, який обожнюють боксери. (Груша)

3.                  Про яку людину говорять: «Ну ти і фрукт!»? (Про неприємне, підозрілий або ненадійну людину)

4.                  У якого виду капусти вживається в їжу стебло? (Кольрабі)

5.                  На який рік отримують насіння капусти, моркви? (На другий. Це дворічні рослини)

6.                  Що перси називали синім помідором? (Баклажан, у них це звучить як «бабиджан»)

7.                  В честь якого овочевого рослини назвали вітамін Р? (Паприки, червоного стручкового перцю - з нього вперше виділили цей вітамін)

8.                  Савойську капусту можна тушкувати, смажити, класти в борщ і начиняти нею пироги. Але для чого вона, на відміну від білокачанної «кузини», не годиться? (Для квашення)

9.                  У світі щорічно споживається 58 мільйонів тонн цих соковитих ягід сирими, вареними, смаженими, а також у вигляді консервів, паст, соусів, соку. Що це за ягода? (Томат, або помідор)

10.             Щоосені в американському штаті Нью - Гемпшир проходить незвичайна регата на цих гігантських видовбаних плодах з мотором або під вітрилом. Що це за плоди? (Гарбуза)

11.             Ростуть на овочевих грядках пироги? (Так, патисони - назва походить від французького слова «пиріг»)

12.             Яким овочем у Стародавньому Єгипті на будівництві пірамід годували рабів, щоб вони не захворіли? (Часником)

 

13.             Який фрукт знаходиться в середині мішені? («Яблучко»)

14.             Абрикос, який на осінь оголосив сухе голодування. (Курага)

16 Які овочі «метають ікру»? (Баклажан, кабачок)

17.             Бобова культура для перевірки принцес на чистоту королівської крові. (Горох)

18.             Філософи давнини, розрізаючи цей овоч впоперек, пояснювали на ньому учням будову Всесвіту. В середні віки вважали, що цей овоч оберігає від стріл і ударів мечів. (Цибуля)

19.             У Стародавньому Єгипті цей овоч у вареному вигляді подавали на десерт. З латинської перекладається як «голова». (Капуста)

 

Рухавка «Осінній флешмоб»

Завдання: рухами відтворити названу осінню картину

-   сильний вітер, хитаються дерева

-   хитаються , злітає осіннє листя

-   набігають хмари, починається дощ

 

-   Яка чудова сцена, талановиті люди в залі з акторськими здібностями. Чому б нам не створити невеличку театральну гумористичну постановку.

 

(звучить музика, роздаються та кріпляться листочки з ролями, готується сцена для представлення театру - експромту)

 

«Театр – експромт»

Старий Будиночок ясної погожої осінньої днини стояв посеред пустого безлюдного двору.  Дивився своїми давно підбитими вікнами як навколо нього кружляє і падає Осіннє Листя. Листя кружляло та танцювало, ніби востаннє, насолоджуючись польотом та м’яко приземлялось то на лівий куток Будинку, то на правий…Вкінці кінців приземлилось на холодну землю.

Старий Будинок шкірився від такої ніжності своїми вікнами, відкривав та закривав зі скрипом свої старі двері. Цей звук завжди будив Двірника, який нещадно ганяв своєю великою Мітлою Осіннє Листя по подвір’ю. Час від часу він із стогоном «Ооооой» сідав перепочити на стареньку подряпану Лавочку. Яка під ним скрипіла та потріскувала. Деколи біля Двірника на Лавочку сідали Горобці, щоб додзьобати за Двірником Булочку, яку він нещадно надгризав великими шматками з усіх сторін. Залишивши шматок Булочки на Лавці, щоб її додзьобали Горобці, Двірник далі продовжував ганяти Мітлою Осіннє Листя по подвір’ю.  Змівши його в кучу, вирішив перепочити, спершись на свою Мітлу.

Аж тут з криками та гвалтом прибігли на подвір’я сусідські Діти. «Ура! Канікули!» - кричали вони. Одразу добрались до купи Осіннього Листя та почали його підкидати. Далі почали ганяти Горобців, кришити Булочку, залазити з ногами на Лавочку. Робили все, що їм забороняли робити в школі. У них, канікули, а сьогодні ще й свято, якого вони чекали так довго – Хеллоуін. Тому вони  почали заглядати у вікна Старого Будинку, шукаючи як у нього можна залізти. З собою діти притаскали кумедного Гарбуза,  який щиро шкірився своїм вирізаним ротом, показуючи вирізьблені зуби. Також Діти принесли солодкі Смаколики, на яких вони дивились із хижою радістю, передчуваючи, як їх смачно жувати. 

Аж тут, як завжди восени буває, без попередження пішов Дощ. Такий сильний і гучний! Затарабанив по даху Старого Будиночка, намочив Осіннє Листя, яке одразу якось зморщилось і прилягло. Загнав незадоволеного Двірника під один дах із Дітьми. Двірник не дуже зрадів, бо з темноти Старого Будинку на нього неприємно шкірився Гарбуз. Горобці чкурнули під Лавку, та з заздрістю дивилися, як Діти поїдають Смаколики. А на Лавці кисла їхня недодзьобана Булочка, щедро полита Дощем. Що поробиш, прийшла Осінь!

 

4.Підведення підсумків, визначення переможців (за фішками). Вручення призів.

Світлина на згадку


 

Тема:  Пізнавально – розважальна програма «Маленька господарочка»

Мета: в ігровій та розважальній формі ознайомити вихованців з традиційно українським поняттям «господарочка». Формувати уявлення про уміння, яких повинна набути дівчина, щоб стати господаркою. Розвивати логічне мислення, мовлення, творчі здібності. Виховувати шану та повагу до українських традицій, колективізм, товариськість.

Обладнання: матеріали для проведення конкурсів, роздатковий матеріал, фішки, презентації, призи, медалі учасницям

Вікова категорія:  учасниці – 7-8 років, глядачі – молодший та середній шкільний вік

Хід проведення

1.Організаційний момент

 

2. Основна частина

Ведуча: - Якщо маленька людина в маленькому місті сумлінно робить свою маленьку справу – Всесвіт стає кращим. 

-                 В Україні так повелося, що весь побут залежить від жіночих вправних рук. Насправді цінувалися завжди жінки. Які уміли дати лад всьому. І хата у них блищала, і худоба була доглянута та нагодована, подвір’я чисте, хата підбілена,  вечеря наготована, діти радісні.. та ще й сама вона виглядала гарно – власноруч пошитий та вишитий одяг, довга коса та гарне намисто. Ось такий образ української жінки історично склався…

-                 Кожна дівчинка намагалась наслідувати маму. Тому було соромно не навчитись до заміжжя смачно готувати, гарно прибирати, вправно й охайно вишивати.

-                 Чи збереглись традиції українського господарювання в наш час – ми спробуємо перевірити.

  

(вибір трьох учасниць (7-8 років) та дітей групи підтримки)

 

-                 Наші учасниці змагаються за звання «Справжня господарочка». 

Допомагають їм у конкурсних змаганнях діти з групи підтримки.

 

 

 

 

 

Знайомство з учасницями

Конкурсне інтерв’ю «Я справжня господарочка»

Завдання:  Назвати своє ім’я та продовжити твердження ―Я справжня господарочка, тому що...»

Ведуча: - Шановні учасниці, для кращого знайомства вам пропонується  відповісти на запитання, які ви самі собі оберете за допомогою цієї чарівної скриньки. 

 

Конкурс  «Чарівна скринька»

(Кожна учасниця обирає завдання) Запитання:

1.                Яка улюблена страва вашої сім’ї? 

2.                Яку роботу ти виконуєш вдома, допомагаючи мамі?

3.                Які кімнатні рослини є в твоїй кімнаті?

4.                Навіщо в хаті такий предмет, як віник?

5.                Які домашні обов’язки у тебе є?

6.                Чи є у вашій сім’ї домашні улюбленці?  Хто за ними доглядає?

 

Ведуча: -  Коли українські дівчатка повертались додому з весілля, то кожна несла на собі пов'язану стрічку. Ці стрічки дівчатка вдома скручували та ховали до своєї скрині з приданим. А от на власному весіллі ними ж обдаровували дівчаток. Кожна дівчинка дуже дорожила цими стрічечками, щоб назбирати до власного весілля якнайбільше. Тому з ними поводилась дуже охайно та обережно. Вони лежали акуратно скрученими. А чи вмієте ви скручувати на зберігання стрічечки? От ми зараз і перевіримо.

 

Конкурс «Заверни стрічку»

Завдання: замотати правильно атласну стрічку (оцінюється швидкість та охайність)

 

Ведуча: - Ще дівчата, як вправні майстрині, вишивали. Бо що то за господиня, яка не одягнута у власну вишиванку! Ми знаємо, що були з грубого полотна сірого кольору сорочки на будень та з вибіленого полотна тоненько прядені  сорочки  про свято. Кожна українська дівчинка вчилась вишивати змалечку.

Техніки вишивки були різними. 

- А от як ви розрізняєте техніки вишивки – ми перевіримо.

 

Конкурс «Знавець вишивки»

Завдання: відгадати техніку вишивки та назвати її за підказками з літер. Учасниці працюють разом з командами підтримки.

 

(презентація «Українська вишивка»)

 

Ведуча: -  Для української народної вишивки характерне застосування великої кількості вишивальних технік . Техніка вишивання може включати цілий ряд вишивальних швів, яких в українській народній вишивці відомо понад сто.

1.  Хрестик, качалочка

2.  Болгарський хрестик, колодочки

3.Низь, мережка

4.  Хрестик косий, низь

5.  Качалочка, хрестик

6.  Вирізування,лиштва

7.Вирізування, тороки

8.  Гладь, тороки

9.  Хрестик, гладь

 

Ведуча: -  Все уміли українські жінки. Але славились ще й  тим, що могли смачно нагодувати, пригостити у власній господі. Надзвичайно багато різних страв уміли готувати. Основними продуктами для страв були вирощені власноруч овочі, фрукти, продукти, що давала домашняя худоба.

Також м'ясо, яке додавало сили при важких фізичних навантаженнях. 

Спробуємо продовжити у кулінарному руслі. Зараз модна передача «Майстер шеф – діти» А чи знають наші маленькі господині, як готуються традиційні українські страви. Та спочатку невелика бліц – розминка.

 

Гра «Третій зайвий», розминка перед кулінарними конкурсами

Завдання: прослухавши три назви рослин, серед них назвати зайву. Запитання даються почергово для кожної учасниці

1.    Огірок, кабачок, яблуко

2.    Буряк, апельсин, мандарин

3.    Цибуля, часник, груша

4.    Болгарський перець, помідор, слива

5.    Айва, картопля, капуста

6.    Вишня, гарбуз, черешня 7. Морква, диня, кавун

8.    Лайм,петрушка, лимон

9.    Кріп, селера, полуниця

Запитання до глядачів: маракуйя, манго, авокадо, спаржа 

(На екрані слайд із зображенням цих плодів)

Пояснення: хоч авокадо ї називають «зеленим салом» і за смаковими якостями він скоріше нагадує овоч, ніж фрукт – але за біологічними характеристиками це фрукт.

 

- Ну що ж, прийшла черга щось приготувати та показати свої знання з кулінарії. І приготуємо ми всесвітньо відому але українську страву, де головними компонентами виступають сааме овочі. Можливо підкажете яку?  - Але замість ножів та черпака у нас будуть листочки та олівці. 

 

Конкурс «Додай у борщ»

Завдання:  учасниці отримують листочки із зображенням частини овочів, які кидають господині в борщ. Потрібно домалювати решту овочів, які ви вважаєте потрібно використати для приготування борщу. Червоний борщ, який готує моя мама….Дозволяється взятии одного помічника із групи підтримки. Учасниці  займають місця за столиками, отримують картки, олівці. 

Картка: малюнки – буряк, квасоля, морква, цибуля… решта інгредієнтів домалювати. 

Додаткова інформація про борщ (Див. додаток 3)

 

Кулінарна вікторина з глядачами

(презентація «Українські страви», запитання – слайд з підказкою із літер)

1.              Друга страва з м'яса та картоплі, без якої не обходились жодні вечорниці. Готувалася зазвичай з м'ясом, чим зажила собі всенародної любові. Також існує з грибами

(Печеня)

2.              Колись їх їли лише на свята. Зокрема зроблені на пару, страва переважно святкова, бо сам процес приготування вимагає неабиякої кулінарної вправності. Але коли готуються за спрощеною рецептурою – називаються лінивими  

(вареники)

3.              На столі вони завжди вважались делікатесом. Готувались у горщику з додаванням цибулі, подавались головним чином до кров'янки, дерунів та різноманітних каш або просто з хлібом.

(Шкварки)

4.              Зі сметаною є традиційною частиною святкового столу на Благовіщення. У традиційній українській кухні їх споживали найчастіше у неділю — на сніданок або вечерю. Вони ж тертюхи (Зх. Україна), дранікі (Білорусія), брамборакі (Чехія)

(Деруни)

5.              Це відомий український напій.  Хлібний — з сухарів, фруктовий — із дичок — сирівець,а також борошняний, як-от ціберей. (Квас)

6.              Свято Петра та Павла (12 липня). В цей день із сиру, яєць та борошна пекли пампушки. Як вони називались?

(Мандрики)

7.              Цю страву готували на хрестини, страву на яйцях та маслі, яку за звичаєм готувала баба-повитуха і приносила на хрестини у горщику.

Всі присутні торгувалися за право розбити горщик. Найвищу ціну завжди давав хрещений батько дитини. Йому і діставався горщик з кашею, який він розбивав. Середину каші з грішми віддавали породіллі, а бабі — гроші на новий горщик. Кашу їли всі присутні і навіть брали її додому

(Бабина каша)

8.              Українська кулінарія розвивається, знаменитими на увесь світ стпли українські кондитери, які вигадали рецепт того, що безумовно  куштує кожен іноземний турист, перебуваючи в столиці України. Коли вперше випекли знаменитий київський торт? В якому році? Хто буде найближчим у відповіді? 

(1956 р.)

(Представлення робіт учасниць)  Конкурс дегустаторів.

Ведуча: - Кожна господиня повинна вміти за смаком розрізнити страву і продукти, з яких приготована ця страва. Перевіримо, хто з наших учасниць є кращим дегустатором. 

Завдання:  на тарілочках є різні види варення. Потрібно скуштувати та вибрати відповідну карточку із запропонованих назв.

Види варення на тарілочках:  вишневе, кизилове, мікс – смородина, малина, порічки, варення з кабачків та лимонів

Листочки з назвами: вишневе, кизилове, мікс – смородина, малина, порічки, варення з кабачків та лимонів, яблучне, варення з пелюсток троянди

(учасниці виконують завдання)

Глядачі:  повідомлення про історію виникнення варення (Див. додаток 3) Ведуча: - І перед тим, як підвести підсумки та визначити яка ж господарочка з підтримкою вболівальників набрала найбільше балів, спробуємо учасниць в позитивно – творчому конкурсі.

 

Конкурс «Мій настрій сьогодні»

Завдання: учасницям роздаються повітряні кульки, потрібно за допомогою фломастера намалювати міміку, що відповідає настрою учасниці сьогодні. Ведуча: - Все, щоб ми не робили по господарству, повинен супроводжувати позитивний настрій. Чи то робота на городі, чи то рукоділля, чи то кулінарія, звичайний догляд за кімнатними рослинами.

 

3. Заключна частина

Ведуча: - Підведемо підсумки. Зробимо підрахунок фішок.

(Вручення медалей – «Маленька господиня» усім учасницям. Учасниця, що набрала найбільшу кількість балів має право першою отримати приз)

-  Сподіваємось, що наші розваги сьогодні допоможуть вам у майбутньому стати гарними господинями. А якщо хтось із вас якийсь рецепт приготування української страви дізнався новий, то обов’язково спробуйте вдома приготувати разом із мамою. Бабусею чи старшою сестричкою.

 

 

 

 

 

ІІ Гра - квест «Мандруємо Вінницею»

Мета: Створити пізнавальне гумористичне середовище для кращого знайомства з рідним містом; формувати уміння швидко виконувати завдання задля спільної мети – перемоги у грі; розвивати творчі здібності, увагу, уяву та фантазію. Виховувати почуття патріотизму, бажання пишатись рідним містом та його визначними, культурними місцями.

Обладнання: друковані матеріали для проведення роботи на зупинках, ілюстративний матеріал, світлини, фішки, кольорові олівці, маршрутні листи ддя команд, призи команді – переможцю

Тип заняття:квест

Місце проведення: територія Вінницької обласної станції юних натуралістів

Вікова категорія: молодший та середній шкільний вік

Структура проведення квесту

І. Загальний збір команд в актовій залі

      Вступне слово про квест, назва, мета, хід проведення гри, правила гри

      Штрафні санкції (за порушення правил гри видають меншу кількість фішок на зупинці, додаткова фізкультура у вигляді присідань)

      Видача маршрутних листів командам, вибір капітанів команд

      Підведення підсумків (в актовій залі по завершенню мандрівки по зупинках. Перемагає команда, яка першою пройде усі зупинки та назбирає найбільшу кількість фішок)

ІІ. Старт команд

      Одночасно команди вирушають на змагання відповідно своїх маршрутних листів. Орієнтування за назвами зупинок. ІІІ. Підведення підсумків. Вручення нагород

Зупинки та завдання

Зупинка: «СВ шоу»

1. Конкурс « Адреса рідного краю». 

1.   В якій частині України знаходиться Вінницька область?

   Лівобережній

   Правобережній

   Нема такої області в Україні

2.   З якими областями межує Вінницька область?  /з Чернівецькою,    Київською, Кіровоградською, Одеською, Черкаською,           Хмельницькою, Житомирською/.

З. Чи існують держави, площа яких менша за площу Вінницької       області? /Кіпр, Кувейт, Ізраїль, Ліван/ 4. Скільки адміністративних районів входить до складу Вінницької області?  

   25

   27

   29 5. Яке місце в Україні за площею займає  Вінницька область? 

   15

   17

   11

2. «Вінниця у фотографіях»

Завдання: діти поділяються на 2 команди – хлопчики та дівчатка. Дівчаткам даються фото , хлопчикам назви. Потрібно підняти назву відповідного піднятого фото

3.   Доповни «дорожні» прислів’я. 

Із словом «їхати». Початок зачитується, друга частина шукається дітьми із роздрукованих

      Коли їдеш з дому на день, ……………. бери хліба на тиждень

      Краще погано їхати,  ………………..ніж хороше йти

      На мені далеко не поїдеш,  ………………..де сядеш, там і злізеш

      Не всі дома — …………….. половина поїхала

      їдь тихо —  ……………..обминеш лихо

      Швидко їдеш —  ………………….тихо понесуть

      Яке їхало,  …………….таке здибало

      Спочатку я на вас поїду,  ……………..а потім ми вас запряжем

 

4.   Жартівливий конкурс: Створити патріотичний потяг та проїхати дружно навколо клумби. Капітан команди на чолі потяга. 

 

Зупинка: «Вінницькі водограї»

Дод. інформація для ведучого зупинки

Фонтан ROSHEN (вінницький фонтан) - єдиний в Україні і найбільший в Європі плаваючий фонтан, побудований в руслі річки Південний Буг у Вінниці. Унікальність фонтану полягає в так званій "зимуючих технології", яка дозволяє занурювати конструкцію фонтану під лід на зимовий період. Згідно з технічними характеристиками висота струменя фонтану досягає 60 метрів, фронтальний розліт води - 140 метрів. Фонтан у Вінниці порівнюють з фонтаном в Еміратах Дубаї.

1. Бліц – опитування

Завдання: дати вірну відповідь на усі запитання за 1 хвилину часу

                     На якій річці у Вінниці побудований плаваючий фонтан?

                     Яка максимальна висота струменя фонтана?(60м)

                     На яку ширину розлітається вода? (140 м)

                     Коли відбулось відкриття фонтана? (4 вересня 2011 року)

                     Скільки було присутніх людей на відкритті? (70 тис.)

                     Населення становить 373,3 тис. вінничан (2016 рік).

2. «Тематичний пазл»

Завдання: із запропонованих розібраних на пазли слів скласти назви  кожного шоу

«Лебедине озеро. Фантазія», «Струни рідної душі»

«Ельфи», »Маленький принц», «Винаходи»

3. Гра «Не злякати рибу» 

Завдання: на галявинці біля озера розкладені по колу рибки. Команді потрібно якнайшвидше обійти коло дружби, не наступаючи на рибу та рухаючись змійкою – триматись за руки. 

4.Жартівливий конкурс: Заспівати пісню, якою можна відкривати фонтан Рошен в квітні наступного року

Зупинка: «Центральний міський  парк»

Дод. інформація для ведучого зупинки

Головним міським парком Вінниці є Центральний міський парк

Вінниці (кол. Центральний Парк культури і відпочинку ім. Горького), пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, площа якого становить 40 га. 

1. На території парку розташовані численні пам'ятники. Назвати які та за бажанням сказати місце їхнього розташування у парку

 (М. Горькому біля центрального входу, воїнам-афганцям, січовим стрільцям, загиблим міліціонерам)

2. Гра – релакс «Передай горішки по колу» 

Завдання: діти стають в коло і передають жменю горішків. Завдання – передати, щоб не впали. Якщо один горішок падає – не піднімати, а передавати ті, які залишились в руках. Скільки горішків добіжить до кінця. (Гру можна повторити двічі у повільному і швидкому темпі)

3.Художній конкурс «Перевтілення»

Завдання: діти об’єднуються у дві команди – хлопчики та дівчата. Кожній команді потрібно намалювати портрет білочки та одягнути на одного учасника із своєї команди

4.Жартівливий конкурс «Хокей на траві» 

Завдання: Вінницька школа вищої спортивної майстерності з хокею на траві міжнародного рівня проводить змагання білочок (дві команди  хлопчики – дівчатка) Закинути клюшкою горішок у відеречко, котити по траві.

Зупинка: «Подільський зоопарк»

1.Коротке повідомлення ведучого:

-       Заснований Подільський зоопарк у 2005 році, були збудовані вольєри для тварин, які надали Вінничині звіринці інших міст. Головною метою тоді стало – це відтворення тих видів тварин, яких поменшало в нашому краї, а також зберегти ті види, які занесені до Червоної книги.

 

У нас є спеціальні вольєри, які облаштовані для того, щоб тварини могли без проблем мешкати і в зимній період, також є великий вольєр для птахів з макетами веж, а для плаваючих - басейн. В майбутньому керівництво планує облаштувати також велике медвеже містечко. 

 

Вінницький зоопарк постійно поповнює ряди своїх мешканців новими видами тварин, так нещодавно з’явились американські бізони, дикі свині, гімалайські ведмеді, європейські зубри, олені та інші.

 

Станом на 2017 рік Подільський зоопарк налічує 111 голів тварин, та 105 голів птахів. Загалом – більш ніж 60 видів.

Додаткова інформація:

У Подільському зоопарку мешкає понад 220 тварин.

Понад 110 ссавців 38 видів:

-   парнокопитних 19 видів, 63 екземпляри;

-   копитних 4 види, 7 екземплярів;

-   мозоленогих 3 види, 6 ексземплярів;

-   хижаків 6 видів, 17 екземплярів; - гризунів 3 види, 12 екземплярів;

-   приматів 3 види, 6 екземплярів.

Понад 100 птахів 25 видів. З них 7 екземплярів хижаків - 5 видів.

2. Картки «Тварини зоопарку»

Завдання: ведучий одягає маску мавпи і пропонує серед усіх тварин зоопарку знайти саме приматів 

картка  - їжа, яку можна і не можна приносити тваринам Завдання: роздивитись зображення та повідомити якою їжею забороняється підгодовувати тварин у зоопарку

 

3. Скласти пазл «Портрет  родичів» 

Завдання: фото зображення тварин поділено на пазли. Хлопчики та дівчатка об’єднуються у дві групи. Змагання – яка команда швидше складе пазл

 

4. Жартівливий конкурс «Мавпенята»

Завдання: повиснути на турніку, імітуючи мавпенят. Хлопчикам підтягнутись. Усім загоном зобразити мавпячий загін із двома старшими вожаками (жести, міміка, звук). Сфотографуватись для нащадків

 

Зупинка : Редакція газети «Спортивна Вінниця»

1) Спортивна вікторина із силовим навантаженням

Завдання: Команда виходить на сцену. Капітан команди згадує вправи, які варто робити на ранкову зарядку. Під час кожного запитання всі діти виконують вправу, яку демонструє керівник. На кожне запитання змінюється вправа.

1.     Який м’яч є найлегшим? (футбольний, баскетбольний, тенісний, гандбольний)

2.     Скільки гравців у футбольній команді? (11, 10, 9)

3.     Яка назва найвідомішої футбольної команди міста Вінниці? ( «Нива» Вінниця)

4.     Чемпіонат України з якого виду спорту  щорічно проводиться у місті Калинівці на території аеропорту влітку? (футболу, спортивних бальних танців, дріфтингу, фігурного катання)

5.     У вересні 2019 року  на стадіоні, що у центральному міському парку, відбувся перший тур змагань Чемпіонату України. З якого виду спорту?

(спортивні бальні танці, хокей на траві. волейбол,  шахи)

6.     Скільки дитячо – юнацьких спортивних шкіл є у місті Вінниці? (11, 22, 33, 5)

7.     Викладач фізичної культури, фахівець в даному виді спорту. Це … (учитель, тренер, настановник)

8.     Прилад для вимірювання часу в спорті називається …(метроном, секундомір, пісочний годинник)

9.     Як називають молодого спортсмена? (юніор, юнець, мальок, юннат)

10.Згадайте девіз Олімпійських ігор . (Швидше, вище, сильніше)

 

2) Конкурс «Перша шпальта»

Завдання: На місця у рамках вставити зображення спортсменок, які зайняли  призові місця на олімпійських іграх та прославили Україну своїми спортивними досягненнями. Підібрати медаль з відповідним написом виду спорту та ім’я спортсменки. Відзначити яка спортсменка наша землячка, з Вінницької області. (робота за картками)

На екран вивести зображення Добринської. Радомська теж проводила свої навчально – тренувальні збори у Вінниці. У Вінниці є три спортивні бази для занять веслувальними видами спорту

– Яких спортсменів чоловіків, наших земляків., що приймали участь у олімпійських іграх чи інших світових змаганнях  ви знаєте? 

Дод. інформація: Вячеслав Узелков (бокс, народився у Вінниці, прізвисько

Сталева Лапа)

У різні періоди на теренах краю жили, змагались, добивались високих спортивних злетів сотні вінничан: всесвітню славу здобула чемпіонка світу 1914 р. з жіночої боротьби Марія Ковач, чемпіон світу 1906 р. з класичної боротьби Василь Соловйов-Куценко, багаторазова чемпіонка СРСР з плавання Марія Гавриш. Вінничани Юля Рябчинська (1972), Петро Король (1976), Наталія Добринська (2008) здобули вищі нагороди на Олімпійських іграх.

- Запитання «із зірочкою»: Кого ми називаємо спортсменами паралімпійцями?

 

Дод. інформація: - Усього золоті медалі Паралімпіад отримали 104 спортсмена з України. Паралімпійські ігри — міжнародні спортивні змагання для людей з інвалідністю. Традиційно проводяться після Олімпійських ігор, а починаючи з 1992 — на тих же аренах, що й Олімпійські ігри. Паралімпійський рух в Україні почав розвиватись 1989 року, коли в країні створено перші фізкультурноспортивні та оздоровчі клуби людей з інвалідністю.

(на екрані – слайд із паралімпійцями) Олександр Казік (двічі срібний призер зимових Паралімпійських ігор з біатлону та лижних перегонів), Ірина Буй ( переможниця кубка світу)

 

Дефлімпійські ігри (англ. «Deaflympic» від deaf — глухий) іноді Сурдлімпійські ігри (від франц. sourds «глухий») — санкціоновані Міжнародним олімпійським комітетом спортивні змагання найвищого рівня для людей, що не чують.

 

3. Фотоконкурс «Ми – чемпіони!»

- Щорічно у Вінниці проводиться конкурс спортивної фотографії. Визначають кращих серед профі, аматорів та дітей. Ми фотоконкурс поєднаємо з пантомімою. Проведемо такий спортивно – пантомімно – гумористичний конкурс «Чемпіони». Нам екрані будуть зображені спортивні фото, які вам усією командою потрібно відтворити за 5 секунд.

 

(Презентація та додаткова інформація) (Див. додаток 4)

 

4. «Автограф на згадку та обіцянка із усмішкою»

Завдання: Всі імениті відомі спортсмени приймають участь у доброчинних аукціонах. Найпопулярнішим лотом для продажу є м’яч, що спортсмени підписують. У нас повітряна кулька, яку ви підпишете нам на згадку.  Відрахунок як для спортсменів - початківців  від 10 до 1.

(підписують кульки)

 

ІІІ Родинні свята

Тема:  «Ми – вінничани»

Мета: продовжувати знайомити учнів з рідним містом, видатними історичними постатями, що прославили Вінниччину, культурою та звичаями подолян, їх фольклорною спадщиною; формувати уміння працювати в колективі; розвивати творчі та акторські здібності; виховувати повагу до родини, сім’ї, бережливе ставлення до хліба, любов до рідного краю.

Обладнання: комп. устаткування та електронні носії інформ., ppt. презентації, музичний матеріал; українське оздоблення – рушники, серветки, посуд, українські страви, коровай; роздатковий матеріал для конкурсів

Вікова категорія учасників: діти 8-9 років, батьки, педагоги

Тип заходу: родинне свято

Попередня підготовча робота: екскурсія по місту; ознайомлення з картою Вінниччини; історико – культурною спадщиною міста; участь у еколого – патріотичній грі «Паросток», зупинка «Я люблю Вінницю»; вивчення поетичних матеріалів для проведення свята.

Хід проведення I.      Вступна частина

(звучить фонова музика)

Ведуча: - Сьогодні у нас незвичайне свято. Воно зіткане з добра і щирості, ніжності і зворушливості. Бо воно родинне. А де тато і мама, де братики і сестрички - там завжди весело, сонячно і затишно. Усі добре знають, що людина сильна тоді, коли вона не одинока, коли її є кому підтримати. Всі ми входимо до великої шкільної родини, наш клас – ніби маленька сім’я, що живе за своїми звичаями та традиціями. Коли ж ми збираємось разом, то це справжнє свято нашого єднання.

Хлопчик 1: Посеред пишної подільської природи

                    Де тихоплинно протікає річка Буг,

                    Несучи вдалечінь просторі чисті води

                    Посеред цвіту весняних садів навкруг.

 

Дівчинка 2: Стоїть це місто, ця перлина краю

                      Весною в зелені, і в злоті восени

                      Привітнішого міста, я не знаю

                Усі про нього думи, мрії, сни.

Ведуча: - Діти, нам дуже пощастило, що ми живемо на Поділлі – в чарівному мальовничому краї. Як називають людей, які живуть на Поділлі?

(орієнтовна відповідь дітей – «подоляни») - Які риси характеру мають подоляни?

( Подоляни гостинні, щирі,привітні люди, які завжди з радістю приймають гостей)

 

II.      Основна частина

(звучить фонова музика «Зеленеє жито»)

Ведуча: - Ми, як справжні подоляни, теж сьогодні приймаємо гостей. До нас прийшли друзі, знайомі, родичі, щоб прийняти участь у святі, змаганні наших родинних команд під назвою «Ми – вінничани». Перевіримо, наскільки команди знають своє місто, обізнані в тому, які люди проживали та своєю працею прославили Вінниччину, подивимось на творчий потенціал наших команд учасниць та, звичайно, дізнаємось, яка команда сьогодні в чесній боротьбі виграє наш головний приз – оцей запашний та смачний український коровай. Ведуча: - Ну що ж, прийшов час познайомитись з нашими командами – учасницями. Це команда «Щирі вінничани» та команда «Веселі подоляни». В кожній команді за традицією обирається капітан, що впевнено веде команду до перемоги. А у нас сьогодні, оскільки родинне свято, капітанами будуть названі батьки. Знайомтесь, названі батьки команди «Щирі вінничани» то  ….                                   . І названі батьки команди «Веселі подоляни» то  ……                                   .   Ведуча: - На кожному перспективному серйозному змаганні також обирають суддів, журі. Представляємо наше журі. Це люди, які насамперед є патріотами свого міста, гарно знають українські традиції та звичаї, кохаються в поезії та вміють творчо підходити до будь якого завдання. 

(Представлення журі) (звучить фонова музика)

 

Дівчинка 3:  Всі звичайно добре знають

            І дорослі, і малі,

            Що затишне наше місто             Та найкраще на землі.              У бузковім пишнім цвіті               Потопає навесні.

                 В горобиновім намисті                  У осінні ясні дні.

 

Хлопчик 4:  Чисті вулиці, доріжки             Пломеніють в гарних квітах.             Парк дарує прохолоду,              Гомонять птахи на вітах.

            Ми, маленькі вінничани,

            Містом тим пишаємось,

            І до вивчення культури

            Вправно долучаємось

.Ведуча: - Як ми відпочиваємо та вивчаємо визначні місця Вінниці? Перед змаганням трохи позитивного настрою подарує вам фото ряд світлин учасників наших команд.

 

(звучить фонова музика)

(презентація світлин учнів та батьків)

Ведуча: - Тепер з гарним настроєм переходимо до конкурсного змагання.  Конкурс «Прогулянка рідним містом»

-Завдання просте – впізнати за зображенням одне із відомих місць нашого міста. Кожна команда повинна впізнати та назвати 5 місць. За кожну вірну відповідь команда добавляє собі 1 бал у свою переможну скарбничку.

(Презентація «Ми пишаємось»)Див. додаток 5

Конкурс «Юні архітектори» 

Ведуча: - Продовжуючи попереднє завдання у другому нашому змаганні команда повинна скласти із частинок картинку. Та, звичайно ж, назвати – яка будівля нашого міста зображена саме на цій картинці. Команда, що справиться першою піднімає дружно руки і вигукує «Готові!». Команда, що справиться першою, отримує 3 бали в скарбничку.

(команди отримують пазли) Ведуча: - Звісно, що то фасад бібліотеки імені Тімірязєва. За пошуком знань та нової інформації до бібліотек приходять всі вінничани. Наші команди теж складаються з розумашок, що добре знають прислів’я та приказки власного народу. Але ж можна це і перевірити. Позмагаймося?

Конкурс «Знані фольклористи»

 Ведуча:  - Перед кожною командою на столику є частинки прислів’їв та приказок, вірніше їх завершення. Я зачитую першу частину, а команди повинні вибрати та підняти завершення приказки чи прислів’я. За кожну вірну відповідь команда отримує один бал від журі у свою скарбничку. Також враховується швидкість виконання. Отож, будьте уважні, починаймо!

1.     Рання пташка дзьобик чистить, а пізня…..

2.     Скорий поспіх - ….

3.     Крутиться, як ….

4.     Голова, як казан, а ….

5.     Від спання не буде коня, а від….

6.     Як до діла, так….

7.     Сякі такі вареники, а….

8.     Федь кислиці поїв, а…. 

 

( Відповіді: 1. ... очі дере.

2.   … людям посміх.

3.   … білка в колесі.

4.   … розуму ні ложки.

5.   … лежі не буде одежі.

6.   … і сіла.                      7. … все ж краще галушок.

                     8. … на Панька оскома напала.)

 

Ведуча: - Молодці. Справились із завданням. Але ж у кожної команди залишилось по одному листочку з продовженням. Як ви гадаєте. що потрібно зробити? Так, придумати початок. То прислів’я з гумором, які вживали наші подільські бабусі. 

Яка команда буде найближчою до оригіналу – отримає ще один додатковий бал від журі.

1   команда «…. й кочергою не дістанеш»

2   команда «….як козі паспорт»

Ведуча: - Команди мають пів хвилинки, щоб порадитись.

(звучить фонова музика)

Ведуча: - Слухаємо відповіді команд та звіряємо з оригіналом.

(Оригінал прислів’їв «Задер носа – й кочергою не дістанеш», «Воно тобі треба, як козі паспорт»)    

Ведуча: - Потрібно сказати, що ці подільські говірки записані у селі Оленівка Вінницького району.  Саме у такому творчому народному середовищі і з’явились, жили чи працювали  історичні постаті, які прославили наш край. 

(Презентація «Історичні постаті Вінниччини», дублюється текстом ведучої)

 «З Вінниччиною тісно пов’язані імена таких видатних людей як : козацький полковник Іван Богун, невтомна збирачка фольклорної спадщини Явдоха Зуїха, класик української літератури Михайло Коцюбинський, неперевершений автор гумористичних творів Степан Руданський,  український письменник Анатолій

Гарматюк, лауреат багатьох літературних премій України,письменник Михайло Стельмах, мистецтвознавець Микола Садовський, композитори Микола Леонтович та Родіон Скалецький.

Вінниці присвятив 20 останніх років свого життя вчений, хірург зі світовим ім’ям Микола Іванович Пирогов. 

Ми пишаємось тим, що під патронатом ЮНЕСКО у місцевому  краєзнавчому музеї зберігається найбільша колекція Подільської ікони.»

Конкурс «Кращий з кращих» Ведуча: - І саме з творчістю Анатолія Гарматюка ми продовжуємо наше змагання.

Ми очікуємо побачити юних гумористів – читачів з кожної команди учасниць. У Гарматюка є веселі твори – оди українським національним стравам. Завдання командам – творчо та весело представити один із творів Анатолія Панасовича. А журі оцінить ваші старання. Максимальний бал – 5. Отож. Бажаємо кожній команді добавити в свою скарбничку цілих 5 балів. 

(Виступи учасників команд) Вірші А. Гарматюка див. в додатку 6

Ведуча: - Але ж і смачно розповіли наші учасники! А скажіть - но команди, без якої страви не обходився жоден стіл, будь то сніданок, вечеря чи обід, будень чи свято? Звісно, без хліба. І то було страшно залишитись без «кришки хліба» в хаті. Хоча були й такі жахливі часи на нашій подільській землі. Ми пам’ятаємо про страшний Голодомор 1932 – 1933 років, що забрав життя багатьох тисяч подолян. Саме недавно, в кінці минулого місяця, ми з вами згадували жертв Голодомору, запалювали на вікні свічечку на їх пам’ять. Тому закликаю вас, дітки, слухайтесь батьків та дбайливо ставтеся до хліба на вашому столі. 

А дякуючи нашим хліборобам та пекарям з пшеничного борошна в наших магазинах є велике розмаїття хлібо – булочних виробів.

Конкурс «Борошняні витребеньки»

Ведуча: - Пропоную позмагатись та відгадати назви української випічки. Всі ці страви можна помітити на столах подолян. За кожну вірну відповідь, яку дружно сказала вся команда, журі додає в скарбничку команд по 1 балу

(Презентація «Майбутнє колосків», 2 слайд – «хліб» відгадують обидві команди для тренування. Далі по черзі запитання до кожної команди.)

Ведуча: - І останнє запитання для розумашок з обох команд. Що то за випічка та коли пекли саме цей виріб.

( Відповідь: пташечки – жайворонки, пеклись 22 березня, роздавались маленьким дітям. Діти куштували їх та закликали весну. Цей звичай на Поділлі залишився і в наш час)

 

Конкурс «Частування»

Ведуча: - Навели ми вам апетиту перед останнім конкурсом достатньо. Та й цей конкурс не залишить нікого розчарованим та голодним. Бо то дійство справжнього подільського пригощання. Командам потрібно було вдома приготувати якусь українську страву. Цією стравою потрібно пригостити команду – супротивника, гостей та, звісно, не забудьте про журі. Але як кажуть наші бабусі на Поділлі – «уміла готувати та не вміла подавати». Сподіваємось, то не про наші команди. 

(Частування команд: «Щирі вінничани» пригощають варениками під музику «А мій милий вареничків хоче»,  «Веселі подоляни» - пиріжками  під фонову музику «Із сиром пироги»)

Додатковий римований матеріал до конкурсу (див. додаток 7)

        

III.      Заключна частина

  Ведуча: - Гарно смакувати та пора вже переможця визначати. Яка з команд сьогодні виборола перемогу та отримає наш приз – запашний коровай?

Надаємо слово нашому журі.

(Журі оголошує результати)

Ведуча: - Команда переможець отримує наш приз – смачний коровай.

(Звучить фонова музика «Щоб в вас і в нас все було гаразд…»)

Ведуча:  -  Сьогодні наше свято підходить до завершення. Але це не остання наша зустріч у такому родинному колі. Ми продовжимо спілкуватися про наш чарівний подільський край на уроках, вдома, екскурсіях по місту, на спільних посиденьках у майстерні «Народознавча квітка». 

Щиро вдячні вам за хвилини позитиву, радості та творчого піднесення. Хай вам щастить!

 

 

 

Сценарій новорічного свята для юннатів

«Космічні мандри»

Дійові особи:

Василина Сяюча – стюардеса космоліній України

Вітя Наминатік – біоробот, стажер

Фея з Планети Зелених Помідорів – фея бізнесу, хитра та нахабна

Снігуронька

Дід Мороз

Сцена 1

Голос за кадром:( СВ) Увага! Увага! Зореліт «Венера – Жмеринка» зробив екстрену посадку у Вінниці. Прохання усім залишатись у космічних кріслах. 

(звучить музика, виходить Василина)

Василина: - (гнівно, бубнить поки йде до глядачів)

-         Ну це вже ні в які рамки не входить! Надворі 2117 рік, а люди зорельотами із Жмеринки до Вінниці літають! Оці зупинки на кожному кутку. Та ще й такий відповідальний рейс – летимо зустрічати Діда Мороза. Він зараз саме на Венері дітей солодощами пригощає. Але що то я жаліюсь, пора працювати…

(змінює інтонацію та вираз обличчя)

-         Вас вітають українські зоряні лінії! І з вами провідна стюардеса - Василина Сяюча! Українські зоряні лінії – комфорт по українськи лише для веселих прибульців! І за традицією, поки наші зоряні крісла пройдуть розгерметизацію, запрошуємо усіх на танцювальний майданчик зорельоту. Правила нашої компанії незмінні – кращі танцівники отримують найзручніші крісла у віп салоні.

 

Український таночок

Василина: - Займаємо швиденько посадкові місця. Зореліт «Венера – Жмеринка» прямує на зустріч із Дідом Морозом! 

(далі невесело та з обуренням)

-         А Василина Сяюча сьогодні не зовсім така і сяюча. Напарник захворів, мали прислати якогось стажера на допомогу. Але я бачу той стажер десь заблукав у коридорах нашого зорельоту.

(звучить музика «Вите надо в…», виходить Вітя)

Вітя: -(трохи сповільнена і чітка вимова) Вас вітають українські зоряні лінії.

Комфорт для прибульців по українськи та весело. Ха- ха-ха.

Василина: - (зажурено) Оце так мені фортить сьогодні. Вони ж мені біоробота прислали. У тих роботів начисто відсутнє почуття гумору.

Вітя: - То хибна інформація. Я, біоробот 28 покоління, створений юннатами з використанням енергозберігаючих технологій. Запрограмований на позитив. Бонус проекту - вмонтовані записи Ліги сміху за останні сто років. Ха – ха – ха.

Василина: - Теж мені Загорецька Людмила Степанівна…(змірює його поглядом з голови до ніг)  От біоматеріалу на тебе юннати не пошкодували. А  одягнули тебе точно дизайнери з відмінним почуттям гумору.

Вітя: - Даю довідку: Нікнейм -  Вітя Наминатік. Стиль запозичений у легендарного співака минулого сторіччя, пісні якого замучили не одне покоління українських дітей. Вдосконалена ростова модель.  Ха – ха – ха.

 (на екрані зображення Монатіка, та звучить його музика)

Василина: - Сподіваюсь що Лігу сміху тобі вмонтували не замість карти зоряного неба. Бо якраз зараз за інструкцією, потрібно пригадати з пасажирами розміщення планет Сонячної системи.

Вітя: - Влаштуємо парад. 

Василина: - Що???

Вітя: - Даю довідку: великий парад планет – планети розміщуються по один бік від сонця в невеликому секторі більш менш близько один до одної на небесній сфері…

Василина: - Стоп, стоп… Бачу і енциклопедію у тебе закачали. Бери планети. Розкладаємо: 

(розкладають, та озвучують разом) Меркурій, Венера, Земля. Марс, Юпітер. Сатурн, Уран, Нептун

Вітя: - Бачу помилку виробника. Немає Сонця.

Василина: - То не помилка, а піар хід. Треба пошукати когось із найбільш сонячною усмішкою.

Вітя: - (піднімає руку) Сканую… Перевіряю... Сяючі усмішки виявлено у двох пасажирів.

(виводить двох дорослих, одягають їм маски сонця)

Естафета «Парад планет»

(2 маски сонця, 2 набори планет, 2 обруча)

Завдання: команди по 5 дітей, хлопчиків та дівчаток. Одягнувши кільце Сатурна потрібно кожному учаснику команди по черзі оббігти змійкою навколо планет до Сонця і повернутись назад. Передати кільце наступному в команді. Стати позаду своєї команди. Останньому учаснику Сонце одягає свою маску. Команда, яка найшвидше повернеться з маскою Сонця -  перемагає.

Василина: - Займаємо наші зоряні крісла. Чому ми так довго стоїмо у Вінниці?… Сцена 2

(звучить музика, вилітають з-за дверей пара зелених помідорів, виходить Фея)

Фея: - (говорить до дверей) Та є у мене ваше запрошення, я обманювати не вмію, я чесно брешу. (повертається до глядачів) Фу, ледве влізла у цю зоряну маршрутку. Ще якийсь гуманоїд на дверях дотошний попався, правильний такий – запрошення йому покажи. Я сама себе запросила. Дочекаєшся тут у Вінниці запрошення на Венеру. А мені Дід Мороз позаріз як треба. Хочу його купити на пару днів.

Василина: - Вітя, ану проскануй хто це!

Вітя: - (прикладає руку, звучить музика «Онуки») Сканую…Ввожу характеристику об’єкта…Зелена, нахабна, хитра, язиката. Очікуємо відповідь… Результат  - жаба!

Фея: - А це ще що за пробний варіант у боженьки? Якийсь напівфабрикат. Одяг від китайського виробника минулого сторіччя…Сканує він…  Між іншим я Фея бізнесу з Планети зелених помідорів.

Вітя: - Шукаю довідку… Фея – маленьке легеньке добре створіння з крильцями…

Фея: - А може я Фея на пенсії. А в бізнесі крила рано обламують… Василина: - Зачекайте но, здається я вас знаю. То не про вас показували в «Зоряному віснику»? Точно, це ви продали марсіанам по космічним цінам партію зелених помідорів, запевнивши, що то українські екзотичні яблука симиренки?

Фея: - А хто їм винен, отим марсіанам, що вони ніколи яблук не бачили.

Вітя: - А чому у вас помідори зелені? Я добре знаю, що помідори повинні почервоніти.

Фея: - На нашій планеті ніхто і ніщо не червоніє. Колись давно, ще сто років тому, відселили до нас із Землі усіх бешкетників. Помідори вони зривають ще зеленими і ними кидаються. Приходиться навіть змагання для них організовувати, щоб хоч кидали якось в одному напрямку. Хочете і вас навчу.

Василина: - Прийдеться з вами гратись. Ми вже вилетіли з Вінниці. А куди кидати? У ці сачки?

Фея: - Це ворота.

Вітя: - Дивні ворота

Фея: - (огризаючись) Яка планета, такі і ворота. Сачок – то сачок. І ним можна ловити. Потрібно двох тямущих голкіперів.

Вітя: - Сканую… (проводить рукою перед глядачами) Ловила яблука, ловив штани, ловив шпаргалки в дитинстві, ловив рибу… але це не те…  ось, ловив ключі з другого поверху…, ловив гав… і ще один …ловив момент…Підходить. (виводить на залу 2 дорослих учасників, дають їм сачки)

Гра «Зелені помідори»

(2 сачка, по 10 помідорів на команду, 2 медалі « Сачкіст - 2017»)

Завдання: 2 команди по 5 учасників. Воротарі із сачками повинні зловити помідори, які кидають гравці команд. Воротар, який зловив найбільше помідорів -  отримує медаль на грудь. Гра проводиться двічі

Вітя:  - Щось у моїх  файлах мало інформації про вашу Планету.

Фея: - А ми журналістів назад не випускаємо. Вони у нас жити залишаються. Їм подобається. У нас зелені багато. Ну і розваги кожного дня. Наприклад, нещодавно  катались на кометі.

Василина: -(єхидно) А як же ви ловите ту комету, щоб покататись? Може за гарячий хвіст?

Фея: - Зараз покажу… (підходить до глядачів) Дуже просто – кого зловила – та і комета. Хвіст вчепили – і катаємось, пританцьовуючи. Ось у нас є комети. Вітя, ти у нас такий стильний, ану пошукай кометам антураж! Вітя: - Та є ось тут… Минулого разу зореліт летів на карнавал до гуманоїдів.

Після карнавалу був такий стан невагомості, що трохи нападало костюмів …ха – ха – ха.

Фея: - Чудова ідея. Василино, допомагай мені створити цим двом зіркове майбутнє.

(звучить музика, Василина та Фея одягають Комети)

Фея: - Тепер катаємось. Але обов’язково пританцьовуючи. «Покататись на кометі»

 (танцюють «паровозиком» усі діти, поділ на дві частини, музика «Деспасіто») Вітя: - Увага! Небезпека для зорельоту! Космічне сміття, космічне сміття. Василина: - Оце так. Кожного разу нам у подорожі приходиться його збирати. Якби люди хоча б сто років тому над цим задумались, ще у далекому 2017 році, то можливо зараз наш зореліт не ухилявся від пролітаючих мимо частин колишніх кораблів, супутників…

Фея: - А ви їх чомусь вчите на тій Землі? Що сміття потрібно за собою збирати?

Василина: - Звичайно вчимо. Проводимо тренінги з космолапами. Дітям то дуже подобається.

Фея: - Які це космолапи? Може ними помідори буде зручно фасувати?  Естафета «Космічне сміття»

(2 пари космолап, космічні контейнери, блискучі кульки різного розміру)

Завдання: (2 команди по 5 учасників, для маленьких дітей обрати помічників – консультантів із батьків) Одягають космолапи та наплічні контейнери, підбігають до купи космічного сміття, беруть одну кульку, закидають в наплічний контейнер, швидко повертаються до команди. Передають атрибути гри наступному учасникові. Перемагає команда, яка швидше впорається із завданням.

(звучить музика «Онуки»)

Вітя: - Оце так… Низький заряд акумулятора. Потрібна заправка. Де на зорельоті електрокафе?

Василина: - От нема мені що робити, як тільки біороботів няньчити. Ще й веди його в електрокафе. А тут із пасажирами хто працювати буде?

Вітя: - Так оця, зелена. Може працювати

Фея: - Працювати не можу. Можу не працювати. Але ідіть, ідіть в своє кафе. А то заглючить біоробот, прийдеться ще один контейнер для сміття шукати – дуууже довгий. (єхидно) Скажи, Вітя, ха ха ха

Вітя: - Щось мені не до жартів

Василина: - До уваги пасажирів, велике прохання, подивіться за однією проблемною особою. 

(Василина та Вітя виходять)

Сцена 3 Фея: - Це я проблемна? Та це у всіх навколо мене проблеми. Зате зі мною весело. Як там Василина говорить? (кривляється) Українські зоряні лінії – комфорт по українськи лише для зелених від космоїжі  прибульців. І що тут у меню?  

(Читає) Космоборщ, аеровареники, метеоголубці, зорітос, астробургер… Таак, і на десерт – цукерки Рожден і енергетик «Хоч у зоряний дощ»… Жодного тобі салату із зелених помідорів… Меню – не фонтан. О, згадала. Ви ж із Вінниці, діти, ну з тієї столиці планети Земля? Кажуть, що то місто фонтанів. Це правда? А чому б нам не створити фонтан?

-         Для цієї будівельної роботи підійдуть два кремезних землянина (вибирає із зали)

-         Голограма нам підкаже який вінницький фонтан ми збудуємо (на екрані фонтан з атлантом)

Що там у них? Кулі? Зараз знайдемо кулі… хоча мрія жінки з Планети зелених помідорів – атлант з кубіками. Але ж той фонтан музичний і з водою. Піднімайтесь діти із зоряних крісел створювати фонтан. 

Танець зі стрічками «Фонтан»

(2 кулі, 2 набори стрічок – голубі та сині)

Завдання: навколо двох атлантів танцюючи створити фонтан зі стрічок Фея: - Гарно танцюють земляни. А от діти з Планети зелених помідорів вже сто років танцюють один ретро танець, в стилі собачки. От і тут я бачу парочку масок залишила Василина. О,  мене народилась чудова ідея. Оскільки наступний рік у всьому всесвіті оголошений роком Собаки, пропоную організувати співочий собачий конкурс «Зорі над Бугом». Запрошую усіх на танцпол. 

Завдання просте – потрібно дико танцювати під музику. Під кінець музики на двох найкращих танцюристах опиняються маски собачок – Білки та Стрілки – перших тварин, що полетіли у космос з вашої планети. Звучить музика – і ця зіркова парочка повинна по собачому прогавкати дуетом цю пісеньку. Найкращі виконавці отримують пам’ятні медалі.

Танцпол «Зорі над Бугом»

(2 маски собачок, медалі, 3 танці, 2 собачих дуета, на останньому танці роздаються медалі усім дітям)

Фея: - Слухайте, земляни, ми вже з вами трохи станцювались…То може ви мені по секрету скажете – скільки біткоїнів коштує замовити Діда Мороза на іншу планету? Може то у тієї Василини - стюардеси  запитати, який райдер у діда Мороза?

Сцена 4

(звучить музика, виходить Василина в костюмі Снігуроньки)

Фея: - О, Василина. А вирядилась то як! Вся прям в «дольчєгабана». (з насмішкою) Неземна краса. А ти тут працюєш за неї, пасажирів розважаєш… Позеленіла вся від непосильної роботи…

Снігуронька: - Не треба сердитись, бо у мене для вас є чудова новина. Тільки що розмовляла з дідом Морозом по зорескайпу. Він всього лиш за пару парсеків від нашого зорельоту.

Фея: - Як же його перехватити на мою планету? Треба було таки купити в гуманоїдів той беушний зоряний тарантас…

Снігуронька: - Я про все домовилась. (звучить ніжна музика) Діда Мороза не можна підкупити, ніяка криптовалюта тут не діє. Дід Мороз приходить лише до тих людей, які добрі, щирі та працьовиті. Ти сьогодні, Фея, попрацювала замість мене, гарно дітей розважала. Саме тому Дід Мороз вирішив вперше завітати на Планету зелених помідорів.

Фея: - Отак просто? 

Снігуронька: - Добрі справи творять дива. 

Фея: - Ой, що ж буде, що ж буде…Наші діти всіх, хто ступає на планету, закидають помідорами. Треба поспішати, попередити. Вони ж Діда Мороза в очі не бачили ніколи. Десь там має пролітати рейс « Меркурій – Крижопіль». Біжу на пересадку. Вітяяяя, надо вийті…(виходить)

Сцена 5 Снігуронька: - До побачення! А ми з вами, діти, якраз встигнемо приготуватись. Ялиночку зоряну засвітити. А найголовніше, танець бажань крізь Зоряну Браму затанцювати. Піднімаємось із крісел та беремо із собою дорослих, тих, у яких є багато нездійсненних зоряних мрій. Шикуємось у святкову танцювальну колону. Пам’ятайте, коли проходите крізь браму – загадуйте бажання – і воно обов’язково здійсниться в новому році.

Танець крізь Зоряну Браму

(танцюють діти із батьками під новорічну музику)

Снігуронька: - А тепер саме час сказати чарівні слова, щоб засвітилась новорічна ялинка. 

Добро та щирість все здолають, діти, І треба йти крізь терни до мети. Хай злагода й любов панують в світі Ялинонько, нам зорі засвіти!

Скажемо усі дружно: «Один, два, три, ялинонько світи!»

(ялинка запалюється під музику «І все буде добре»)

Снігуронька: - А тепер дружно покличемо Діда Мороза, щоб він довго не блукав коридорами нашого зорельоту.

(діти тричі кличуть Діда Мороза)

Сцена 6

(звучить музика, заходить Дід Мороз)

Дід Мороз: - Привіт усій команді зорелітній, Батькам та дітям, і Снігуроньці привітній.

Я в новорічнім небі мандрував,

Багато добрих справ спостерігав.

І щиро радий з того, що на світі

Живуть, співають та танцюють діти.

Снігуронька: - Дідусю, ми тебе ніколи не залишаємо без новорічного вітання, наших веселих віршиків, чудових пісень та дружніх таночків. Ти, сідай, послухай які тобі вітання діти приготували.

(діти розповідають віршики, співають пісеньки, виконують таночки)

Дід Мороз: - Дякую вам, діти, за привітання. Потішили старого своїми талантами. Приготував я таким гарним дітям зоряні подаруночки.

(Звучить музика, Дід Мороз та Снігуронька роздають подарунки)

Снігуронька: -  На порозі Рік Новий –  Добрий, світлий, чарівний.

Щастя, злагоду – усе,

Хай в домівки вам несе!

 

Дід Мороз: - Новий рік несе вітання

І найкращі побажання  Для людини, для родини

І матусі України!

 

Снігуронька: - До побачення! Хай вам щастить!

Дід Мороз: - До нових зустрічей в новому році!

(звучить музика, новорічна фотосесія під святковою ялинкою)

 

 

Література

1.   Бех І.Д. Особистісно зорієнтоване виховання. – К., 1998 

2.   Бех І. Д. Програма українського патріотичного виховання дітей та учнівської молоді / Д. Бех, К. І. Чорна // Методист – 2014. - № 11 (35)

3.   Воропай О. Звичаї нашого народу: Етнограф. Нарис / Худож. – оформлювач Л. Д. Киркач – Осипова. – Харків: Фоліо, 2007.- 508с.

4.   Громадянська освіта: методичний посібник для вчителя. Київ, 2008,

Видавництво Етна-1, 194 стор

5.   Зазюн І. А., Сагач Г. М. Краса педагогічної дії. – К., 1997.- 302 с.

6.   Збірка методичних рекомендацій до відзначення пам’ятних дат у загальноосвітніх навчальних закладах/ розроб. І упоряд.: Г. Байкєніч, О. Охрімчук. – Дніпро: ЛІРА, 2017. – с.220.:  ск.

7.   З Україною в серці (тренінг з патріотичного виховання дітей та молоді) : посіб./

І. Д. Бех, В. І. Кириченко, Ж. В. Петрочко – К.: Інститут обдарованої дитини НАПН України, 2015

8.   Концепція національно – патріотичного виховання дітей та молоді / Електр. Ресурс: http://osvita.ua

9.   Майдан від першої особи. Регіональний вибір. Вип. 3: у 2 ч. Ч. 1 АР Крим – Луганська область/ уклад.: О. Білобровець, Л. Бондарчук, Т. Ковтунович, Т.

Привалко (та  ск..), відп. Ред.. Т. Привалко; Укр.  ск. – т  скр. Пам’яті. – Київ: К.І.С.,2017. – 416 с.:  ск.

10.         Мойсеюк Н. Є. Педагогіка. Навчальний посібник. 5-е видання, доповнене та перероблене – К., 2007. – 656 с.

11.         Пальчевський С. С. Соціальна педагогіка: Навчальний посібник – К.: Кондор, 2005. – 560 с.

12.         Руденко Ю. «Основи сучасного українського виховання», К. «Видавництво імені Олени Теліги», 2003. 13.  Шкільна І. П. Патріотичне виховання підлітків у позаурочній діяльності / І. М.

Шкільна// Виховуємо громадян України : наук. – метод. Посіб. /  скр. Кол. За заг.

Кер. К. І. Чорної. – Черкаси : Вид – во ЧОІПОПП, 2012.

 

Додатки

Додаток 1

Фрагменти презентації

 

 

 

 

 

                   

Додаток 2

Фрагменти презентації

 

 

Додаток 3

Додаткова інформація 

Борщ — овочева страва з м'ясом або грибами, традиційне блюдо східних слов'ян.

Найпопулярніша страва на столі українців. Складником червоного борщу є столовий буряк. У склад українського і київського борщів входить до 20 найменувань продуктів, полтавського і зеленого — до 18, чернігівського — 16 і т. д. Найпоширенішими з цієї традиційної страви в Україні є український, пісний з грибами і квасолею, весняний холодний. Готують борщі з м'ясом, грибами, ковбасою, додаючи сметану. Пісний борщ з грибами заправляють олією з часником, а до борщу подають пампушки, политі олією з часником, або пиріжки з м'ясом і капустою.

Існує багато регіональних різновидів борщу. Так, наприклад, традиційним для Львова вважається борщ без капусти, для Києва  -

з бараниною та яловичиною, Полтави — на гусячому бульйоні, а в борщ похарківськи додають пиво

Борщ здавна вважався символом родини, адже усі складники, мліючи у глиняному горщику, передають свої смаки одне одному, і утворюють неповторну смакову гаму. Перш ніж подати на стіл — господиня «затирала» борщ, тобто розтовкувала у ковганці внутрішній жир з сіллю та часником. У гарній хаті борщ подавали гарячим, та таким, щоб з нього ще пара йшла. Українці вірили, що то не просто пара, а духи предків, що відійшли у світ інший, а нині завітали, щоб допомагати їм. Подати гостю борщ без пари, або й зовсім холодним — вважалося за неповагу. У давні часи м'ясо у борщі можна було зустріти лише на великі свята, бо свиней часто не кололи. Коли не було посту — клали ще й добрячу ложку сметани.

 

«Варення» - це старовинний давньоруський термін, який позначає варені ласощі. У різних країнах, варенню надають інші найменування: в Англії - джем, в середній Азії - кий, у Франції називають конфітюр, на близькому Сході називають – смоква.

У Європі воно з'явилося в XIV столітті, але на Сході історія варення налічує близько тисячоліть. Припускають, що предок варення - рахат-лукум, з біблійних часів варився з меду, фруктів, крохмалю та рожевої води.

З усіх націй найбільше варення полюбили англійці. Будь британська сім'я не може уявити свого ранкового сніданку без тосту, з апельсиновим джемом, так люди в Англії називають варення. Більшість людей говорять, що джем вперше винайшов лікар Марії, Шотландської королеви. Лікар лікував її величність від морської хвороби часточками апельсина з шкіркою, обсипані цукровою пудрою. Щоб порушити апетит у королеви французький кухар, готував відвар з апельсинів і айви. Їй так сподобалося це блюдо, що воно постійно було біля ліжка хворої.

 

  

Додаток 4

Презентація «Ми – чемпіони»

1.   До дня здоров’я у Вінниці всі міські спортивні школи проводять фестиваль зарядки у форматі спортивного танцювального батлу

2.   За підтримки нашої міської ради проводяться щорічні забіги, марафони та інші легкоатлетичні змагання.

3.   Уявіть собі, що ви півзахисник збірної України по футболу та забили гол у грі зі збірною Чехії. Це Олександр Зінченко. Зобразіть такі ж емоції

4.   Переможці дитячих змагань отримують кубок. Радість перемоги – зобразіть.

5.   Фото команди з медалями після гри. Це емоції футбольної команди «Поділля» з містечка Крижопіль, що на Вінниччині.

            

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

Фрагменти презентації «Ми пишаємось»

    

Додаток 6

Поезії Анатолія Гарматюка

ОДА УКРАЇНСЬКОМУ БОРЩУ

О рідна страво українська З капустою і буряком,

З квасолею і пампушками

(А пампушки – із часником)!

Чи знали наші славні предки,

Собі готуючи обід,

Що створять страву геніальну, Уславлену на цілий світ?

Собі й по смерті не прощу,

Як менше з’їм, ніж міг, борщу!

 

ОДА КАШІ

Життя ми починаєм наше

Із чого? З молока і каші.

Їмо що, ставши стариком?

Те саме – кашу з молоком.

Хтось не досяг, чого хотів.

Чому? Бо каші мало з’їв.

Отож достатньо їжмо каші,

Аби збувались мрії наші!

 

 

 

 

 

Додаток 7

Додатковий римований матеріал до конкурсу 

1. «Їжте вареники  у сметані – завжди будете ситі й рум’яні», «Сметаною вареників не зіпсуєш», «Як молодим бував, то сорок вареників їдав, а тепер хамелю-хамелю і насилу п’ятдесят умелю» Не думай, що Вареник це пусте ! Всього лиш тісто зварене з начинкою, Вареник- як Буття людське святе !

Як єдність пари чоловіка з жінкою !

Хтось любить їсти м'ясо, хтось- гриби, Хтось - голубці, хтось- зупу, хтось - крученики, А я з дитинства щиро полюбив:

Вареники. Вареники. Вареники.

 

Вареники не просто пироги !

А серед страв людських немов священники,

І полюбляють навіть вороги

В сметані свіжозварені Вареники !

 

Дітей також з дитинства приучай,

Щоб не росли ліниві, наче беники,

У працю душу і любов вкладай,

Неначе мак блакитний у вареники !

 

 

 

 

 

 

2. «Смакуйте пирогами, щоб були сили змагатись з ворогами», «  Красна ріка берегами, а обід пирогами», « Пироги — не вороги, усе хліб святий»        У бабусиній хатині – дві кімнати, кухня й сіни, тепла грубка, стіл широкий, і... легенькі чути кроки.

Це бабуся встала рано: будуть пироги рум’яні! Із картоплею з грибами пахне в хаті пирогами...

 

Пиріжечки-пундики 

У печі – 

Учинялось тістечко  Уночі. 

Пиріжечків-пундиків 

Напечу, 

Малюків рум'яними  Пригощу. 

Ох і добрі ж 

Пундики-пиріжки!

 Покуштуйте, 

Прошу вас, малюки!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 

 

 

 

Завантаження...
pdf
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
760
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку