Життєвий та творчий шлях Миколи Гоголя

Про матеріал

Мета: ознайомитися з життєвим і творчим шляхом М.Гоголя; розкрити зв'язки Гоголя з Україною та її культурою; розвивати в учнів навички дослідницької роботи; виховувати любов до України, культури.

Перегляд файлу

Тема: Життєвий та творчий шлях Миколи Гоголя

 

Мета: ознайомитися з життєвим і творчим шляхом М.Гоголя; розкрити зв’язки Гоголя з Україною та її культурою; розвивати в учнів навички дослідницької роботи; виховувати любов до України, культури.

Між предметні зв’язки: історія, географія, мистецтво.

Обладнання: портрет М.Гоголя, виставка різних видань творів письменника, карта України.

 

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Епіграф:    О Гоголь! Наш незрівнянний Гоголь!

                                              Т.Шевченко

 

                   Перед Гоголем слід благоговіти як перед людиною,

                    обдарованою найглибшим розумом і найніжнішою

                    любов’ю до людей

                                            Т.Шевченко

 

                                    Хід уроку

І.Організаційний момент

ІІ. Підготовка до сприйняття нового матеріалу

 Виразне читання вчителем уривку М.Гоголя

 

«… Чи знаєте ви українську ніч? О, ви не знаєте української ночі! Пригляньтесь до неї: з середини неба дивиться місяць. Безмежне склепіння небесне розійшлось, розширилось іще безмежніш. Горить і дише воно. Земля вся в срібному світлі;в дивне повітря віє і теплом, і прохолодою, і дише млостю, і розливає океан пахощів. Божественна! Чарівлива ніч!

 

Бесіда.

- Чи знайомий вам цей уривок?

- Звідки взяті ці рядки?

- За якими особливостями можна впізнати мову М.Гоголя?

- Які враження вас переповнюють, коли послухали цей уривок?

 

Слово вчителя.

- Усе життя Гоголя можна назвати дорогою. Саме в дорозі він відчував приплив творчого натхнення . Де тільки він не побував! У Москві, Римі, Парижі, Єрусалимі… Але серце , душа та думки були на Україні, на Полтавщині. Навколо постаті М.Гоголя ведуться суперечки: якій культурі він належить – українській чи російській? Народився на Україні, довгий час жив в Росії, писав про Україну, але російською мовою. Ну просто загадка! Тож давайте під час уроку з’ясуємо питання «Хто він?»

 

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку.

 

Презентація портрету М.Гоголя

Ключове питання .

Яку роль відіграла Україна  та її історичне минуле у творчості М.Гоголя?

 

ІV. Засвоєння нового матеріалу.

Учні об’єднанні у 3 групи «Біографи», «Народознавці», «Мистецтвознавці»

 

Виступ учнів «Біографів»

 

        Микола Васильович Гоголь народився 20 березня (1 квітня за новим стилем) 1809 року в селі Великі Сорочинці (зараз Миргородський район Полтавської області). Дитячі роки пройшли у Василівці в родовому маєтку, де зараз знаходиться музей-заповідник М.В.Гоголя.

          Гоголь походив зі старовинного дворянського роду. Батько, Василь Афанасійович Гоголь, був правнуком полковника козацького війська часів Богдана Хмельницького Остапа Гоголя. Згодом Микола Гоголь описав його в образі Тараса Бульби.

        Родина Гоголів була сповнена талантами. Його дід, Опанас Демянович, закінчив Київську духовну академію та знав 6 мов. Бабуся, Тетяна Семенівна, мала здібності до малювання. До речі, сам Гоголь теж гарно малював, а ще любив вишивати, розробляв візерунки для вбрання своїх сестер. 

        Дитинство М.Гоголя минуло в с.Василівка (тепер Гоголеве) в маєтку батьків.

         У 1818-1819 роках навчався в Полтавському повітому училищі, з

1821 по 1828 – у Ніжинській гімназії вищих наук, де вперше виступив на сцені гімназійного театру як актор і режисер-постановщик вистав «Едіп в Афінах», «Урок дочкам», «Лукавін». Майстерно зіграв роль Простакової у виставі «Недоросль»

           У гімназії Гоголь охоче вивчав українську історію, народні звичаї та усну народну творчість, з якими познайомився не лише з книг, а й на ніжинських базарах,.

            У Ніжині Гоголь написав свої перші літературні твори і опублікував деякі з них  у рукописних журналах та альманахах.

Навесні 20 травня 1831 року здійснилася мрія М.Гоголя – у будинку Плетньова він познайомився з О.С.Пушкіним.  Саме Пушкін переконав Гоголя , що його таланту достатньо, щоб створити великий епічний твір. Гоголь дуже цінував підтримку і віру в його творчі сили, яку він відчував під час спілкування з О.Пушкіним.

         Пізніше М.Гоголь працює над творами «Арабески», «Миргород».

У 1835 році виходить друком повість «Тарас Бульба», яка посідає особливе місце у творчій спадщині митця.

З ІІ половини 1830-х років подальший розвиток таланту Гоголя пов'язаний з драматургією. З’являється його соціальна комедія «Ревізор»(1836)

             Після прем’єри п’єси Гоголь виїхав на досить тривалий час за кордон, відвідав Німеччину, Швейцарію, Францію, Італію.

           У 1848 році вийшла друком поема-роман «Мертві душі».

          Останні роки життя письменника сповнені драматичних пошуків в Істині.

           Життя неповторного майстра слова обірвалося 21лютого 1852 року.

 

Бесіда

- Що вас разило в  біографії М.Гоголя?

- Які твори вам доводилося читати раніше?

- Які художні фільми ви дивилися по мотивам творчості М.Гоголя?

- Які герої вам найбільше сподобалися?

 

Виступ учнів «Народознавців»

 

         Мовно-музична культура рідної землі знаходила свій вияв у виховній практиці бабусі Тетяни Семенівни. Уже з дитячих літ вона закладала в юного Миколу любов до мови та відчуття слова. Згодом він захопився збирання українських народних пісень, прислів’їв та приказок, готував матеріали до українсько-російського словника. Пізніше він так писав про українську пісню: «Якби наш край не мав такої скарбниці  пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого…»; «Моя радість, життя моє! Як я вас люблю! Що всі холодні літописи, в яких я тепер риюся, перед цими дзвінкими,  живими літописами! Як мені допомагають в історії пісні!..» ; «Це народна історія, жива, яскрава, барвиста, правдива, що розкриває все життя народу».

        Життєвим струменем зі сторінок творів Гоголя ллються мелодії українських пісень «Ой ти, місяцю, місяченьку», «Не хилися, явороньку», «Зелений барвіночку» та інші. Пісня «Ой на горі тай женці жнуть» була улюбленою піснею Гоголя.

          Характеротворчу функцію відіграють приказки, прислів’я, фразеологічні звороти, що лунають з уст змальованих українців.

 Давайте полистаємо сторінки збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки», яка складається з двох частин. У ній є веселі та страшні історії, у яких виразно проглядає національний характер. Читаючи твори М. Гоголя , ми бачимо, що він добре знав живу мову українського. Тож не  дивно, що в російському творі часом звучать українізми (наприклад, парубки,  дівчата, моє серденько, хай боронить тебе Бог, Христа ради, дочко). Головними героями  мами є козаки, дівчата, хлопці, куми…Згадується і національна їжа у творчості Гоголя (варенуха з родзинками, галушки, мед, вино, порося з капустою і сливами, коровай). Часто зустрічаємо ми і національні музичні інструменти (цимбали, скрипка, бубен, бандура).

 

 

 

Прослуховування пісні «Ой на горі тай женці жнуть»

Бесіда

- Чи доводилося вам  чутицю пісню раніше?

- Як ви гадаєте, чому саме ця пісня була улюбленою М.Гоголя?

- Яка тема пісні?

- Чи сподобалася вам ця пісня?

 

Виступ учнів «Мистецтвознавців»

 

            Велике мистецтво ніколи не старіє. Творчість М.Гоголя в усі часи надихала художників, композиторів, театральних діячів, письменників на створення своїх шедеврів. Тільки опер за творами Гоголя створено 48. а ще – 4 балети, художній фільм «Вій», «Ніч напередодні Івана Купала», «Миргород та його мешканці», «Утрачена грамота», «Ревізор», «Майська ніч», «Сорочинський ярмарок», «Мертві душі», «Ніс», «Одружений», «Шинель»

Існує понад 20 портретів Миколи Гоголя. Це роботи Іллі Рєпіна, Олександра Іванова, Олексія Венеціалова, Павла Соколова та ін..

          Намалювало дуже багато ілюстрацій до всіх восьми повістей «Вечорів на хуторі біля Диканьки». Яскраві кольорові малюнки до «Ночі перед Різдвом» на лежать російському художнику Олександру Бубнову.

Заслужений майстер народної творчості художник М.Онацько, який народився на Полтавщині, «на хуторі біля Диканьки», є представником школи так званого наївного мистецтва.

             На його картинах узагальнений образ гоголівських героїв. Художник зображує світ, де панує створене народною уявою прекрасне і добре, де на горі – церква, а під горою – зелений гай, а кожній хаті – діти, де всі люди – добрі сусіди, а зло існує хіба що у вигляді чудернацького чорта з «Вечорів на хуторі біля Диканьки».

        До повісті «Тарас Бульба»зверталися чимало російських та вітчизняних художників, серед них Тарас Шевченко, Олександр Бубнов, Дементій Шмаринов, Євген Кібрик, Павло Соколов, Михайло Дерегус.

 

Презентація ілюстрацій

          «Тарас Бульба на чолі війська» - картина художника Олександра Бубнова. Поважний, серйозний, у високій смушковій шапці та червоному казакіні сидить Тарас на своєму чорному Чорті. Суворий погляд із-під насуплених брів, широко розправлені плечі,  пістоль і булава за широким поясом, короткий меч – все промовляє про рішучість і впевненість у благородстві та важливості боротьби з ворогами. А люлька в правій руці підкреслює спокій, урівноваженість і мужність Тараса. Праворуч їде, тримаючи хорогву, Остап, ліворуч зображений Андрій із рушницею. Позад нього зосереджені, мовчазні та суворі товариші.

               Євген Кібрик  -  теж ілюстратор повісті «Тарас Бульба». У свої спогадах він писав: « Гоголь – з дитинства мій улюблений письменник. Ілюструвати «Тараса Бульбу» я думав у 1943 році в самому розпалі Великої Вітчизняної війни. У ці дні фашисти поливали кров’ю всю Україну, Білорусію, третій рік у блокаді був Ленінград. Патріотичне піднесення викликало бажання відтворити зображену М.Гоголем героїчну епопею, яка розкриває невичерпні духовні сили народу.»

               Головним успіхом художника у серії ілюстрацій стали образи Тараса і Остапа. Кібрик прагнув показати, як народжується героїчний подвиг.

Любив малювати і сам Гоголь. Наприкінці 40-х років він став вільним відвідувачем класів Петербурзької Академії мистецтв і закінчив загальний курс.

             Перебуваючи в Італії, він писав своєму другові О.С.Данилевському 5 лютого 1839 року: «Досі я більше тримав у руці пензля, ніж перо. Ми з Жуковським малювали на ходу найкращі краєвиди Рима».

                Серед його робіт – портрет сестри, пейзажі, ескізи обкладинок і замальовки пам’ятників архітектури, «німа сцена» з «Ревізора», ескізи до портрета О.Пушкіна.

                Дуже оригінальним є портрет вишитий в техніці «хрестик», який виконаний за портретом  Федора Моллера.  Автором цієї роботи є заслужений майстер народної творчості України, викладач училища культури імені І.П.Котляревського Григорій Кисіль.

      Український композитор М.Лисенко» на сюжети гоголівських творів  написав опери «Тарас Бульба», «Утоплениця», «Різдвяна ніч»;

А. Рябов опера «Сороченський ярмарок»;

Римський-Корсаков опери «Травнева ніч» , «Ніч перед Різдвом»;

М.Мусоргський опера «Сороченський ярмарок»;

П. Чайковський опера «Черевички»;

Російський художник І.Рєпін «Запорожці пишуть листа турецькому султану», портрет М.Гоголю;

Мюзикли «Сорочинський ярмарок», « ніч перед Різдвом»;

В. Кібрік та М.Дерегус – ілюстратори повісті «Тарас Бульба»;

Поет М.Некрасов  вірш «Блажен незлобивий поет»;

Драч «До Гоголя»

 

Творчі завдання для груп

 

«Біографи» - пояснити афоризми про творчість М.Гоголя

«Народознавці» - скласти дерево «Народознавство Гоголя»

«Мистецтвознавці» - створити колаж із вирізок «Герої Гоголя»

 

 

Сенкан

Гоголь.

Відомий, талановитий.

Складає, зачаровує, увіковічнює.

Неперевершений майстер художнього слова.

Письменник.

 

 

V. Підбиття підсумків

 

Вирішення проблемного питання

«Яку роль відіграла Україна та її історичне минуле в творчості М.Гоголя?

 

Закінчи фразу

 

-Мені цікава творчість Гоголя тим, що…

-Якби Гоголь не написав «Вечори на хуторі біля Диканьки», то його творчість…

 

Слово вчителя: Микола Гоголь – один з найкращих російських письменників, слава якого розійшлася далеко за межі російського культурного простору. Його твори цікаві, змістовні, інколи, повчальні. Гоголь не просто письменник, а й мислитель, історик, народознавець. Усіма цими дарами Бог щедро наділив М.Гоголя . Мудреці навчають: «Якщо в серці чесність, характер наповнюється красою. Якщо добро живе в душі, у домі буде лад. Якщо в домі буде лад, світ буде щасливий». Наш спільний дім – Україна, велика, неосяжна, барвиста, багата на талановитих людей. Тож пригорнімося душею до неї, любімо її так, як її великий син Микола Гоголь.

 А на завершення хочеться прочитати вірш А.Криворотька.

 

 

Пролягла Славутича дорога,

Як весняна голуба ріка.

Майже два століття ймення Гоголь

Поєднало з простором Дніпра.

Наш земляк Дніпром пішов посвіту

Хвилями вишневої снаги,

Щоб буяла Україна цвітом

І на океанські береги.

Неповторне гоголівське царство.

В ньому сила і літа сумні.

В ньому педагогіка козацтва, що творила лицарів борні.

Нині – інші долі барвінкові,

Інший день нам радості дає.

Гоголь – і в Довженковому слові,

Гоголь серце надихає і моє.

(А. Криворотько)

 

VI. Домашнє завдання

Розробити маршрут подорожі М.Гоголя по Україні

 

doc
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
2908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку