Жири. Склад жирів, фізичні властивості. Природні й гідрогенізовані жири. Біологічна роль жирів.
Номер слайду 2
Їжа – джерело енергії та речовин
Номер слайду 3
Яким повинне бути співвідношення білків, жирів, вуглеводів?
Номер слайду 4
Міф чи правда?Від жиру повніють в два рази сильніше, ніж від вуглеводів і білків
Номер слайду 5
Чому жири корисні?
Номер слайду 6
Як розраховують калорійність продуктів?Для визначення калорійності обраний харчовий продукт поміщається в калориметричну колбу, де він спалюється, а потім вимірюється виділене тепло.
Номер слайду 7
Енергетична цінність{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1 г білка1 г жиру1 г вуглеводу4 ккал9 ккал4 ккал16,7 к. Дж37,7 к. Дж15,7 к. Дж
Номер слайду 8
Спростування міфу: Вимірявши калорійність продуктів у «лабораторній пробірці», без урахування реальних біохімічних процесів, що протікають в організмі, вчені прийшли до помилкового висновку, що від жиру повніють в два рази сильніше, ніж від вуглеводів і білків. Але це не так.
Номер слайду 9
Міф чи правда?Рослинні жири менш калорійні, ніж тваринні і безпечніші для організму.
Номер слайду 10
Що це таке – жири?Жири — естери гліцерину й вищих карбонових кислот. Схема утворення жиру:
Номер слайду 11
Класифікація жирів
Номер слайду 12
Хімічні властивості жирів Гідруваннятриолеїнтристеарин
Номер слайду 13
Спростування міфу. У 100 грамах рослинної олії приблизно 98 % власне жиру і близько 880 ккал. Тоді як у свинячому салі жиру - 82 % і його калорійність 730 ккал. Найкалорійніший - риб'ячий жир, в 100 грамах якого 900 ккал.
Номер слайду 14
Міф чи правда?Замінники масла – спред чи маргарин – корисніші для здоров’я
Номер слайду 15
Що обрати: масло? Спред? Маргарин?{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вершковемасло. Спред. Маргарин. Склад. Молочні жири. Олія + молочний жиргідрогенізована олія + мол. жир. Вміст холестеринузначнийнезначнийнемаєВміст транс-ізомерівнемаєможеміститидуже великий
Номер слайду 16
Продукти, які містять Транс-жири
Номер слайду 17
Спростування міфу: Маргарин не містить холестерину. Але ця користь нівелюється великим вмістом небезпечного гідрогенізованого жиру, що містить транс-ізомери.
Номер слайду 18
Міф чи правда?Жир може синтезуватись із надлишків білків та вуглеводів
Номер слайду 19
Надлишок насичених жирів – причина атеросклерозу. Поперечний переріз вінцевих артерій:повністю відкрита; частково закупорена; повністю закупорена.
Номер слайду 20
Підтвердження інформації: Жир частково може синтезуватись також із надлишків білків та вуглеводів їжі.
Номер слайду 21
Міф чи правда?Раціон з низьким вмістом жирів знижує імунітет і активність мозку
Номер слайду 22
Корисні поліненасичені жири
Номер слайду 23
Підтвердження інформації: Раціон з низьким вмістом всіх типів жирів підвищує ризик гормональних порушень, сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, а також знижує імунітет і активність мозку.
Номер слайду 24
Етапи очистки рафінованої оліїмеханічна очистка;гідратація – це процес очищення олії водою яка пропускається через розігріту до 60⁰С олію;нейтралізація полягає у видаленні вільних жирних кислот відбілювання- обробка олії спеціальною глиноювиморожування – це процес охолодження олії дезодорація - процес обробки олії гарячою сухою парою при температурі 170 – 230⁰С азотування – подача азоту в процесі фасування.
Номер слайду 25
Підсумки. Чи зміниться Ваш раціон після сьогоднішнього уроку?Який висновок Ви зробили для себе – жири потрібно споживати чи ні?3. Які продукти харчування слід обмежити через наявність у них транс-жирів?
Номер слайду 26
Домашнє завдання. Завдання необхідно виконати до 4 травня 14:00 Код доступу 236340посиланняjoin.naurok.ua. P. S Творчо опрацюйте конспект. Споживайте здорову їжу!