«Збірник програм для керівників гуртків позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного напрямку»

Про матеріал
Екологічні знання в даний час набувають особливої актуальності, яка пов'язана з подіями, що під впливом людської діяльності негативними змінами навколишнього середовища. Існування людської цивілізації та подальший її розвиток можливо тільки за умови формування якісно нових взаємин у системі "Людина - природа". Ці відносини можуть бути сформовані тільки шляхом виховання в сім'ї, екологічної освіти в установах, що забезпечують здобуття загальної середньої, середньої спеціальної та вищої освіти. Екологічна освіта і просвіта повинні починатися якомога раніше і представляти собою синтез гуманітарної, природничо-наукової і технічної складових. Формуванню екологічної свідомості школярів сприяє гурткова робота в школі. Через роботу гуртка можна показати актуальність і значення екологічних знань, вплив людини на навколишнє середовище в історичному аспекті, забруднення природного середовища і необхідність її збереження, трансформацію природних співтовариств людиною, зниження біорізноманіття на планеті, важливість збереження навколишньої природи для майбутніх поколінь. Актуальність цього збірника зумовлена сукупністю чинників наукового, соціального та прикладного значення. Вона визначається насамперед сучасними тенденціями в освіті, що характеризується істотним підвищенням уваги до проблеми навчання і виховання підростаючого покоління. Дані програми виконують завдання розробки концептуальних підходів до нового змісту, організаційних форм і методів позашкільного навчання і виховання учнів. Зміст 1. Навчальна програма гуртка «Юні зоологи-тераріумісти» 2. Навчальна програма гуртка «Екожурналістика» 3. Навчальна програма гуртка «Natural science» 4. Навчальна програма гуртка «Екопланета»
Перегляд файлу

C:\Users\User\Desktop\56de7d1962e421535518ab3d.jpg 

 

 

 

 

Комунальний позашкільний навчальний заклад

«Станція юних натуралістів» міста Павлограда

 

 

 

 

 

\\

 

 

 

 

Назва роботи

«Збірник програм для керівників гуртків позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного напрямку»

 

 

Виконавець:

Мамотенко Юлія Олександрівна,

заступник директора з НВР

КПНЗ «СЮН» м. Павлограда

 

 

 

 

 

 

Павлоград

2020

 

 

 

 

Зміст

  1.  Навчальна програма гуртка «Юні зоологи-тераріумісти»
  2. Навчальна програма гуртка «Екожурналістика»
  3. Навчальна програма гуртка «Natural science»
  4. Навчальна програма гуртка «Екопланета»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Екологічні знання в даний час набувають особливої ​​актуальності, яка пов'язана з подіями, що під впливом людської діяльності негативними змінами навколишнього середовища. Існування людської цивілізації та подальший її розвиток можливо тільки за умови формування якісно нових взаємин у системі "Людина - природа". Ці відносини можуть бути сформовані тільки шляхом виховання в сім'ї, екологічної освіти в установах, що забезпечують здобуття загальної середньої, середньої спеціальної та вищої освіти. Екологічна освіта і просвіта повинні починатися якомога раніше і представляти собою синтез гуманітарної, природничо-наукової і технічної складових.

Формуванню екологічної свідомості школярів сприяє гурткова робота в школі. Через роботу гуртка можна показати актуальність і значення екологічних знань, вплив людини на навколишнє середовище в історичному аспекті, забруднення природного середовища і необхідність її збереження, трансформацію природних співтовариств людиною, зниження біорізноманіття на планеті, важливість збереження навколишньої природи для майбутніх поколінь.

Актуальність цього збірника зумовлена сукупністю чинників наукового, соціального та прикладного значення. Вона визначається насамперед сучасними тенденціями в освіті, що характеризується істотним підвищенням уваги до проблеми навчання і виховання підростаючого покоління. Дані програми виконують завдання розробки концептуальних підходів до нового змісту, організаційних форм і методів позашкільного навчання і виховання учнів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

НАВЧАЛЬНА Програма гуртка «Юні зоологи – тераріумісти»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

У наш час людство переживає надзвичайно важливий, критичний період своєї історії - період небаченого досі, загрозливого для існування цивілізації зростання низки негативних факторів: деградації природи, деградації людської моралі, зростання бідності, поширення хвороб, голоду, злочинності, агресивності, зростання до критичного рівня конфлікту між техносферою і біосферою. Природа забруднюється, піддається руйнуванню, знищується. Через негативний вплив людей на живу природу багато видів тварин опиняються на межі зникнення, тому прийшов ваш час діяти.

Зокрема, це стосується земноводних та плазунів, які є дуже вразливими до антропогенного впливу. Тераріум – це важливий елемент у пізнанні життя земноводних і плазунів. Це, в свою чергу, відкриває широкі можливості для навчально-дослідницької роботи в умовах загальноосвітніх та позашкільних установ освіти протягом всього навчального року.

Програма гуртка «Юні зоологи-тераріумісти» реалізується у гуртку еколого-натуралістичного напряму та орієнтована на учнів 5-8 класів. Кількісний склад гуртка – 10 - 12 осіб.

Метою даної програми є:

- поглиблення шкільних знань про взаємозв’язки живих організмів у довкіллі, із людиною та між собою;

- поглиблене вивчення біології земноводних та плазунів;

- оволодіння юннатами практичними навичками з утримання та розведення земноволних і плазунів в умовах неволі;

- залучення вихованців до дослідницької роботи;

- виховання у гуртківців почуття любові до природи  рідного краю.

Програма розрахована на 1 рік навчання, 6 годин на тиждень, спрямована на засвоєння загальних знань і практичних умінь з тераріумістики. Вихованці вчаться використовувати електронні носії інформації; переглядають відеофільми про життя плазунів у дикій природі та неволі; працюють з профільною літературою, джерелами інформації в мережі інтернет.

Зміст навчальної програми реалізується за допомогою таких методів навчання: аудіальних, візуальних, методів евристичного навчання (евристичного спостереження, прогнозування, образного бачення), методу проектів тощо та форм: вікторин, екскурсій, практичних робіт в терраріумах  тощо. Формами контролю за результативністю навчання є участь вихованців у конкурсах, виставках, змаганнях, екологічних акціях, захист екологічного проекту або формування портфоліо.

Змістом даної програми може бути передбачено проведення екскурсій у музеї, у природу, у пересувні зоологічні виставки. Із профорієнтаційною метою заплановані відвідування профільних кафедр вищих навчальних закладів для ознайомлення з їх роботою.

Розподіл годин за темами — орієнтовний. Теми подані у порядку зростання складності матеріалу. Керівник гуртка, враховуючи підготовку дітей, може сам визначити, скільки годин потрібно для опанування тієї чи іншої теми і внести відповідні корективи до програми.

Програма гуртка є орієнтовною. Керівник гуртка може вносити зміни та доповнення у зміст програми, плануючи свою роботу з урахуванням інтересів гуртківців, стану матеріально-технічної бази закладу.

Основний рівень, один рік навчання

 

НАВЧАЛЬНО – ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ з/п

Розділ, тема

Кількість годин

Теоретичних

Практичних

Всього

1

Вступ

3

3

6

2

Земноводні України

6

6

12

3

Плазуни України

6

6

12

4

Охорона земноводних та плазунів в Україні

6

6

12

5

Тераріум як середовище життя тварин

15

12

27

6

Технологія годівлі тераріумних тварин

12

12

24

7

Біологія земноводних і

плазунів

12

12

24

8

Умови утримання в неволі

поширених видів земноводних

6

9

15

9

Умови утримання в неволі

поширених видів плазунів

6

9

15

10

Менш поширені групи тераріумних тварин

6

6

12

11

Розмноження в неволі

земноводних

9

9

18

12

Розмноження в неволі плазунів

9

9

18

13

Хвороби тераріумних тварин та їх лікування

12

6

18

14

Підсумкове заняття

3

-

3

Всього

111

105

216

 

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

1. Вступ (6 год.)

Теоретична частина. Ознайомлення з планом роботи гуртка на рік. Інструктаж з техніки безпеки на заняттях. Що таке тераріум і які тварини можуть жити в тераріумі. Тераріум у школі, позашкільній установі, вдома.

Практична частина. Екскурсія до живого куточку навчального закладу. Перегляд тематичних відеофільмів та їх обговорення.

2. Земноводні України (12 год.) .

Теоретична частина. Тритони звичайний та гребінчастий. Саламандра звичайна. Кумка. Часничниця. Ропуха звичайна і зелена. Квакша звичайна. Жаби: озерна, ставкова, гостроморда і трав’яна. Тварини, які живляться земноводними. Тварини, які є кормовими об’єктами для земноводних.

Практична частина. Написання рефератів, підготовка доповідей, проектів, презентацій (на вибір). Перегляд навчальних відеофільмів, таблиць, фотографій. Догляд за тваринами у тераріумах. Екскурсії до музеїв, парків, на озеро, ставок, вологу луку тощо

3. Плазуни України  (12 год.)

Теоретична частина. Черепаха болотяна. Ящірка: прудка і піщана. Веретільниця. Мідянка. Вужі: звичайний і водяний. Жовтобрюх. Полози: лісовий та чотирисмугий. Гадюки: звичайна і степова. Правила поведінки при зустрічі з плазунами у природі. Тварини, які живляться плазунами у природі. Тварини, які є кормовими об’єктами для місцевих плазунів.

Практична частина. Догляд за тераріумними тваринами. Годівля плазунів. Написання рефератів, підготовка доповідей, проектів, презентацій, відеофільмів тощо (на вибір). Перегляд навчальних відеофільмів. Екскурсії до музеїв, парків, на озеро, ставок, вологу луку тощо.

4. Охорона земноводних і плазунів в Україні (12 год.)

Теоретична частина. Червона книга України: види земноводних і плазунів. Значення земноводних і плазунів для природи. Причини зменшення чисельності тварин у природі. Методи вивчення земноводних і плазунів у природі. Місця зимівлі земноводних та плазунів, їх охорона. Приваблювання земноводних і плазунів у саду, на поля, городи для боротьби з шкідниками сільського господарства.

Практична частина. Догляд за тваринами у тераріумах. Годівля тварин. Екскурсії до музею, парку, лісу, на озеро, вологу луку, поле, сад. Створення та захист проектів «Тварини, яких вже не повернути»

5. Тераріум як середовище життя тварин (27 год.)

Теоретична частина. Вибір місця для розташування тераріуму. Різні типи тераріумів: акваріум, акватераріум, вологий тераріум, сухий тераріум, палюдаріум. Скляні тераріуми, виготовлені з використанням силіконового  клею. Тераріум із дерев’яним каркасом. Тераріум із зміцненим каркасом. Інші типи тераріумів. Оформлення тераріуму. Грунт. Ландшафт. Гілки для лазіння. Ємності для води. Різні елементи оформлення. Рослинність у різних типах тераріумів (сухому, стандартному, вологому, акватераріумі). Тераріум на відкритому повітрі. Тераріум у ямі. Однорівневе розташування тераріуму. Утримання тварин у саду. Тераріум для європейських сухопутних черепах. Тераріум у теплиці. Тераріум у зимовому саду. Черепахи на балконі. Технічне оснащення тераріуму. Безпека електричного обладнання. Таймери. Освітлення. Обігрів. Насоси і фільтри. Провітрювання і вентиляція. Обладнання для розбризкування води і туманоутворення. Інкубатор. Догляд за тераріумом.

Практична частина. Знайомство з будовою і функціонуванням діючого тераріуму. Виготовлення і ремонт тераріумів, обладнання. Догляд за рослинами в тераріумах. Прибирання тераріумів. Перегляд відеофільмів. Екскурсії в музеї, на виставки, до тераріумістів-аматорів для ознайомлення з різними типами тераріумів, умовами утримання тварин.

6. Технологія годівлі тераріумних тварин (24 год.)

Теоретична частина. Основи технології годівлі земноводних. Основи технології годівлі плазунів. Корми для тварин. Утримання і розведення комах для тераріумних тварин. Утримання і розведення лабораторних мишей і щурів. Інші живі корми для земноводних і плазунів.

Практична частина. Годівля земноводних і плазунів. Спостереження за поведінкою тварин. Догляд за кормовими об’єктами. Годівля кормових об’єктів. Перегляд навчального тематичного відеофільму. Екскурсія у віварій.

7. Біологія земноводних і плазунів (24 год.)

Теоретична частина. Характеристика земноводних. Особливості будови, розвитку та розмноження. Земноводні нашого краю (загальна характеристика). Екзотичні земноводні (особливості біології). Плазуни України (загальна характеристика). Плазуни тропіків і не тільки (особливості біології).

Практична частина. Перегляд навчальних відеофільмів. Спостереження за поведінкою земноводних і плазунів у тераріумах. Догляд за тваринами. Екскурсія в музеї, на виставки. Підготовка проектів «Користь та шкода земноводних», «Користь та шкода плазунів»

8. Умови утримання в неволі поширених видів земноводних (15 год.)

Теоретична частина. Хвостаті земноводні. Безхвості земноводні. Особливості поводження із земноводними.

Практична частина. Спостереження за поведінкою земноводних. Годівля тварин. Догляд за земноводними. Огляд тварин. Перегляд навчального тематичного відеофільму. Створення та захист проектів

9. Умови утримання в неволі поширених видів плазунів (15 год.)

Теоретична частина. Прісноводні черепахи. Сухопутні черепахи. Ящірки. Змії. Крокодили. Основи поводження із плазунами різних видів.

Практична частина. Спостереження за поведінкою плазунів. Годівля тварин. Догляд за плазунами. Огляд тварин. Перегляд навчального відеофільму. Створення та захист проектів.

10. Менш поширені групи тераріумних тварин (12 год.)

Теоретична частина. Комахи (таргани, богомоли, сарана, паличники, клопи, жуки, метелики). Павукоподібні (скорпіони, павуки).

Практична частина. Визначення за допомогою посібників утримуваних видів плазунів. Спостереження за поведінкою тераріумних комах. Годівля комах. Догляд за тераріумами з комахами. Перегляд навчальних відеофільмів, таблиць, фотографій.

11. Розмноження в неволі земноводних (18 год.)

Теоретична частина. Біологія розмноження земноводних. Методи визначення статі. Формування груп розмноження. Стимуляція розмноження. Особливості утримання земноводних у період розмноження. Методи інкубації ікри земноводних. Вирощування молоді земноводних.

Практична частина. Визначення статі земноводних. Ознайомлення з умовами життя тварин у куточку живої природи. Спостереження за поведінкою тварин. Догляд і годівля земноводних. Створення та захист проектів

12. Розмноження в неволі плазунів (18 год.)

Теоретична частина. Біологія розмноження плазунів. Методи визначення статі. Формування груп і пар для розмноження. Стимуляція розмноження. Особливості утримання плазунів у період розмноження. Методи інкубації яєць плазунів. Вирощування молоді плазунів.

Практична частина. Визначення статі плазунів. Ознайомлення з умовами життя тварин у куточку живої природи. Спостереження за поведінкою тварин. Догляд і годівля плазунів.

13. Хвороби тераріумних тварин та їх лікування (18 год.)

Теоретична частина. Поняття про карантин. Профілактика захворювань. Загальні принципи діагностики захворювань. Інфекційні хвороби. Гельмінтози. Кліщі – паразити земноводних і плазунів. П’явки і п’ятиустки  - паразити тераріумних тварин. Захворювання плазунів, спричинені водоростями. Неінфекційні хвороби. Хвороби внаслідок порушення живлення і обміну речовин. Стимуляція живлення та штучна годівля тераріумних тварин.

Практична частина. Огляд тераріумних тварин для виявлення можливих симптомів хвороби. Годівля земноводних і плазунів. Створення та захист проектів

14. Підсумкове заняття (3 год.)

Підведення підсумків роботи. Проведення вікторин, диспутів, виступів агітбригад тощо. Завдання на літо

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Вихованці повинні знати:

- про тераріум як середовище життя тварин;

- правила оформлення тераріуму;

- правила техніки безпеки на заняттях, під час екскурсій, при догляді за

тваринами; - корми і технологію годівлі тераріум них тварин;

- хвороби тераріумних тварин та їхнє лікування;

- видовий склад земноводних та плазунів краю;

- особливості біології земноводних і плазунів.

Вихованці повинні вміти:

- облаштовувати тераріум для певних видів земноводних і плазунів;

- доглядати за тераріумними тваринами;

- визначати стать земноводних і плазунів

- лікувати нескладні захворювання тераріумнах тварин;

- працювати із профільною літературою.

Вихованці мають набути досвід:

- облаштування тераріумів різних видів;

- догляду за тераріумними тваринами;

-  виявлення можливих симптомів хвороб мешканців тераріуму;

- здійснення дослідницької діяльності в умовах сучасного позашкільного

закладу.

ЛІТЕРАТУРА

1. Булахов В. Л., Новіцький Р.О., Гассо В. Я., Пахомов О.Є. Зоологія

хордових: Навч. посібник. –Д.: ДНУ, 2009. –128 с

2. Васильев Д.Б. Черепахи. Болезни и лечение. – М.: «Аквариум ЛТД»,

1999.

3. Васильев Д., Соколов А. Черепахи. Ящерицы. Змеи. –М.: «Аквариум

ЛТД», 2001.

4. Гуржий А.Н. Черепахи аквариумные и сухопутные. –М.: «Компания

Дельта М», 1999.

5. Гуржий А.Н. Аквариумные, наземные и древесные земноводные. –М.:

«Компания Дельта М», 1999.

6. Демянчик В.Т. Как ухаживать за аквариумными рыбками и рептилиями. –

Мн.: «Современный литератор», 1999.

7. Карташев Н.Н., Соколов В.Е., Шилов И.А. Практикум по зоологии

позвоночных. 3-е изд., испр. и доп. – М.: Аспект Пресс. 2004. – 383 с.

8. Кудрявцев С.В., Фролов В.Е., Королев А.В. Террариум и его обитатели. –

М.: «Лесн. пром-ть», 1991.

9. Лезер З. Екзотические насекомые. –М.: «Аквариум ЛТД», 2001.

10. Огнев А.В. Змеи в домашнем террариуме. –М.: «Аквариум ЛТД», 2001.

11. Писанец Е.М., Литвинчук С.Н., Куртяк Ф.Ф., Радченко В.И. Земноводные

Красной книги Украины (Справочник - кадастр). – Киев: Зоомузей ННПМ НАН

УКраины. – 2005 – 230 с.

12. Прашага Р. Черепахи. –М.: ООО «Аквариум ЛТД», 2000

 

Навчальна програма гуртка «Екожурналістика»

Автор: Мамотенко Юлія Олександрівна – заступник директора з НВР КПНЗ «Станція юних натуралістів» м.Павлограда

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Екологічна журналістика – це особливе явище в ЗМІ, напрямок журналістики, присвячений висвітленню життєвоважливих питань глобального і локального рівня, що пов’язанні зі станом навколишнього природного середовища, впливом на це середовище людини, перспективами вирішення найгостріших екологічних проблем і подальшим гармонійним співіснуванням системи «людина-природа».

Створення даної навчальної програми зумовлене необхідністю залучення вихованців до активної природоохоронної і громадської діяльності через участь у природоохоронних конкурсах різних рівнів та висвітлення результатів цієї діяльності за допомогою сучасних засобів комунікації.

Навчання в гуртку відкриває для дітей широкі можливості. З одного боку, вони мають змогу долучитися до практичної природоохоронної та науково-дослідної діяльності, з іншого − поділитися результатами своїх «відкриттів» через друковане слово, мультфільм або фільм про природу. Окрім того, вихованці мають змогу реалізувати себе шляхом участі в екологічних флеш-мобах та різноманітних інформаційних кампаніях.

Новизна програми «Екожурналістика» полягає у підготовці школярів до здобуття медіаосвіти, розвитку професійної журналістської творчості, умінні орієнтуватися в інформаційному потоці екологічної тематики, разом з тим вихованці поглиблюють знання з біології, екології, географії тощо. При цьому в структурі програми поєднано теоретичні й практичні заняття, що дозволяє групі «зануритися» в процес діяльності – створення текстів, видання газети, ознайомлення з особливостями професії з середини.

Зміст навчальної програми реалізується за допомогою таких методів навчання: аудіальних, візуальних, методів евристичного навчання (евристичного спостереження, прогнозування, образного бачення), методу проектів тощо та форм: вікторин, екскурсій, практичних робіт тощо

Програма гуртка тісно пов’язана не тільки з екологічним вихованням, а й з такими галузями знань, як культурологія, історія природоохоронної справи, екологічна психологія, географія тощо. У рамках роботи гуртка вихованці ознайомлюються з публікаціями на екологічну тематику різних авторів, аналізують екологічну проблематику в сучасних ЗМІ. Навчання в гуртку надає вихованцям практичні професійні навички видавничої діяльності.

Програмою передбачено видання екологічних журналів, газет, бюлетенів тощо.

Навчальна програма передбачає 1 рік навчання, 216 навчальних годин на рік, 6 год. на тиждень. Кількісний склад гуртка — 10−12 вихованців 12−16 років.

Програма дає уявлення про екологічну журналістику, вихованці набувають знання норм екологічного законодавства, тенденції розвитку української екологічної журналістики уміння й навички правильно, доречно та доцільно використовувати екологічну термінологію; застосовувати на практиці найкращі надбання вітчизняної та зарубіжної екологічної журналістики; відшукувати теми для написання матеріалів на природоохоронну тематику; вести пошук та збір інформації, необхідної для написання матеріалу на екологічну тематику; працювати в різних жанрах.

У процесі навчання вихованці набувають знань, умінь і навичок у сфері мультимедійних комп’ютерних систем та комп’ютерних технологій у галузі засобів масової комунікації; можливостей текстового й табличного редакторі. Учні оволодівають навичками роботи в операційній системі Windows. Одержують поняття про різні види формування графічної інформації (векторні та растрові зображення). Вивчають можливості графічних редакторів на прикладі програми Paint. Отримують знання про призначення текстових процесорів на прикладі програми MS Word, та набувають практичні навички роботи з текстовою інформацією. Одержують поняття та навички створення комп’ютерних презентацій на прикладі програми PowerPoint. Особливу увагу приділено роботі у видавничому редакторі Publisher та підготовці мультимедійних презентацій. Програма також передбачає навчання вихованців навикам фото- та відеозйомки.

Навчальну програму «Екологічна журналістика» розроблено на основі навчальних програм для творчих об’єднань позашкільних та загальноосвітніх навчальних закладів (Вербицький В.В. Навчальні програми з позашкільної освіти еколого-натуралістичного напряму: еколого-біологічний профіль [збірник / за загальною редакцією доктора педагогічних наук В. В. Вербицького].— К.: «НЕНЦ», 2013. — 336 с., рекомендовано Міністерством освіти і науки України (Лист Міністерства освіти і науки України № 1|11-10901 від 04.07.2013 р.).

Програма гуртка є орієнтовною. Керівник гуртка може вносити зміни та доповнення до змісту програми, плануючи свою роботу з урахуванням інтересів вихованців, рівня їхньої підготовки, стану матеріально-технічної бази закладу. Розподіл годин за темами − орієнтовний. Теми подані в порядку ускладнення матеріалу.

Під час занять поєднано групову та індивідуальну форми роботи. Освітній процес базується відповідно до вікових та психологічних.  Для ефективної діяльності гуртка необхідні: комп’ютер, проектор, проекційний екран, колонки, принтер (А4), фотоапарат, відеокамера, доступ до Інтернету; канцтовари – папір (А4), ручки, олівці, фарби, ватман, калька, ножиці, степлер, магнітно-маркерна дошка; навчально-довідкова література, журнали, географічні карти; навчальні та документальні фільми про природу, екологічні проблеми; комп’ютерні програми з верстки та дизайну.

Для реалізації програми застосовуються такі форми й методи навчання: словесні (лекції, бесіди, семінари, конференції, диспути), наочні (перегляд фото- та відеоматеріалів, , відвідування, організація й проведення тематичних виставок), практичні (проведення екскурсій, спостереження у природі, виготовлення листівок про захист природи, тренінги, участь в екологічних акціях, масових заходах, святах, конкурсах, олімпіадах, фестивалях, видання екологічного бюлетеня, підготовка матеріалів у різних журналістських жанрах).

Основний обсяг знань учні здобувають в активній формі. Кожний розділ програми передбачає екскурсії у міські парки, природу тощо. Обов’язковим етапом екскурсій є спостереження за природними явищами, об’єктами та їхнім екологічним станом. Після екскурсії важливим етапом роботи є узагальнення, обробка й оформлення матеріалів у ЗМІ. Практичні екологічні акції залучають учнів до природоохоронної діяльності, створюють умови для формування і закріплення екологічних знань.

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ з/п

Розділ, тема

Кількість годин

Теоретичні

Практичні

Всього

1

Вступ

1

2

3

2

Екологія як наука

6

15

21

3

Законодавча база України щодо екології та

охорони навколишнього середовища

2

4

6

4

Висвітлення екологічної тематики в сучасних ЗМІ

2

4

6

5

Екологічна журналістика, її особливості

4

8

12

6

Функції екологічної журналістики

4

8

12

7

Особливості роботи з екологічною інформацією

4

8

12

8

Текстовий процесор MS Word

3

6

9

9

Програма для роботи з комп’ютерними презентаціями PowerPoint

3

6

9

10

Жанри журналістики

6

12

18

11

Особливості друкованих видань

6

12

18

12

Дизайн друкованих видань

6

12

18

13

Екологічний Рublic

relations і реклама

6

12

18

14

Основи фото- та відеозйомки

4

8

12

15

Основи видавничої справи. Publisher.

  6

15

21

16

Участь в екологічних заходах закладу, міста,

області, України

-

18

18

17

Підсумкове заняття

-

3

3

Всього

63

153

216

ЗМІСТ ПРОГРАМИ

Вступ. (3 год)

Ознайомлення  з планом роботи гуртка. Інструктаж з ТБ. Екскурсія по зоокомплексу Станції юних натуралістів. Визначення рівня екологічної культури та свідомості учнів.

Розділ 1. Екологія як наука (21 год.)

Історія розвитку екології. Структура, предмет і завдання екології. Основні екологічні терміни (поняття). Зв’язок екології з іншими біологічними науками. Поняття екосистеми. Вичерпні та невичерпні природні ресурси. Рослинний і тваринний світ. Червона книга України. Структура природоохоронних організацій України. Діяльність МСОП, ООН, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій. Україна в структурі міжнародних екологічних програм.

Практична частина

Збір матеріалів про вплив господарської діяльності на зміни ландшафту на території регіону.

 Робота з гербарієм та визначниками для ідентифікації екологічних груп рослин.

Робота з колекціями та визначниками тварин, комах нашого регіону

Еколого-психологічний тренінг «Я – частинка світобудови, відповідальна за світ».

 

Розділ 2. Законодавча база України щодо екології та охорони навколишнього середовища (6 год.)

Законодавство про охорону навколишнього середовища. Міжнародні конвенції з захисту довкілля. Основні напрями державної політики України в галузі охорони довкілля.

Практична частина

Вивчення основних законодавчих документів з питань охорони навколишнього середовища. Організації охорони довкілля, які працюють в нашому регіоні

 

Розділ 3. Висвітлення екологічної тематики в сучасних ЗМІ (6 год.)

Екологічна свідомість, мислення, етика. Роль засобів масової інформації (ЗМІ) у формуванні екологічної свідомості. Особливості (жанрові, термінологічні, мовностилістичні, етичні) написання матеріалів на екологічну тематику.

Практична частина

Аналіз публікацій на екологічну тематику в ЗМІ.

 

Розділ 4. Екологічна журналістика, її особливості (12 год.)

Тематика сучасних екологічних ЗМІ. Екологічна освіта. Екологічне право. Екологічна політика. Різниця між загальними та «зеленими» ЗМІ. Актуальні екологічні теми в спеціалізованих ЗМІ світу, країни, регіону. Спеціалізовані телеканали BBC, National Geographic тощо.

Практична частина

 Перегляд та обговорення документальних фільмів на екологічну тематику.

Обговорення актуальних екологічних тем регіону за матеріалами ЗМІ.

 

Розділ 5. Функції екологічної журналістики (12 год.)

Основні функції екологічної журналістики: інформаційна, організаційна, контролююча. Розвиток екологічної журналістики. Автори екологічних матеріалів. Екологічна преса України та зарубіжний досвід.

Практична частина

Вивчення громадської думки з різноманітних екологічних питань.

Соціальні функції екологічних ЗМІ. Опитування та анкетування. Центр вивчення громадської думки.

 

Розділ 7. Особливості з екологічною інформацією (12 год.).

Визначення поняття «екологічна інформація». Типи інформації. Джерела екологічної інформації: людина, подія, архіви, бібліотеки, Інтернет. Доступ до екологічної інформації. Способи отримання інформації. Способи збереження зібраної інформації: картотеки, фото- та відеоархіви. Робота з файлами. Етичні аспекти роботи з екологічною інформацією. Закон України «Про авторське право і суміжні права».

Практична частина

Екскурсія до бібліотеки. Правила роботи з картотекою у бібліотеці (систематичний каталог, довідково-бібліографічні джерела інформації).

Пошук інформації в Інтернеті. Алгоритм роботи з пошуковими системами.

 

Розділ 7 Текстовий процесор MS Word (9 годин).

Поняття про пакет Microsoft Office та його складові. Призначення текстового редактора Word. Меню. Робочі вікна редактора. Панелі інструментів. Набір тексту, створення таблиць, малювання автофігур. Правила розміщення текстового матеріалу на аркуші. Переміщення блоків. Форматування документа. Імпортування графічних зображень.

Практична частина.

Набір та редагування тексту.Робота з таблицями. Створення малюнків за допомогою автофігур. Форматування документа. Імпорт графічних зображень.

 

Розділ 8. Програма для роботи з комп’ютерними презентаціями PowerPoint (9 годин).

Поняття презентації. Режими роботи в середовищі редактора презентацій. Текстові та графічні об’єкти слайдів

Практична частина.

Створення презентації за допомогою майстра. Розробка слайдової презентації. Анімація в слайдових презентаціях.

 

Розділ 9. Жанри журналістики (18 год.)

Інформаційні жанри журналістики: допис, репортаж, звіт, інтерв’ю. Аналітичні жанри журналістики: коментар, стаття, рецензія, огляд, розслідування. Художньо-публіцистичні жанри журналістики − нарис, фейлетон, памфлет. Репортаж – основний жанр «зелених» ЗМІ. Нарис. Проблемний нарис «зелених» ЗМІ. Рецензія. Анонс.

Практична частина

Вибір теми для написання власного твору, статті. Самостійна робота з джерелами інформації щодо обраної теми. Написання твору (статті) на екологічну тематику.

 

Розділ 10. Особливості друкованих видань (18 год.)

Історія друкарської справи. Види сучасної друкованої продукції: книги, газети, фотоальбоми, плакати, прес-релізи, бюлетені, буклети тощо. Секрети

народження книги. Поняття «суперобкладинка», «обкладинка», «форзац», «титул», «шрифт», «макет». Брошування. Поняття «преса». Види періодики:

газети, журнали, альманахи, збірники. Сучасна періодика екологічної тематики. День журналіста в Україні (8 вересня). Поняття: «прес-реліз», «рубрика» та «підрубрика», «заголовок», «шапка», «гранки», «верстка», «макет номера» тощо. Основи фандрайзингу та маркетингу. Дитячоюнацький

журналістський рух в Україні: періодичні видання «Паросток», «Юний натураліст». Прес-агенства, прес-клуби, журналістські студії, редакції шкільних газет. Міжнародні та Всеукраїнські конкурси юних журналістів.

Практична частина (за вибором)

1. Підготувати огляд дитячої преси («Паросток», «Юний натураліст»), ознайомити з нею дітей молодшого шкільного віку.

2. Підготувати кольорову рекламну сторінку про бережливе ставлення до природних ресурсів нашої Планети (вода, повітря та ін.).

3. Практикум «Проба пера» (стаття, міні-новела, гумореска, поезія, есе).

4. Майстер-клас «Створюємо газету»: формуємо редакційний колектив, розподіляємо обов’язки, шукаємо спонсорів для забезпечення публікації номерів газети (основи фандрайзингу).

Ділові ігри «Я – кореспондент газети…», «Добери заголовок», «Найкраще дизайнерське рішення».

 

Розділ 11. Дизайн друкованих видань (18 год.)

Основи образотворчого мистецтва, фотографії, соціології і психології сприйняття газетних, журнальних і телевізійних матеріалів. Теорія і практика дизайну. Комп’ютерний дизайн. Пакети програм для роботи з графікою та фото.

Практична частина:

Виготовлення колажу. Корекція фото. Виготовлення диплома, обкладинки, посвідчення екожурналіста. Друк графічних матеріалів. Корекція кольоропередачі.

 

Розділ 12. Екологічний PR і реклама (18 год.)

Поняття та сутність «Паблік рілейшнз» (PR). Історія розвитку, цілі, завдання та функції. Технологія паблік рілейшнз (проведення прес-конференцій, брифінгів). Класифікація PR-технологій. Соціальна реклама екологічної тематики. Правила проведення інтерв’ю.

Практична робота (за вибором)

1. Розробити буклет про діяльність навчального закладу.

2. Розробити сценарій екологічної акції.

3. Створити рекламний відеоролик із метою популяризації діяльності

навчального закладу.

4. Провести прес-конференцію на екологічну тематику.

5. Підготувати та провести інтерв’ю на екологічну тематику.

 

Розділ 13. Основи фото- та відеозйомки (12 год.)

Виникнення й поширення фотографії. Кольорова фотографія. Різновиди сучасних фотокамер («Canon», «Nikon»). Основи фотозйомки. Ознайомлення з поняттями «композиція», «план», «ракурс», «перспектива», «освітлення» у фотомистецтві. Фотографія і живопис. Жанри фотохроніка, фотопейзаж. Макрозйомка. Особливості роботи фотостудії. Цифрове фото й друк. Відеокамера: принципи роботи. Основи відеозйомки, монтаж  матеріалу, створення звукових ефектів. Відеокліп. Відеосюжет. Техніка створення відеокліпу. Обробка відео.

Практична робота

 Практикум з фотографування за напрямами: хронікальне, пейзажне, архітектурне, макрофото. «Секрети майстерності» − зустріч із професійним фотографом та майстер-клас.  Техніка роботи з відеокамерою. Практикум «Ази відеозапису та відеозйомки». Підготовка до зйомки. Розкадровка.

 

Розділ 14. Основи видавничої справи. Publisher. (21 год.).

Microsoft Publisher – настільна видавнича система. Знайомство з інтерфейсом видавничого редактора Publisher. Публікації для друку: буклет, бюлетень, візитівка, календарик, запрошення, програмка, листівка тощо. Макет публікації.

Практична робота

Робота з текстом, графікою, імпорт фото та інших графічних елементів.  Виготовлення макету номера екологічного бюлетеня «Екологічний вісник». Підготовка до друку, друк екологічного бюлетеня «Екологічний  вісник»

 

Розділ 14. Участь в екологічних заходах міста, області, України (18 год.)

Участь у природоохоронних акціях, висвітлення їх в екологічному бюлетені «Екологічний вісник», виступи на телебаченні, організація та проведення інтерв’ю тощо.

 

Підсумкове заняття (3 год.)

Еколого-психологічний тренінг «Майбутнє планети – в наших руках».

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Вихованці мають знати:

 основні екологічні поняття й терміни;

 поняття та основні ознаки екосистеми;

 основи захисту навколишнього середовища;

 представників рослин і тварин, занесених до Червоної книги України;

 основні напрями природоохоронної діяльності в Україні, Європі, світі;

 актуальні екологічні теми;

 функції екологічної журналістики;

 закони України про ЗМІ;

 етичні аспекти роботи з екологічною інформацією;

 види сучасної друкованої продукції;

 основні види сучасних журналістських жанрів;

 основи кольорової фотографії;

 основні види комп’ютерних технологій у роботі сучасного прес-центру;

 основи фото- й відеозйомки;

 алгоритм роботи у текстовому, табличному, видавничому та

графічному редакторах;

 основні правила роботи у мережі Інтернет.

Вихованці мають вміти:

 писати статті на екологічну тематику;

 шукати необхідну інформацію в бібліотеках та Інтернет;

 висвітлювати актуальні екологічні теми в ЗМІ;

 готувати інформаційні, просвітницькі й організаційні матеріали;

 створювати сучасні види друкованої продукції;

 створювати якісні кольорові знімки для екологічних видань;

 знімати відеосюжети на екологічну тему;

 працювати в текстовому й табличному редакторах;

 створювати мультимедійні презентації;

 верстати публікації;

 проводити опитування, тестування з природоохоронної тематики;

 використовувати комп’ютерні програми для дизайну;

 працювати з екологічною інформацією;

 визначати основні етапи роботи з інформацією;

 збирати, аналізувати й обробляти інформацію в процесі створення

журналістського матеріалу;

Вихованці мають набути досвід:

 створення відео-, фотоматеріалів екологічної тематики;

 моніторингу стану довкілля;

 проведення фенологічних спостережень;

 роботи на навчальній екологічній стежці;

 роботи екологічної редакції;

 визначення видів друкованих видань;

 створення статтей, відгуків, інтерв’ю тощо;

 роботи з сучасними мультимедійними комп’ютерними системами;

 відеозйомки та виготовлення екологічних відеофільмів;

 роботи в екологічному Public Relations та створенні реклами.

 

Список використаних джерел

1. Андрейцев В. І. Екологічне право [Текст] : Курс лекцій в схемах

(Загальна частина) / В. І. Андрейцев. - К. : Вентурі, 1996. - 208 с.

2. Білявський Г.О. Основи загальної екології [Текст] : підручник

для студентів природ. фак. вузів / Білявський Г.О., Падун М.М., Фурдуй Р.С.

- 2-ге вид., зі змінами. - К. : Либідь, 1995. - 368 с.

3. Бровдій В. М. Екологічні проблеми України (проблеми

ноогеніки) [Текст] : навч. посіб. з екології / Бровдій В .М. , Гаца О .О .;

Національний педагогічний ун-т ім. М.П.Драгоманова. Науково-дослідна

лабораторія з проблем екологічної освіти. - К. : [б.в.], 2000. - 110 с.

4. Бровдій В. М.Енергетичні закони екології [Текст] : навч. посібник

з екології / В. М. Бровдій, О. О. Гана ; Національний педагогічний ун-т

ім. М.П.Драгоманова. - К. : НПУ ім.М.П.Драгоманова, 2001. - 102 с.

5. Вербицький В.В. Програми для творчих об’єднань позашкільних

і загальноосвітніх навчальних закладів (Еколого-натуралістичний напрям).

[Текст] : навч. посіб. – К., ―Богдана, 2004. – 350 с.

6. Вербицький В.В. Навчальні програми з позашкільної освіти

еколого-натуралістичного напряму: еколого-біологічний профіль [збірник /

за загальною редакцією доктора педагогічних наук В. В. Вербицького].— К.:

«НЕНЦ», 2013. — 336 с.

7. Екологічне законодавство України. Ч. 1:Законодавчі акти [Текст]

/ упоряд. В. І. Андрейцев [та ін.]. - [Б. м.] : [б.в.], 1997. - 648 с.

8. Загубинога, О. О. Використання інтерактивних технологій під

час вивчення екології [Текст] : навч.-метод. посіб. / О. О. Загубинога,

Г. С. Науменко. - Х. : Основа, 2008. - 314 с.

9. Зелена книга України: якою їй бути? [Текст] / Я. І. Мовчан

[та ін.] ; заг. ред. Ю. Р. Шеляг-Сосонко ; Держ. служба заповід. справи

Мінекоресурсів України, Ін-т ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України,

Наук. центр заповід. справи Мінекоресурсів України. - К. : Академперіодика,

2003. - 33 с.

10. Зелений пакет: Регіональний екологічний центр для Центральної

та Східної Европи. Посібник для вчителя. К.: Аванпост-Прим, 2010. – 256 с.

11. Качалов І. А. Методичні та правові засади організації та

функціонування «Дитячого екологічного прес-центру «Junik Eco News»»

[Текст] – Кривий Ріг: Дитячий екологічний прес-центр «Junik Eco News»,

2013. – 46 с.

12. Качалов І. А. Новітні інформаційні технології, як інструмент

розвитку творчих здібностей учнів [Текст] / Методичний посібник з

ефективного впровадження новітніх інформаційних технологій у навчальновиховний

процес еколого-натуралістичного позашкільного навчального

закладу / – Кривий Ріг: КПНЗ «Станція юних натуралістів Жовтневого

району», 2012. – 54 с.

13. Кобеньок Г.В. Збереження біорізноманіття, створення екомережі

та інтегроване управління річковими басейнами: Посібник для вчителів і

громадських природоохоронних організацій. . / Кобеньок Г.В., Закорко О.П.,

Марушевський Г.Б. – Київ: Wеtlands International Black Sea Programme, 2008.

– 200 с.

14. Крисаченко В.С. Екологічна культура: теорія і практика: навч.

Посібник / фонд ―Відродження‖, трансформація гуманітарної освіти в

Україні. – К.: Заповіт, 1996. – 350 с.

15. Манюк В. В. Екологічна абетка Придніпров'я [Текст] : [навч.

посібник] / В. В. Манюк ; Державне управління охорони навколишнього

природного середовища в Дніпропетровській області, Головне управління

освіти і науки обласної держ. адміністрації, Обласний екологонатуралістичний

центр дітей та учнівської молоді, Дніпропетровський

національний ун-т ім. Олеся Гончара. - Д. : Арт-Прес, 2008. - 80 с.: іл.

16. Методика проведення біологічних екскурсій у природу. —

Х.: Вид. група «Основа», 2011. — 110, [2] с.: табл. — (Б-ка журн.

«Біологія»; Вип. 11 (107)).

17. Панченко С.М. Дослідницька робота школярів з біології:

Навчально-методичний посібник / За заг. ред. к.б.н. С.М. Панченка,

Л.В. Тихенко. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2008. – 368 с.

18. Проблематика ЗМІ [Текст] : навч. посіб. : у 2 т. / [ред. і упоряд.

О. Холод] ; Т. 1 : Вступ. Концептуальні засади та зміст курсу.

Політична журналістика. Економічна проблематика. Екологічна

проблематика. Медіаекологія. Наука і техніка. Проблеми культури на

сторінках сучасних видань. Соціальна проблематика ЗМІ / [О.

Баришполець та ін.]. - 2011. - 440 с. - Текст укр. та рос. - Бібліогр.: с. 422-428.

Київ. міжнар. ун-т, Ін-т журналістики. - 2011.

19. Червона Книга України. Рослинний світ [Текст] / НАН України ;

ред. Ю. Р. Шеляг-Сосонка [та ін.]. - К. : Українська енциклопедія

ім. М.П.Бажана, 1996. - 608 с.

20. Червона книга України. Тваринний світ [Текст] / НАН України ;

під заг. ред. чл.-кор. НАН України І. А. Акімова. - К. : Глобалконсалтинг,

2009. - 623 с. : табл., кольор. іл.

21. Шнайдер, С. Л. 500 выдающихся деревьев Украины [Текст] / С.

Л. Шнайдер, В. Е. Борейко, Н. Ф. Стеценко ; Киев. экол.-культур. центр, Гос.

служба заповед. дела Минприроды Украины = 500 exceptional trees of Ukraine

/ S. Shnayder, V. Boreyko, N. Stetsenko. - К. : Логос, 2011. - 203 с. : ил. - (Серия

"Охрана дикой природы"). - Бібліогр.: с. 200-203.

 

Програма гуртка Natural science

Пояснювальна записка

Ми – діти світу. Світ навколо нас дуже привабливий та цікавий і ми живемо у ньому, як у рідному домі, ім’я якому – Природа. Її майбутнє залежить саме від нас. Охорона природи стала невідкладною вимогою часу, але вона не мислима без щирої поваги та любові.

Мета: виховання свідомого і бережливого ставлення дітей до природи, формування екологічної культури, широких екологічних знань. Виховування гуманного ставлення до всього живого на землі. Ознайомлення дітей із представниками флори і фауни рідного краю; умовами існування, які необхідні для живих істот; елементарними відомостями про взаємодію живої та неживої природи; значенням природи в житті людини; вчити дітей орієнтуватися в найближчому природному середовищі. Формувати у дітей розуміння природних явищ, вироблення вмінь ведення фенологічних спостережень, виховувати екологічно-грамотне покоління.

Завдання:

 - прививати любов до природи рідного краю;

- розширювати кругозір маленьких юннатів;

- розвивати спостережливість, уяву, кмітливість; у доступній та цікавій формі ознайомити дітей з англійськими словами і сталими виразами;

 - закладати підґрунтя майбутнього володіння англійською мовою, використовуючи здібність дітей молодшого віку до вивчення мов.

Екологічне виховання слід починати не в космічних масштабах, а тут на заняттях гуртка, біля свого дому, на вулиці, тримаючи на повідку свою власну собаку. Тільки усвідомлюючи власні особисті можливості, навчившись вирішувати найближчі екологічні проблеми, дитина зуміє замислитись про долю всесвіту в цілому. Любити природу, все те, що нас оточує – просто. Потрібно чути, що говорить кожна квіточка, що шепоче кожен листочок, бачити красу дерев, розмовляти з ними, як з живими істотами. Мудра природа навчає нас завжди і всюди. У довкіллі є чимало таємниць. Щоб їх зрозуміти, потрібно бути уважним і спостережливим.

Саме таке завдання кладе перед собою гурток «Natural science». Можливість спілкуватися більш ніж однією мовою стала невідємним постулатом сучасного життя. Вивчення іноземної мови – процес дуже цікавий, оскільки основним його прийомом є гра. У грі дитина легко накопичує, закріплює і активізує свій словниковий запас, навчається правильно повторювати англійські слова за викладачем, тобто формує слухову увагу та правильну вимову. Саме в ігрових ситуаціях дитина починає використовувати вивчений лексико-граматичний матеріал.

 Дана програма складена для дітей віком 5-8 років. Кількісний склад гуртка – 10 осіб.

Методика навчання базується на природному способі оволодіння мовою. Завдання цього навчального курсу – формувати у дитини вміння сприймати на слух мовлення в природному темпі та реагувати на звертання. Даний навчальний курс побудований на улюблених видах діяльності дітей, які можна чергувати за їх бажанням.

№ з/п

Назва розділу та теми

Кількість годин

Теоретичні

Практичні

Всього

1

Вступ. Entry

0

4

4

2

Знайомство. Greetings.

6

6

12

3

Колір та розмір. Сolor and size.

6

6

12

4

Пора року. Осінь. Autumn.

6

10

16

5

Осінні фрукти та овочі. Fruits and vegetables.

 

 

10

6

Пора року зима. Winter.

6

10

16

7

Домашні тварини. Domestic animals

4

6

10

8

Пора року. Весна. Spring

6

10

16

9

Усе про друзів наших пернатих. Birds

6

8

14

10

Квіти навколо нас. Flowers

6

8

14

11

Пора року літо. Summer.

6

10

16

12

Підсумки. Conclusions.

2

2

4

Всього

62

82

144

Зміст програми:

1. Вступ. Entry. (4 год.) Знайомство з гуртківцями, повідомлення плану на рік. Первинний інструктаж. Охорона природи – необхідна умова збереження природного середовища людини.

2. Знайомство. Greetings. (12 год.) Знайомство з вітанням: «Hello!», «Hi!» Вітання ланцюжком. Знайомство із вітаннями «Goodbye!», «Byebye!» Введення лексичних одиниць: morning, day, afternoon, evening. Знайомство з виразами: «What is your name?», «My name is …», «How old are you?», «I am…years old», «How are you?», «I am fine, thank you». Ігрові прийоми для ознайомлення з лексичним матеріалом: «Гості», «What is your name?», «Ланцюжок». Вірші: «Hello, hello!», «Good morning!», «Good-bye!». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

 Практична частина. Відпрацювання вітань «Hello!», «Hi!», «Goodbye!», «Bye-bye!». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: morning, day, afternoon, evening. Програвання діалогів за допомогою виразів: «What is your name?», «My name is…», «How old are you?», «I am … years old», «How are you?», «I am fine, thank you». Декламування віршів: Hello, hello!», «Good morning!», «Good-bye!». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 3. Колір та розмір, якість. Сolour and size. (12 год.)

 Основні кольори. Кольори в природі. Екскурсія до парку «Барви природи». Конкурс на кращий малюнок «Colorful world». Знайомство з виразами: «What color is it?», «It is …», «What is your favourite color?», «My favorite color is …». Введення лексичних одиниць: big, small, long, short, thick, thin. Вірші: «Colorful rainbow», «Сolors around us». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

 Практична частина. Вивчення всіх кольорів веселки на пам'ять. Вживання нових лексичних одиниць на практиці: big, small, long, short, thick, thin. Програвання діалогів за допомогою виразів: «What color is it?», «It is … », «What is your favorite color?», «My favorite color is …». Декламування віршів: «Colorful rainbow», «Сolors around us». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 4. Пора року. Осінь. Autumn. (16год.)

 Осінь в природі. Подорож до осіннього лісу. Барви осені. Листопад. Осінні явища в житті рослин. Осінь за народним календарем. Природа - одвічне джерело краси. Autumn. Сезонні зміни у природі. Знайомство з виразами: «What season is it now?», «It is autumn », «What weather is it today?», «It is …». Введення лексичних одиниць: leaf, leaf fall, rain, wind, puddle, cloud. Вірш: «Leaves are falling». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Збір листя, насіння. Екскурсія в природу. Спостереження за природою, збір насіння квітів. Робота з природним матеріалом. Виготовлення аплікацій. Заготовлення запасів їжі для свійських тварин. Проведення конкурсів: «Осінь - художниця», «Осінь - чарівниця». Проведення екологічної гри «Щедра осінь». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: leaf, leaf fall, rain, wind, puddle, cloud. Програвання діалогів за допом Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 5. Осінні фрукти та овочі. Fruits and vegetables. (10 год.)

 Садовина. Дарунки наших садів. Фрукти та їх користь для здоров’я. Екологічний калейдоскоп «Чарівний кошик». Яблука в саду. Історія однієї яблуньки. Фрукти на нашому столі. Введення нового лексично матеріалу: apple, pear, plum, grapes, watermelon, banana, orange; potato tomato carrot cucumber, onion, pumpkin. Знайомство з питаннями та виразами: «What is this?», «It is a/an … », «Do you like ...?», «Yes, I do» «No, I don’t». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Конкурс малюнків «Осінні фрукти та овочі». Екологічна гра «Відгадай за запахом». Екологічні кросворди «Наші улюблені фрукти та овочі». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: leaf, leaf fall, rain, wind, puddle, cloud; potato tomato carrot cucumber, onion, pumpkin. Програвання діалогів за допомогою виразів: «What season is it now?», «It is autumn », «What weather is it today?», «It is …».

Ігрові прийоми для ознайомлення з лексичним матеріалом: «What is missing?», «Забудькуватість», «English ball – Ukrainian ball», Гра «Please show me…». Декламування віршів: «I like fruits», «Autumn vegetables». Інсценізація казки «The turnip» - «Ріпка». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 6. Пора року. Зима. Winter. (16 год.)

Зима в природі. Чарівна й радісна пора. Природа навколо нас. Вічнозелена красуня. Особливості хвойних дерев і кущів. Знай, люби, бережи! Зима за народним календарем. Калейдоскоп зимових свят. Звідки взялася різдвяна ялинка. Казка про снігову бабу. В гостях у лісової Феї. Святкування нового року в різних країнах світу. Знайомство з лексичним матеріалом: winter, snow, snowman, snowflakes, snowstorm, frost, ice, water, Father Frost, Santa Claus, New Year, Christmas. Знайомство з виразами: It is snow. The snow is white. It is frosty today. Вірші про зиму: «Santa Claus», «Snowman», «Snowflakes». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

 Практична частина. Екскурсії в зимовий парк. Спостереження в природі. Погода, температура повітря, опади. Зимова екскурсія на екологічну стежину. Виготовлення годівниць. Підгодівля птахів. Проведення різноманітних конкурсів «Малюнок на снігу», «До палацу Сніжинки», «Розваги Зими», «З санчатами на гірку», «Хто більше знає колядок», «Гостя - зима». Виготовлення сніжинок та витинанок, конкурси біля новорічної ялинки. Вживання нових лексичних одиниць: winter, snow, snowman, snowflakes, snowstorm, frost, ice, water; Father Frost, Santa Claus, New Year, Christmas. Використання у розмові фраз: It is snow. The snow is white. It is frosty today. Декламування віршів: «Santa Claus», «Snowman», «Snowflakes». Прослухування та відтворення аудіо та відеофайлів за темою.

7.Домашні тварини. Domestic animals. (10 год.)

 Роль домашніх тварин у житті людини. Спостереження за домашніми тваринами, їх ростом та розвитком. Різновиди домашніх тварин. Догляд та утримання тварин. Введення нових ЛО: hen, cock, goose, cow, chick, pig, horse, рet, cat, kitten, dog, puppy, mouth, rabbit, parrot. Знайомство з фразами: «I can see a...», «I have got…». Вірші: «Duckling is a little duck», «Соск is happy», «Pussy cat». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Екскурсії до зоокуточку. Спостереження за домашніми тваринами. Проведення конкурсу «Твій домашній улюбленець». Вживання нових лексичних одиниць: hen, cock, goose, cow, chick, pig, horse, рet, cat, kitten, dog, puppy, mouth, rabbit, parrot. Використання фраз: «I can see a...», «I have got…». Декламування віршів: «Duckling is a little duck», «Соск is happy», «Pussy cat». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 8. Пора року. Весна. Spring. (16 год.)

Весна в природі. Ознаки весни. Весняні прикмети. Весняні обряди. Знайомство з лексичним матеріалом: nature, weather, sun, sky, star, moon, fly, spider, bee, bumble-bee, ant, beetle, butterfly, caterpillar, ladycow Знайомство з фразами: «It is cold today», «It is hot today…». Вірші: «Spring is green», «Green grass», «What a beautiful season». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Робимо квіти з кольорового паперу. Екскурсія в парк. Конкурс малюнків на асфальті. Працюємо на клумбах. Виготовляємо квіти з бісеру. Конкурс малюнків «Весна у місті». Конкурс малюнків, композицій, букетів, аплікацій на тему «Весна іде, красу несе!» Весна за народним календарем. Свято Весни – мамине свято. Виготовлення вітальних листівок. Вживання нових лексичних одиниць: nature, weather, sun, sky, star, moon, fly, spider, bee, bumble-bee, ant, beetle, butterfly, caterpillar, ladycow. Використання у розмові фраз: «It is cold today», «It is hot today…». Декламування віршів: «Spring is green», «Green grass», «What a beautiful season». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 9.Усе про друзів наших пернатих. Birds. (14 год.)

 Подорож у світ пернатих. Птахи лісу. Будь природі другом. Наші пернаті друзі. Світ живої природи. Знайомство з лексичним матеріалом: sparrow, swallow, titmause, pigeon, eagle, owl, crow, cuckoo, swon, flamingo. Знайомство з лексичним матеріалом: «A bird can …», (fly, sing, eat, drink, sleep, play). Вірші: «One little bird», «Fly little bird fly». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Пташиний базар. Гра «Планета загадок». Спостереження за змінами видового складу птахів восени та навесні. Участь у всесвітніх днях спостережень за птахами. Екскурсії в природу з метою спостереження за поведінкою птахів. Виготовлення годівниць. Підгодівля птахів. Конкурс екологічних вікторин та загадок. Конкурс малюнків «На вулиці Пташиній». Вживання, прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

10.Квіти навколо нас. Flowers. (14 год.)

Подорож у світ квітів. Квіти довкола нас. Мова квітів. Знайомство з лексичним матеріалом: rose, poppy, violet, snowdrop, pink, bluebell, dandelion, daisy-wheel. Знайомство з фразами: «I like…», (rose, poppy, violet, snowdrop, pink, bluebell, dandelion, daisy-wheel). Знайомство с питанням та відповідями: «What is your favorite flower?», «My favorite flower is…». Вірші: «I like a white daisy-wheel», «My garden». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Поробки з сухих квітів. Засушування гербарію. Конкурс «Моя улюблена квітка». Конкурс малюнків «Квіточка». Фотоконкурс «Квіти мого саду». Вживання нових лексичних одиниць: rose, poppy, violet, snowdrop, pink, bluebell, dandelion, daisy-wheel. Використання фрази «I like …», (rose, poppy, violet, snowdrop, pink, bluebell, dandelion, daisy-wheel). Використання на практиці запитання та відповідей: «What is your favorite flower?», «My favorite flower is …». Декламування віршів: «I like a white daisy-wheel», «My garden». Ігрові прийоми для ознайомлення з лексичним матеріалом: «What flower is it?», «Find me a …», «Give me a …», «Плутанина». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

11. Пора року. Літо. Summer. (16 год.)

Літо в природі. Ознаки літа. Природні явища літом. Літні свята. Знайомство з лексичним матеріалом: sea, river, lake, holiday, rest, beach, sunny, hot. Знайомство з фразами: «It is warm today», «It is hot today…». Вірші: «What a beautiful summer», «Summer around us», «Summer day». Знайомство з аудіо та відео файлами за темами.

 Практична частина. Екскурсія в парк. Конкурс малюнків «Літо - чарівне». Екскурсія – похід до джерела. Бесіда «Бережи природу». Твір «Природа – твій дім». Працюємо на ділянці. Розповідь «Як я проведу свої літні канікули». Конкурс «Заглянь у природу». Гра «Ліси – зелені легені планети». Вживання нових лексичних одиниць: sea, river, lake, holiday, rest, beach, sunny, hot. Використання урозмові фраз: «It is warm today», «It is hot today…». Декламування віршів: «What a beautiful summer», «Summer around us», «Summer day». Ігрові прийоми для ознайомлення з лексичним матеріалом: «What weather is it?», «Summer rest…». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів відповідно теми.

12.Підсумки. Conclusions. (4 год.) Стислий переказ інформації пройденої за перший рік навчання за програмою, а саме: «Охорона природи», «Кольорові барви», «Осінь в природі», «Дарунки лісів та садів», «Користь фруктів та овочів», «Чарівна й радісна пора – зима», «Роль домашніх тварин у житті людини», «Весна, чарівниця», «Птахи та квіти навкруги», «Пора року – літо».

Практична частина. Повторення аудіо та відео файлів за всіма пройденими темами.

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

 Вихованці повинні знати:

  • що таке екологія; роль рослин і тварин у природі та їх значення для життя людини;
  •  сезонні явища в природі;
  • лексичний матеріал програми;
  • граматичний матеріал програми.

Вихованці повинні вміти:

  • проводити прості фенологічні спостереження за змінами у природі;
  • брати посильну участь у природоохоронних заходах;
  •  збирати природній матеріал та формувати колекції, гербарії;
  • охороняти та приваблювати птахів – помічників, у боротьбі зі шкідниками;
  •  виконувати прості вправи англійською; брати участь у дидактичних іграх;
  • розповідати вірші англійською;
  •  прослуховувати та відтворювати аудіо та відео файлів за всіма пройденими темами

Початковий рівень, другий рік навчання

НАВЧАЛЬНО-ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

№ з/п

Назва розділу та теми

Кількість годин

Теоретичні

Практичні

Всього

1

Вступ. Entry

2

2

4

2

Все про себе. About myself.

6

8

14

3

Навколишній світ. The world around us

6

14

20

4

Овочі. Гарбузова родина. Vegetables

8

8

16

5

Фрукти на столі. Fruits

8

8

16

6

Всі пори року. All seasons.

6

14

20

7

Дикі тварини. Wild animals

4

6

10

8

Свійські тварини. Farm animals.

4

6

10

9

Команди, які тварини виконують. Commands

4

6

10

10

Комахи. Insects

4

6

10

11

Загальна характеристика царства рослин Plants

4

6

10

12

 Підсумки. Conclusions.

2

2

4

 

 

58

86

144

 

Зміст програми:

  1. Вступ. Entry. (4 год.)

Вітання з гуртківцями, повідомлення плану на рік. Первинний інструктаж. Взаємозв’язок людини і природи.

 Практична частина. Екскурсія в природу для оглядного опрацювання та повторення пройдених тем.

2.Все про себе. About myself .(14 год.)

Знайомство з питаннями та відповідями на них: «How are you?», «I am fine»,«I am bad», «I am so so»; «Where are you from?», «I am from Ukraine», «Where do you live?», «I live in Melitopol». Знайомство із вітаннями: «Nice to meet you», «See you».

 Введення лексичних одиниць: family, mother, father, sister, brother, grandmother, grandfather, friend; town, country, city. Знайомство з займенниками: I-my youyour we-our they-their he-his she-her it-its. Вірші: «How old are  you?», «Nice to meet you!». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою. Практична частина. Вікторина «Це – я». Відпрацювання питань та відповідей: «How are you?», «I am fine», «I am bad», «I am so so»; «Where are you from?», «I am from Ukraine», «Where do you live?», «I live in Melitopol». Використання вітань: «Nice to meet you», «See you».

Вживання нових лексичних одиниць на практиці: family, mother, father, sister, brother, grandmother, grandfather, friend; town, country, city. Вживання займенників на практиці: I-my you-your we-our they-their he-his she-her it-its Декламування віршів: «How old are you?», «Nice to meet you!». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

3.Навколишній світ. The world around us.(20 год.)

Наше оточення. Озирнись навкруги. Місто, де я живу. Мій дім. Знайомство з питаннями та відповідями на них: «Have you got a brother or a sister», «Yes, I have/No I haven’t», «Do you live in a house or in a flat?», «In a…». Знайомство з фразами: «I have got a big/small family», «I have got a mother, a father, a sister, a brother, a grandfather, a grandmother», «We live in a house/flat», «There are …. rooms in our flat/house». Введення лексичних одиниць: house, flat, bedroom, bathroom, living-room, kitchen, toilet, hall; bed, wardrobe,table chair, armchair, sofa, cupboa  house/flat», «There are…rooms in our flat/house». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: house, flat, bedroom, bathroom, living-room, kitchen, toilet, hall; bed, wardrobe, table chair, armchair, sofa, cupboard, bookcase, carpet. Вживання оборотів: «There is a/an…», «There are…». Використання конструкцій «I have got a/an…», «I haven’t got a/an…», «Have you got a/an…», «Yes, I have/No, I haven’t». Декламування віршів: A clean bedroom», «A very nice room». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

4.Овочі. Гарбузова родина. Vegetables. (16 год.) Походження овочевих рослин. Біологічні особливості овочевих рослин. Роль овочів у житті людини та її господарській діяльності. Плодові овочеві рослини родини Гарбузових. Введення нового лексично матеріалу: cucumber, zucchini, squash, pumpkin, watermelon, cantaloupe, kruknek, gourd. Знайомство з виразами: «It is a…», «It is a vegetable», «It issmall/long/big/short», «It is yellow/ blue/ orange/ green». Знайомство з питаннями та відповідями на них: «What is your favorite vegetable?», «My favorite vegetable is…». Введення правила утворення множини. Вірші: «Singing vegetables», «Crazy cucumbers», «Big or little». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Визначення овочевих рослин за зовнішнім виглядом. Збір овочів на городі. Робота з природним матеріалом. Виготовлення аплікацій з кольорового паперу «Мій улюблений овоч». Заготовлення запасів їжі для свійських тварин. Екологічна гра «Відгадай за розміром». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: cucumber, zucchini, squash, pumpkin, watermelon, cantaloupe, kruknek, gourd. Програвання діалогів за допомогою виразів: «What is your favorite vegetable?», «My favorite vegetable is…». Ігрові прийоми для ознайомлення з лексичним матеріалом: «Can you see?», «Noisy parker», «English ball – Ukrainian ball». Гра «Please show me…». Відгадування загадок за темою. Декламування віршів: «Singing vegetables», «Crazy cucumbers», «Big or little». Утворення з іменників множини. Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 4. Фрукти на столі. Fruits. (16 год.) Різновиди фруктів. Соковиті, зазвичай їстівні плоди Фрукти, як важлива складова їжі людей та багатьох тварин. Важливість фруктів для здоровя людини. Введення нового лексично матеріалу: quince, apricot, peach, nectarine, cherryplum, raspberry, melon, blackberry, grapefruit, lemon, mandarin, kiwi, banana, persimmon. Знайомство з виразами: «It is a…», «It is a fruit», «It is sweet/ sour/ soft/ hard», «It is yellow/ blue/ orange /green/ red» .Знайомство з питаннями та відповідями на них: «What is your favorite fruit?», «My favorite fruit is…». Введення вказівних займенників в англійській мові. Вірші: «Soft and sweet», «Tasty fruits», «Tropical fruits». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

 Практична частина. Визначення фруктів за зовнішнім виглядом. Робота з природним матеріалом. Екологічна гра «Відгадай за смаком». Конкурс «Фруктовий салат». Екологічна вікторина «Мій улюблений фрукт». Конкурс малюнків «Вітамінчик». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: quince, apricot, peach, nectarine, cherryplum, raspberry, melon, blackberry, grapefruit, lemon, mandarin, kiwi, banana, persimmon. Програвання діалогів за допомогою виразів: «What is your favorite fruit?», «My favorite fruit is…». Ігрові прийоми для ознайомлення з лексичним матеріалом: «Can you see?», «Noisy parker», «English ball – Ukrainian ball». Гра «Please show me…». Відгадування загадок за темою. Декламування віршів: «Soft and sweet», «Tasty fruits», «Tropical fruits». Використання на практиці вказівних займенників англійської мови. Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 5. Всі пори року. All seasons. (20 год.) Пори року. Поняття погода і клімат. Ознаки зміни погоди. Характерні особливості пор року. Сезонні зміни в природі протягом року. Введення нового лексично матеріалу: Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday; January, February, March, April, May, June, July, August, September, October; sunny, rainy, windy, cloudy, foggy, snowy. Знайомство з питаннями та відповідями на них: «What day is it today?», «It is…», «What month is it today?», «It is…», «What weather is it today?», «It is…». Вірші: «Days of the week», «Twelve month», «What is the weather?». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Проведення фенологічних спостережень і оформлення їх результатів. Екскурсії по екологічній стежині. Вживання нових лексичних одиниць на практиці: Sunday, Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday; January, February, March, April, May, June, July, August, September, October; sunny, rainy, windy, cloudy, foggy, snowy. Використання питань та відповідей за темою: ««What day is it today?», «It is … », «What month is it today?», «It is …», «What weather is it today?», «It is… ». Декламування віршів: «Soft and sweet», «Tasty fruits», «Tropical fruits». «Days of the week», «Twelve month», «What is the weather?». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

6. Дикі тварини. Wild animals. (10 год.) Різноманітність диких тварин. Значення диких тварин у природі. Як тварини пристосовуються до життя в природі. Дикі тварини у творчості українського народу. Введення нового лексично матеріалу: fox, wolf, hare, bear, deer, camel, elephant, lion, tiger, monkey, hedgehog, mouse, snake, squirrel, lizard. Знайомство з питаннями та відповідями на них: «What is it?», «It is a/an …», «What is your favorite wild animal?», «My favorite animal is a/an …». Вірші: «I can go to the Zoo», «Twelve little moneys», «Wild animals». Вживання артиклів a/an в англійській мові. Знайомство з аудіо та відео файлами за темою. Практична частина - 26 - практиці: fox, wolf, hare, bear, deer, camel, elephant, lion, tiger, monkey, hedgehog, mouse, snake, squirrel, lizard. Використання питань та відповідей за темою: «What is it?», «It is a/an…», «What is your favorite wild animal?», «My favorite wild animal is a/an…». Декламування віршів: «I can go to the Zoo», «Twelve little moneys», «Wild animals». Використання артиклів a/an в англійській мові. Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 7. Свійські тварини. Farm animals. (10 год.) Різноманітність свійських тварин. Значення свійських тварин у природі. Правила догляду за свійськими тваринами. Ознайомлення з професіями у тваринницькій галузі. Свійські тварини у творчості українського народу. Введення нового лексично матеріалу: cat, kitten, dog, puppy, hen, chick, cock, duck, goose, duckling, goat, pig, cow, sheep, horse, donkey. Знайомство з питаннями та відповідями на них: «What is it?», «It is a/an…», «What is your favorite farm animal?», «My favorite farm animal is a/an…». Вірші: «The chickens», «Purple cow», «The higgy-piggy». Знайомство з дієсловом to be. Знайомство з аудіо та відео файлами за темою.

Практична частина. Ведення щоденника остережень за особливостями поведінки свійських тварин. Конкурс малюнків «Моя улюблена свійська тварина». Екологічна вікторина «Вгадай, за звуком». Фотоконкурс «Свійська тварина». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: cat, kitten, dog, puppy, hen, chick, cock, duck, goose, duckling, goat, pig, cow, sheep, horse, donkey. Використання питань та відповідей за темою:«What is it?», «It is a/an…», «What is your favorite farm animal?», «My favorite farm animal is a/an…». Декламування віршів:«The chickens», «Purple cow», «The higgy-piggy». Використання дієсловаto be. Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

8. Команди, які тварини виконують. Commands. (10 год.) Порівняльна характеристика диких та свійських тварин. Умови життя диких та свійських тварин. Рухи тварин. Тварини, яких легко піддаються дресурі. Введення нового лексичного мінімуму за темою: jump, run, fly, swim, go, stand, sit, lie, sing, dance, bring, give. Пояснення використання модального дієслова can. Знайомство з новими запитаннями та відповідями на них: «Can it…? », «Yes, it can. No, it cannot.», «It can…». Вірші: «They can do it», «What these animals can do?». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою. Практична частина. Конкурс проектів «Тварини навколо нас». Вживання нових лексичних одиниць на практиці:jump, run, fly, swim, go, stand, sit, lie, sing, dance, bring, give. Використання питань та відповідей за темою: «Can it…?», «Yes, it can. No, it cannot.», «It can…». Декламування віршів: «They can do it», «What these animals can do?». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 9. Комахи. Insects. (10 год.) Загальна характеристика комах. Поширеність та місця проживання комах. Позитивне та негативне значення комах для людини. Введення нового лексичного мінімуму за темою: butterfly, lady-bird, caterpillar, mosquito, ant, fly, wasp, spider, bee, lightning bug, dragon-fly. Знайомство з новими запитаннями та відповідями на них: «What is it?», «It is a/an…», «Where is it?», «Іt is in/on/under the table». Введення займенників місця: in, on, under. Вірші: «An ant», «One magic butterfly». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою. Практична частина. Екологічна вікторина «Маленькі комахи». Екологічний конкурс «Відгадай загадку про комах». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: butterfly, lady-bird, caterpillar, mosquito, ant, fly, wasp, spider, bee, lightning bug, dragon-fly. Використання питань та відповідей за темою: «What is it?», « It is a/an…», «Where is it?», «Іt is in/on/under the table». Декламування віршів: «An ant», «One magic butterfly». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

 10. Загальна характеристика рослин. Plants. (10 год.) Різноманітність рослинного світу. Рослини - гіганти та рослини - карлики. Роль і значення рослин у природі та житті людини. Рослини - символи України. Введення нового лексичного мінімуму за темою: bush, tree, flower, branch, palm, tree, seaweed, cactus, сhristmas tree. Знайомство с питанням та відповідями: «Do you like …?», «Yes, I do / No, I don’t». Вірші: «A little tree», «Bushes and brunches». Знайомство з аудіо та відео файлами за темою. Практична частина. Екологічна вікторина «Різноманітність рослинного світу». Екологічний конкурс «Відгадай загадку про рослини». Вживання нових лексичних одиниць на практиці: bush, tree, flower, branch, palm, tree, seaweed, cactus, сhristmas tree. Використання питань та відповідей за темою: «Do you like…?», «Yes, I do/No, I don’t». Декламування віршів:«A little tree», «Bushes and brunches». Прослухування та відтворення аудіо та відео файлів за темою.

11. Підсумки. Conclusions. (4 год.) Стислий переказ пройденого матеріалу, а саме: «Навколишній світ», «Особливості овочевих рослин», «Різновиди фруктів», «Значення диких тварин у природі», «Правила догляду за свійськими тваринами», «Пори року», «Позитивне та негативне значення комах для людини», «Різновиди рослин».

Практична частина. Повторення аудіо та відео файлів за всіма пройденими темами.

 

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

Вихованці повинні знати: 

- Особливості природних угруповань;різновиди овочів та фруктів;

-  значення свійських та диких тварин у природі;

- загальну характеристику комах;

- лексичний матеріал програми; граматичний матеріал програми.

Вихованці повинні вміти:

- Охороняти всі зелені насадження від пошкоджень, витоптування;

-брати посильну участь у природоохоронних заходах;  

- доглядати за рослинами та тваринами в куточку живої природи, на земельній ділянці;

- виконувати прості вправи англійською

 - брати участь у дидактичних іграх;

- розповідати вірші англійською;

- прослуховування та відтворення аудіо та відео файлів за всіма пройденими темами.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

1. Журнали «Розкажіть онуку», «Юний натураліст», «Позакласний час».

3. Биологические экскурсии: - книга для учителя/ И.В. Измаилов.- М.: Просвещение, 1983г.

4. В мире растений. Б.В.Заверуха – К. «Урожай», - 1980

 5. Лучшие поделки оригами для детей. И.Агапова, М.Давыдова – М., 2007

 6. Природоведение для начальных классов: учебное пособие. А.А. Фарощук, Н.Е.Фарощук. – 1999

 7. Easy English, Starter book. Видавничий дім Школа,2010

8. Англійська для дітей. Бесіди за малюнком. Видавництво Ранок, 2010 10. Англійська для малюків. Hello! Angela Gerget. Книга для вчителів та батьків, 2005

9. Бібліотека. Англійська мова для дітей. Шкільний світ, 2008

 10. Англійська у дитячому садочку. Видавництво Ранок, 2008

 11. Журнал «Posnayko». ТОВ «Дитячий міжнародний журнал «Познайка».2009

 

НАВЧАЛЬНА Програма гуртка «Екопланета»

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Характерною особливістю дітей дошкільного віку є надзвичайний авторитет дорослих. В зв’язку з цим розроблено навчальну програму „Екопланета”

Навчальна програма «Екопланета» спрямована на дітей віком 5-7 років.

Програма розрахована на 1 рік навчання, 72 години на рік. Заняття проводяться 2 рази на тиждень.

 Мета навчальної програми – набуття початкових екологічних знань, формування екологічно доцільної поведінки вихованців, здійснення безперервного екологічного виховання, створення умов для орієнтації дошкільників у розмаїтті природного оточення, усвідомленні значення природи для життя людей і необхідність оберігати її, оволодінні практичними вміннями і навичками створення належних умов для існування живих істот.

Основні завдання:

- ознайомити з доступним дитині дошкільного віку теоретичним матеріалом відповідно даній порі року в поєднанні з практичними завданнями: фенологічними спостереженнями під час екскурсій, дослідами, масовою натуралістичною роботою та ін.;

- формувати емоційно-ціннісне та відповідальне екологічне ставлення до довкілля, уявлення дитини про живі організми і природне середовище, багатоманітність явищ природи, причинно-наслідкові зв'язки у природному середовищі, позитивний і негативний вплив людської діяльності на стан природи;

- сприяти вихованню дбайливого ставлення до об’єктів живої та неживої природи рідного краю, залучати гуртківців до посильної практичної діяльності, що пов'язана з природою, з дотримуванням правил природокористування

Склад гуртка – 10-15 дітей старшого дошкільного віку. Тривалість заняття 35 хвилин 2 рази на тиждень, тобто, включаючи перерви, тривалість кожного заняття гуртка 1 академічна година.

Керівнику гуртка надається право вносити зміни у структуру та зміст навчального матеріалу, розподіл годин на вивчення окремих тем залежно від регіональних умов і матеріально-технічної бази гуртка, обирати практичні заняття та екскурсії. Внесені зміни не повинні впливати на загальний зміст навчальної програми та кількість навчальних годин. Незмінними мають залишатися мета, завдання і прогнозований результат освітньої діяльності. Програма передбачає проведення ситуаційно-рольових, сюжетнорольових та імітаційних ігор, ігор-мандрівок, ігрових вправ, бесід, конкурсів, вікторин, виставок тощо.

Види взаємодії керівника гуртка та дітей:

  • Формування екологічних знань (бесіди, читання та обговорення літератури про природу, розповідь про необхідність переглядання кожною людиною звичних норм та правил поведінки в природі та в побуті, фенологічні спостереження, їх обговорення).
  • Формування екологічних мотивів (фотографування, малювання об’єктів природи (рослин, тварин, ландшафтів тощо); обговорення вчинків людей у природі та наслідків цих вчинків для природи, спільне складання норм та правил поведінки людини в природі).
  • Екологічна практична діяльність: (заготівля корму для птахів та підгодовування птахів узимку, догляд за домашніми тваринами, догляд за кімнатними рослинами, виготовлення поробок з природного матеріалу та відходів споживання); формування навичок і звичок екологічно доцільної поведінки в побуті: (економія води, електроенергії, сортування сміття).

 

 

Навчально-тематичне планування

(початковий рівень, 1 рік навчання)

 

 

 

   Назва розділу

               Кількість годин

теоретичних

практичних

разом

 

Вступ

2

-

2

2.

Золота осінь

4

5

9

3.

Ліс – зелене диво

5

5

10

4.

Рослинний світ планети

5

5

10

5.

Зима чарівниця

4

7

11

6.

Тваринний світ планети

6

2

8

7.

Летить із вирію весна

6

6

12

8.

Охорона природи

6

4

10

                   Всього:

 

 

72

ЗМІСТ ПРОГРАМИ 

Вступ (2 год.)

Ознайомлення гуртківців з планом роботи. Правила техніки безпеки під час виконання прак­тичних робіт і екскурсій. Значення екологічних знань у діяльності людини. Природа – джерело краси і добра. Вплив людини на природу.

Практична частина.

Виготовлення паперової аплікації "Мій дім – планета Земля".

2. Золота осінь (9 год.)

Теоретична частина.

Сезонні зміни у природі. Осінь. Осінні явища в  назвах місяців. 

Овочі та фрукти восени.  Осінній ліс. Дарунок осені — гриби. Різноманітність грибів. Правила збору. Перша допомога при отруєнні грибами.

Осінні явища в житті рослин. Підготовка дерев до зими. Листопад.

Осінні зміни в житті птахів. Відлітання птахів у вирій. Тварини готуються до зими. Осінні фенологічні спостереження у природі.

         Практична частина.

Аплікація з сухого листя „В осінньому парку”, „Барви осені”.

Композиція з природних матеріалів «Красуня – осінь»

 Аплікація з паперу „Їжачок”, „Журавлі”.

Гра-вікторина „Щедра осінь”. Гра „Птахи”.

         Практична робота на майданчику «Визначення дерев у природі»

3. Ліс — зелене диво (10 год. )

         Теоретична частина.

Типи лісів. Поверхи лісу. Ліс і його значення в природі та житті людини.

Ліс та здоров’я людини. Охорона лісів. 

 Хвойні та листяні дерева.

Дерева знайомі і незнайомі: „Ялина”, „Горобина”, „Дуб – лісовий велетень”, „Яблунька – дичка”.

 Пернаті друзі лісу.

         Практична частина.

Визначення віку дерева.

Робота з картками „Поверхи лісу”, „Типи лісів”.

Аплікація „Гілочка горобини”, „Снігур”

Малюємо ялину та сосну.

         Проведення екологічних ігор „Павутинка лісу”, „Лісові рослини”.

4. Рослинний світ планети (10 год.)

Теоретична частина.

Різноманітність рослинного світу. Рослини-гіганти та рослини-карлики.

Основні ознаки рослин. Культурні та дикорослі рослини. Кімнатні рослини. Правила догляду за ними.

От­руйні рослини: блекота, дурман. Перша допомога при отруєнні.

Зелена  аптека.  Лікарські дерева та кущі: дуб, береза, сосна, липа, шипшина, калина, глід. Трав’янисті лікарські рослини  (ромашка, кульбаба, полин, м’ята). 

Рослини-символи України.

Практична частина.

Спостереження за проростанням насіння квасолі та розвитком сходів пшениці. Робота з картками  „Плоди та дерева”

Екологічні ігри „Запам’ятай та відшукай рослину”, „Віночок”, „Моя улюблена рослина”, „Вгадай за запахом”.

Аплікація з паперу „Кульбабка”, „Калина”.

Складання колекцій плодів та насіння різних рослин. Складання гербарію рослин своєї місцевості.

Екскурсія з метою вивчення ознак дерев, кущів та трав’янистих рослин, розташування рослин та їх угруповань.

         5. Зима - чарівниця (11 год.)

Теоретична частина.

Початок зими. Ознаки зими. Снігова таємниця.

 Звірі взимку. Птахи взимку. Допомога птахам взимку.

Зимові явища природи в назвах місяців. Явища неживої природи – туман, іній, ожеледь, вітер, хурделиця, віхола, паморозь.

Свято новорічної ялинки. Народні зимові ігри та розваги. Різдвяні свята. Колядки, щедрівки.

Практична частина.

Виготовлення годівниць для птахів.

 Аплікація з паперу „Зимовий ліс”, „Новорічна ялинка”

Виготовлення новорічних листівок. 

Виготовлення паперових прикрас на ялинку. 

Розпізнавання слідів тварин та дерев за силуетом.

Екологічні ігри „Зимуючі птахи”, „Сніжинки, вітер і мороз”.

 Конкурс-гра „Хто як зимує?”. 

6. Тваринний світ планети (8 год.)

Теоретична частина.

Різноманітність тварин. Значення тварин у природі і житті людини.

Як тварини при­стосувалися до життя в природі. Зв'язок між рослинним і тваринним світом.

Ланцюг живлення. Причини, які пору­шують ланцюг живлення: вплив неживої і живої природи, дії людини.

 Свійські та дикі тварини. Портрети свійських тварин та їхніх родичів.

Диво на ім'я коник. Про корівку годувальницю. Свійські свині. Кізонька мила, кізонька люба. Свійські птахи – окраса подвір’я.

Правила догляду за свійськими тваринами. Ознайомлення із професіями в тваринницькій галузі.

Практична частина.

Аплікація з паперу „Білочка”, „Коник”, „Корівка”.

Екологічні ігри „Поверни мене до дому”, „Відгадай хто я”.

7. Летить із вирію весна ( 12 год.)

Теоретична частина.

Характерні ознаки весни. Пробудження дерев та кущів від зимового сну. Сокорух. Плаче берізка. Розпукування бруньок.

Де срібліє вербиця, там здоров'я водиться. Перші провісники весни (ранньоквітучі рослини). Весняний ліс.

Тварини на весні. Народження малечі у тварин. Дитинство жабки. Комахи весною. Комахи - наші друзі (Сонечко, Мурахи, Бджоли, Метелики, Павук). Різниця між комахами і павуками. 

Птахи весною. Повернення птахів додому. Лелеки – наші друзі. Народні легенди про них. 

Подорож краплинки (рух води в природі)

 Великдень. Великодні звичаї.

Практична частина.

Екологічні ігри „Веселкові кольори”, „Мама і дитинчата”, „Хто зайвий”, „Метелики і квіти”, „Лелеки”.

Робота з картками „Кругообіг води”, „Життєвий цикл квітки – тюльпан”, „Життєвий цикл – метелик”, „Життєвий цикл жук – сонечко”, „Життєвий цикл – жабка”, „Фази розвитку дерев та кущів”.

Виготовлення листівок до свята Матері.

 Малюємо весну. 

8. Охорона природи ( 10 год.)

Теоретична частина.

Правила поведінки в природі. Червона книга — сигнал тривоги.

Звідки береться побутове сміття, яке забруднює природу та куди воно дівається.

Повітря, його склад. Значення повітря в житті організмів. Причини за­бруднення повітря. Охорона повітря.

         Де вода – там і життя. Охорона і раціональне використання водних багатств. Забруднювачі води. Вплив забруднення навколишнього середовища на здоров'я людини.

Загальне поняття про клімат. Клімат України. Кліматичні зони нашої планети.

Подорож до далекої Півночі. Подорож до пустелі. Подорож у тропічні ліси - джунглі.

         Практична частина.

Проведення дослідів  „Вивчення властивостей води”, „Вода в природі та способи її очищення”, „Вивчення властивостей повітря”.

Аплікація з паперу „Полярне сяйво”, „Подорож на крижині”.

Конструювання з паперу „Бегемот”, „Слон” „Полярний ведмідь”, „Пінгвін”.

ПРОГНОЗОВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ

        Вихованці мають мати уявлення про:

-            взаємозв’язки живої і неживої природи;

-      природознавство як науку про природу;

-           типи взаємозв'язків, які існують у природі:

-           єдність людини і навколишнього середовища;

-           вплив сезонних погодних процесів на життєдіяльність рослин і тварин;

 

      Вихованці мають знати:

- сезонні особливості погоди та клімату свого регіону;

- особливості природних екосистем краю;

- характерні ознаки пристосування до життя риб у воді, а птахів у повітрі;

- регіональні особливості флори і фауни;

- роль рослин та тварин у природі та їх значення в економіці;

- отруйні гриби і рослини своєї місцевості та запобіжні заходи проти          отруєння;

- корисні властивості рослин;

- особливості росту й розмноження рослин;

- правила поведінки в природі;

- народні прикмети про природу та вміти помічати їх в житті;

        Вихованці мають вміти:

- проводити прості фенологічні спостереження за змінами у природі та оформляти їх результати;

- виявляти взаємозв'язки у прояві сезонної ритміки в живій і неживій природі;

- розпізнавати рослини і тварин своєї місцевості, які вивчалися (у природі, колек­ціях тощо);

- визначати риси пристосованості живих організмів залежно від середовища існу­вання;

- доглядати за рослинами і тваринами в куточку живої природи, на земельній діля­нці;

- збирати природний матеріал та формувати колекції, гербарії;

- брати посильну участь у природоохоронних заходах;

- виявляти пізнавальний інтерес до традицій і творчості свого народу. 

 

 

 

 

 

ЛІТЕРАТУРА

1. Анашкина   Е.  И.  300  вопросов  и  ответов  о  домашних  животных /

Е. И. Анашкина. – Ярославль : Академия развития, 1997. – 208 с.

5. Волошин О. М. Скарбничка цікавинок з природознавства / О. М. Волошин. — Тернопіль : Підручники і посібники, 1998. – 231 с.

6. Волошин О. М. Цікаві завдання з природознавства 3(2) кл. / О. М. Волошин. — Тернопіль : Підручники і посібники, 1997. – 48 с.

7. Грущинська І. В. Як спостерігати за природою. Читанка з природознавства: Навчальний посібник. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2009. – 296 с.

8. Грущинська І. В. Портрети свійських тварин та їхніх диких родичів. Інтегровані матеріали до уроків з курсу „Я і Україна”, природознавства, українознавства, народознавства та читання. Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2009. – 136 с.

9. Зверев А. Т. Экологические игры. Изд. 2-е. – М.: ООО Издательский дом „ОНИКС 21 век”, ЗАО „Дом педагогіки”. 2001, - 56с.

10.  Лисенко П. В. Екологічне виховання дошкільників / П. В. Лисенко. – К. : Освіта 1993.— 160 с.

13. Похила Л. С. Використання скарбниці народних знань у процесі вивчення біології. Царство Рослини / Л. С. Похила, Г. Ф. Яцук, Б. Б. Гдаль. – Тернопіль : Мандрівець, 1998. – 72 с.

14. Похила Л. С. Використання скарбниці народних знань у процесі вивчення біології. Царство Тварини / Л. С. Похила, Г. Ф. Яцук, Б. Б. Гдаль. – Тернопіль : Мандрівець, 1998. – 80 с.

15. Тарабарина Т. И. И учеба и игра. Природоведение : Популярное пособие для родителей и педагогов / Т. И. Тарабарина, Е. И. Соколова. – Ярославль : Академия развития, 1998. – 240 с.

16. Червона книга України. Рослинний світ / Редкол. Ю. Р. Шеляг-Сосонко (відп. ред.) та ін. - К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана 1996. – 608 с.

17. Червона книга України. Тваринний світ / Редкол. М. М. Щербак (відп. ред.) та ін. – К. : Українська енциклопедія ім. М. П. Бажана 1994. – 464 с.

 

 

doc
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
2690
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку