Збірник літературних паспортів(аналізи) усіх творів за програмою 11 клас

Про матеріал
Збірник із аналізами всіх творів з української літератури для 11 класу. Корисно для підготовки до ЗНО/НМТ Для отримання повного збірника звертайтесь за номером +380686429597
Перегляд файлу

Літературні паспорти/аналіз

1. М. Семенко «Бажання»

Автор – Михайль Семенко

Рік написання – 1914

Вид лірики: вірш-медитація.

Жанр: ліричний вірш.

Тема – бажання бути необхідним, корисним; прагнення ліричного героя, сповненого сил і натхнення, змінити світ, наповнити його чимось новим, неповторним.

Провідний мотив – потреба змінювати традиційне, усталене, загальнозрозуміле. Ліричний герой вірша «Бажання» хоче перевернути світ із ніг на голову, і тоді, на його думку, все стане на свої місця: діти отримають зорі, а гарна дівчина — барви, щоб її покохав хороший хлопець.

Композиція твору. Вірш «Бажання» не поділяється на строфи, має тринадцять неримованих рядків. Поет використав верлібр, щоб повніше передати почуття героя: захоплення красою природи і сум через те, що навкруги, на його думку, немає ладу.

“Бажання” художні засоби 

метафори: «перевернути світ», «поставити все догори ногами», «дати березової каші», «місяця стягнуть», «барви, що кричать весняно»;

риторичні питання: «Чому не можна перевернути світ, щоб поставити все догори ногами?», «Але хто мені заперечить перевернути світ?»;

риторичні оклики: «Хай би одягла на себе всі оті розкоші!», “о, хоч- би тебе чорти вхопили”

Віршовий розмір: верлібр. Вірш не має внутрішніх рим, кожен рядок нерівнонаголошений, але в цілому вірш тяжіє до ямбічної форми.

 

Вірш М. Семенка «Бажання», як і інші твори, відзначається мовними й формальними експериментами й намаганням епатувати читача. Тривалий час творчість поета замовчувалася, але сьогодні вона повертається і має чималий вплив не тільки на читачів, а й на сучасних поетів, які шукають нових форм і засобів для створення власного літературного простору.

 

docx
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
31 січня
Переглядів
89
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку