Звіт" Дослідження озера Білозерський лиман та системи його водообміну "

Про матеріал
Дослідження водних об`єктів нашого міста: географія розташування та стан гідрологічних об`єктів,Визначення якості води водойм
Перегляд файлу

 

 

КЗ «Кам`янсько-Дніпровська загальноосвітня санаторна школа-інтернат»ЗОР

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Дослідження озера Білозерський лиман та системи його водообміну

 

 

 

                                 Виконали: учні 9кл

                                Керівник гуртка історичне краєзнавство: Ходаківська О.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                          м. Кам`янка-Дніпровська 

                                                      2017р.

 

 

 

 

 

 

                                                          Зміст.

Вступ……………………………………………………………………………….2

1. Походження назви……………………………………………………………...3

2.Географія розташування та стан гідрологічних об`єктів……………………..5

2.1.Озеро Білозерський лиман…………………………………………………....5

2.2.Річка Велика Білозерка……………………………………………………….7

2.3. Канал…………………………………………………………………………..8

3.Етапи дослідження………………………………………………………….....12

4.Визначення якості води водойм………………………………………………25

5.Висновки……………………………………………………………………….31

6. Список використаної літератури…………………………………………….31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ.

   Дослідження джерел прісної воді в наш час є одним з головних завдань людства. Не одноразово це питання підіймалось і в науковій літературі, і в роботах дослідників, екологами…,оскільки доведено ,що запас питної води на планеті обмежений і вже сьогодні є регіони де населення страждає від її нестачі.

 Розглядаючи карту Запорізької області,на перший погляд, здається , що наш край не може торкнутись ця проблема оскільки ми бачимо багато річок, озер, водосховищ… , а в нашому ,Кам`янсько-Дніпровському, районі специфіка життя змушує мати в кожному дворі одну або навіть декілька свердловин. Але постає питання , чи є ця вода чистою і придатною до використання .

Нажаль пройшли вже ті часи коли з річки можна було напитися самому  чи напоїти коня, як це робили наші славні предки.

У повсякденному житті ми майже ніколи не замислюємось над наслідками своїх вчинків. «Ми не успадкували землю від своїх батьків, ми позичили її у своїх дітей», як казав відомий англійський еколог  Лі  Толбот . Так  що  ж залишиться після нас, що побачать наступні покоління ?

 До того ж наше  озеро є частиною складної  гідрологічної системи, яка регулює водообмін на території всього Кам`яного поду. І від чіткості  роботи цієї системи залежить  можливість проживання та господарування на цій землі  місцевого населення. 

  Опрацювавши ряд джерел та методик польових гідрологічних досліджень та практично їх застосувавши, зроблено спробу на науковому рівні зробити моніторинг реального стану озера Білозерський ліман та гідрологічних об`єктів, пов`язаних з ним, адже дана робота мало проводилася, на що вказує майже повна відсутність будь-яких джерел інфоації, що стосуються об’єкту дослідження, як в  бібліотеці так і в краєзнавчому музеї.

 Основною задачею дослідження було вивчення  гідрологічного режиму і якості води в озері Білозерський ліман та джерелах  прісної води ,пов`язаних з ним, що знаходяться на території  м.Кам`янки-Дніпровської  Запорізької області.

  За основу досліджень взятий методичний посібник Савельєва О. Г. Гідрологічні дослідження / Методичні рекомендації. - З.: 2011р.-37с. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Походження назви.

  Шукаючи інформацію про озеро ми  звернулись до бібліотеки та археологічного музею, де за допомогою робітників(треба зазначити, що нам охоче допомагали всі до кого ми звертались)  підібрали необхідну літературу.

Її було не багато, в основному статті у місцевих газетах та дослідження місцевих жителів, але дещо цікаве ми знайшли. Це була легенда про володарку Білозірку. Від імені якої пішла назва річки Велика Білозірка та оз.Білозірський лиман.

 

  Фото№1 Збір інформації

 Вперше ця назва згадуєтся в щоденнику Еріха Лясоти, запис від 2 липня 1594 р.: «Того ж дня ми проїхали повз Мамай-сурку, стародавнє городище (тобто вали, що оточують стародавнє укріплення), котре лежить на татарському боці, потім повз річку Білозерку, що тече з татарського степу та утворює озеро при впадінні своєму в Дніпро,при котрому також знаходиться городище, або земляний насип, що оточував в давнину велике місто» .
Легенда про князівну Білозерку, записана  С.І.Мишецким у 1730-ті р.та   О.С.Афанасьєвим-Чужбинським в селі Знам’янка Мелітопольського повіту Таврійської губернії (нині – Велика Знам’янка Кам’янко-Дніпровського району Запорізької області) опублікована в 1863 р.:  «В давні часи тут було
християнське місто і володарювала в ньому князівна – красуня Білозерка.
Хан Мамай забажав з нею одружитися та обступив місто своїм
незчисленним військом. Білозерка нібито погодилася, а вночі, коли хан бенкетував, втекла з своїми воїнами на кораблях, зупинилась на березі озера та побудувала тут замок.

  Чи була  володарка реальною особою? Документальні свідчення відсутні. А от стародавня назва озера – Білозір, на тюркській мові – Ак-Гьол (Біле озеро). Чи це не відлуння давньої легенди!

  У пошуках інформації ми опитували  місцеве населення (опитувальник  взятий у методичному посібнику) і почули ще одну версію походження назви: вода в річці була така чиста і прозора, що відзеркалювалися зірки з неба, звідси – біла зірка або біла вода, на татарський мові Ак-Су (Ак-Суй).

 2.Географія розташування та стан гідрологічних об`єктів.

2.1. Оз.Білозерський  лиман.

 Оз.Білозерський (Білозірський) лиман розташований у межах Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області. Лиман лежить у зниженні надзаплавної тераси Дніпра, в західній частині Кам'янського поду.Западина, в якій розташована водойма, природного походження. Про існування лиману знаходимо згадки  в словникуФ.А. Брокгауза та І.А.Ефрона «озеро Таврійської губернії, Мелітопольського уезду, поблизу лівого берегу ріки Дніпро і кордонів Катеринославської губернії; має  до 8 верст в длину і приймає в себе річку Білозірку, початак  якої складає балка  з тим же ім`ям» та у Д.Яворницького в переліку козацьких вольностей.

C:\Users\Kiki\Desktop\Черновик\Карта\Обрезана.jpg

      Карта№1

Береги В основному низькі, пологі (фото №2), подекуди заболочені. Але зустрічаються ділянки  обривисті з висотою 4-5 м (фото №3).

C:\Users\Kiki\Desktop\Черновик\Лиман\IMG_20171114_084113.jpg

Фото№2

 

C:\Users\Kiki\Desktop\Черновик\IMG_20171019_181335.jpg

   Фото №3

 За данними опитування місцевих жителів озеро замерзає наприкінці листопада , льодохід починається в кінці лютого. Товщина криги  досягає 50см.

 Донні відклади представлені чорним мулом з домішками детриту.           Сьогодні ми спостерігаємо активне втручання людини: будування Каховського водосховища  змінило хід природного водообміну. Для озера характерним є змішаний тип живленняи : підземними водами, опадами, водами річки Велика Білозірки та штучного скидного  каналу.   Водний режим регулюється Каховським водосховищем, від якого лиман відокремлений греблею. У місці де раніше річка впадала  в Дніпро знаходиться Білозерська насосна станція, завдяки якій регулюється рівень води на  всіх гідрологічних об`єктах, пов`язаних з озером.

2.2.Річка Велика Білозірка

 Білозе́рка (інші назви — Велика Білозерка, Білозірка) — річка в Україні, в межах Василівського, Великобілозерського та Кам'янсько-Дніпровського  районів Запорізької області. Ліва притока Дніпра (басейн Чорного моря).

 

Карта №2 

 

 Довжина 84,8 км, площа басейну 1401 км². Долина порівняно вузька і глибока, місцями порізана ярами і балками. Річище слабозвивисте (у пониззі більш звивисте), місцями пересихає (переважно у верхів'ї). Споруджено чимало ставків.  Білозерка бере початок біля східної частини села Мала Білозерка. Спершу тече переважно на захід і (частково) південний захід, у середній та нижній течії — на північний захід. Впадає до Дніпра (у Білозерський лиман) на захід від міста Кам'янка-Дніпровська.  Основні притоки: балка Відножина (права); балка Янчекрак (ліва).

Над річкою розташовані: місто Кам'янка-Дніпровська і села Мала Білозерка, Велика Білозерка та ще кілька невеликих сіл.

2.3. Канал

 

 Карта №3

 

 Каховське водосховище, яке ми традиційно називаємо морем, споруджене близько 60 років тому в нижній течії Дніпра для того, щоб населенню декількох регіонів було простіше і комфортніше жити.
Води Каховського водосховища впираються в мощені відкоси Кам'янської захисної дамби. З боку напірної частини вона укріплена кам'яним килимом товщиною 110 см (40 см щебеню і 70 см каменю). По гребню дамби прокладена мощена дорога.
Але в якійсь мірі вода здатна фільтруватися (просочуватися) крізь будь-яку товщу землі. Щоб Кам'янка не заболочувалася, на території її передбачено побудувати осушувальний скидний канал.

Таке рішення виникло у 1953 році.«Він буде представляти собою просту виїмку в землі. У найбільш високих місцях ширина виїмки досягне 22 метрів, а глибина семи метрів. ... Кам’янський скидний канал завжди буде наповнений по колодязному чистою, прісною водою, що тече в бік лиману. Її можна буде використовувати для домашніх потреб, напування худоби, поливу городів.
Довжина каналу складе 4,6 кілометра. Орієнтовна траса його - від лиману до вулиці Шевченка і далі до Скіфського валу; біля школи № 4 канал перетне вулицю Радянську; пройшовши потім через ділянку, де будуються зараз переселенці, канал візьме напрямок паралельно вулиці Йожикова і вийде до берега Конки в районі подвір'я колишнього колгоспу «Красноармійський». Загальний обсяг земляних робіт по будівництву каналу - 180 000 куб.м.» Так писав про «канал через поселення» відомий краєзнавець І.П. Грязнов.
Осушувальний скидний канал та комплекс гідротехнічних захисних споруд захищає грунт від заболочення і підтоплення.
  Море відокремлене від населених пунктів насипною кам'яно-піщаною дамбою довжиною 13 км. Тягнеться вона уздовж сел Великої Знам'янки, Водяного та міста Кам'янки-Дніпровської. Дамба, звичайно, не герметична. І кожен раз після рясних дощів або танення снігу (а територія знаходиться в низині і рівень води у водосховищі на кілька метрів вище, ніж населені пункти) тут відчутно піднімається рівень ґрунтових вод. Комплекс захищає територію близько 6,7 тисячі гектарів. Це свердловини (277 шт.) вертикального дренажу глибиною 10-15 м, що працюють від стисненого повітря, що подається потужними компресорними станціями, мережа колекторів і скидних каналів (карта №4).

 

Карта №4

 

 Ці трубчасті дренажі - протифільтраційна завіса. Відкачані грунтові води переливають в  оз.Білозерський лиман, звідти через Білозерську насосну станцію  (карта №5)- назад у водосховище, як результат - у дворах сухо.

 

  Карта №5

 При правильній експлуатації гідротехнічних споруд, дотримуючись усіх правил та інструкції з експлуатації, виконуючи всі необхідні планово-попереджувальні ремонти, капітальні ремонти та реконструкції, захисні споруди, згідно до проекту, повинні забезпечити надійний захист на 200 років.
Для обслуговування дренажних захисних споруд було створено Управління експлуатації водосховища, яке адміністративно розташоване на правому березі Дніпра в місті Нікополі. Було створено 7 експлуатаційних дільниць, серед яких і Кам’янська, яка була і залишається одним з найскладніших і енергоємних в експлуатаційному плані об'єктів. Основні функції Кам'янської ділянки - захист від затоплення і підтоплення Кам'янського Пода. Так повинно бути в нормі.
На сьогодні ситуація кардинально змінилася.  Вже близько 10 років жителі нашого району страждають від щорічного підтоплення. Вода в підвалах тримається до рівня 70-120 см від поверхні (фото №4). Саме тому в цьму році розпочаті ремонтно-будівельні роботи – ставлять додаткові свердловини.

      Фото №4

 

  На наш погляд, підтоплення нашої місцевості у значній мірі залежить від стану скидного каналу.Нажаль, опинившись на досліджувальній ділянці ми були прикро вражені – велика кількість сміття по берегах та у самій воді (фото №5).Тому вода далеко не така, про яку писав І.П.Грязнов.

 C:\Users\Kiki\Desktop\Черновик\канал\IMG_20171113_135542.jpg

   Фото №6

 

 На лівому березі каналу стрункими рядами виросли дерева, віком 10-11 років. Там, де колись ходив екскаватор (за свідченням старожилів, двічі на рік – навесні і восени, розчищаючи русло каналу), виросли ці дерева. А це означає, що водорості, опале листя та сміття зменшують швидкість течіі, тому  частина її знов потрапляя до грунтових вод…  Сотні, тисячі кубічних метрів води захисні споруди викачують з під землі, щоб знову повернути її туди. При цьому витрачається величезна кількість електроенергії і піднімається рівень ґрунтових вод.


3.Етапи дослідження.

Вся робота булла поділена на п`ять етапів:

 1)планування  дослідження;

 2) збір інформації;

 3) дослідження об`єктів;

 4) визначення якості води;

 5) обробка всієї інформації, висновки.

Для того, щоб всі гуртківці ознойомилис з методами пошукової роботи, ми поділились на групи. Кожна группа виконувала певне завдання. Наприкінці роботи обробили всю зібану інформацію і зробили висновки.

  Нами було проведено гідрологічне обстеження озера, річки та каналу. При плануванні маршруту обирались безпечні місця, які б нагадували водомірний пост (якісний підхід до води, відсутність берегової рослинності, каміння , сильної течії та інше). Тому на озері таким постом стала теріторія оздоровчого табору «Чайка», на річці- міст між м.Кам`янкою-Дніпровською та Великою Знам`янкою, на каналі- біля Скіфського валу( стадіон  «Космос»- низький спуск).

Оскільки вільний час для цієї роботи був лише після уроків, весь маршрут був поділений на три дні, 

 1день (13.11.17): Школа-табір «Чайка». Температура повітря 14С,сонячно.

Карта№6

 Фото№7 Забор води з озера

 

Фото №8 Вимірювання температури води в озері

 Фото №9 Визначеня жорсткості води в озері

 

 Фото № 10 Визначеня прозорості води в озері  за допомогою диска Секкі

 Фото №11 Визначення  рН води в озері

 

2день (14.11.17): Школа- вул. Лиманна(місто, де канал впадає в озеро)-Скіфський вал-вул. Набережна . Температура повітря 15С, сонячно.

C:\Users\Kiki\Desktop\Черновик\Карта\Маршрут 2.png

 Карта №7

 

 

 Фото №12 Вимірювання температури води в каналі

 Фото №13 Визначеня жорсткості води в каналі

 

 

 

 Фото №14 Вимірювання ширини каналу

 

 

  Фото №14 Вимірювання ширини каналу

 Дно каналу викладене бетонними плитами і рівень води не піднімається вище них(він контрольований і коливається, в день дослідження він складав 0.63м ), тому ми вимірювали дві ширини: по плитах- 4,97м, та по верху -10,36м. Але треба зазначити, що робота велась в найнижчому місті (2м), тому ми зробили   ще заміри  по мосту де глубіна склала 7м, а ширина 25м.

 

 

 

  Фото №15 Визначення  рН води в каналі

3 день (15.11.17): Школа- р. Велика Білозірка. Температура повітря 14С, хмарно.

Карта №8

 

 Фото №16 Вид на річку В.Білозерка з мосту між м.Кам`янка- Дніпровска і с.В.Знам`янка

 

  Фото №17 Дно річки

 Фото № 18 Забор води з річки

 

 

 Фото №19  Визначення прозорості води в річці  за допомогою диска Секкі

 Ми намагались  визначити прозорість води в річці з мосту, але глубина не дозволила цього зробити  оскільки складає 0,25м і можно навіть побачити дно (фото №17). Тому ми робимо припущення, що прозорість води в річці дорівнює прозорості води в озері (близько 1м).

 Фото №20 Визначення рН води в річці

 

 Фото №21 Визначеня жорсткості води в річці

 

 Фото № 22 Визначення ширини річки способом травинки

 

 

 Фото №23 Визначення ширини річки способом травинки

 Виходячи з особливостей місцевості, ми вирішили скористатися геометричним методом визначення ширини ріки за допомогою травинки.

  Креслення №1

На протилежному березі обрали два дерева сріблястого лоховника (точки Д і Е – на креслені №1), Визначили камінчиком точку свого стояння (А). Тримаючи травинку горизонтально, на витягнутихруках, закрили проміжок між  обраними деревами (Д і Е) закривши одне око. Потім склали травинку навпіл і відійшли від річки на таку відстань по лінії АВ, щоб проміжок між обраними предметами знов закрився складеною навпіл травинкою. Визначили точку свого нового стояння В і виміряли рулеткою відстань АВ. 

Ширина ріки в досліджуваному місті склала 26м.

 Визначити швидкість течії річки завадив щільний очерет.

 

 Фото №24 Джерело в долині річки

 За твердженням місцевих жителів в долині річки  є підземні джерела, деякі з них  знаходяться близько до населених пунктів де люди дбають про них (як на фото №24). Інші можно побачити в природному вигляді, але  вони у важкодоступних місцях. Ми планкємо дослідити їх навесні. Старожили розповідають, що по периметру озера раніше також було багато джерел, тому воно взимку тривалий час не замерзало. Нажаль, сьогодні їх немає. 

 

4 .Визначення якості води водойм.

 

 Всі дослідження робились за вказівками методичного посібника, при потребі вираховувалась середня величина (температура,прозорість, швидкість). Обладнання: спиртовий термометр у пластмасовій оправі, закріплений на мотузці; диск Секкі диаметром 25см; пляшки для забора води; пробірки; мило; індикаторний лакмусовий папірець; водомірна рейка; репери; поплавці для визначення швидкості течії; секундомір; рулетка.

 

Таблиця 1. Гідрологічні дослідження водних об`єктів

Назва об`єкту

Температура, С

Прозорість

Запах

Жорсткість

рН

Швидкість течії,м/с

Оз.Білозерський лиман

13

Землистий

(середній)

м`яка

6-7

-

Канал

 

10

-

-

м`яка

7

0,20

р.В.Білозірка

 

8

 

Землистий

(слабкий)

 

м`яка

7

-

 

Одним з показників якості води є її запах. Щоб йог визначити воду потрібно брати кімнатної температури, тому ми залишили банки з водою в класі. Наступного дня збовтавши воду ми визначили чим вона пахне. На наш погляд це був запах землі,середньої інтенсивності в озері і слабкий в річці. А це означає наявність в цих водоймах продуктів розпаду органічних речовин природного походження. У воді з каналу запах не відчувался, можливо тому, що вода подається з під землі і не застоюється.   

 Дослідивши ділянки, ми зробили забор води і принесли її у нашу шкільну лабораторію де , за допомогою вчителя хімії , визначили іхімічний аналіз якості води у водоймах. Обладнання : пробірки, сірчана кислота, децинормальний розчин перманганату калію,азотна кислота, нітропрусид натрію,нітрат ртуті, нітрат срібла, хлоридна кислота,хлорид барію.   

 

 

Таблиця 2. Визначення забруднення води.

Назва  гідрологічного об`єкту

Органічні домішки

 

Хлориди

Дослід1

мл/л

Хлориди

Дослід2

мл/л

Сульфати,

мл/л

Оз.Білозерський лиман

4 краплини – ледь помітне забарвлення

 

1-10

1-10

Менше 5-ти

Канал

4 краплини – ледь помітне

забарвлення

 

1-10

1-10

Менше 5-ти

Р.В.Білозерка

4 краплини – ледь помітне забарвлення

 

1-10

1-10

Менше 5-ти

 

 

 Фото №25 Визначення забрудненості води органічними домішками

 

 Фото №26 Визначення хлоридів у воді

 

 

 

Фото №27 Визначення рН води зі свердловини

 Для порівняння нами був взятий зразок води зі свердловини на подвір`ї з вулиці Мічуріна  (поряд з озером). Деякі показники відрізнялись від показників гідрологічних об`єктів:  рН-9. Це можна пояснити тим, що у кожному дворі є зливна яма та вбиральня і вони знаходяться на відстані менше 10м від свердловини. До того ж кожен господар міста активно використовує органічні і мінеральні добрива, і не завжди дотримується безпечних норм.

 Також ми намагались визначити якість води за допомогою біоіндикаторів. До цієї роботи був залучений вчитель біології та використані данні опитування.

 Фото №28 Визначення якості води за допомогою біоіндикаторів

 За результатами опитування та власними спостереженнями (хлопці нашого гуртка полюбляють рибалити) ми визначили, що з озера зникли раки, які є показником чистоти води. Користуючись таблицею, наведеною в посібнику, на наш погляд, можна визначити 4 клас  якості води.

 Всю інформацію, отриману під час дослідження, ми використовуємо, як додаткову,у вигляді доповідей, під час занять з біології, історії рідного краю, екології рідного краю, географії. 

5. Флора , фауна та господарське значення.

По всьому периметру озера та вздовж берегів річки щільно росте очерет звичайний.

 

 Фото №29 Берег озера (ширина полоси очерету звичайного близько 6м)

Також біля берегів росте рогіз широколистий (росте біля рибного господорства), куга, рдесник, елодея канадська, сусак зонтичний,цикорій звичайний,кульбаби, будяк пониклий, головатень круглоголовий,цмін пусковий, тобто степові рослини. Серед дерев треба відзначити сріблястий лоховник (або маслина, як його називають місцеві  жителі, а діти полюбляють за солодкий та терпкий смак), іва, тополь, фруктові дерева(груші, яблука, вишня, слива), виноград…В озері поширені синьо-зелені водорості.

Серед земноводних  зустрічаються  ящірки, черепахи, полози, вужі та жаби.

Влітку можна побачити диких вуток, чапель і навіть лебедів (білих та пару чорних).

 Озеро ще за радянських часі використовували для вирощування риби, тоді її навіть годували – ходив спеціальний буксир та розсипав комбікорм. Сьогодні  лиман арендує Запорізький рибокомбінат, тому вирощується риба на продаж: короп, толстолоб, білий амур. Треба зазначити, що личинка риби закуповується,  потім в спеціальних ставках підрощується і випускається в лиман де росте 1-2 роки. Старожили згадують, що раніше в озері зустрічалась навіть щука, зараз -   лящ,  судак та інші. Великої шкоди надають браконьєри, які виловлюють рибу сітками незважаючи на нерест і розмір.

 Води озера не можна використовувати для пиття. Зрошувальна система не працює, канали забруднюються та руйнуються (з них навіть дістають плити для зведення заборів).

 

 

 

6.Висновки.

 З оз. Білозерский лиан пов`язана складна система, яка вимагає постійного спостереження за природними змінами (паводками,кількістю опадів, відлигою), догляду та ремонту осушувального обладнання, очишення каналу, оскільки від чіткості її роботизалежить життя та господврювання на теріторіі Кам`яного поду.

 Під час дослідження ми побачили відсутність екологічної культури місцевого населення оскільки на всіх гідрологічних об`єктах  можна спостерігати   звалища сміття, що впливає на якість води та чіткість роботи осушувальної системи.

 Для подолання цієї проблеми вважаємо за необхідне проводити                 роз`яснювальні бесіди з громадськістю через освітні заклади та засоби масової інформації, щодо зникнення гідроресурсів. Залучати населення до очисних робіт.Запропонувати керівництву громади ввести систему штрафів та організувати патролювання території. Організовувати екологічні акції серед учнівської молоді з метою очишення від сміття берегів гідрологічних об`єктів

 

7.Список використаної літератури:

 

1.Савельєв О. Г. Гідрологічні дослідження / Методичні рекомендації. - З.: 2011р.-37с..

2. Янущенко Д. В. Дослідження долини середньої та нижньої течії р. Конка.-З.: 2015р

3. Рідними стежками ред.Велесова Л.-З.:2008р.-40с.

4.Эрих Лясота. «Дневник» в « Мемуары относящиеся  к истории Южной Руси» (Выпуск I XVI.).-К., 1890.

5. Еварніцікий Д.І.

6. Тітов В. Наш канал// Новини  дня - Кам`янка-Дніпровська : 12/10/2017

7.  Андрусенко В. Дамба в опасности!// Новини  дня - Кам`янка-Дніпровська     23 травня 2015р.

8.Грязнов І. Сказаніє про Белозерке// Знамя труда –Кам`янка-Дніпровська: 1986р.

9.Леонідова Л. Доля лиману турбує багатьох// Новини дня- Кам`янка-Дніпровська: 16 квітня 2003р.

10. http://bilozerkacbs.blogspot.ru/p/blog-page_18.html

11.https://slovar.cc/enc/brokhauz-efron/1581619.html

12. http://esu.com.ua/search_articles.php?id=40789

13. https://unotices.com/book.php?id=161226&page=47

14.http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/40557/11-Vilinov.pdf?sequence=1

15.https://www.google.com/maps/dir//47.4870901,34.4167362/@47.481912,34.412441,4244m/data=!3m1!1e3?hl=ru

 

1

 

docx
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
1361
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку