Зорова сенсорна система людини

Про матеріал
Презентація до уроку біології 8 класу з теми: "Зорова сенсорна система людини". Мета: сформувати знання про зорову сенсорну систему; ознайомити із будовою та функціями сенсорної системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зорова сенсорна система людини. Око

Номер слайду 2

Біля 90% інформації про навколишній світ людина отримує завдяки зору. Людське око здатне розрізнити 10 мільйонів квітів! Звичайно, в реальному житті нам ця навичка не потрібна, але саме такими даними нагородила нас природа. Все, що потрібно нам в реальному житті – це вміння розрізнити 150 різних кольорів. Тільки 2% людей на планеті Земля мають зелений колір очей. Пробували чхати з відкритими очима? Якщо у вас це вийшло, тоді можна сміливо подавати свою кандидатуру в книгу рекордів Гіннеса! Так як медики стверджують, що з відкритими очима чхати неможливо. І поки нікому не вдавалося цього зробити.

Номер слайду 3

Око (очне яблуко) – парний орган зору кулястої форми, що міститься в очній ямці (орбіті). Кріпиться 4 прямими і 2 косими м’язами. Маса – 6-8 г, діаметр – 24 мм.

Номер слайду 4

Будова очного яблука. Склисте тіло – прозора напіврідка речовина, якою заповнене око всередині. Зовні око оточене трьома оболонками: Білкова оболонка (склера). Судинна оболонка. Сітківка.

Номер слайду 5

1. Склера – білкова зовнішня оболонка; утворена щільною сполучною тканиною; до неї кріпляться очні м’язи у передній частині ока переходить у випуклу рогівку. Захищає око, підтримує його форму.

Номер слайду 6

2. Судинна оболонка – середня, представлена сіткою кровоносних судин, що в свою чергу забезпечує живлення очного яблука. У передній частині ока переходить у райдужну оболонку, що містить пігментні клітини, які забезпечують забарвлення. Чим більше пігменту, тим темніший колір очей. Іншими словами, карий колір виникає при великій кількості пігменту, а при низькій кількості – блакитний, сірий, зелений. Кришталик - прозоре тіло, що має форму двоопуклої лінзи, розташоване усередині очного яблука між склоподібним тілом і радйужкою. Зіниця – отвір у райдужці, через який світло потрапляє всередину ока. Діаметр зіниці може змінюватися в залежності від скорочення чи розслаблення м’язів райдужки.

Номер слайду 7

Сітківка – внутрішня, найтонша оболонка, саме тут фокусуються промені світла і відбувається їхнє сприйняття. Розрізняють 3 шари. Зовнішній – містить пігментні клітини (утворюють чорний пігмент – фусцин, який перешкоджає відбиванню променів) та фоторецептори (палички й колбочки). Проміжний – містить нейрони, що зв’язують фоторецептори з клітинами третього шару. Внутрішній - містить нейрони, аксони яких утворюють зоровий нерв, що пронизує всі оболонки і виходить з очного яблука. Сліпа пляма – місце виходу зорового нерва , що не містить рецепторів. Жовта пляма – найбільш чутливе сприйняття світла.

Номер слайду 8

Фоторецептори. Палички - видовжені, тонкі, подразнюються навіть тусклим світлом, збуджуються завдяки фоточутливому пігменту – родопсину; зосереджені в основному на периферії сітківки (в центрі їх практично немає); в сітківці ока є близько 100-130 млн. паличок. 1- пігментні клітини; 2 – рецепторний шар; 3 - нейрони; 5 – палички.

Номер слайду 9

Фоторецептори. Колбочки – потовщені, подразнюються лише яскравим світлом і можуть розрізняти кольори, збуджуються завдяки фоточутливому пігменту – йодопсину, а також 3 різним – червоночутливому, зеленочутливому, синьочутливому – пігментам (відповідно до цього розрізняють 3 типи колбочок); зосереджені в основному в центрі сітківки. 1- пігментні клітини; 2 – рецепторний шар; 3 - нейрони; 5 – палички; 6 – колбочки.

Номер слайду 10

Фоторецептори

Номер слайду 11

Допоміжний апарат ока. Повіка – шкірні складки, що прикривають око зверху й знизу, захищаючи очне яблуко від пилу, механічних пошкоджень, надмірного освітлення. Вії – короткі волосини, що розташовуються на вільних краях повіки, захищають очну поверхню від потрапляння пилу. Кон’юктива – це тонка слизова оболонка, що вкриває внутрішню поверхню повіки. Брова - відводить від ока піт, що стікає з чола.

Номер слайду 12

Допоміжний апарат ока. Слізний апарат ока:слізна залоза – виділяє рідину – сльози;слізні канальці - проводять слізну рідину в носову порожнину;слізний мішок – переходить у носозлізний канал;носозлізна протока (канал) - сполучає поверхню очного яблука і носову порожнину, через нього видаляється відпрацьована слізна рідина.

Номер слайду 13

Висновки: Переважну більшість інформації, ми отримуємо за допомогою зорової сенсорної системи. Орган зору складається з ока та його допоміжного апарату. Око має складну структуру й побудоване із трьох оболонок.

Номер слайду 14

Домашня роботавивчити §42

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
3367
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку