«Зброя не вбиває – вбивають люди». Бути чи не бути легалізації зброї в Україні?

Про матеріал

Урок проведений в 10 класі, розкриває одне з актуальних питань щодо легалізації володіння зброєю в Україні. Можливе використання матеріалу для проведення виховних годин та при розгляді питань стосовно захисту прав людини в Україні

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ПЕРСПЕКТИВИ ТА РЕАЛІЇ ЛЕГАЛІЗАЦІЇ ЗБРОЇ В УКРАЇНІ

Номер слайду 3

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ ЗБРОЇ В УКРАЇНІФОРМУВАТИРОЗВИВАТИВИХОВУВАТИ

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Журналістам, депутатам, співробітникам судів та членам формувань з охорони громадського порядку (дружинникам) — дозволене придбання та носіння травматичних пістолетів. Наказ МВС України № 379

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Відповідь Президента України на електронну петицію щодо легалізації зброї в Україні

Номер слайду 13

МОТИВИ, ЯКІ КЕРУЮТЬ ЛЮДЬМИ ЩОДО ПРИДБАННЯ ЗБРОЇ

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Легалізація зброї…

Перегляд файлу

Тема: Перспективи та реалії легалізації зброї в Україні

 

 

Вчитель.

Перегрлянувши відео фрагмент, визначте тему сьогоднішнього уроку

Україна підростає. Рівень свідомості громадян за останні кілька років виріс якщо не революційно, то як мінімум небаченим еволюційним стрибком. Частина цих громадян бажає мати більший контроль над власною долею, ніж їм це дозволялося досі.

Це питання на сьогоднішній деньє дискусійним, Тож я сподіваюсь, що кожен із вас висловить свою позицію щодо даного питання

 

Давайте визначимо  цілі та мету нашого диспуту

 

Формувати – національну свідомість, любов до до своєї країни

Формувати норми та правила поведінки в правовій державі

Розвивати – підхід  до правової ситуації в країні, як засіб юридичної грамотності

Розуміння за правильність рішення перед собою, суспільством та державою

Виховувати – відповідальність перед країною та собою як майбітнім громадянином нашої великої держави

 

Реакція суспільства на володіння зброї в минулому завжди була неоднозначною. Зясувати ставлення різних громадських діячів, різних країн та різних епох нам допоможе дослідження Щипак Дарії

(відеролік голос за кадрами)

 

"Роззброїти людей ... найкращий і найбільш ефективний спосіб поневолити їх."

Джордж Мейсон

….

….

 

Прошу визначити правовий аспект володіння зброї в сучасних країнах, яку ви бачите на слайді

 

Фінляндія

 12,81% жителів володіють зброєю.

 Тут люблять полювання, люблять зброю. Однак купити її не так легко: необхідно мати дозвіл, окремий для кожної одиниці.

 

Швейцарія

 29% жителів володіють зброєю.

 До 2010 року у Швейцарії усі працездатні чоловіки були зобов'язані у себе вдома чи на місцевих складах зберігати автоматичні гвинтівки.

 Попри великий відсоток володіння зброєю, у Швейцарії один з найнижчих рівнів злочинності.

 Усі повнолітні громадяни без жодного дозволу можуть придбати будь-яку зброю, що стріляє одиночними.

 

Франція

У Франції, відповідно до закону 2012 року, зброя підрозділяється на чотири категорії в залежності від ступеня небезпеки. Заборонено мати автоматичне і бойову зброю. Інші види зброї можна купувати за наявності дозволу. Дозвіл в основному дається на зберігання зброї вдома в цілях самооборони (90% всіх дозволів), і тільки 10% мають право на приховане носіння.

 

США

 Точних даних немає, але у 43% будинків зберігається зброя.

 Конституція США гарантує право на володіння і носіння зброї.

 Частина штатів і муніципалітетів запроваджують спеціальні правила та законодавчі акти, які обмежують права громадян.

 Зброя в Америці що не потрапляє під категорію NFA, тож підрахувати точну кількість власників складно. Однак, є дані, що у 43% будинків і квартир в США зберігається зброя. Нею володіють приблизно 90 мільйонів американців.

 

Німеччина

Зброя в Німеччині можуть придбати тільки мисливці і члени офіційно зареєстрованих спортивно-стрілецьких товариств. Крім того, до числа неодмінних умов належать відсутність судимості та зв'язків з екстремістськими організаціями. Зберігати зброю вдома можна тільки в спеціальних сейфах, причому окремо від патронів.

 

Вчитель У країнах Евросоюзу склалася законодавство, яке саме так регулює володіння зброї у своїх громадян.

Яка ж ситуація в правовому контексті в Україні на даний час ?

- відповіді учнів

Чому саме цим категоріям громадян України дозволено мати зброю?

- відповіді учнів

Давайте дістанемо гаджети і подивимося що зазначено в ст. 5 та в ст. 24 Конституції України

Зачитування учнями статей

Право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою

 

Право на життя є першим з невід'ємних прав людини. Виходячи з цього, ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Без дотримання цього права всі інші права не мають цінності і корисності, тому воно має охоронятись законом.

Право на життя є правом, яке безпосередньо входить до сфери відповідальності держави за його здійснення. Це не означає, однак, тільки обов'язок поваги права на життя з боку держави. На останню по-кладається також обов'язок захищати вказане право.

Вчитель

Згідно забезпеченню ст..5 на сайті президента України було подано петицію 29 серпня Георгієм Учайкіним, головою наглядової ради ВГО "Українська асоціація власників зброї".

Станом на вечір 4 вересня петиція набрала 27 605 голосів з 25 000 необхідних. Як відомо, таку кількість голосів згідно з законодавством потрібно зібрати протягом трьох місяців для того, щоб пропозицію громадськості розглянув президент.

Вчитель Якою була відповідь президента щодо легалізації зброї

Відеоролік

Вчитель

 

А що, на вашу думку рухає людьми, охочих придбати зброю? Які таємні або явні мотиви стоять за цим?

 

Учень

1) Зброя - як засіб захисту

 

Мене долає страх. Напад, грабіж, вбивство. Про це постійно говорять по радіо і телевізору, пишуть у газетах. Страшно виходити на вулицю, але і власна квартира вже не здається безпечною. Мій страх переростає в жах, і тільки один засіб може допомогти. Так, мені потрібна зброя, нарешті - то страх покірний, а я захищений!

 

Учень

2) Зброя підвищує самооцінку

 

На жаль, але я далеко не самий "крутий" в цьому житті. Всі вважають мене "хлюпиком" нездатним на серйозні дії. Але я доведу їм, що насправді я не такий. Куплю пістолет і тоді всі мене почнуть поважати, будуть вважати сміливим і сильним.

 

 

Учень

3) Зброя – останній писк моди

 

Не хотілося, щоб ця стаття стала аргументом для однієї зі сторін у суперечці "За або проти". Скоріше це інформація для роздумів. Ситуація, яка склалася в Молдовії не обов'язково повторитися в інших країнах, але ніяких додаткових специфічних особливостей в Україні немає.

 

До чого ж зводиться стандартна ситуація між противниками та прихильниками легального володіння зброї?

Сучастна ситуація в країні створила декілька міфів щодо використання зброї. Давайте спробуємо визначити правдоподібність цих міфів.

 

Учень

1. «Зброя, раніше недоступна, потрапить до рук злочинців».

 

 Ключова помилка тут - думка, що а) заборона завадить бандиту дістати пістолет, б) що бандит піде на справу з зареєстрованою і легально придбаною зброєю.

 

 Обидва допущення помилкові. Зареєстрована і легально придбана зброя - це додаткова зачіпка для міліції. Для бандита простіше, безпечніше, і, що характерно, в ряді випадків просто дешевше придбати собі пістолет на чорному ринку. Це не було складно і раніше, а зараз стало простіше в рази: з АТО валом іде трофейна і просто вкрадена техніка, і за невеликий баш можна придбати не тільки пістолет, але і щось більш серйозне. Смію запевнити, що так буде ще довго - перевірено безліччю подібних конфліктів.

 

 Інакше кажучи, ринок короткоствольної вогнепальної зброї в Україні існує з перших днів її незалежності, а зараз розрісся до небачених розмірів. Тільки він чорний. Але цілком доступний навіть для дрібного криміналітету. Альтернативний варіант, доступний будь-якому громадянину - офіційно отримати мисливську рушницю і перетворити її в обріз за допомогою болгарки, табуретки й півгодини часу. Так, після цього його міліції краще буде не показувати, але хіба бандит думає показувати свою зброю міліції?

 

 Зауважу: у всьому світі злочини з використанням зареєстрованої зброї становлять значно меншу частку від злочинів з використанням вогнепальної зброї, не кажучи вже про насильницькі злочини взагалі.

 

Учень.

2. «У воюючій країні це може призвести до використання зброї при масових заворушеннях, захоплень будівель і так далі».

 

 Ключова помилка тут - нерозуміння, яка зброя для чого призначена, а також яку зброю вже дозволено до покупки громадянами.

 

 Цей матеріал присвячений короткоствольній напівавтоматичній зброї. Простіше кажучи, пістолетам та револьверам, нездатним стріляти чергами. Це - зброя громадянської самооборони і  в армії, «зброя останнього шансу»: мовляв, якщо пішов ближній бій, а гвинтівка зламалася, пістолет на поясі або стегні може врятувати від загибелі.

 

Учень

3. «Наше суспільство не готове. У нас не той менталітет. Розпочнеться Дикий Захід».

 

 

 Є в світі країна, якій українські прихильники ліцензованої продажу короткоствольної зброї вдячні, як жодній іншій. Якби не вона, довелося б битися з одними висновками за допомогою інших.

 

 Показувати порівняльну статистику вуличної злочинності в різних штатах США (легально озброєні безпечніші своїх сусідів з тими ж демографічними показниками). Кивати на пострадянську Естонію, Латвію і Литву, де зростання числа легального зброї прямо корельоване зі зниженням злочинів з використанням вогнепалу - і вислуховувати «у нас менталітет не той, у них країна менша ...». Порівнювати до зубів озброєну і спокійну Швейцарію до трусів роззброєну і спокійну Японію (чий спокій викликаний скоріше особливостями багатотисячолітньої історії, ніж збройовими обмеженнями).

 

 

Вчитель.

Як бачите дуже багато важливих моментів є зараз в прийнятті данного закону. Виробництво зброї – це надприбутковий бізнес. Найбільшими виробниками зброї у світі залишаються США, Росія та Франція. Відтак постає питання: хто наповнюватиме багатомільйонний ринок України?.

На прилавках з’явиться дорога та якісна зброя з Європи чи доступна від країни-окупанта – РФ.

Ніхто не закликає вас до легалізації вогнепальної зброї. Вибір "за" чи "проти" лише за вами. Ми розібрали лише для вас лише факти, адже озброєний той, хто володіє інформацією.

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сокол Наталія Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
17 лютого 2018
Переглядів
897
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку