Адміністративне право України

Про матеріал
Адміністративне право України — однорідна, відособлена у системі юриспруденції правова матерія, що характеризується як: 1) галузь права; 2) наука[1]; 3) навчальна дисципліна.[2][3][4] Предмет та метод адміністративного права України Предметом галузі адміністративного права України є система суспільних відносин між публічною адміністрацією та об'єктами публічного управління, які виникають у сфері владно-розпорядчої діяльності, наданні адміністративних сервісних послуг з метою публічного забезпечення прав і свобод людини Адміністративно-правова норма, адміністративно-правові відносини Адміністративно-правова норма —це встановлене, санкціоноване або ратифіковане державою, формально визначене, юридично обов'язкове, охоронюване засобами державного примусу правило поведінки учасників адміністративно-правових відносин з метою забезпечення публічних прав та свобод людини і громадянина, нормального функціонування громадянського суспільства та держави. Адміністративно-правові відносини — це форма соціальної взаємодії публічної адміністрації та об'єктів публічного управління, що виникає на підставі адміністративно-правових норм, з метою забезпечення прав та свобод людини і громадянина, нормального функціонування громадянського суспільства і держави, учасники якої мають суб'єктивні права і несуть юридичні обов'язки. Адміністративно-правові відносини мають структуру, яка характеризується взаємопов'язаністю всіх її складових компонентів. До них відносять суб'єкти правовідносин, об'єкти, юридичні факти та зміст правовідносин.
Перегляд файлу

                                   Практична робота

                               Правознавство 11 клас

                        Адміністративне право України

Розв’яжіть ситуації Ситуація 1.

Виконком Катеринівської міської ради, розглянувши скаргу Нерідного А. про визнання недійсним заповіту, який склав його батько на користь свого двоюрідного брата, ухвалив рішення про задоволення його прохання.

Чи правомірне рішення виконкому Катеринівської міської ради?

Ситуація 2.

Батьки Зарозумілої Оленки вирішили віддати доньку до школи, коли їй виповнилося 5 років і 8 місяців. З першого дня Оленці не сподобалося у школі, тому що однокласники, на один-два роки старші за неї, сміялися з її прізвища. Оленка вирішила змінити прізвище Зарозуміла на більш нейтральне p Іваненко. Вона взяла свідоцтво про народження та самостійно звернулася до органу РАЦС. Працівники органу РАЦС повідомили батьків Оленки про її намір. Оленка заявила, що порушено її право на зміну прізвища та пообіцяла наступного вівторка звернутися до суду з позовом про порушення її прав.

Визначте обсяг дієздатності Зарозумілої Оленки.

Проаналізуйте ситуацію.

Які перспективи судового рішення має дівчинка.

Придумайте закінчення цієї історії.

Ситуація 3.

На засіданні комісії міськвиконкому між її членами розгорнулася дискусія навколо питання: «Хто має здійснювати  заходи адміністративного примусу"». Одна частина членів комісії стверджувала, що такими повноваженнями наділено лише органи внутрішніх справ, а інша частина членів комісії вважала, що заходи адміністративного примусу має здійснювати міська рада та міськвиконком.

Надайте юридичну консультацію із цього питання, користуючись кодом чи посиланням на статті Закону України “Про місцеве самоврядування в україні” Ситуація 4.

Громадянка Високопосадова Є. подала до конкурсної комісії документи на посаду начальника управління комунального господарства міської ради. Конкурсна комісія запросила від Високопосадової Є. відомості про доходи, зобов’язання фінансового характеру та вклади в банках членів її сім’ї.

Високопосадова Є. відмовилася надати таку інформацію, посилаючись на недоторканність особистого життя й таємницю вкладів. Конкурсна комісія відмовила громадянці в розгляді документів.

Чи законне рішення комісії. Відповідь обгрунтуйте.

Ситуація 5.

Проаналізуйте конкретні життєві ситуації та визначте ті з них, у яких йдеться про адміністративні правопорушення. Укажіть нормативно-правові акти, що регулюють ці суспільні відносини. Визначте в цих ситуаціях склад адміністативного проступку.

1)  Біднякова В., повертаючись додому міським транспортом, не сплатила за проїзд.

2)  Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди з вини Стрітресер О. загинули люди.

3)  На 16-річчя батьки подарували донці планшет.

4)  Петриченко І. та Кротова С. уклали шлюбний договір, у якому визначили свої майнові права та обов’язки подружжя.

5)  Державний служблвець Корупціонер Ю. скористався у приватних цілях інформацією, яку отримав у зв’язку з виконанням посадових обов’язків.

6)  верховна Рада України розглянули питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту.

 

 

Правознавство (Філіпенко, Сутковий) 11 клас https://pidruchnyk.com.ua/1314-pravo-flpenko-11-klas.html

Кодекс України про адміністративні правопорушення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10/stru#Stru

 

pdf
Додано
19 грудня 2023
Переглядів
99
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку