Активні й пасивні дієприкметники. Творення, відмінювання і правопис активних і пасивних дієприкметників теперішнього й минулого часу

Про матеріал
Запропонований матеріал, викладений у презентації , допоможе поглибити знання про дієприкметники, пояснити відмінність між активними й пасивними дієприкметниками, формувати вміння розрізняти активні й пасивні дієприкметники, утворювати активні дієприкметники теперішнього і минулого часу, розвивати творчі вміння використовувати активні й пасивні дієприкметники у власних висловлюваннях; виховувати позитивне ставлення до української мови та народної культури, викликати інтерес до їх вивчення, стимулювати бажання досліджувати мовні явища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Автор ресурсу. Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської області

Номер слайду 2

Дієприкметник. Ласкаво просимо!

Номер слайду 3

Сьогоднішня мандрівка буде присвячена останньому осінньому місяцю – листопаду.

Номер слайду 4

А чи знаєте ви, що його назва походить із давньої слов’янської мови. Листопад на Україні не завжди збігається з періодом падолисту. Ще за часів Київської Русі останній місяць осені називався «груднем», а сучасний грудень – «студнем». У давні часи в різних місцевостях України побутували різні назви: «напівзимник», «ворота зими», «листопадень», «падолист», «грудкотрус».

Номер слайду 5

Бесіда1 – Що називається дієприкметником?2 – Які граматичні ознаки у дієприкметника від дієслова?3 – Що спільного у дієприкметника і прикметника?4 – Яка синтаксична роль дієприкметника.5 – Наведіть приклади дієприкметників.6 – Визначте граматичні ознаки дієприкметника усміхнений. Дієприкметник

Номер слайду 6

Диктант із коментуванням. Прикметник. Дієслово. Дієприкметник Вкажіть, до якої частини мови (форми дієслова) належать дані слова. Мотивуйте свій вибір.

Номер слайду 7

Пожовтіти. Опадав. Грала Оранжевий. Моркв…яний. Покрито. Опале. Туманно. Пофарбований

Номер слайду 8

Із початком листопада для хліборобів наставала пора відносного відпочинку. Спочиває примерзла нива… врожай зібраний, припаси для тварин зроблені. Отже, можна зібратися в гурт, повеселитися, поспі-вати. Під цю пору вже справляли весілля, юнаки й дівчата сходилися на вечорниці та досвітки, влаштовували всілякі забави. Про листопад український народ говорив: «Листопад вересню онук, жовтню син, а зимі рідний брат. У листопаді на колесах виїзди, а полоз на віз клади. Хоч скільки не б випало снігу в листопаді, але відлиги його зженуть». Відшукайте в тексті дієприкметники. Визначте їхні граматичні ознаки та синтаксичну роль.

Номер слайду 9

Відшукайте дієприкметники. Який із дієприкметників вказує на ознаку предмета, що сам виконує певну дію, який – на ознаку предмета, яку виконує над ним інший предмет. Вгорі цвіте блакить, усіяна хмарками. А дрімаючій смереці лісова пожежа сниться. Пливе здаля пора осінніх гроз, барвішають палаючі узлісся. Руді стежки роз’їдені дощами.

Номер слайду 10

Двадцять п’яте листопада. Класна робота Активні й пасивні дієприкметники. Творення, відмінювання і правопис активних і пасивних дієприкметників теперішнього й минулого часу

Номер слайду 11

Мета: поглибити знання про дієприкметники, пояснити відмінність між активними й пасивними дієприкметниками, формувати вміння розрізняти активні й пасивні дієприкметники, утворювати активні дієприкметники теперішнього і минулого часу, розвивати творчі вміння використовувати активні й пасивні дієприкметники у власних висловлюваннях; виховувати позитивне ставлення до української мови та народної культури, викликати інтерес до їх вивчення, стимулювати бажання досліджувати мовні явища.

Номер слайду 12

Робота з підручником. Ст.72, 74. Користуючись схемами, розкажіть про активні та пасивні дієприкметники.

Номер слайду 13

Цього дня українці відзначали свято Кузьми і Дем’яна. Кузьма і Дем’ян вважалися захисниками людей і тварин од укусів змій. Крім того, їм приписували покровительство ремесел, зокрема ковальства. Тому найпишніше це свято відзначали ковалі – найшановніші фахівці села.Із цим святом пов’язані такі народні прикмети: Якщо розвезе дорогу – не жди морозу до початку грудня. Випаде сніг – на весняну повінь. Як вітер на Кузьми-Дем’яна, то буде дорога санна.14 листопада

Номер слайду 14

Народження дієприкметників

Номер слайду 15

Ми – дослідники! Дослідіть ланцюжок «народження активного дієприкметника теперішнього стану»Працюють + юч = працюючий. В’януть + уч = в’янучий Лежать + ач = лежачий. Свистять + яч = свистячий

Номер слайду 16

Активні ТЕП. ЧАСПиш (уть) --> уч. Працю (ють) --> юч. Леж (ать) --> ач. Сид (ять) -->яч. ИЙМИН. ЧАСПосиві(ти)  л ИЙ

Номер слайду 17

Пасивні ТЕП. ЧАС Очолюва (ти)  н Одяга (ти)  н ИЙМИН. ЧАСРозмалюва(ти)  н. Ши (ти)  т. Пролікува(ти)  н. ИЙ

Номер слайду 18

- Н - і - НН - Не слід плутати Зауважте !У прикметникахтипу:нездоланний,нездійсненний.незліченний(наголошенісуфікси)У суфіксах дієприкметниківпасивного стану:улюблений, адресований.пиляний,нездоланий,нездійснений.незлічений(ненаголошенісуфікси)

Номер слайду 19

Прочитайте. Визначте словосполучення, що місять активні дієприкметники та словосполучення з пасивними дієприкметниками. Поясніть, як ви їх розпізнаєте. Запишіть у дві колонки. Опале листя, омріяна подорож, завмираючий звук, сяюча усмішка, загублений олівець. Впізнай мене АктивніПасивні

Номер слайду 20

Творче моделюванняІ групаІІ група. У подані словоспо-лучення вставте слова, які позначають того, хто виконує дію. Які це будуть дієприкметники?Виготовлена (майстром) деталь; розлите молоко; посіяне поле; заквітчане волосся; загорнутий у папір; куплений костюм. Перебудуйте запропоновані речення за зразком. Визначте, які дієприкметники активні, а які – пасивні. Назвіть їх вид і час. Зразок. Природа, що спочиває. – Спочиваюча природа. Людина, яка мислить. Голос, який тремтить. Промінь, що грає на сонці. Спів солов’я, що чарує. Ліс, який затих. Скарб, який викопали. Квіти, що зів’яли. Заява, яку підписали.

Номер слайду 21

Вправа «Художники слова» Розгляньте ілюстрацію. Складіть і запишіть зв’язне висловлювання на тему «Пропливає осінь на хмаринці сірій …», вживаючи активні та пасивні дієприкметники.

Номер слайду 22

Неправильно Відстаючий учень. Відпочиваючий чоловік. Подорожуючий юнак. Хвилюючі слова. Правильно Той, котрий відстає. Той, хто відпочиває. Той, котрий подорожує. Слова, що хвилюють. Зауважте!

Номер слайду 23

1 Недільної днини алеями парку прогулюються відпочиваючі кияни. Сидячі на лавках люди спілкуються між собою або читають газети. Під вечір парк сповнюється поспішаючими додому людьми.– Спостережливе око. – Допитливий розум. – Влучне слово.23

Номер слайду 24

27 листопада 27 листопада – свято Пилипа. Це був останній день напередодні посту. У кожній оселі готували чимало смачних страв – борщ, локшину, пиріжки, вареники, смажене м'ясо, переважно птицю. За давнім звичаєм, до батьків обов’язково мали прийти на вечерю дочки із зятями, котрі недавно пошлюбувалися, а також запрошували кумів і одиноких сельчан. Залишки од вечері відносили бідним людям. У цей час люди спостерігали за погодою.Іній на Пилипа – буде овес, як липа. Якщо хмарно або сніжно – травень буде негожий. Яка ніч у Пилипівку, такий день у Петрівку. Якщо на Пилипівський піст лежить сніг, то він буде лежати до повені.

Номер слайду 25

Архітектори слова! червонітиплакатидрижатиспатидіятилежати. Від поданих дієслів утворити активні дієприкметники теперішнього часу.

Номер слайду 26

Архітектори слова! почорнітиобгорітизмокнутизмарнітизів’янутидозріти. Від поданих дієслів утворити активні дієприкметники минулого часу.

Номер слайду 27

Домашнє завдання. Опрацюйте теоретичний матеріал підручника на ст.72, 74 та виконайте вправи: 202, 210.

Номер слайду 28

https://vseosvita.ua/library/embed/010091ny-3dc9.doc.html. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: ЛІТЕРАТУРА: Українська мова: Українська мова: підруч. для 7-го кл. загальноосвіт навч. закл./ О. В. Заболотний, В. В. Заболотний.2-ге вид.-К.: Генеза, 2016.-256 с. іл. ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дергачова Аліна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
20 листопада 2022
Переглядів
2025
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку