Звіт про тиждень української мови у початковій школі

Про матеріал

9 листопада, у день Преподобного Нестора-Літописця, ми відзначаємо День української писемності та мови.Цікаво і змістовно пройшов у початковій школі тиждень української писемності та мови. Мета якого: ознайомити учнів з виникненням писемності; показати красу і багатство мови, довести, що рідна мова – це духовна святиня. Сприяти розширенню словникового запасу школярів, розвитку творчих здібностей. Бажанню берегти свою національну культуру. Розвивати почуття національної гідності. Формувати комунікативну компетентність. Виховувати любов до національних традицій, народної мудрості, до краси і гармонії рідного слова.

Перегляд файлу

http://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpgОй, яка чудова – українська мова!
Не загинула вона у течії віків.
Мова солов’їна, мова колискова
Рідного народу і моїх батьків.

 

              9 листопада, у день Преподобного Нестора-Літописця, ми відзначаємо День української писемності та мови. І це закономірно. Адже українська земля народила сина, який усвідомлював значення всього, що відбувалося на ній, прагнув зберегти національну пам'ять з вірою в те, що її не розгублять, а примножать нащадки. Саме він стояв біля витоків української писемності, збирав відомості про походження свого рідного Києва, його засновників , розповідав про події, що відбувалися на його очах.

Із колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Світ – мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова.  Словесність – початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою.

    Цікаво і змістовно пройшов у початковій  школі тиждень української писемності та мови.    Мета якого: ознайомити учнів з виникненням писемності; показати красу і багатство мови, довести, що рідна мова – це духовна святиня. Сприяти розширенню словникового запасу школярів, розвитку творчих здібностей. Бажанню берегти свою національну культуру. Розвивати почуття національної гідності. Формувати комунікативну компетентність. Виховувати любов до національних традицій, народної мудрості, до краси і гармонії рідного слова.

Тиждень української писемності та мови відкрився урочистою лінійкою, яка розпочалася з читання «Молитви до мови»:  Мово! Пресвятая  Богородице мого народу! З чорнозему, з любистку м’яти, рясту євшан-зілля, з роси, з дніпровської води, від зорі і місяця народжена! Мово! Мудра Берегине, що не давала погаснути земному вогнищу роду нашого і тримала народ на небесному Олімпі волелюбності, слави і гордого духу…

http://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpg    Терниста дорога стелилася нашій мові на шляху державності, котра лише нині набула законодавчої конституційної сили:

  1989 рік – прийнято «Закон про мови в Україні».

  1996 рік – Верховною Радою України прийнято  Конституцію України, в якій українській мові надано законодавчої конституційної сили.

  1998 рік – Указом Президента України  9 листопада проголошено Днем української писемності та мови.

 Будемо сподіватись, що український письменник С. Плачинда, англієць Р. Вілсон, російський літературний знавець Д. Лихачов, давньогрецький історик другої половини I ст. до н. е. Д. Сицилійський – всі мали підстави твердити, що писемність, котра виникла на території сучасної України, є однією з перших у світі. Адже протягом багатьох століть на цій землі жили люди, вирощували хліб, виховували дітей, плекали слово – єдину молитву життя і безсмертя. Бо мова, безперечно, – запорука існування народу. Захищаючи рідне слово, ми захищаємо свою націю, її гідність, право на майбутнє. Зробімо все, щоб засяяла українська, «як та зоря ясна».

В цей день класні керівники провели  години спілкування: «Мандрівка у Країну писемності» (1кл); «Рідна мова солов’їна» (2кл);                «Нащадки Кирила і Мефодія» (3клас) , «Історія народних свят і обрядів» (4кл).

Наступного дня у бібліотеці відкрилася виставка « Слово про слово », що підготувала бібліотекар Залавська Г.Д. Це усний журнал з п’яти сторінок: «Від кирилиці до Кобзаря», «Українська мова серед інших слов’янських мов», «Ну що б, здавалося, слова…», «Конкурс на знання прислів’їв та приказок про мову», «Вікторина».

   Слухаючи матеріал виставки, діти дізналися про витоки нашої мови, її місце серед слов’янських мов, почули щирі слова любові й вдячності до неї. Зацікавила учнів розповідь про те, що на території України склалася така ситуація: книги друкували церковнослов’янською мовою, а народ говорив живою співучою розмовною. Серед тих, хто першим став писати живою мовою, був Т. Шевченко. Саме Т. Шевченко звів величну будівлю української мови, звів своєю дивовижною книгою, ім’я  їй « Кобзар ». Першим, хто заклав фундамент сучасної літературної мови, був І. Котляревський. Саме Котляревський  вперше почав писати твори живою народною мовою – це «Енеїда», «Наталка Полтавка».

http://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpg   Сподобалась учням четверта сторінка усного журналу, де вони зачитували  напам'ять прислів’я та приказки про мову.

1. Не кидай слова на вітер.

2. Давши слово – держись, не давши слово – кріпись.

3. Птицю пізнати по пір’ю, а людину  – по мові.

4. У кого рідна мова, в того й душа здорова.

5. Від теплого слова і лід розмерзає.

6. Слово не стріла, а глибше ранить.

7. Слова треба важити, а не лічити.

8. Де слово, там і душа.

9. Вітер горе руйнує, слово народи підіймає.

10. Хто материнську мову зневажає, той і матері не шанує.

11. Не бажай синові багатства, а бажай розуму.

12. Голова без розуму, що ліхтар без світла

13. Вчення в щасті прикрашає, а в нещасті утішає.

14. Гарний птах пір’ям, а чоловік – розумом.   

         А закінчилась виставка вікториною:

1. Що ви знаєте про преподобного Нестора-літописця ?

2. Чому саме в день вшанування його пам’яті відзначається свято української писемності та мови ?

3. Коли була надрукована перша книга в Україні ?

4. У якому документі закріплено статус нашої мови як державної ?

http://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpgНадовго запамʼятається дітворі конкурс читців «Мово моя українська – батьківська, материнська…». Діти виразно декламували вірші про мову, показали свої артистичні здібності.

У середу дітей чекала конкурсно-розважальна гра «Розумники і розумниці» (1-2 класи). Вона складалася з п’яти конкурсів, а сподобався найбільше конкурс «Ребуси», які треба було розшифрувати:

                                           40 А                          (Сорока)

                                           З БУНА                     (Трибуна)

                                           ПІ 2 Л                       ( Підвал)

                                           10’’’НА                     (Десна)

                                           9’’’НО 100               (Дев’яносто) 

 Учні 3-4 класів брали участь у конкурсі «Найкращий знавець української мови імені Петра Яцика» Переможцями стали Федорець Роман (3 клас) та Кириченко Максим (4 клас).

Четвер –  ДЕНЬ ЕРУДИТІВ.  Ребуси і кросворди були на уроці мови у 2 класі, цікаві ігри  у 1 класі, під час яких учні продемонстрували свої знання з навчання грамоти. Мовні загадки розгадували третьокласники.  Гра - змагання «Золоті зернятка для знавців народної мудрості» відбулася у 4 класі. Школярі закріпили знання з теми «Усна народна творчість».

Малеча із задоволенням розгадувала цікаві завдання, ребуси, кросворди, грали у рухливі українські народні ігри  на перервах.

Ось і настав останній день тижня – п’ятниця.  Найбільш приємним був  концерт української пісні та виставка «Зошитове свято». Іменинниками почували себе переможці конкурсу  на кращий зошит з української мови Великород Аліна (1 клас), Сизоненко Софія ……. Їх зошити красувалися на стенді для загального огляду  всією школою.

На лінійці закриття тижня української мови були відзначені грамотами переможці та активні учасники.

http://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpg 

 

 Тиждень писемності у початковій школі ще раз переконує у тому, що українська мова, мов кринична вода, яку черпаємо, а їй немає ні кінця, ні краю. Будемо й надалі пізнавати її глибинні джерела!

http://vinter.kiev.ua/admin/bindata/i1207/0_L.jpg 

 

 

 

 

D:\Фото мова\SAM_3138.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://vinter.kiev.ua/admin/bindata/i1207/0_L.jpg 

 

 

 

 

 

 

http://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpg 

ПЛАН ПРОВЕДЕННЯ ТИЖНЯ

УКРАНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ  ТА МОВИ

Понеділок     09.11                                                                        

  1.               Лінійка.  Урочисте відкриття                                                      Конкурсно-розважальна гра
  2.               Години спілкування

 Вівторок  10.11

  1.               Виставка у бібліотеці «Слово про слово»
  2.               Конкурс читців «Мово моя українська – батьківська, материнська…»           

       Середа     11.11

  1.               Конкурсно-розважальна гра «Розумники і розумниці» (1-2 класи).
  2.               Конкурс «Найкращий знавець української мови імені Петра Яцика»                                                                      

 

Четвер  12.11  

  1.               День ерудитів
  2.                   Українські народні ігри              

          П’ятниця 13.11

  1.               Концерт української пісні.
  2.               «Зошитове свято»
  3.               Лінійка. Закриття  тижня.

http://shbic.pp.ua/wp-content/uploads/2015/11/1415599265_7000001-1170x674.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpgФоторепортаж

PICT3733

Розгадуємо мовні кросворди, ребуси, анаграми, головоломки….

H:\шиленко\IMG_6397.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                        Щиро звучить українська пісня на святі у 1 класі

H:\шиленко\IMG_6390.jpgH:\шиленко\IMG_6371.jpghttp://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpgКонкурс декламаторів віршів про мову

 

 

 

 

 

H:\шиленко\IMG_6373.jpg 

 

 

 

 

 

 

H:\шиленко\IMG_6372.jpgH:\шиленко\IMG_6374.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Фото мова\SAM_3144.JPGhttp://os1.i.ua/3/1/1885786_3ae8620b.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

D:\Фото мова\SAM_3200.JPG 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сімчук Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
7274
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку