Бесіда на тему: "Птахи, які приносять щастя"

Про матеріал

Метою заходу є ознайомлення учнів із різними звичаями та традиціями українського народу; виховання в учнів почуття духовності; розвивати почуття відповідальності за братів наших менших.

Перегляд файлу

Тема: «Птахи,  які приносять щастя»

Мета: Ознайомити учнів із різними звичаями та традиціями українського народу; виховувати в учнів почуття духовності; розвивати почуття відповідальності за братів наших менших.

Обладнання: вишиті рушники

Хід бесіди:

  1. Організаційна частина.

 

  1. Актуалізація знань учнів: повідомлення теми та її актуальність, дати відповіді на питання:

а) Які українські повір’я ви знаєте?

б) Які прикмети ви знаєте пов’язані із лелеками?

в) Як ви допомагаєте птахам під час холодної пори року ?

г) В кого на подвірї є гніздо лелек?

д) Якого числа прилітають лелеки?

 

  1. Мотивація бесіди.

 

     4.Обговорення бесіди.

 

   5. Підведення підсумків бесіди.

Птахи, які приносять щастя                                                                           Людина — частина приро­ди, її життя тісно пов'язане із деревами, квітами, птахами.

Знаменитих птахів багато: орли і солов'ї, пав­и і страуси, кондори і буревісники... Можна довго перераховувати птахів, про яких складені легенди і пісні, вірші й поеми, перекази і повір'я, птахів, які стали символами, яких обожнюють і яким поклоняються. І все-таки для нас, україн­ців, найзнаменитішими є лелеки. З цими птахами пов'язані найкращі мрії і сподівання людини.

Лелеки — птахи, які приносять щастя. їх люблять усі. Знаменитий натураліст Середньо­віччя Конрад Геснер «науково обґрунтував» цю любов тим, що у лелек «природний розум і роз­важливість, почуття справедливості та вдячності, помірність і природне розташування до інших птахів. У народі ж просто вважали, що лелека приносить щастя.

Сьогодні ми і дізнаємося якомога більше про лелек: як вони живуть, які труднощі переносять, відлітаючи і повертаючись на батьківщину, ще поговоримо про те, чим ми з вами можемо їм допомогти.

     Лелеки... З давніх-давен ці пта­хи були близькими сусідами людей. Там, де за­водилося житло, неодмінно поселялись лелеки. «Якщо на хаті звів гніздо лелека, — казали в давнину, — то в родині має бути лад». Тому, оче­видно, з такого шанобою ставилися і ставляться люди до цих птахів.

 

    У народі існує повір'я, що село, в якому на високих деревах чи на дахах будівель оселяєть­ся сім'я лелек, а тим більше не на один рік, об­минає лихо, а у мешканців все складається вдало. Це не пусті слова. Справді, люди, які там живуть, мають добру вдачу, чуйне серце, бо нікому не спа­де на думку зруйнувати гніздо, навіть хлопчакам-розбишакам. Птахи відчувають прихильне став­лення і довірливо оселяються в такій місцевості.

       Коли буслик подружився з людьми, ніхто не пам'ятає. А люди дуже дорожать друж­бою з чорногузом.

     У теплі краї вони летять тільки пере­зимувати, а справжня їхня батьківщина там, де з'явилися на світ, де виховують своє потомство.

  •     Є ще одна цікава риса у цих птахів, яка нагадує людську. Це те, як вони зворушливо піклу­ються про свій дім. Гнізда влаштовують на деревах. Поселяються і на дахах будинків — близькість лю­дини їх не бентежить. Навіть розміщення гнізд біля магістралей не лякає птахів. Гніздо птахи щорічно ремонтують, підновлюють. У результаті через 10—15 років воно перетворюється на монументальну спору­ду. Воно може слугувати тривалий час. Трапляється, лелеки повертаються до свого гнізда щороку упро­довж двох десятиліть. Гніздо для них — справжній скарб, який оберігають не тільки батьки, а й діти.

    Їдять лелеки молюски, рибу, ящірок, жаб, гризунів. Важливе місце в раціоні птахів займа­ють комахи. Їх життя складне і небезпечне. Ле­леки живуть у своїх гніздах просто неба. Важко сказати, що їм легше долати —г вітри, дощі чи палюче сонце. Батьки стійко переносять усі прим­хи природи. Лелеки по черзі (самка — вдень, а самець — вночі) насиджують яйця. Ніколи гніздо не залишається без нагляду. Потім також дружно турбуються про пташенят — поять їх, приносячи воду в дзьобах, під час спеки влаштовують душ, поливаючи їх водою. Головне для них — зберегти малечу. Лелека в спеку годинами стоїть непоруш­но над гніздом, розкинувши крила, захищаючи своїх дітей. Вночі, в холодні дні, під час дощу самичка сідає в гніздо і зігріває малечу своїм пір'ям, мов ковдрою. І, звичайно, годують їх. А це заняття нелегке. Прожерливі лелеченята по­стійно вимагають їжі, і батьки від зорі до зорі носять їм корм.

Спочатку пташенят годують лише комашками. їжі, на відміну від інших птахів, лелеки не кла­дуть в дзьоб дітям, а викидають в гніздо перед ними — вибирайте, мовляв, і їжте, що хочете!

Приблизно через два місяці пташенята вилі­тають із гнізда, але батьки-лелеки ще тижнів два, а то й більше продовжують їх годувати. Пізніше молоді лелеченята разом із батьками бро­дять по болотах і лугах, доки не будуть відліта­ти у вирій.

     Так, люди з особливою сим­патією ставляться до лелек не тільки за їх зов­нішню красу, а й за те, що вони віддані, люблячі батьки і вихователі своїх пташенят. Ще одна небезпека, яка загрожує потомству, — крилаті хижаки: орли, шуліки, яструби. Та чорногуз ніколи не підпустить їх до свого гнізда. Люди давно помітили, що там, де живуть лелеки, пернаті хижаки не ризикують полювати навіть на домашню птицю. Побоюються довгих дзьобів лелек.

     Лелеки — птахи мовчазні, майже не здатні видавати звуки. Але без «мови» не про­живеш. Як, наприклад, порозумітися з подругою? Як сказати іншому лелеці, що місце зайняте і щоб він забирався по-доброму звідси? Та і з дітьми треба поговорити. Лелека знайшли вихід: постукуючи однією половинкою дзьоба об другу, вони видають найрізноманітніші звуки — дзвінкі й глухі, грізні й ліричні. Навіть лелеченята, які щойно з'явилися на світ, починають щось «лопо­тіти», постукуючи дзьобиками. І розуміють один одного. Правда, тільки птахи одного виду. Чорний лелека, наприклад, не розуміє білого, про котрого йшла мова раніше.

Лелеки — герої багатьох легенд, казок, пісень. Ось послухайте легенду про нього.

    Давно це було, коли на українську землю напа­дали орди кочівників. Налетять, підпалять хати, виженуть худобу, заберуть у полон жінок І дітей. А малюків кидали напризволяще на згарищах. Це побачили лелеки і стукотом дзьобів почали кликати козаків на допомогу. Але далеко були козаки, не почули. І тоді птахи, підхопивши на крила потерпілих малюків, піднялися високо-ви­соко над землею. Почули своїх дітей козаки і ки­нулися наздоганяти ворогів. А лелеки кружляли над ними, вказуючи дорогу. Наздогнали завойов­ників і порубали. З того часу лелекам на Україні завжди раді.

   А тепер послухайте легенду про чорного лелеку.

     Кажуть, що колись давно, як тільки перші скотарі та мисливці почали освоювати наш по­ліській край, пара білих лелек поселилася на околиці їхнього селища. Щороку вони прино­сили на своїх крилах людям весну. Та одного разу, коли лелеки весело кружляли над річкою, мисливець, який мав кам'яне серце, випустив у них стрілу.

       Жалібно скрикнула лелечиха. Краплі червоної крові рясно оросили біле пір'ячко, і вона каме­нем полетіла вниз. Широко розправивши крила, лелека кинувся за нею. Але вірна подруга більше не підвелась. Довго він кружляв над тим місцем, довго ще було чути його тужливі крики. А на ранок люди не впізнали лелеку. З горя він по­чорнів. Люди з горя сивіють, а лелека почорнів і назавжди кинув людське обійстя. Так і живе з тих пір чорний лелека далеко від людей, у лісо­вій гущавині. Не може він пробачити нам образу за скоєне лихо.

      Лелечина вірність стала своєрідним символом любові до рідної землі, на якій вони виросли і яка стала їхнім рідним до­мом. Нарівні з чистим прохолодним джерелом, материнською колисковою піснею, замріяними вербами над річкою і батьківською хатою лелека є символом рідного краю. І хотілося б, щоб цей символ назавжди залишився між людиною і ле­лекою.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Порошенко Петро Олексійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
31 жовтня 2018
Переглядів
1529
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку