Значення математичної освіти для формування компетентної особистості в умовах сучасної освіти

Про матеріал
У будь-якій сучасній системі загальної освіти математика займає одне з центральних місць, що безсумнівно говорить про унікальність цієї галузі знань. Вона дозволяє сформувати певні форми мислення, необхідні для вивчення оточуючого нас світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення математичної освіти для формування компетентної особистості в умовах сучасної освіти. Підготувала Ференс М.І. Вчитель математики Ліцею № 4 імені Лесі Українки Дрогобицької міської ради Львівської області

Номер слайду 2

Компетентність – це володіння учнем компетенцією, що поєднується з його особистісним ставленням до предметної діяльності. Компетенція – готовність використовувати засвоєні знання, вміння і способи діяльності в реальному житті для вирішення практичних задач.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Предметна математична компетенція – це здатність актуалізувати, інтегрувати і застосувати у конкретній життєвій ситуації навчальний досвід.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Від знаннєво орієнтованої математичної освіти до компетентнісноїМета навчання математики полягає у забезпеченні свідомого й міцного оволодіння математичною і ключовими компетентностями, які потрібні у повсякденному житті і в майбутній професійній діяльності. Математична компетентність розглядається як особистісна здатність, що інтегрує змістовно-інтелектуальну (знає і розуміє), рефлексивно-діяльнісну (уміє і застосовує) та мотиваційно-ціннісну (виявляє ставлення й оцінює) складові.

Номер слайду 7

Відповідні знання, уміння, досвід, ставлення формуються і розвиваються в учнів протягом усього періоду навчання математики у сучасній освіті. Компетентісного змісту навчальна діяльність школярів набуває під час самостійного перенесення учнями засвоєних математичних знань, умінь і способів діяльності в область їх практичних застосувань, міжпредметних зв’язків, міжособистісних стосунків тощо.

Номер слайду 8

Запровадження компетентнісного підходу у навчанні математики вимагає відходу від традиційної інформаційно-накопичувальної спрямованості процесу навчання і приділенню більшої уваги формуванню і розвитку у школярів здатності самостійно практично діяти, застосовувати індивідуальний позитивний досвід та досягати успіху у нестандартних, творчих, життєвих ситуаціях, тобто формуванню ключових компетентностей, необхідних для життя в сучасному суспільстві.

Номер слайду 9

Значення математичної освіти. У будь-якій сучасній системі загальної освіти математика займає одне з центральних місць, що безсумнівно говорить про унікальність цієї галузі знань. Вона дозволяє сформувати певні форми мислення, необхідні для вивчення оточуючого нас світу. В даний час все більш відчутною стає диспропорція між ступенем наших пізнань природи і розумінням людини, його психіки, процесів мислення. Сойєр в книзі "Прелюдія до математики" пише: «Можна навчити учнів вирішувати досить багато типів завдань, але справжнє задоволення прийде лише тоді, коли ми зуміємо передати нашим вихованцям не просто знання, а гнучкість розуму, яка дала б їм можливість в подальшому не тільки самостійно вирішувати, але і ставити перед собою нові завдання.»

Номер слайду 10

Як же впливають вчителі математики на виховання творчої особистості? Навчання на уроках математики мистецтву вирішувати завдання доставляє нам виключно сприятливу можливість для формування в учнів певного складу розуму. Необхідність дослідницької діяльності розвиває інтерес до закономірностей, вчить бачити красу і гармонію людської думки. Все це є на наш погляд найважливішим елементом загальної культури. Важливий вплив надає курс математики на формування різних форм мислення: логічного, просторово-геометричного, алгоритмічного.

Номер слайду 11

Математика при відповідній організації навчання, будучи хорошою школою побудови та перевірки гіпотез, вчить порівнювати, знаходити оптимальний варіант, ставити нові завдання, шукати шляхи їх вирішення. Крім усього іншого, вона виробляє ще й звичку до методичної роботи, без якої неможливо уявити жоден творчий процес. Максимально розкриваючи можливості людського мислення, математика є його вищим досягненням. Вона допомагає людині в усвідомленні самого себе і формуванні свого характеру. Це небагато з великого списку причин, в силу яких математичні знання повинні стати невід'ємною частиною загальної культури і обов'язковим елементом у вихованні та навчанні дитини.

pptx
Пов’язані теми
Математика, Презентації
Додано
27 листопада 2023
Переглядів
261
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку