Бесіда: «Негативний вплив на організм тютюну»

Про матеріал

Під час бесіди сформувати у студентів переконання про шкідливий вплив тютюнокуріння на організм людини. Надати можливість ознайомитися з інформацією і статистикою щодо проблеми куріння. Розвивати у студентів вміння працювати самостійно з додатковою літературою, висловлювати свою думку

Перегляд файлу

1

 

Бесіда

Тема: Негативний вплив на організм тютюну

 

Мета: сформувати у студентів переконання про шкідливий вплив тютюнокуріння на організм людини. Надати можливість ознайомитися з інформацією і статистикою щодо проблеми куріння. Розвивати у студентів вміння працювати самостійно з додатковою літературою, висловлювати свою думку.

 

Питання для обговорення:

  1. Статистика і факти щодо куріння.
  2. Хвороби, що виникають внаслідок куріння.
  3. Шляхи допомоги дитині, яка курить

 

Проводиться робота:

1) Тест «Незакінчене речення».

  1. Куріння – це...
  2. Цигарка в руці – це ознака...
  3. Не курити – це значить не...
  4. Для того, щоб покинути курити, треба...
  5. У моїй родині курить лише...
  6. Куріння в нашій родині – це...
  7. Куріння дає людині можливість...

 

2) Анкета «Ставлення до статистики і тверджень щодо проблеми куріння».

Прочитайте твердження і вкажіть, чи згодні ви з ними.

  1. 20% всіх випадків смерті від раку зумовлені курінням.
  2. Викурювання хоча б 1-2 цигарок на день подвоює ризик захворювання серця.
  3. Викликаний курінням рак легень є однією з основних причин смертності серед чоловіків.
  4. Речовини, що містяться в цигарці не є корисними, проте і не містять отрути.
  5. Більшість курців починають курити в юнацькі роки.
  6. «Пасивне» куріння небезпечне.
  7. 1/3 лікарняних місць зайнята людьми, чиї хвороби викликані курінням.
  8. 50% випадків смерті від захворювання серця серед жінок – наслідок куріння.
  9. 1 цигарка на день – шкідлива для здорової людини.
  10. Серед жінок смертність від викликаного куріння раку легень перевищує смертність від раку грудей.

 

Тест «Я курю тоді, коли...»

Оберіть ті висловлювання, з якими ви згодні:

  • ... я чогось досягаю в житті;
  • ... потрібно виявити активність;
  • ... цигарка потрапляє мені до рук;
  • ... мені потрібно заспокоїтися;
  • ... мені потрібно розслабитися;
  • ... я чимось засмучений;
  • ... потрібно щось обміркувати;
  • ... я нервую;
  • ... потрібно прийняти важливе рішення;
  • ... поруч зі мною всі курять;
  • ... це стало звичкою.

 

Хід заняття:

 

Психолог. Сьогодні ми торкнемося однієї з головних тем безпеки життя людини – це проблема куріння. Ця тема зовсім не випадково стала предметом розмови. Ми знаємо, що наші далекі предки не курили. Звідки ж прийшла до нас ця шкідлива звичка, чому набула такої масовості?

 

  • Тютюн став відомим Європі незабаром після відкриття Америки, тобто на початку XVI ст. Тож тютюнокурінню ми завдячуємо Колумбові, який перейняв його у індіанців. З Іспанії та Португалії воно поширилося в Італію і Францію, а у другій половині XVI ст. і в Англію, проте не мало великого розповсюдження. Нюхали тютюн швидше в якості ліків, а курили переважно в кабаках і трактирах. Тютюн був трьох різновидів – курильний, жувальний і нюхальний. Спочатку дуже популярно було нюхати тютюн, на початку XVIII ст. – навіть серед молодих дівчат. До середини XIX ст. цей звичай поступово вийшов з моди і з'явилася мода – курити трубки, сигари, цигарки, яка збереглася донині і перетворилася на цілу тютюнову індустрію.

 

Психолог. Чому ж у наш час: так катастрофічно збільшується кількість людей, які курять, особливо серед молоді?

 

  • Як відомо, в тютюні міститься нікотин, під час куріння потрапляє в дихальні шляхи людини. Через шкіру і тим більше через слизові оболонки нікотин миттєво всмоктується в кров і швидко розноситься по всьому організму.

Як і всі отрути, нікотин пошкоджує багато органів і тканин. Збуджуючий ефект нікотину невеликий і дуже короткочасний. Чим більше в крові нікотину, чим більше клітин він виводить з ладу, тим відчутніше пригнічення нервової системи, в тому числі і головного мозку. Ось заради цього й курять, щоб на одну мить посвітліло в мозку чи щоб заспо­коїтися, загальмуватися і не відчувати особливих хвилювань. Курці – це люди з постійно загальмованим, а отже неповноцінним мозком.

 

Психолог. Аналіз фактів і статистики.

1/5 населення нашої країни починає курити у 14 років. За рік викурюється близько 100 млрд. цигарок. Є люди, що викурюють 1-2 цигарки на день, але є також певна кількість людей, які викурюють до 20 і більше цигарок на день.

 

К-сть викурених цигарок

Курці, %

чоловіки

жінки

1-9

10

20

10-19

22

18

20-29

17

8

30 і більше

10

4

Статистика свідчить ще й про те, що кількість курців-чоловіків зменшується, у той час як кількість курців-жінок зростає. Кількість захворювань серед жінок, пов'язаних з курінням, теж зростає.

Серед молоді віком 14-17 років куріння стало улюбленим проведенням часу. У цій віковій категорії є вже запеклі курці з п'ятирічним стажем. Є так звані «професії» курців – із ризиком, нервовим перевантаженням, стресами (шахтарі, будівельники, водії, моряки).

Україна належить до країн Європи з високим рівнем поширення тютюнокуріння, особливо серед молодих чоловіків: курить приблизно 50% чоловіків, а в містах – 20% жінок працездатного віку.

Серед дітей, батьки яких курять, удвоє більше тих, хто бажав би курити, ніж серед дітей, батьки яких не курять.

 

  • За оцінками ВООЗ, сьогодні у світі одна з десяти смертей серед дорослого населення спричинена тютюнокурінням, а до 2030 року цей показник смертей становитиме 10 млн. смертей на рік - більше ніж від будь-якої окремої причини передчасної смерті.

 

  • Куріння позначається на багатьох функціях органів людського організму. В першу чергу на серцево-судинній системі, спричиняючи розвиток гіпертонії та інших серйозних хвороб. Інфаркт міокарда вдвічі частіше вражає саме курців. А поміж хронічно хворих на Ішемію з приступами стенокардії цей показник у 6 разів вищий. Куріння згубно впливає на високочутливу гормональну систему. Тому люди, які курять, швидше старіють, шкіра у них стає блідою, зморшкуватою. У жінок загострюються риси обличчя, грубішає голос. Тютюновий дим викликає захворювання органів кишково-шлункового тракту. Приміром, виразка шлунку виникає у курців у десять разів частіше, хронічні розлади органів дихання, які важко піддаються лікуванню, виснаження нервової системи, погіршення пам'яті, порушення смаку, зору, слуху, розвиток інших недругів – ось результат «модної» звички.

 

  • Захворювання, яким сприяє куріння:
  • бронхіт, емфізит;
  • хвороби серця, інфаркти;
  • рак легень та інші ракові захворювання;
  • хвороби шлунка і дванаддятипалової кишки.

 

 85% померлих від раку легень – курці. 25% померлих від інфаркту міокарда – курці. У 40 років на інфаркт хворіють, насамперед, курці.

 

Психолог. Ви чули про так зване «пасивне» куріння? Що це таке і наскільки воно шкідливе?

 

  • Особлива шкода куріння полягає в тому, що курці завдають шкоди не лише собі, а й оточуючим. В цигарковому димі міститься дуже багато отруйних речовин, які шкодять здоров'ю, так званих «пасивних», «вимушених» курців. Жінки, чоловіки яких курять мають у 4 рази вищий шанс померти від раку легень, новонароджені діти батьків, що курять, у 2 рази частіше хворіють на запалення легень або бронхіт упродовж першого року свого життя. А одна година, проведена у прокуреному приміщенні, рівнозначна 4 випаленим цигаркам.

 

Психолог. Які проблеми зі здоров'ям можна побачити у курця неозброєним оком?

 

(Відповідають всі присутні та ведемо запис).

  1. Курці багато і часто кашляють, важко дихають.
  2. Курці мають проблеми з зубами.
  3. Зовнішній вигляд: жовто-сірий колір обличчя, темні круги під очима, порушення кровопостачання.

 

Психолог. Чи впливає тютюнокуріння на заняття спортом і спортивні результати?

 

  • Курці ніколи не зможуть стати видатними спортсменами. Скажімо, пульс у курців після стометрівки сягає 180 ударів за хвилину, а то і більше, довго не врівноважується. А в тих, хто не курить, тримається в межах 130-140 ударів за хвилину і через 10-15 хвилин повертається до норми. Після викурювання цигарок знижується точність пострілів снайперів. А відомий ковзаняр І.Аниканов не раз підкреслював, що своїми спортивними досягненнями значною мірою завдячує повному утриманню від куріння.

Куріння може серйозно зашкодити тому, хто мріє стати пілотом, спускатися в морські глибини з аквалангом і підкорювати гірські вершини. Встановлено, що пілот-курець відчуває складності вже на висоті 3000 метрів, тоді як той, що не курить – на висоті 4500 метрів.

Чемпіон з шахів О.Альохін застерігав: «Нікотин послаблює пам'ять і силу волі – якості, надзвичайно потрібні шаховому майстрові». І таких фактів можна навести чимало.

 

Психолог. Відмова від тютюну у будь-якому віці дає суттєву перевагу для здоров'я, а тривалість життя тих, хто кинув курити до 30-35 років, майже така, як у тих, хто ніколи не курив.

Через рік після припинення куріння ризик ішемічної хвороби серця зменшується на 50%, а вірогідність серцевого нападу зменшується навіть через день після відмови від куріння.

 

Як допомогти покинути курити?

  1. Батьки повинні першими звільнитися від куріння.
  2. Батьки мають допомогти дитині позбутися звички курити. Ігри, відпочинок на свіжому повітрі, прогулянки, бесіди – усе це сприяє відмові від куріння.
  3. Не повчати, а підтримувати своїх дітей, стверджувати, що все вийде, якщо мати велике бажання.
  4. Не боятися компанії своєї дитини, а допомагати їй боротися зі спокусою куріння.

 

Рольова гра «Фахівець»

Зараз ви будете по черзі виступати в ролі пропагандистів здорового способу життя. Ви розіб'єтесь на пари. Спочатку один з вас грає роль фахівця антинікотинової пропаганди. У вас є п'ять хвилин, щоб написати тези своєї бесіди і з затятим курцем, роль якого буде грати інший учасник пари. Потім ви поміняєтеся ролями.

У бесіді повинні прозвучати конкретні аргументи, прості і зрозумілі, але науково обґрунтовані, які до­поможуть вам переконати опонента.

Наприклад:

  • від тютюну жовтіють зуби;
  • куріння скорочує життя;
  • у курців неприємний запах з рота;
  • нігті часто тріскаються;
  • виникають проблеми з диханням тощо.

 

Психолог. Поради курцям:

 

  1. Ви – людина, яка може винагородити себе не лише курінням. Краще кілька разів глибоко вдихнути чи прогулятися. Наслідки дадуть більший ефект.
  2. Вам потрібно задіяти руки. Візьміть олівець і напишіть лист другові чи розгадайте кросворд.
  3. Куріння нібито налаштовує вас на діяльність, але це не так. Чим більше ви курите, тим більше ускладнюєте свою діяльність.
  4. Ви використовуєте цигарки, коли хвилюєтесь. Спробуйте просто вчасно вирішувати конфліктні ситуації і не потрібно буде цього робити.
  5. Для того, щоб прийняти важливе рішення, його потрібно всебічно обміркувати, а куріння відволікає і не дає можливості зосередитися на проблемі.
  6. Щоразу, коли ви берете цигарку, ставте собі запитання: а чи хочу я курити? Ви будете здивовані як часто ви цього не хочете.

 

Завдання: сформулюйте 10 правил, які допоможуть боротися з курінням.

(Порівняння і обговорення складених правил).

Психолог. Нашу бесіду завершено. Я сподіваюся, що кожен з вас почерпнув багато корисної інформації і зробив правильні висновки. Я сподіваюся, що ті з вас, хто сьогодні вирішив покинути курити, зустріне дружню підтримку і допомогу батьків, близьких друзів.

Хай життя дарує вам справжню радість і здоров'я!

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
18 липня 2018
Переглядів
2210
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку