Значення української мови як державної в житті Української держави та її громадян. Зміст статті 10 Конституції України. 5 клас НУШ

Про матеріал
Запропонований матеріал допоможе розкрити значення мови в житті кожної людини й суспільства, познайомити з функціями української мови як державної; - розвивати мовленнєві здібності, культуру мовлення та спілкування; - виховувати почуття гордості за рідну мову, любов до рідного слова, національну свідомість та поважне ставлення до інших мов.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

https://www.youtube.com/watch?v=kS9gJ-zvqAs

Номер слайду 2

Значення української мови як державної в житті Української держави та її громадян. Зміст статті 10 Конституції України

Номер слайду 3

Мета уроку : - розкрити значення мови в житті кожної людини й суспільства, познайомити з функціями української мови як державної; - розвивати мовленнєві здібності, культуру мовлення та спілкування; - виховувати почуття гордості за рідну мову, любов до рідного слова, національну свідомість та поважне ставлення до інших мов.

Номер слайду 4

Мова віддзеркалює душу народу, його історію. Наш український народ має милозвучну, солов'їну, рідну українську мову. Вона має статут державної і є обов'язковою для вивчення. Адже кожна людина, яка проживає в Україні, повинна вміти розмовляти і добре знати державну мову.

Номер слайду 5

«Мова - це наша національна ознака, у мові наша культура, ступінь нашої свідомості... Мова - душа кожної національності, її святощі, найцінніший скарб. І поки живе мова - житиме й народ, як національність. Не стане мови - не стане й національності, вона розпорошиться поміж дужчим народом». Ці слова були сказані ще на початку ХХ ст. визначним українським ученим І.Огієнком, палким поборником самобутності й самостійності української мови. Мова - найважливіший засіб обміну думками між людьми, пізнання світу, передачі досвіду від одного покоління до іншого.

Номер слайду 6

Українська мова є національною мовою українського народу й бере свій початок із глибини віків. Вона створювалась зусиллями численних поколінь протягом кількох епох і стала однією з найрозвиненіших мов світу. Цією мовою створені багатющі скарби усної народної творчості, написані художні твори світового рівня. Українська мова відобразила народну мудрість, досвід, сподівання і мрії людей, красу душі й характер українців. Вона об'єднує наших сучасників і всі попередні покоління, у велику родину - український народ. Тому українська мова і є для кожного українця рідною.

Номер слайду 7

Згідно з Конституцією України (ст.10) нині українська мова є державною мовою в Україні. Державною мовою признано називати визнану Конституцією або законом основну мову держави, обов'язкову для використання в законодавстві, офіційному діловодстві, судочинстві, навчанні тощо. Тому Конституція України містить важливе положення про те, що держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Номер слайду 8

Питання мовної політики в Україні, крім ст.10 Конституції, визначається також іншими конституційними нормами. Ряд статей Конституції містить вимоги щодо обов'язкового володіння державною мовою Президентом України (ст.103), професійними суддями (ст. 127), суддями Конституційного Суду України (ст. 148). У чинному законодавстві України також існує обов'язкова вимога володіння українською мовою в обсязі, достатньому для спілкування, особами, які вступають до громадянства України.

Номер слайду 9

У наш час, коли суспільне життя стало дуже динамічним, значення мови все більше зростає. Вона пов'язана з розвитком народного господарства, науки, техніки, культури нашої держави. Мова використовується як найважливіший засіб спілкування (комунікативна функція). Мова формує людину, вона є знаряддям розвитку суспільства, виконуючи номінативну функцію - предмети і явища, пізнані людиною, одержують назву; мислетворчу функцію, бо мова є не тільки формою вираження й передачі думки, а й засобом творення самої думки; пізнавальну, бо людина пізнає світ не лише через власний досвід, а й через мову, тому що в ній накопичено досвід попередніх поколінь, сума знань про світ. Крім того, мова надає можливість розкрити світ інтелекту, почуттів та емоцій людини для інших людей, вплинути на них силою своїх переконань чи почуттів; мова є засобом вираження волі співрозмовників (вітання, прохання, вибачення, спонукання, запрошення).

Номер слайду 10

Мова фіксує в собі естетичні смаки й уподобання своїх носіїв; милозвучність, гармонія змісту, форми й звучання стають джерелом естетичної насолоди. Отже, мова ще виконує й культуроносну функцію, бо вона є носієм культури народу-мовотворця, людина, оволодіваючи рідною мовою, засвоює культуру свого народу; мовна культура людини є показником її загальної культури. Мова має ще й ідентифікаційну (об'єднуючу) та магічно-містичну функції.

Номер слайду 11

- спiлкуємося мiж собою, обмiнюємося iнформацiєю; - називаємо предмети, поняття, явища; - завдяки мовi пiзнаємо свiт, дiзнаємося про те, що було ранiше, переймаємо досвiд iнших людей, поколiнь; - формуємо й виражаємо думки; вiдчуваємо себе єдиним народом, об’єднуємося в певну спiльноту.

Номер слайду 12

https://www.youtube.com/watch?v=zdKB0UYiO5I Встало вранці ясне сонце, Зазирнуло у віконце. Ми до нього потяглися, За промінчики взялися. Нумо дружно присідати. Сонечко розвеселяти. Встали – сіли! Встали – сіли! Бачте, як розвеселили! Стало сонце танцювати, Нас до кола припрошати. Нумо – разом! Нумо – всі! Пострибаємо усі!

Номер слайду 13

Нашу країну та рідну мову наділяють великою кількістю епітетів. Що таке епітет?

Номер слайду 14

Прийом «Кластер» (Ґронування) Складіть ґроно  до слова «Мова» https://www.youtube.com/watch?v=ZFcbJEVmk4g

Номер слайду 15

Наша мова Щоб розумним й мудрим стати, Треба рідну мову ЗНАТИ. А щоб вміти говорити, Треба рідну мову ВЧИТИ! Знає кожен з нас чудово — Не прожити нам без МОВИ. Рідна ж мова пелюсткова, Мудра, світла, СВІТАНКОВА. І дзвенить щодня і в свято, Бо вона така БАГАТА. І така джерельно-чиста Наша мова ПРОМЕНИСТА. Чарівна і калинова Наша мова ВЕСЕЛКОВА. В ній такі слова чудові, Хліб і сіль на РУШНИКОВІ. В ній в віках батьки і діти, Як без мови в світі ЖИТИ? Понад світом хай лунає, Хай ніхто НЕ ЗАБУВАЄ Рідну мову українську, Мудру, щедру, МАТЕРИНСЬКУ. Надія Красоткіна

Номер слайду 16

Колективна робота з текстом  Прочитайте текст. Визначте його тему й основну думку. Доберіть заголовок. Випишіть речення, яке є ключовим. Рідна наша мова українська... Приємна слухові найвибагливішого музиканта своєю мелодійністю та гідна подиву досвідченого лінгвіста своєю довершеністю й розмаїтістю форм, посивіла на історичному шляху і вічно юна у своїй щоденній онові... Саме вона якнайліпше репрезентує нас, той народ, який її витворив і утвердив. Витворена духовними зусиллями наших пращурів, осяяна світлом багатьох національних геніїв, наша мова засвідчує величезний життєвий потенціал українсько­го народу, його глибокий розум і чуле серце, моральну досконалість і залюбленість у красу. Мова — генетичний код духовного й фізичного буття народу, оберіг його історичної пам’яті, матриця його свідомості та світогляду.

Номер слайду 17

Мова — скарб кожного народу. Навіть у сьогоденні деякі люди не можуть зрозуміти цих слів, які лунають з медіа та вуст діячів. Існує думка, що нація помирає, коли у повітрі востаннє залишаються слова рідною мову. Громадяни забувають про свою особливість, піддаються пропаганді чужого і хижого створіння.

Номер слайду 18

Нині триває боротьба за шанс розмовляти українською. Багато блогерів і діячів намагаються вести сторінки у соцмережах рідною мовою, але отримують сотні повідомлень із словами: «можна по русски», «я ничево не понимаю», «пожалуйста, у вас также есть аудитория из россии». Навіть зараз український народ не може висловлюватися без втручання брудних рук держави-агресора, яка вносить свої корективи у наше життя. Відомі люди зазнають ненависті й насмішок. Українську мову називають «сільською» й перекручують значення деяких слів. У такій соцмережі як «Tik Tok» поширюється багато нецензурних відео від російських блогерів про нашу рідну мову. На жаль, вони не зупиняться, доки кожен українець не буде захищати в Інтернеті рідну культуру.

Номер слайду 19

Сьогодні головним завданням для українців є покращення знань солов’їної, адже завдяки українській ми зможемо перемогти окупанта. У росії вже не буде мотиву про врятування російськомовних. Наші предки будуть нами пишатися. Наш контент буде популярним. Українську будуть вивчати іноземці. Наша мова обов’язково збережеться на довгі роки, адже по іншому й бути не може. Ми українці й перемоги за нами, особливо у мовному плані.

Номер слайду 20

https://www.youtube.com/watch?v=oL_8eEGki60 Українська мова - мова української нації!

Номер слайду 21

Коли йдеться про такі наші поняття, як мова, народ, культура, то ми розуміємо, що всі вони пов’язані одне з одним. Проте, цей зв’язок не є нерозривним. Якщо хтось правильно розмовляє українською мовою, це ще не означає, що він є українцем від самого свого народження. Можна зустріти людину, яка не розмовляє українською мовою, а її батьки були українцями, але їй довелося жити за кордоном і спілкуватися з людьми, котрі не розмовляли по-українському. Тепер це не рідкісний випадок. Хіба мало є українців і в самій Україні та в інших країнах, які не розмовляють українською мовою? Чому, на вашу думку, у самій Україні чимало українців не спілкують­ся українською мовою?

Номер слайду 22

Читання і переказ тексту Мова — основа духовного життя народу. Люди в процесі суспільної діяльності мають постійну потребу вступати в різні стосунки з іншими людьми, погоджувати з ними свої дії, ділитися власним досвідом і запозичати собі досвід інших членів колективу, давати поради й розпорядження й одержувати їх, інакше кажучи, люди завжди мають потребу в спілкуванні з іншими членами суспільства. Спілкування між людьми відбувається за допомогою мови. Як нам відомо, немає жодного суспільства, яке б не знало мови, яке б не володіло цим найважливішим засобом людських зносин; нею постійно користу-валися люди в своїй трудовій діяльності, спрямованій на досягнення певної мети; без мови не може існувати будь-яке суспільство, не можуть розвиватися техніка, культура, на­ука, мистецтво; за допомогою мови люди висловлюють свої думки, передають їх іншим людям, зберігають нагромаджений досвід і діляться ним (З журналу).

Номер слайду 23

Мова зараз на часі як ніколи. Чимало людей зі східних регіонів України переходять на українську, і в них це чудово виходить. Проте багато російськомовних українців досі вважають, що мова не має значення. Чи мають одні люди моральне право робити зауваження іншим через російську мову? Що робити, якщо твоє оточення – російськомовне, і це тебе гнівить? І як це: бути російськомовним українцям і відчувати на собі хейт через мову? У цьому матеріалі ми намагаємося зрозуміти: як мовне питання може нас об’єднати, а не розсварити. 

Номер слайду 24

Продовжіть вислови Доля нашої мови, як і всієї України, залежить... 2) Сила української мови полягає в... 3) Українська мова — це мова... 4) Мова берегла й береже... 5) Піднесення нашого слова — запорука ...

Номер слайду 25

Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської області

ppt
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
6 вересня 2023
Переглядів
2900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку