12 травня о 18:00Вебінар: Лайфхаки з використання сервісу LearningApps в освітньому процесі

Зошит для лабораторних робіт з хімії для 9 та 10 класів

Про матеріал
Зошит для лабораторних робіт з хімії для 9 та 10 класів. Містить лабораторні роботи з органічної хімії та віртуальну роботу
Перегляд файлу

Лабораторна робота №3

Типи хімічних реакцій

  1.               Оборотні та необоротні реакції.
  1.               У віртуальній лабораторії виконати дослід «Розпізнавання аніонів та катіонів»

http://www.virtulab.net/index.php?option=com_content&view=article&id=264:2009-11-14-22-37-18&catid=57:2009-11-14-21-25-00&Itemid=108

Записати спостереження та рівняння реакцій. Визначити їх тип.

Катіон ______________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Катіон______________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Аніон ______________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Аніон ______________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1.               Чинники, що впливають на швидкість та перебіг хімічної реакції.
  1.               У віртуальній лабораторії виконати дослід «Розчинення заліза та цинку у хлоридній кислоті».

http://www.virtulab.net/index.php?option=com_content&view=article&id=258:2009-11-14-22-37-18&catid=57:2009-11-14-21-25-00&Itemid=108

Записати спостереження. У чому полягає різниця взаємодії цинку та заліза з кислотою? Від чого залежить швидкість реакції?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1.               У віртуальній лабораторії виконати дослід «Витіснення одного металу іншим із розчину солі»

http://www.virtulab.net/index.php?option=com_content&view=article&id=259:2009-11-14-22-37-18&catid=57:2009-11-14-21-25-00&Itemid=108

Записати спостереження. У чому полягає різниця взаємодії різних металів з солями? Від чого залежить швидкість та проходження реакції?

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторна робота №4

Властивості спиртів

Обладнання і реактиви: штатив із пробірками, пальник, пробіркотримач, розчини гліцеролу, купрум(II) сульфату, натрій гідроксид, етанол.

 

             C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Glycerol-3D-vdW.PNG

 

  1.               Взаємодія гліцерину з купрум гідроксидом.

У пробірку налийте розчин лугу об’ємом 1–2 мл та додайте кілька крапель розчину купрум(II) сульфату.

____________________________________________________________

До осаду, що утворився, додавайте краплинами розчин гліцеролу до розчинення осаду купрум(II) гідроксиду. Перемішайте суміш.

___________________________________________________________

Отриманий розчин обережно нагрійте в полум’ї пальника. Що відбувається? Сформулюйте ознаку якісної реакції на багатоатомні спирти.

___________________________________________________________

  1.               Горіння спиртів.

Налити спирт у чашку для випарювання та підпалити. Спостерігати за кольором полум’я.

 

 

Висновок___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

Лабораторна робота №5

Властивості кислот та вуглеводів

Обладнання та реактиви: універсальний індикатор, етанова кислота, луг, сода, глюкоза, сульфат купруму.

  1. Властивості етанової кислоти.
    1. Дія на індикатори. У пробірку № 1 налийте етанову кислоту об’ємом 1 мл та нанести її на індикаторний папір.

______________________________________________________________________________________________________________________

  1. Взаємодія етанової кислоти з основами. У ту саму пробірку краплинами додавайте розчин лугу (натрій або калій гідроксиду) до видимих змін.

______________________________________________________________________________________________________________________

 

  1. Взаємодія етанової кислоти із солями. У пробірку налийте етанову кислоту об’ємом 1 мл та додайте невелику кількість соди.

__________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Написати всі рівняння реакцій в повній та скороченій йонній та молекулярній формулах.

 

                                                                                          C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\himiya.png

 

  1. Властивості глюкози
    1. Доведення наявності гідроксильних груп у молекулі глюкози.

Добудьте купрум(II) гідроксид: у пробірку налийте 3–4 краплі розчину купрум(II) сульфату та долийте розчин натрій гідроксиду об’ємом 2–3 мл (його має бути в надлишку). У пробірку з купрум(II) гідроксидом додавайте краплинами розчин глюкози до видимих змін.

__________________________________________________________________________________________________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

                   

  1. Властивості крохмалю
    1. Взаємодія крохмалю з йодом. У пробірку внесіть 1–2 мл крохмального клейстеру та додайте одну краплю спиртового розчину йоду

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

У яких харчових продуктах міститься найбільше крохмалю? Який він має смак?

 

Висновок_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

Лабораторна робота №6

Властивості нітрогеновмісних органічних сполук

Обладнання та реактиви: білок, гідроксид натрію, гаряча вода.

  1. Визначення білків. У пробірку налити 1 мл 10% розчину яєчного білка. Додати 2 мл 10% NaOH. Додати 0,2 мл 1% розчину сульфату міді (ІІ).

____________________________________________________________________________________________________________________________

 

                      C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\mb4_029.jpeg                         

 

Які структури білків зображені?

 

 

  1. Згортання білків. Вилити яєчний білок у гарячу воду. Спостерігати зміни у структурі.

____________________________________________________________________________________________________________________________             

 

Яку роль відіграють білки в нашому організмі?

 

Висновок_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

docx
Додано
3 січня 2020
Переглядів
457
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку