Зразки культуротворчих завдань для уроків української літератури

Про матеріал
Культуротворчі завдання для уроків української літератури в 10 класі з теми Л.Українка. Драма-феєрія "Лісова пісня"; І.Карпенко-Карий. "Хазяїн".
Перегляд файлу

 

Культуротворчі завдання із залученням школярів до різноманітних

способів художньо-творчої діяльності

 

Ярова А.В., учитель української мови та літератури

Лиманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3

Лиманської міської ради Донецької області

 

Завдання 1

Ознайомтеся з інформацією про втілення образу Мавки в різних видах мистецтва. Перегляньте відео за посиланнями. Поміркуйте, чим відрізняються образи Мавки у цих творах, який із них найбільше співпадає з вашим уявленням про героїню драми-феєрії. Доберіть до кожного відео цитати з  твору Лесі Українки.

 

Похожее изображение Український художній фільм «Лісова пісня» режисера Віктора Івченка, створений на кіностудії ім. Олександра Довженка 1961 року - екранізація однойменної драми-феєрії української письменниці Лесі Українки. Роль Мавки виконала 17-річна Раїса Недашківська, звичайна школярка, солістка хореографічного ансамблю, сьогодні – народна артистка України. Лукаш – Володимир Сидорчук. https://www.youtube.com/watch?v=W2ttQkuegb8

Картинки по запросу лісова пісня балетДіамант національної класичної хореографії -  балет «Лісова пісня» М. Скорульського, створений за мотивами однойменної драми-феєрії української поетеси Лесі Українки. Головні ролі виконує найкрасивіша пара українського балету - прем'єри Національної опери України Катерина Кухар (Мавка) і Олександр Стоянов (Лукаш).

https://www.youtube.com/watch?v=6eeKU3XR1L4&t=1098s

https://www.youtube.com/watch?v=SeLXlkv-XIA

Картинки по запросу лісова пісня леся українка фільм

Мультфільм за мотивами "Лісової пісні" Лесі Українки, а також народних легенд планують випустити наприкінці 2019-го. У тизері автори показали кілька її основних фішок. Це тату Мавки у вигляді язичницьких рун – вони починають світитися від чарівної музики Лукаша. Також у тизері видно розроблений за ескізами дизайнерки Ольги Навроцької вбрання Мавки.

https://mavka.ua/uk/

Похожее изображение

Катерина Осадча, Маша Єфросиніна і Катерина Кухар постали в образах Мавки у соціальному арт-відео, режисером якого виступила Ольга Навроцька (NAVRO), а музику створив Олег «Фагот» Михайлюта. Відео присвячене презентації кулона «Мавчин Оберіг», що є спільним творінням двох брендів: анімаційного фільму «МАВКА. ЛІСОВА ПІСНЯ» та Ювелірного Дому «OBERIG jewelry», партнером яких виступив Всесвітній фонд природи WWF в Україні. Всіх учасників проекту об’єднує спільна філософія та соціальна відповідальність, тому відео є не тільки художнім творінням, але й має соціальну мету — привернути увагу до екологічних проблем і знищення українських лісів. https://www.youtube.com/watch?v=-7G5QQRJB3k


Завдання 2

І.Карпенко-Карий. «Хазяїн». Позачасовіть проблематики комедії. Сучасна інтерпретація. Сценічне життя комедії в сьогоденні.              

Театральна афіша – це вид реклами, оголошення про виставу як чисто в текстовому вигляді, так і у вигляді художнього зображення, доповненого текстом. Її головні функції – інформативна, естетична та психологічна. Розгляньте афіші сучасних вистав за комедією І.Карпенка-Карого «Хазяїн» та анонси до них. Виконайте завдання.

Картинки по запросу афіша вистави Хазяїн

Вистава «Хазяїн» в Дніпрі!

У Дніпровському академічному музикально-драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка відбудеться вистава за класичною п’єсою Івана Карпенка-Карого «Хазяїн».

Це комедія про жадібного до безглуздя Терентія Пузиря, який ладен скоріше вмерти чи сісти у в’язницю, ніж відмовитися від власної вигоди чи витратити зайву копійчину.

Постановка за п’єсою Карпенка-Карого

Попри трагікомічність головного героя, комедія Карпенко-Карого сповнена українським гумором, колоритними героями та кумедними ситуаціями. Недарма Карпенко-Карий є визнаним класиком української літератури.

https://s.06452.com.ua/section/afisha_event/upload/pers/107/img/afisha/000/000/000/afishahozyain_5b7ec8ed829e0.jpg

До вашої уваги вистава Миколаївського академічного українського театру драми та музичної комедії  І. Карпенко-Карий «Хазяїн». Хроніки українського бізнесу.

Чим більші статки – тим більша відповідальність людини і перед своєю совістю і перед суспільством. Класик української драматургії Іван Карпенко-Карий, автор багатьох перлин нашої культури у "Хазяїні" знайшов дуже влучні та яскраві образи, а сучасне прочитання класики наповнило їх актуальністю і гостротою для сьогоднішнього глядача.

Аграрій-мільйонер Терентій Пузир – хвацький, завзятий капіталіст. Щоденно його хвилюють лише питання здобуття, примноження та збереження своїх статків.

І звісно, коли йому підвертається дуже вигідна оборудка він не може втриматись. На жаль, надмірна жага до збагачення може будь-кого звезти з розуму...

Які художні виражальні засоби використано в афішах? Проаналізуйте композицію (розташування головних образів та другорядних деталей), кольорову гамму (фон, кількість барв, контрастність), текст (зміст, розмір та колір шрифту). Чи функціональні ці афіші?

Чи відповідають запропоновані анонси художнім образам на афішах?

Що відображають афіші – тему, головну думку чи  проблематику комедії?

Висловіть своє бачення, чому комедія І.Карпенка-Карого «Хазяїн»  не втрачає своєї актуальності й надихає митців на нові інтерпретації?

Створіть свій варіант театральної афіші до однієї з вистав театру корифеїв.

doc
Додано
28 жовтня 2019
Переглядів
993
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку