Краса природи навколо нас

Про матеріал
Мета - перевірка засвоєння учнями матеріалу з теми "Пунктуаційна норма", уміння правильно використовувати в писемному мовленні різні типи складних речень, ускладнених відокремленими, уточнюючими, однорідними членами речення, вставними словами, звертаннями; правильно будувати їх, ставити розділові знаки, грамотно висловлювати власну думку на задану тему, аргументувати, наводити приклади, членувати текст на абзаци; писати твір-роздум, твір-опоівідання з елементами розповіді, опису; цінувати й берегти красу природи. Відповідає вимогам чинної програми.
Перегляд файлу

                              Краса  природи навколо нас

      Літо впевнено увійшло в законні свої права. Ранкова прохолода тільки встигає проявити свої особливості, як сонячне проміння освітлює, зігріває все навкруги. Воно дає можливість проснутися ромашкам і трояндам, василькам та матіолам... Зігріває фрукти і ягоди, серед яких полуниці та вишні, смородина  й абрикоси, порічки, шовковиця й багато чого іншого, ароматного й привабливого, смачного й поживного, від чого очей не відведеш… Вітерець-пустун розчісує довгі коси вербам та берізкам, підставляє теплому сонечку широке листя каштанів та кленів.

        Упевнено, але так  струнко й непохитно стоять крислаті дуби, ледве перебираючи листячками. Вони озираються навкруги, прислухаються до кожного шелесту травички, звертають увагу на кучеряві хмаринки, які блукають по безмежному небосхилу. Велетні милуються своїм відображенням у річках та озерах, ставках та зовсім невеликих водоймищах. Не забувають поглянути на лілеї на річці чи озері,  на сокирки та волошки в житах: поля ніби вишиті українськими майстринями, і кожне має свій неповторний орнамент.

         Природа-матінка – справжня майстриня й чарівниця. Кожна квітка має свій неповторний аромат, чудовий колір і час процвітання. Вона чепуриться, викидає цвіт, підставляє сонечку кожну пелюсточку, щоб не обділити нікого ні теплом, ні життєдайною вологою.

         Але здається, що найбільшим авторитетом користуються саме жоржини: вони високі й стрункі, голівки тримають гідно, низько нікому не вклоняються. Приживаються красуні в різних місцях, до води не дуже вибагливі, але в холодочку почувають себе комфортніше, ніж під пекучим сонечком. Саме вони, жоржини й троянди, своїм зростом та яскравими кольорами пелюсточок вишукано прикрашають квітники, садочки, подвір’я, надають садибам унікального, неповторного вигляду; милують очі та піднімають настрій як господарів, так гостей і перехожих.

        Кожна квіточка, рослина, де б вони не знайшли чи обрали собі місце проживання,  потребують догляду, уваги людини, її піклування. Усі живі без винятку істоти, у тому числі  квіти, дерева, кущі, де б вони не росли, будуть прикрашати світ природи й людини, якщо матимуть підтримку й піклування людини розумної, наполегливої, цілеспрямованої, справжнього друга природи і всього живого на землі.

        Люди, бережіть природу, шануйте її!  Наше завдання – берегти  природу, як  саме життя. 

 

docx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
22 червня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку