Батьківські збори-лекція "Ціннісне ставлення до людей"

Про матеріал
Довести до свідомості батьків, що на прикладі свого життєвого досвіду вони повинні виховувати в дітей найкращі моральні якості: чуйність, справедливість, ввічливість, милосердя, взаємодопомогу, щедрість, повагу.
Перегляд файлу

Батьківські збори-лекція «Ціннісне ставлення до людей» (4 клас)

Мета: довести до свідомості батьків, що на прикладі свого життєвого досвіду вони повинні виховувати в дітей найкращі моральні якості: чуйність, справедливість, ввічливість, милосердя, взаємодопомогу, щедрість, повагу.

План

  1. Що таке вихованість?
  2. Ознаки вихованості дитини.
  3. Основні правила співжиття в колективі ровесників.
  4. Роль батьків у вихованні дитини.
  5. Анкетування батьків.

 

  • Вихована й невихована людина…

Ми часто вживаємо ці слова стосовно своїх знайомих, колег, друзів, людей, з якими доводиться контактувати. Безумовно, вихована людина захоплює нас своєю поведінкою, умінням слухати й говорити, зовнішнім виглядом, ерудицією, душевністю, що створює приємне враження та викликає бажання спілкуватися з нею.

Вихованість – це гармонія зовнішньої та внутрішньої культури, результат довготривалої праці, яка потребує від батьків чималих душевних затрат. Ще в дошкільному віці діти починають усвідомлювати, що можна робити, а чого не можна, що добре, а що погано. У молодшому шкільному віці вони вже мають чітко знати, які норми поведінки схвалюються, а які засуджуються. Для дітей цього віку велике значення має оцінювання дорослими поведінки людей, позитивний приклад, роз’яснення і переконання.

Обов’язковими ознаками вихованості людини є тактовність, ввічливість (коректність, чемність, люб’язність, делікатність), щирість.

Молодший шкільний вік сприятливий для формування санітарно-гігієнічних навичок (чисте тіло, одяг, повітря, ліжко, чистота, охайність).

Доброю традицією, що сприятиме привчанню дітей до гарних манер, можуть стати суботні й недільні обіди, коли вся сімя збирається разом. Погано, якщо повчання за столом наберуть форми докорів, уїдливих насмішок: «Прибери лікті зі столу… Кому я кажу? Не плямкай. А хто за тебе «дякую» скаже?» Найкраще – показати дитині, як треба поводитись.

Як зазначають психологи, дітям молодшого шкільного віку важко оволодіти навичками культурного спілкування. В її основі лежить доброзичливе ставлення до людей. Батьки мають дбати, щоб школярі міцно засвоїли правила співжиття в колективі й виконували їх.

  1. Ти – хлопчик, сильніший за дівчаток, а це означає, що ти повинен допомагати, коли їм важко. Будь ввічливим у взаєминах з ними. Коли дівчинка йде разом з тобою до класу або виходить у коридор, пропусти її у дверях поперед себе. Якщо в неї впала книжка, олівець чи портфель, не соромся їх підняти і подати дівчинці – тобі це не важко, а дівчинці твоя допомога буде приємною. Не гідний називатися хлопцем той, хто б’є дівчаток або кривдить їх. Навпаки, треба завжди захищати дівчаток. Коли дівчинка плаче, скажи їй ласкаве слово.
  2. Ти – дівчинка. Будь скромною і ввічливою. Ніколи не говори своїм товаришам грубих і різких слів. Коли звертаєшся з проханням, не забуть сказати «будь ласка» (це чарівне слово)  Якщо товариш зробив тобі послугу, не соромся подякувати. Це свідчить про те, що ти розумна й культурна людина. Будь для хлопчиків прикладом охайності, старанності, вихованості.
  3. Всі однокласники – твої товариші. Але хтось із них подобається тобі найбільше. Це – твій друг або твоя подруга. Допомагай другові. Ділися з ним усім, що в тебе є. А якщо він хоче зробити щось погане, відвертай його від такого вчинку, допоможи зрозуміти, що це недобре.
  4. Будь справедливим. Щоразу думай над власними вчинками і, якщо ти в чомусь помилився, чесно визнай свою помилку перед товаришами. Цим ти не осоромишся, а навпаки, покажеш усім, що ти чесна, справедлива людина. Коли вчинив щось  погане, чи то ненароком, чи в пориві роздратування, попроси вибачення. Тільки несправедлива людина відмовляється визнати свою провину й вибачитися за неї.
  5. Будь чесним у навчання. Не списуй домашніх завдань, не підказуй і не чекай підказки від однокласників. Якщо відчуваєш труднощі, звернись по допомогу до товариша або чесно скажи вчителеві: «Я цього не можу зробити».
  6. Будь стриманим. Якщо в поведінці товариша тобі щось не подобається, не гарячкуй, не кричи, не кидайся в бійку, не плач. Стримай себе і подумай: «Може, я й сам щось неправильно роблю?» Завжди краще спочатку подумати, а потім зробити, ніж навпаки.

Запамятайте, що виховані діти можуть бути лише в тих батьків, які самі повсякчасно дбають про свою вихованість. Адже, як говорив стародавній мислитель Сенека, «нелегко привести до добра повчаннями, а легко прикладом».

 

 

 

 

 


Анкета для батьків

«Чи знаєте ви своїх дітей»

  1. Чи є друзі у вашої дитини? _________________________________________
  2. Хто її кращий друг чи подруга? _____________________________________
  3. У спілкуванні з ровесниками Ваша дитина любить командувати чи підкорятися? _________________________________________________
  4. Чи вміє дитина організувати гру, чи тільки бере участь у ній?  ________________________________________________________________
  5. Чи готова Ваша дитина прийти на допомогу товаришам? _______________
  6. Чи надає дитина допомогу товаришам за їхнім проханням чи за особистим бажанням? ______________________________________________________
  7. Чи радіє успіхам товаришів чи заздрить їм? __________________________
  8. З ким із членів Вашої сім’ї дитина найбільше любить проводити свій вільний час? _____________________________________________________
  9. Чим цікавиться й захоплюється Ваша дитина? ________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Хто із членів сім’ї користується в неї найбільшим авторитетом? _________

________________________________________________________________

 

 

docx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
1578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку