Значення борошняних виробів у харчуванні

Про матеріал
Борошняні кондитерські вироби являються не від'ємною частиною української кухні. Вони мають велике значення у харчуванні людини. У сучасних умовах поряд із забезпеченням високої якості кондитерських виробів висувається нагальна необхідність у розширенні й поновленні їх асортименту.
Перегляд файлу

Урок  1

Тема: Вступ. Характеристика сировини борошняного виробництва.

 

Тема уроку: Вступ. Значення борошняних виробів у харчуванні. Поняття про технологічний процес приготування борошняних виробів.

 

Мета уроку: ознайомити учнів з предметом; визначити значення борошняних виробів у харчуванні. Ознайомити про технологічний процес приготування борошняних виробів. Вчити учнів самостійно працювати з довідковою літературою, технологічними схемами; аналізувати, порівнювати, робити логічні висновки.

Література: 1. Зайцева Г.Т., Горпинко Т.М. Технологія борошняних кондитерських виробів: Підруч. Для проф.. – техн..навч. закладів. – К.: Вікторія, 2002. – 400 с.

2. Ростовський В.С., Новікова О.В. Технологія борошняних кондитерських виробів. Навчальний посібник. – К.: «Ліра-К», 2009 – 574 с.

Тип уроку: Урок поглибленого застосування знань

 

Хід уроку.

І. Організаційний момент (1-2 хв.)

Повідомлення учителем мети і завдання уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

План

  1. Значення борошняних кондитерських виробів у харчуванні людини
  2. Поняття про технологічний процес приготування борошняних кондитерських виробів.

 

1.Значення борошняних кондитерських виробів у харчуванні людини

 Аби зберегти здоров'я на багато років, людина має ознайомитися з розмаїттям свого раціону, дотримуватися режиму харчування. Нині кожен відчуває дефіцит чи надлишок окремих поживних речовин чи його комбінацій. Це з тим, що на підвищення рівня якості життя, людина має у розпорядження масу благ: сучасну техніку, компъютери, машини, ліфт, гарячої води тощо. Усе це зводить фізичні навантаження, отже й енерговитрати нанівець. Як наслідок, підтримки маси тіла, і запобігання ожиріння, людина прагне менше їсти, отже, отримує з їжею менше мікроелементів. З іншого боку, основну частину енергії людина має зі споживаних жирів і вуглеводів. Дослідження засвідчили, що основна кількість вуглеводів і жирів людина отримує використовуючи для харчування борошняне печиво.

Кондитерські вироби є радість, благо, позитивні емоції, але це - основна складова будь-якої їжі. Наявність солодощів необхідна в нашому раціоні, та їх надлишкове споживання може зашкодити організму.

Цукор окремо, або у поєднанні з кондитерськими виробами, забезпечує приблизно 15% калорійності і 24% вуглеводів середньостатистичного раціону харчування людини. Слід пам'ятати, що надмірним вживанням кондитерських виробів й цукру в 25% випадків веде до ожиріння, в 13% - до діабету, у 10% - до сердечносудинним захворюванням. А половина смертей викликано саме серцево-судинними захворюваннями.

Борошняні кондитерські вироби являються не від'ємною частиною української кухні. Вони мають велике значення у харчуванні людини. У сучасних умовах поряд із забезпеченням високої якості кондитерських виробів висувається нагальна необхідність у розширенні й поновленні їх асортименту.

Шукаючи нові смакові властивості виробів, крім впровадження нових оригінальних рецептів, можна застосовувати різні поєднання  вже існуючих н/ф і сировини.

Вироби із тіста висококалорійні завдяки вмісту вуглеводів, жирів, білків, мінеральних речовин і вітамінів групи В, РР. А.

Центральне місце в кондитерському цеху належить кондитеру. Від його кваліфікації, професійних навиків залежить якість виробів.

Кожний кондитер повинен мати такі смакові відчуття і гарне чуття запаху, вміло поєднувати смакові речовини у різних пропорціях для забезпечення приємного смаку і аромату виробів. Також він повинен пам’ятати про санітарно-гігієнічний режим його роботи, весь інвентар повинне перед роботою бути помитий і захищений від бактеріального повітря. Тому що від нього залежить здоров’я людей яким він пропонує свої вироби.

Кондитер під час роботи на любому кондитерському виробництві повинен також вміти самостійно скласти рецептуру і технологічну карту тих чи інших виробів, працювати над розробкою та впровадженням нових рецептів.

 

2. Поняття про технологічний процес приготування борошняних кондитерських виробів.

 

  1. Підготування сировини до виробництва.

Машинним способом C:\Users\элит\Desktop\pm900m.jpg     ручним способом  C:\Users\элит\Desktop\Proseivanie-muki_large.jpg

 

  1. Замішування тіста, приготування начинок

C:\Users\Пользователь\Desktop\knead-pastry.jpgC:\Users\Пользователь\Desktop\SzPJ5s-lmZk.jpgC:\Users\Пользователь\Desktop\nachinky-is-maka.jpg

  1. Розробка тіста на напівфабрикат

C:\Users\элит\Desktop\1287232820_13.jpg

  1.  Випікання виробів  

C:\Users\Пользователь\Desktop\vipechka_hleba_v_duhovke.jpg

  1. Приготування оздоблювальних н/ф

C:\Users\Пользователь\Desktop\whipped_cream_2.jpg   C:\Users\Пользователь\Desktop\4631700.jpgC:\Users\Пользователь\Desktop\recept-cvety-iz-saxara.jpg

 

 

  1. Оздоблення виробів

C:\Users\Пользователь\Desktop\p_7694.jpg                   C:\Users\Пользователь\Desktop\pastries1-600.jpg

  1. Короткочасне зберігання готової продукції

C:\Users\Пользователь\Desktop\wdl200.jpgC:\Users\Пользователь\Desktop\lr-2.jpg

IV Підсумки уроку

Закріплення знань: теоретичні питання

  • З яких технологічних процесів складається приготування борошняних виробів?
  • Роль борошняних кондитерських виробів у харчуванні?

V Домашнє завдання

  1. Опрацювати  підручник :  [1] , с.  103-104;  

 

 

docx
Додано
15 жовтня 2020
Переглядів
4316
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку