Звіт КТС 5 класу «Гуцульський одяг та прикраси»

Про матеріал

Одяг гуцулів – це найяскравіший приклад пристосування до умов проживання. Матеріал, з якого гуцули шили свій одяг, був визначений рідним довкілля. Полотно для виготовлення натільного одягу ткали з чисто лляної або конопляної пряжі ручного прядіння. Сукно для пошиття верхнього одягу виробляли з вовни домашнього прядіння, зберігаючи натуральний колір вовни – білий, сірий, чорно – бурий, або фарбували рослинними барвниками. Вовна і шкіра домінували у традиційному гуцульському вбранні і найліпше підходили до гірського клімату. Вовна та смушок, з якого гуцули шили кожухи і кептарі, зігрівають, але не спричиняють перегріву тіла. Шкіряний одяг захищає від вітру, який часто здіймається в горах. Сьогодні ми вам розповімо про елементи жіночого одягу.

Перегляд файлу

Звіт КТС 5 класу

«Гуцульський одяг та прикраси»

 Ми учні 5 класу в цьому навчальному році розпочали колективну творчу справу «Гуцульський одяг та прикраси».

 Одяг гуцулів – це найяскравіший приклад пристосування до умов проживання. Матеріал, з якого гуцули шили свій одяг, був визначений рідним довкілля. Полотно для виготовлення натільного одягу ткали з чисто лляної або конопляної пряжі ручного прядіння. Сукно для пошиття верхнього одягу виробляли з вовни домашнього прядіння, зберігаючи натуральний колір вовни – білий, сірий, чорно – бурий, або фарбували рослинними барвниками. Вовна і шкіра домінували у традиційному гуцульському вбранні і найліпше підходили до гірського клімату. Вовна та смушок, з якого гуцули шили кожухи і кептарі, зігрівають, але не спричиняють перегріву тіла. Шкіряний одяг захищає від вітру, який часто здіймається в горах. Сьогодні ми вам розповімо про   елементи жіночого одягу.

 Комплекс жіночого традиційного костюма складався з сорочки, поясного одягу у вигляді  одноплатового або двоплатового полотнища, плечового одягу з овечої шкіри – безрукавки, суконного сардака, кожуха.

 

 Сорочка – один з найдавніших елементів одягу. Сорочка слугувала як натільним, так і верхнім одягом і шилася з полотна чи сукна. Однією з характерних ознак сорочки був її білий колір. Сорочка мала велику кількість варіантів крою і орнаменту. Сорочки були святково оформлені  і більш стримані повсякденні.  На території Буковини побутували різні типи жіночих сорочок – «морщянки» з суцільнокрійним рукавом, тунікоподібні – «хлопнянки» і сорочки «на кокетці». Найбільш поширеним способом прикрашання сорочок була вишивка, де основна увага зверталась на орнаментацію рукавів. Прикрашали в основному рукави, нагрудну частину, і поділ. Оформлення сорочок із наплічниками здійснювалось як геометричним, так і рослинними орнаментами. Сорочки щоденного вжитку прикрашали скромною вишивкою «віночком» навколо пазушного розрізу, а також краї рукавів і деколи подолу.

 

 Поясним жіночим одягом були: однопланова обгортка, двоплатова  - запаска. Запаска мала вигляд прямокутного полотнища чорного або темного кольору, витканого з овечої вовни. Запаски були двокольорні або трикольорні. Пізніше ткали різнокольорові. Дівчата і молоді жінки носили запаски яскравих кольорів, літні жінки – більш стримані, а старші за віком носили запаски звичайно спокійних темних тонів – «вмерлого цвіту ». дуже густе ткання мала запаска «почечірниця», а рідке – «разівка». «Разівка» була призначена переважно для щоденного вжитку.

 

 Запаску підв’язувалась на талії зав’язками або вузьким поясом «попружкою», а також вузьким ремінчиком – «букурією». Зав’язавши пояс, сорочку підтягують під ним так, щоб унизу з-під запаски було видно край сорочки шириною 1-2 см. Пояс був не тільки обов’язковим елементом, а й прикрасою одягу. За допомогою пояса закріплявся поясний та верхній одяг. Пояси були поздовжні, поперечні, клітинкові.  Використання великої кількості різнокольорових ниток є характерним для гуцульських поясів, як святкових, так і буденних.

 

 На сорочку гуцули одягали нагрудний одяг, який прикривав верхню частину фігури. Нагрудний одяг переважно був без рукавів, дуже рідко з рукавами. «Киптарь», «кожух», «бунда», «камізелька», «кожушина», «лейбик» .

Кожух – прямоспинна безрукавка з овечого хутра, який добре захищав від різких змін погоди і водночас був зручним у роботі. Кептар не лише зігрівав, але й оберігав від дощу – для цього його вивертали хутром наверх. Для пошиття кожуха використовували шкіру молодих ягнят до 4- місячного віку.  Як і святкові так і буденні кожухи прикрашали вишивкою, кольоровими ґудзиками . Святкові вишивали значно барвистіше. Використовували кольорові вовняні нитки або муліне. Вишивку робили на дуже мякій шкірі.

 

 Іншим видом плечового одягу з рукавами був сардак – суконне напівпальто  червоного, чорного, коричневого рідше сірого і білого кольорів. Сардак  носили переважно поверх кептаря. Прикрашали його вишивкою, прошивними шнурками, бахромою. Відмінність між чоловічими і жіночими сардаками була досить незначною – часто чоловіки і жінки користувались у сімї одними сардаками. В окремих випадках жіночі сардаки були трохи коротшими від чоловічих. У деяких селах сардаки мали назву «байбараки».

 

 Взуттям гуцулам служили постоли , личаки, чоботи, черевики, деревянки. За технікою виготовлення зустрічалося зшите, плетене, стягнене і видовбане взуття. Постоли були як чоловічим, так і жіночим взуттям. Виготовляли їх з телячої або свинячої шкіри способом «морщення» - стягування носка і п’яти. Стягування проводилось двома вузенькими ремінчиками, вирізаними із тієї ж шкіри , що й постоли. Перед постолів був загострений і завернутий наверх – «закаблучений». Висота п’яти була різною, залежно від того, до чого взували постоли – до «онуч», «капців», чи «штуців». «Капці» ткали або плели з вовняних ниток, які перед тим окрашували природніми барвниками.

 

 Особливою різноманітністю відзначалися дівчачі й жіночі зачіски. Дівчата – гуцулки вплітали в коси яскраві різнокольорові нитки теплих тонів, які спускалися над висками і ззаду голови китицями  - «бовтицями», «бовтичками». У гірській місцевості жінки вплітали в коси різнокольорові вовняні нитки «уплітки», «заплітки», що значно потовщувало косу. Коси закручували кільцями над вухами, починаючи від надлобної частини і закінчуючи потилицею. Заплетені у такий спосіб коси були основою для одягання жіночих уборів – «рушника» чи хустки.

 

 Важливим доповнюючим елементом жіночого костюма були прикраси. В залежності від місця їх розміщення на одязі вони поділялись на декілька видів – нагрудні, нашийні, наручні, вушні, головні та поясні. Серед гуцулів найбільшого поширення набули нашийні і нагрудні оздоби. До них належать скляні перли – «цятки», «вівсюрки», «гердани», «басми», «хрусталі», «маниство», «гармузи»,  мосяжні та срібні медалі й монети – «салби» або «згарди», «коралі».

 

 

 А зараз ми пропонуємо вашій увазі показ мод з елементами гуцульського одягу, як просто можна поєднати сучасний та гуцульський одяг.

docx
Додано
10 липня 2018
Переглядів
785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку