Анатолій Костецький «Квіткові сни», Юрій Ярмиш «Дрібний дощик»

Про матеріал
Презентація Анатолій Костецький «Квіткові сни», Юрій Ярмиш «Дрібний дощик»; за підручником М. Чумарна «Українська мова та читання» 3 клас для використання під час дистанційного навчання в Zoom та Google meet.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТЕРАТУРНЕ ЧИТАННЯАнатолій Костецький «Квіткові сни»Юрій Ярмиш «Дрібний дощик»С. 129-130

Номер слайду 2

Емоційне налаштування. Доброго ранку, сонечко ясне!Доброго ранку, земле прекрасна!Доброго ранку, дерева багряні!Доброго ранку, квіти духмяні!Доброго ранку, птахи галасливі!Доброго ранку, діти щасливі!

Номер слайду 3

Робота зі скоромовкою. Дощ хлющить на зелен плющ,Під плющем сховався хрущ. Каже щиро хрущ плющу:— Не боюся я дощу!

Номер слайду 4

Мовно – логічне завдання. Його ім'я лише з трьох літер. Його провісником є вітер. Ним хлібороб у спеку марить. Його дарують тільки хмари.

Номер слайду 5

Перетвори слово дощ на…на маленький …на дитинку дощу…на одяг від дощу…на великий дощ…Гра «Перетворення»

Номер слайду 6

Ід_, ід_, д_щ_ку,З_арю т_ бі бо_щи_у,в н_в_м_ го_щик_. Т_бі ка_а, а н_м борщ,щ_б густіш_ й пад_в д_щ. Гра «Букви загубилися»

Номер слайду 7

В гостях у автора. Анатолій Костецький — відомий український письменник. Народився 6 грудня 1948 року у м. Києві в сім’ї вчителя. У чотири роки він навчився читати, а в п’ять засвоїв грамоту, писав і починав римувати. Про своє дитинство розповідав з гумором: «Дитинство було важким: класний керівник — тато. Нормальні діти відпочивали після школи, а мене вчили і в школі, і вдома...». Рано навчився грати в шахи й плавати. Ще в п’ятирічному віці, коли старші запитували хлопчика, ким він хоче бути, твердо і упевнено відповідав: „Письменником”. Усе, що написане цим письменником, неймовірно цікаве,вигадливе, веселе і дуже-дуже близьке кожному з дітей.

Номер слайду 8

Анатолій Костецький. Квіткові сни. Кожній квітці навеснісняться кольорові сни. Кульбабі сняться золоті,тюльпану — сни червоні,і дуже-дуже голубі —дзвіночку лісовому,бузку — бузкові сняться сни,волошці — волошкові,ромашці — білі від роси,фіалці — фіалкові. А вранці прокидаютьсяквітки і там, і тут.І райдужними зграйкамидля всіх навкруг цвітуть.

Номер слайду 9

В гостях у автора. Ярмиш Юрій Феодосійович – український письменник, майстер авторської казки. Юрій  Ярмиш народився 25 травня 1935 року в сім’ї вчителів  у промисловому місті Кам’янську. Свій творчий шлях Ю. Ярмиш розпочав з віршів ще в 15 років. А після закінчення університету почав писати прозу. Доробок письменника налічує понад 60 книжок казок, притч, байок.

Номер слайду 10

Юрій Ярмиш. Дрібний Дощик. Дрібний Дощику! Чому ти такий дурненький? Три дні й три ночі ти усе ллєш та ллєш на дахи, а вони лише блищать, усміхаючись, і зовсім не розмокають. Прохолодний Дощику! Навіщо ти все кропиш та й кропиш річку, води так багато, а купатись під дощиком холодно. Набридливий Дощику! Ось я візьму піднімусь на хмару і знайду те велике сито, крізь яке ти сієшся. Я закрию в ньому маленькими хмаринками непотрібні дірочки й залишу тільки потрібні. А ще я зроблю в хмарі віконце — для Сонечка й перекину над Землею барвисту Веселку. І коли побачу, як додому з роботи Матуся йде, крикну Сонечку:— Матуся йде! Крикну тобі, дурненький Дощику:— Сійся, лийся на лани, на зелені килими — хай Матуся радіє, а на доріжку, якою вона йде, — не треба! Скажу Веселці:— Сяй-переливайся всіма своїми барвами. Он моя Матуся йде!А потім стрибну з хмари на Веселку і покочуся вниз прямо на доріжку: — Добрий вечір, Матусю!

Номер слайду 11

Робота над твором. Вибіркове читання. Прочитайте, чому оповідач називає Дощик дурненьким, прохолодним і набридливим?Прочитайте, з якими словами оповідач звертається до Дощика, Веселки, Матусі?Гра “Розвідники”Скільки разів автор у тексті вжив слово дощик?Які власні іменники є у тексті?Скільки у творі окличних речень? А питальних?

Номер слайду 12

Рефлексія

Номер слайду 13

Домашнє завдання1. Підручник с. 129 -130 – читати, переказувати.2. Вірш «Квіткові сни» – вивчити напам’ять.

pptx
Додано
11 березня
Переглядів
357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку