Збірник олімпіадних задач з математики для учнів 6 класу. Частина 10. Задачі про гроші

Про матеріал
Збірник олімпіадних задач з математики для учнів 6 класу покликаний забезпечити дидактичним матеріалом на уроках математики під час розв’язування задач підвищеного рівня складності. Бажаним є використання цього видання для факультативних курсів за вибором вчителями математики у загальноосвітніх навчальних закладах та при підготовці школярів до предметних олімпіад.
Перегляд файлу

Задачі про гроші

 

1. Галя придбала пакети кефіру, пачку масла за грн коп, кілька хлібин по грн коп, коробок сірників. Чи може вся її покупка коштувати грн коп?

2. Серед монети є одна фальшива (важча від справжньої). Як за допомогою чотирьох зважувань на терезах без гир знайти фальшиву монету?

3. З одного купця, який пройшов через три міста, стягли мито: в першому місті – половину і третину майна, у другому – половину і третину (того, що в нього залишилось), а в третьому місті – знову половину і третину (того, що в нього було). Коли він приїхав додому, то в нього залишилось динарів. Скільки всього динарів було спочатку у купця?

4. Якщо заплатити за придбання тригривенними купюрами, то їх потрібно взяти на знаків більше, чим у випадку, якщо заплатити за придбання пятигривенними. Скільки коштує придбання?

5. Продаються два кавуни кулеподібної форми: один – в півтора рази ширший від іншого і вдвічі дорожчий. Який кавун вигідніше купити?

6. апельсинів коштують стільки гривень, скільки апельсинів можна купити за гривню. Скільки коштують апельсинів?

7. Відомо, що кг карамельок коштують стільки, скільки кг батончиків. Скільки коштує кілограм карамельок і скільки кілограм батончиків, якщо батончики дорожчі карамельок на грн?

8. Пятдесят однакових книг коштують більше грн, але менше грн. Скільки коштує одна книга?

9. На покупку порції морозива Сергію не вистачає коп, а Андрію – коп. Якби вони разом склали свої гроші, то їм все одно не вистачило на покупку морозива копійки. Скільки коштує порція морозива?

10. У Тетяни гривень, у Івана – менше, ніж у Тетяни, а у Катерини – стільки, скільки у Івана і Тетяни разом. Чи може у всіх трьох разом бути:

а) гривень;

б) гривень;

в) гривень?

11. У Андрія і Бориса разом гривень, у Андрія і Володимира – гривень, у Бориса і Володимира – гривень. Скільки всього гривень у Андрія, Бориса і Володимира разом?

 

doc
Додано
13 березня 2020
Переглядів
1342
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку