ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ СУЧАСНОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

Про матеріал
Надається стаття на тему: "ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ СУЧАСНОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ". в данній статті розглядається основні способи здорового способу життя учня ( студента),погані звички та їх подолання.
Перегляд файлу

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ СУЧАСНОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ

Актуальність. Сучасне покоління не надто знається в питанні здорового способу життя. Наркоманія, паління, вживання алкоголю – дуже часто вважається кращим проведення часу серед частини юнаків та дівчат.

Ступінь досліджуваності проблеми. На сучасному етапі розвитку суспільства основним напрямом виховного процесу є формування у дітей та студентської молоді моральних цінностей. Цілісність особистості молодої людини проявляється насамперед у взаємодії психічних і фізичних характеристик організму. Здоровий спосіб життя передбачає поєднання роботи та відпочинку, оптимальне харчування, фізичну активність, дотримання гігієни, відсутність шкідливих звичок, а також доброзичливе ставлення до оточуючих. Інші складові здорового способу життя містять різноманітні елементи, що стосуються всіх сфер здоров’я – фізичної, психічної, соціальної і духовної.

Мета і методи дослідження. Здоровий спосіб життя формує у людини вміння розумно ставитися до свого здоров’я, фізичної та психічної культури, загартовувати свій організм, вірно організовувати працю і відпочинок. Одне з важливих завдань – виховати фізично, морально, соціально, духовно здорову людину Здоров'я учнів та студентів – основа розвитку держави.

Сутність дослідження. Процес виховання свідомого ставлення молоді до власного здоров'я, здоров'я інших людей здійснюється шляхом передачі знань і формування умінь і навичок зміцнення та збереження здоров'я, виконання практичних дій здорового способу життя.

Для покращення стану здоров’я та пропаганді здорового способу життя треба ознайомлювати молодь з основами здорового стиля життя та формувати свій стиль здорового життя.

Сьогодні майже 70% учнів та студентів мають відхилення у здоров’ї. Тільки за останні 5 років майже 50% були віднесені до спеціальних медичних груп за станом здоров’я. Розглянемо, що ж таке здоров’я?

Здоров’я – сукупність фізичних, духовних, соціальних якостей людини, що є основною її довголіття і необхідною умовою здійснення творчих планів, умовою високої працездатності, створення міцної сім’ї, народження і виховання дітей.

Розглядаючи поняття здоров’я, можна виділити наступне, що це висока працездатність, гарний настрій, упевненість у собі. Фізичне - дає гарне самопочуття, бадьорість, силу. Психічне - дарує спокій, чудовий настрій. Соціальне - забезпечує успішність у навчанні. Для того. щоб зберегти своє здоров’я, треба дуже багато працювати над собою.

Здоровий спосіб життя – це практичні дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організм й поліпшення загального самопочуття людини. Головне – замислитися про наслідки своїх дій. Зрозуміло, що для того, щоб бути здоровим, потрібно докласти певних зусиль і не набувати шкідливих звичок. Якщо є із якихось причин вони вже є, то треба вжити заходи, аби їх позбутися.

В основі здорового способу життя лежать такі принципи, як правильне харчування, оптимальний руховий режим, особиста гігієна, відсутність шкідливих звичок та позитивні емоції. Для цього краще виконувати наступні вимоги: вживати стільки їжі, стільки потрібно для добової енерговитрати організму; їжа повинна бути корисною; враховувати співвідношення жирів, білків, вуглеводів,вітамінів, мікроелементів, відповідно до віку учня (студента);

Звички, які завдають шкоди здоров’ю, життю людини або не відповідають нормам суспільства, в якому живе людина – шкідливі. Найбільш шкідливими звичками, які можуть сформуватись у юнацькому віці, є куріння та вживання алкоголю, наркотичних речовин. Саме ці звички згубно впливають на організм.

Алкоголь помітно знижує розумову і фізичну працездатність, гостроту зору, погіршує координацію рухів і точність виконання різних дій, що нерідко призводить до тяжких травм і нещасних випадків. Щороку у мільйонів людей у світі виникають різні захворювання через куріння, серцево-судинні, дихальних шляхів, тощо.Незважаючи на це, така сама кількість населення починає палити. За останні 10 років серед підлітків спостерігається початку куріння у віці 10-11 років, а до 15-16 років кількість курців досягає 50% хлопці та 30% дівчата.

Близько 10-15%курців набули цю звичку у віці 11-14років, 65-76% - у 15-18років. У таких людей, починаючи із 65 років, удвічі збільшується шанс померти він інфаркту і втричі від інсульту, ніж у некурців того ж самого віку.

Лист тютюну містить нікотин, вуглеводи, білки, ефірні олії, синильну кислоту, аміак, азот, етилен, окис вуглецю, вуглекислий газ. Під час згоряння цигарки до 50% нікотину разом із димом потрапляє у повітря і вдихається некурцями, 25% руйнується під час згорання тютюну,близько 20% потрапляє в організм. Людина, яка викурює щоденно 1 пачку цигарок, протягом року вводить в організм майже 300 г дьогтю. Тютюновий дим є сильнодіючою сумішшю шкідливих газів, смоли, та твердих речовин. До нього входить нікотин, сильна судинна отрута, тютюновий слиз, безліч сильнодіючих канцерогенів та атерогенів, тобто речовин, які спричинюють рак та атеросклероз. Він складається із основного диму (що вдихає і видихає курець) та больового (того, що безпосередньо виділяється з кінця підпаленої цигарки і який ми вдихаємо у товаристві курців).

Коли курець вдихає цигарковий дим, смоли та інші шкідливі речовини, вони осідають у відгалуженнях голкоподібних бронхіальних труб у легенях, де є відповідні умови для появи передракових змін. Крім цього. смоли й дим ушкоджують слиз та віки епітелію у бронхіальних трубах.

Для того щоб загальний стан здоров’я молоді не був складним, потрібно здійснити низку заходів, спрямованих на посилення законодавчих обмежень і заборон щодо куріння та вживання алкоголю у громадських місцях, реклами відповідних торгових марок; обмеження часу продажу алкоголю, посилення відповідальності за продаж тютюнових та алкогольних виробів неповнолітнім. Необхідно активізувати в усіх установах і організаціях, причетних до роботи з молоддю, пропаганду шкоди курінню, вживання алкоголю, корисності фізичної активності, раціонального харчування, ведення здорового способу життя, запровадити на всіх каналах мовлення, засобах масової інформації соціальну рекламу, спрямовану на формування здорового способу життя та запобігання недбалому ставленню до свого здоров’я. Будь-яка робота щодо пропаганди здорового способу життя направлена на вирішення важливої задачі, основна мета якої – збереження майбутнього нації!

Студентська молодь є майбутніми батьками, саме тому для них здоровий спосіб життя має бути основою життєвих позицій. Відомо, що діти фіксують у своїй свідомості атмосферу, яку створюють батьки при спілкуванні між собою та з оточуючими. Принципи, якими керується родина, активно закладаються в основу ставлення до життя дітей. Зробивши опитування щодо поглядів студентів на здоровий спосіб життя, можна зробити наступні висновки: вести здоровий спосіб життя для студентів означає: займатися спортом –40 %; не мати шкідливих звичок – 35 %; правильно харчуватися – 20 %; двічі на рік обстежуватись у лікаря – 5 %. Стосовно причин, які заважають вести здоровий спосіб життя були названі відсутність часу, вплив однолітків, лінь та особисті труднощі й проблеми.

Висновки. Покращенню здоров’я можна навчитися в навчальному закладі, від батьків і друзів, слухаючи радіо. Проте навчитися цьому людина може лише сама. Також педагогам треба приділяти ще більше уваги здорового способу життя серед студентів, оскільки саме вони в майбутньому своєю поведінкою повинні вчити дітей як бути здоровими і цінувати своє здоров’я.

Найбільше багатство – здоров’я.

Література.

  1. Полулях А. Формування здорового способу життя школярів засобами фізичного виховання в умовах ступеневої освіти/ А.Полулях// Фізичне виховання в школі. – 2002. - №4.

 

docx
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
2841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку