Бережіть і цінуйте своїх друзів

Про матеріал
Мета - перевірка засвоєння учнями матеріалу з теми "Пунктуаційна норма", уміння правильно використовувати в писемному мовленні різні типи складних речень, ускладнених відокремленими, уточнюючими, однорідними членами речення, вставними словами, звертаннями; правильно будувати їх, ставити розділові знаки, грамотно висловлювати власну думку на задану тему, аргументувати, наводити приклади, членувати текст на абзаци; писати твір-роздум, твір-опоівідання з елементами розповіді, опису. Відповідає вимогам чинної програми.
Перегляд файлу

                                Бережіть і цінуйте своїх друзів

      День видався теплий, сонячний. Але зненацька  зі сходу набігла темна хмара й пішов дощ. Він був  несподіваним і рясним, великі краплини гучно стукали по дахах будинків, попереджаючи мешканців про зміни в погоді. На подвір’ї з’явилися калюжі, на поверхні яких активно  витанцьовували великі дощові краплини. Музику дощу було чути навіть за зачиненими вікнами квартир. Ластівки сховались у своїх гніздечках, дбайливо прикриваючи розкинутими крильця маленьких ластів’ят.

      Зграйка горобчиків спочатку розгубилася від несподіванки, але пташки вчасно зорієнтувалися й метнулися в піддашшя невеликої прибудови, знайшовши там теплий і тихий прихисток. Відчуваючи радість від затишної  схованки, вони голосно цвірінькали, перебиваючи один одного, ділилися останніми новинами. Але рясний дощ не вщухав.

       Раптом горобці побачили на подвір’ї кота Мурчика, господаря двору. Чорна шерсть його  була мокрою, з довгих вусиків стікали краплини дощу, а сам він виглядав  розгубленим: не знав, куди б сховатися від такої природної несподіванки. Мурчик крутив головою на всі боки, вибирав, до кого б звернутися  за підмогою. Порятунок з’явився зовсім  несподівано: до нього з парасолькою швидко підбігла дівчинка Маринка, загорнула постраждалого від мокрого лиха в суху ковдру й понесла його додому. У кімнаті врятований Мурчик голосно й мелодійно виконував свою котячу симфонію, щиро  дякував маленькій  рятівниці, даруючи їй новостворений шедевр.  Він відчував себе просто щасливим!

       Дощу не видно було кінця-краю. Густі й великі  краплини густо й голосно спускалися з небес, падали на землю, витанцьовували на дахах будинків, на мокрому листі, на калюжах – на всьому, до чого могли доторкнутися. Але це вже зовсім не лякало ні Мурчика, ні багатьох інших дворових мандрівників: у них були надійні рятівники, справжні друзі, які в скрутну  хвилину  вчасно приходять на допомогу.

        Дружба – велика сила. Бережіть своїх друзів, цінуйте їх!

 

docx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
17 червня
Переглядів
15
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку