Зошит для виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни "Вступ до спеціальності"

Про матеріал
Зошит для виконання лабораторно - практичних занять розроблений для застосування студентами аграрного коледжу , як денного так і заочного відділення при проведенні занять з навчальної дисципліни "Вступ до спеціальності"
Перегляд файлу

 

Лабораторна робота №1

 

Тема: «Ознайомлення з технологічними процесами вирощування провідних сільськогосподарських культур степової зони землеробства».

Мета: Ознайомлення з технологічними процесами вирощування головних провідних сільськогосподарських культур степової зони землеробства.

М. Т. О. Технологічні карти вирощування провідних культур степової зони землеробства.

Реком. література: Примак І.Д., Козак Л.А., Примак О.І. та ін. Введення до спеціальності: Навч. посіб. /За ред. І.Д. Примак, О.І. Примак/ - К.: Центр учбової літератури, 2009.

Завдання : 1.

  1. Ознайомлення з технологічними процесами вирощування озимих зернових культур степової зони землеробства.
  2. Ознайомлення з технологічними процесами вирощування ярих зернових  культур степової зони землеробства.
  3. Ознайомлення з технологічними процесами вирощування технічних  культур степової зони землеробства.

 

Завдання №1.

Ознайомлення з технологічними процесами вирощування озимих зернових культур степової зони землеробства.

 _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №2.

Ознайомлення з технологічними процесами вирощування ярих зернових  культур степової зони землеробства.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №3.

Ознайомлення з технологічними процесами вирощування технічних  культур степової зони землеробства.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Висновок:

 

 

        Оцінка „___”  „___” _______   20   р

 

ВИКЛАДАЧ   _____________

Лабораторна робота №2

Тема: «Ознайомлення з технологією вирощування провідних овочевих культур півдня України. Екскурсія з метою ознайомлення з спорудами закритого ґрунту».

Мета: Ознайомити з технологією вирощування провідних овочевих культур півдня України. Екскурсія з метою ознайомити з спорудами закритого ґрунту.

М. Т. О. Технологічні карти вирощування провідних овочевих культур півдня України.

Реком. література: Примак І.Д., Козак Л.А., Примак О.І. та ін. Введення до спеціальності: Навч. посіб. /За ред. І.Д. Примак, О.І. Примак/ - К.: Центр учбової літератури, 2009.

Завдання : 1.

  1. Ознайомлення з технологічними процесами вирощування капусти раньої.
  2. Ознайомлення з технологічними процесами вирощування томатів.
  3. Ознайомлення з технологічними процесами вирощування огірків.
  4. Ознайомлення з технологічними процесами вирощування цибулі.

                                            

                                                    Завдання №1.

Ознайомлення з технологічними процесами вирощування капусти раньої.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №2.

Ознайомлення з технологічними процесами вирощування томатів.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №3.

Ознайомлення з технологічними процесами вирощування огірків.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №4.

Ознайомлення з технологічними процесами вирощування цибулі.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Висновок:

 

 

 Оцінка „___”  „___” _______   20   р

ВИКЛАДАЧ   _____________

Лабораторна робота №3

Тема: «Ознайомлення з умовами зберігання продукції рослинництва у місцевому господарстві. Ознайомлення з технологіями переробки рослинницької продукції».

Мета: Ознайомити  з умовами зберігання продукції рослинництва у місцевому господарстві. Ознайомити  з технологіями переробки рослинницької продукції.

М. Т. О. Інструктаж з техніки безпеки під час екскурсії.

Реком. література: Примак І.Д., Козак Л.А., Примак О.І. та ін. Введення до спеціальності: Навч. посіб. /За ред. І.Д. Примак, О.І. Примак/ - К.: Центр учбової літератури, 2009.

Завдання : 1.

  1. Ознайомлення з технологічними процесами зберігання  зернових культур.
  2. Ознайомлення з технологічними процесами зберігання овочевих культур.
  3. Ознайомлення з технологічними процесами зберігання кормових культур.
  4. Ознайомлення з технологічними процесами зберігання технічних культур.

                                            

                                                    Завдання №1.

Ознайомлення з технологічними процесами зберігання  зернових культур.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №2.

Ознайомлення з технологічними процесами зберігання овочевих культур.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №3.

Ознайомлення з технологічними процесами зберігання кормових культур.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Завдання №4.

Ознайомлення з технологічними процесами зберігання технічних культур. __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Висновок:

 

 

 Оцінка „___”  „___” _______   20   р

ВИКЛАДАЧ   _____________

 

Лабораторна робота №4

Тема: «Ознайомлення з посадовими інструкціями фахівців агрономічної служби сільськогосподарських підприємств».

Мета: Ознайомити з посадовими інструкціями фахівців агрономічної служби сільськогосподарських підприємств.

М. Т. О. Інструкції  фахівців агрономічної служби сільськогосподарських підприємств.

Реком. література: Примак І.Д., Козак Л.А., Примак О.І. та ін. Введення до спеціальності: Навч. посіб. /За ред. І.Д. Примак, О.І. Примак/ - К.: Центр учбової літератури, 2009.

Завдання : 1.

1. Ознайомити з посадовими інструкціями фахівців агрономічної служби сільськогосподарських підприємств.

 

 


 

(назва установи, організації)
 

ЗАТВЕРДЖУЮ
 

(уповноважена особа)
 


 

(ПІБ, підпис)
 

 

"___" ______________ 201_ р.

 



 

ПОСАДОВА ІНСТРУКЦІЯ ГОЛОВНОГО АГРОНОМА


 

I. Загальні положення

  1.                           Головний агроном належить до професійної групи «Керівники».
  2.                           Призначення на посаду головного агронома та звільнення з неї здійснюється наказом директора підприємства за поданням ______________________________________ із дотриманням вимог Кодексу законів про працю України.
  3.                           Головний агроном підпорядковується безпосередньо __________________________
  4.                           За відсутності головного агронома його обов’язки виконує особа, призначена у встановленому порядку, яка набуває відповідних прав та несе відповідальність за належне виконання покладених на неї обов’язків.
  5.                           Головний агроном у своїй діяльності керується чинним законодавством України, наказами та інструкціями відповідних галузевих міністерств, цією посадовою інструкцією та іншими нормативними документами, затвердженими у встановленому порядку.
  6.                           Головний агроном повинен знати:
    - закони, постанови, накази, розпорядження, рішення та інші нормативно – правові акти органів державної влади і місцевого самоврядування з питань агропромислового комплексу, виробничої діяльності підприємства;
    - інтенсивні технології сільськогосподарського виробництва, селекцію і насінництво, біологічні особливості культурних рослин та агротехніку їх вирощування;
    - досягнення науки і передовий досвід роботи вітчизняних і зарубіжних підприємств у галузі рослинництва;
    - економіку, організацію виробництва, праці й управління;
    - економічні методи управління в ринкових умовах господарювання;
    - чинні положення про оплату праці й основи її нормування;
    - чинні стандарти на продукцію рослинництва;
    - земельне і трудове законодавство;
    - правила експлуатації і можливість застосування сучасних ЕОМ персонального користування в агрономічній роботі;
    - законодавство про охорону навколишнього природного середовища;
    - правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
  7.                           На посаду головного агронома призначається особа, котра має повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст), післядипломну освіту в галузі управління та зі стажем агрономічної роботи: для магістра – не менше 2 років, спеціаліста – не менше 3 років.
  8.                           _________________________________________________________________.
  9.                           ________________________________________________________________
     

II. Завдання та обов'язки

  1.                           Здійснює організаційно – технологічне керівництво галуззю рослинництва.
  2.                           Організовує розроблення і освоєння науково обґрунтованих систем землеробства, виконання заходів з інтенсифікації виробництва в галузі, ефективного використання землі, основних фондів, трудових і матеріальних ресурсів, упровадження інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур та підвищення їх ефективності з метою збільшення виробництва і поліпшення якості продукції, зростання продуктивності праці і виконання на цій підставі планів та завдань з виробництва і продажу продукції рослинництва.
  3.                           Забезпечує розроблення і упровадження агротехнічних та організаційно – економічних заходів, спрямованих на підвищення родючості ґрунту, зміцнення зернового господарства, створення міцної кормової бази для тваринництва.
  4.                           Організовує вдосконалення технологій вирощування зернових та інших сільськогосподарських культур, проведення сільськогосподарських робіт у найоптимальніші строки і на високому агротехнічному рівні.
  5.                           На підставі вивчення біологічних особливостей вирощуваних культур, сортів, властивостей ґрунту, кліматичних умов розробляє і впроваджує науково обґрунтовані системи сівозмін, захисту ґрунту від ерозії, його обробітку, застосування добрив, захисту посівів, від шкідників, хвороб і бур’янів.
  6.                           Організовує проведення меліорації земель, забезпечує раціональне використання земельного фонду, машинно – тракторного парку, палива і засобів хімізації.
  7.                           Організовує роботу з насінництва, розмноження районованого, перспективного і дефіцитного насіння, прискореного проведення сортозміни та сортооновлення, забезпечення господарства високоякісним сортовим насінням і правильного його застосування.
  8.                           Бере участь у розробленні перспективних і річних планів розвитку господарства та госпрозрахункових завдань підрозділам.
  9.                           Розробляє технологічні карти, виробничі програми і робочі плани з рослинництва.
  10.                       Контролює якість і своєчасність проведення сільськогосподарських робіт, використання техніки, якість продукції, що виробляється, затрати праці і матеріально – грошових коштів у галузі, вживає заходів для запобігання збиткам.
  11.                       Бере участь у складанні розрахунків і заявок на придбання мінеральних добрив, машин, устаткування та інших матеріально – технічних засобів для рослинництва, у розгляді і виборі проектів будівництва виробничих об’єктів та споруд для галузі та в приймальних комісіях з уведення їх в експлуатацію.
  12.                       Підготовляє і укладає договори продажу продукції рослинництва.
  13.                       Забезпечує розроблення і упровадження заходів з наукової організації праці, атестації та раціоналізації робочих місць.
  14.                       Проводить роботу з розвитку і упровадження системи контролю за використанням матеріально – технічних засобів, науково обґрунтованих норм виробітку, ефективного застосування чинних положень про оплату і стимулювання праці, пропаганди і упровадження досягнень науки і передового досвіду.
  15.                       Організовує роботу з ведення книги історії полів, земельної шнурової книги та інших облікових документів, своєчасного складання звітів і подання їх до органів вищого рівня.
  16.                       Бере участь в організації підготовки, підвищення кваліфікації і переатестації кадрів.
  17.                       Контролює роботу відділків, сільськогосподарських дільниць у галузі рослинництва, керує агрономічною службою.
  18.                       Встановлює раціональні виробничо – економічні зв’язки галузі рослинництва з обслуговуючими та переробними підприємствами (організаціями) АПК.
  19.                       Контролює додержання працівниками рослинництва виробничої і трудової дисципліни, правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
  20.                       Забезпечує виконання законодавства про охорону навколишнього природного середовища.
  21.                       _________________________________________________________________.
  22.                       _________________________________________________________________.
     

III. Права


Головний агроном має право:

  1.                           Ознайомлюватися з проектами рішень керівництва підприємства, що стосуються його діяльності.
  2.                           Брати участь в обговоренні питань, що стосуються виконання його обов’язків.
  3.                           Вносити на розгляд керівництва пропозиції щодо покращення роботи, пов’язаної з обов’язками, що передбачені цією інструкцією.
  4.                           В межах своєї компетентності повідомляти керівництву про всі недоліки, виявлені в процесі його професійної діяльності, та вносити пропозиції щодо їх усунення.
  5.                           Залучати фахівців усіх структурних підрозділів до вирішення покладених на нього завдань.
  6.                           Вносити пропозиції про заохочення працівників , які відзначилися, а також про притягнення до матеріальної та дисциплінарної відповідальності підпорядкованих йому працівників, які не виконують належним чином свої посадові обов’язки.
  7.                           Вимагати від керівництва сприяння у виконанні ним посадових обов’язків.
  8.                           В межах своєї компетентності підписувати та візувати документи.
  9.                           Удосконалювати свою професійну кваліфікацію у встановленому порядку.
  10.                       Приймати управлінські рішення в межах своєї компетенції.
  11.                       _________________________________________________________________.
  12.                       _________________________________________________________________.


 

IV. Відповідальність


Головний агроном несе відповідальність:

  1.                           За неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов’язків, а також за невикористання або неповне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, а також правилами внутрішнього трудового розпорядку, - в межах, визначених чинним законодавством України про працю та адміністративним законодавством України.
  2.                           За правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, - в межах визначених чинним адміністративним , кримінальним та цивільним законодавством України.
  3.                           За завдання матеріальної шкоди – в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.
  4.                           _________________________________________________________________.
  5.                           _________________________________________________________________.


УЗГОДЖЕНО

Керівник
структурного підрозділу:

________
(підпис)

______________________
(ПІБ)

"____" ____________ ____р.

Начальник
юридичного відділу:

________
(підпис)

______________________
(ПІБ)

"____" ____________ ____р.

З інструкцією ознайомлений:

________
(підпис)

______________________
(ПІБ)

"____" ____________ ____р.

 

 

Висновок:

 

 

        Оцінка „___”  „___” _______   20   р

 

ВИКЛАДАЧ   _____________

 

 

 

Лабораторна робота №5

Тема: «Складання резюме для пошуку роботи. Складання плану проведення співбесіди з роботодавцем».

Мета:Навчити складати  резюме для пошуку роботи. Складати план проведення співбесіди з роботодавцем.

М. Т. О. Зразки резюме.

Реком. література: Примак І.Д., Козак Л.А., Примак О.І. та ін. Введення до спеціальності: Навч. посіб. /За ред. І.Д. Примак, О.І. Примак/ - К.: Центр учбової літератури, 2009.

Завдання :

  1. Складіть резюме, згідно зразку.
  2. Підготуйтеся до проведення співбесіди.

 

Завдання №1.

Складіть резюме, згідно зразку.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Завдання №2.

Підготуйтеся до проведення співбесіди.

Проведення бесіди з учнями шляхом поставлених запитань:

1. В чому полягає зміст життя людини?

2. Яка роль праці в житті?

3. Що отримує людина внаслідок працевлаштування?

 4. Які знання потрібні перед початком пошуку роботи?

5. Що ви знаєте про особливості працевлаштування в сучасних умовах?

 6. Хто найбільш зацікавлений в працевлаштуванні та хто несе безпосередню відповідальність за отримання місця праці?

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Висновок:

 

 

        Оцінка „___”  „___” _______   20   р

 

ВИКЛАДАЧ   _____________

 

1

 

doc
Додав(-ла)
Педюк Тетяна
Додано
21 жовтня 2021
Переглядів
750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку