Безсмертна слава І.Котляревського

Про матеріал
Мета: узагальнити й систематизувати життєвий та творчий шлях письменника; розвивати культуру мовлення, пам'ять; виховувати високі патріотичні почуття, інтереси історичного минулого, народних звичаїв і обрядів, прищеплювати любов до рідної мови. Тип уроку: узагальнення та систематизація знань. Форма проведення: урок – конкурс (інтелект шоу «Найрозумніший»). Методи і прийоми: «квітка побажань», гра «алфавіт», літературна гра «так чи ні», загадкові числа, «доміно». Обладнання: портрет письменника, мультимедійна дошка, ілюстрації до творів І.Котляревського «Наталка Полтавка», «Енеїда».
Перегляд файлу

Безсмертна слава І.Котляревського
(узагальнюємо вивчене про життєтворчість митця)

Мета: узагальнити й систематизувати життєвий та творчий шлях письменника; розвивати культуру мовлення, пам'ять; виховувати високі патріотичні почуття, інтереси історичного минулого, народних звичаїв і обрядів, прищеплювати любов до рідної мови.
Тип уроку: узагальнення та систематизація знань.
Форма проведення: урок – конкурс (інтелект шоу «Найрозумніший»).
Методи і прийоми: «квітка побажань», гра «алфавіт», літературна гра «так чи ні», загадкові числа, «доміно».
Обладнання: портрет письменника, мультимедійна дошка, ілюстрації до творів І.Котляревського «Наталка Полтавка», «Енеїда».

Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди,
Поки сонце з неба сяє,
Тебе не забудуть!
Т.Г.Шевченко

Хід уроку

І. Організаційний момент. Забезпечення емоційної готовності до роботи  ( «квітка побажань»)
На дошці прикріплена квітка, на пелюстках якої учням необхідно написати побажання однокласникам. (учитель роздає пелюстки, здобувачі освіти пишуть і по черзі прикріплюють до квітки, коментуючи написане)

 

ІІ.Мотивація навчальної діяльності.
Повідомлення теми, цілей і завдань уроку.

 

Вступне слово вчителя.

Ми завершили вивчати життєвий та творчий шлях видатного письменника, мислителя, зачинателя нової української літератури І.П.Котляревського. Сьогодні ми проведемо урок у формі інтелект - шоу «Найрозумніший».

 

І тур – відбірний.
У ньому беруть участь усі учні. Пропоную їм скласти доміно. До півфіналу пройдуть ті,які найшвидше складуть доміно.

Жанр

Возний

Зав'язка

Соціально-побутова драма

Літературний рід

Зображення життя й побуту українських селян на п. ХІХ ст.

Розв'язка

Драма

Сирота, «без роду»

Наталка

Петро

Ідея

Микола

Наталка категорично відмовляється стати дружиною возного

Макогоненко

Виборний

Малоросійська опера

Тетерваковський

Оспівування духовної величі людини з народу

Зустріч Наталки з возним

Возний зрікається Наталки на користь Петра

Тема

Виконавець ролі Наталки

Ніколи не впадає в розпач, оптиміст, любить козацьке товариство

Центральний персонаж п'єси – наділена характеристиками ідеальної героїні

Класицизм, просвітительський реалізм, сентименталізм

Марія Заньковецька

Кульмінація

За визначенням автора

Літературний напрям, стиль, течія


ІІ – тур. Прийом «Алфавіт»
На дошці є український алфавіт. Учитель ставить запитання до учня, відповідь моє починатися на відповідну літеру абетки. Відповідь прозвучала, літеру забирають. За кожну правильну відповідь учень отримує 1 бал.

А

Батько Енея.

 

Б

Стиль сатиричної літератури.

 

В

Римський поет епохи Октавіана Августа.

 

Г

«Заплакала вся Полтава, ховаючи Котляревського»,- писав

 

Д

Перший учитель.

 

Е

Енциклопедія українського життя.

 

Є

Людина, яка відступилась від догм панівної релігії.

 

Ж

Місяць смерті письменника.

 

З

І.П. Котлярвський є …

 

І

«Орел могучій» , - так назвав у своєму сонеті

 

Ї

Художник, який проілюстрував «Енеїду»

 

Й

Чеський славіст, який написав, що … «Енеїда має вартість з усіх поглядів»

 

К

Суконий довгий і широкий чоловічий верхній одяг з відлогою.

 

Л

Написав музику до опери «Енеїда»

 

М

Провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть.

 

Н

Вірш, який Т.Г.Шевченко присвятив Котляревському

 

 

О

Поетичний твір

 

П

Драматичний твір, призначений для вистави

 

Р

Поет, який написав вірш «Іванів гай»

 

С

Музичний інструмент, на якому грав Котляревський

 

Т

Одне із захоплень письменника

 

Ф

Усна народна творчість

 

Х

Обраний почесним членом міста

 

Ц

Якою мовою викладали предмети у школі, в якій навчався Котляревський

 

Ч

У 1818р. Івана Петровича було обрано …

 

Ш

Котляревський за походженням

 

Щ

Якого актора допоміг викупив із кріпацтва Котляревський?

 

Ю

Богиня шлюбу.

 

Я

Віршований розмір поеми.

 

 

ІІІ – тур. Загадкові числа.

  1. Скільки років був у армії?
  2. У якому віці отримав свідоцтво про шляхетство?
  3. Скільки років працював над «Енеїдою»?
  4. В якому році народився?
  5. В якому році помер?
  6. З скількох частин складається «Енеїда»?
  7. Коли було відкрито літературно – меморіальний музей у Полтаві?
  8. В якому розмірі отримував щорічну пенсію?
  9. Коли почав роботу над бурлескно-травестійною поемою «Енеїда»?
  10. Скільки років прожив?
  11. У якому році отримав посаду наглядача полтавського Будинку виховання дітей бідних дворян?
  12. У якому році вийшло повне видання «Енеїда»?

 

ІV – тур. Упізнай героя з поеми «Енеїда» І.Котляревського.

  1. За римською міфологією, дружина Юпітера (Зевса), богиня шлюбу.
  2. За греко-римською міфологією, син троянця Анхіза і богині Афродіти.
  3. За римською міфологією, богиня весни, плодівництва.
  4. За грецькою міфологією, володар вітрів.
  5. За грецькою міфологією, глава олімпійських богів.
  6. За римською міфологією, бог моря, морської стихії.
  7. Бог кохання, син Венери, зображувся у вигляді маленького хлопчика.
  8. Бог підземного царства, старший над пеклом.
  9. За римською міфологією, дочка Юпітера, богиня вічної молодості.
  10.  За римською міфологією, бог – вістун, покровитель мандрівників, торгівлі.
  11.  За римською міфологією, бог війни.
  12.  За античними міфами, співець і музикант.

 

V – тур. Скажи одним словом.

  1. Гора в північній Греції, за античною міфологією – місце, де жили грецькі боги.
  2. Римський поет, автор «Енеїди», епічної поеми, що прославляв могутність Римської держави.
  3. Богатир, персонаж народних казок.
  4. Крилатий кінь, що копитом вибив джерело, з якого пили музи і яке давало натхнення поетам.
  5. Вам більше рясту не топтати.
  6. Цивільна судова справа.
  7. Особа, що вибиралася голосуванням для виконання певних обов'язків ( помічник старости).
  8. Судовий урядовець на Україні до ХІХ ст.
  9. Збори сільської громади на Україні в ХV – XVIII ст. для розв'язання судових або громадських справ.
  10.  Пересувний ляльковий театр.
  11. Старовинна чоловіча зачіска, переважно козацька.
  12.  Дійова особа художнього тексту, образ, всебічно розкритий автором.

VI – тур.Тести «Наталка Полтавка»

1. На початку твору Наталка стояла з відрами біля

а) берега
б) верби
в) хати

2. Пісню «Всякому місту- звичай і права» виконує

а) Тетерваковський
б) Макогоненко
в) Петро

3. Музику до опери «Наталка Полтавка» написав:

а) І.Котляревський
б) М. Аркас
в) М.Лисенко

4. Вірш «І.П.Котляревському» «Над книжкою твоєї «Енеїди» нащадок схилить радісне чоло» писав:

а) В.Сюсюра
б) Т.Г.Шевченко
в) Г.Сковорода

5. Травестія з (фр.) дослівно означає:

а) отруєння
б) ворожнеча
в) переодягання

6. П'єса «Наталка Полтавка» розпочинається піснею:

а) «Ой я дівина Полтавка»
б) «Чомусь вода каламутна»
в) «Віють вітри, віють буйні»

7. П'єса закінчується піснею:

а) «Ой я дівчина Полтавка»
б) «Чомусь вода каламутна»
в) «Віють вітри, віють буйні»

8. Річка, яка протікає

а) Дунай
б) Ворскла
в) Дністер

9. Слово – паразит, яке вживає возний:

а) блін
б) теє-то як його
в) тіпа як його

10. Текст поділений на:

а) 2 дії
б) 4 дії
в) 6 дій

11. Розв'язка в п'єсі настає тоді, коли

а) Наталка дає згоду на шлюб з Тетерваковським
б) Петро віддає Наталці всі зароблені гроші і йде
в) возний просить Терпелиху благословити Наталку й Петра

12. Вірш «Всякому місту – звичай і права» написав

а) Г.Сковорода
б) І.Котляревський
в) Т.Г.Шевченко

 

VII – тур. Літературна гра «Так чи ні» .

«Наталка Полтавка»

1. За жанром «Наталка Полтавка» соціально- побутова драма?

2. Наталка любить і чекає Миколу?

3. Наталка категорично відмовляється стати дружиною Петра?

4. Наталка чекає свого коханого 4 роки?

5. Возний – молодий, гарний парубок?

6. Наталка – рішуча, смілива дівчина?

7. Терпелиха благословила Наталку і Тетерваковського на подружне життя?

8. Возний – сатиричний образ судового чиновника?

9. Микола – далекий родич Терпелихи?

10. Пісню «Сонце низенько» співає Петро?

11. Петро ніколи не впадає в розпач, завжди бадьорий, дотепний?

12. І.П.Котляревський народився в Полтаві?

                                                   «Енеїда»

1. У вірші «І.П.Котляревському» Т.Г. Шевченко писав:
                    Над книжкою твоєї «Енеїди»
                    Нащадок схилить радісне чоло.

2. Виникла «Енеїда» на грунті творчості Сковороди?

3. Над «Енеїдою» Котляревський працював понад 30 років?

4. Сюжет «Енеїди» Котляревський запозичив у Т.Шевченка?

5. Зміст твору складається з 12 частин?

6. В «Енеїді» засуджено жорстокість панів, хабарництво, лицемірство?

7. «Енеїду» проілюстрував А.Базилевич?

8. В Енея батько Зевс?

9. Ставши на двобій з Турном, Еней зазнає поразки?

10. Троянців зображено вірними товаришами, які цінують чоловічу дружбу, бережуть лицарську честь?

11. Баба-яга, котра допомагає Енею потрапити до пекла – це Дідона?

12. Зевс забороняє втручатися в земні справи ?

VIII – тур. Літературне дешифрування.

Розшифруйте вислів І.Франка про І.Котляревського.

« .  .гн.к,  н.м  з.св.ч.н..,  н.   зг.с,
   .  р.зг.р.вс.,   щ.б    вс.х   н.с  .гр.в.т.».

 

ІІІ. Підсумковий етап

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Продовжіть фрази:
«На уроці мені найбільше запам'яталося …»
«Для себе я зробила (зробив) висновки, що …»
« На сьогоднішньому уроці я …»

 

IV. Оголошення результатів навчальної діяльності учнів.

 

V. Домашнє завдання.

Учням середнього рівня навченості

Скласти тестові завдання за життям і творчістю І.П. Котляревського

Учням достатнього рівня навченості

Підготувати повідомлення про значення творчості письменника. Вшанування пам'яті.

Учням високого рівня навченості

Написати твір за однією з тем :
1) «Душевна краса Наталки Полтавки»     ( за однойменною п'єсою І.Котляровського);
2) «Патріотичні мотиви в поемі І.Котляревського «Енеїда»

 

 

 

Рекомендована література

1. Степанишин Б. Укр. літ : підручн. для 9 кл. загальн. серед. освіт. навч. закл. К. : «Освіта», 2001 – 86-124 с.

2. Котляревський І. Енеїда / І. Котляревський – К. :»Наукова думка», 1982. – с.36 - 210.

3. Котляревський І. Наталка Полтавка / І. Котляревський – К. :»Наукова думка», 1982. – с. 218 - 250.

 


Відповіді.

І – тур відбірний

1) Жанр – соціально-побутова драма
2) Возний – Тетерваковський
3) Зав'язка – зустріч Наталки з возним
4) Літературний рід – драма
5) Тема - Зображення життя й побуту українських селян на п. ХІХ ст.
6) Ідея - Оспівування духовної величі людини з народу.
7) Розв'язка - Возний зрікається Наталки на користь Петра.
8) Микола - Ніколи не впадає в розпач, оптиміст, любить козацьке товариство.
9) Петро - Сирота, «без роду»
10) Наталка - Центральний персонаж п'єси – наділена характеристиками ідеальної героїні.
11) Марія Заньковецька – виконавець ролі Наталки.
12) Літературний напрям, стиль, течія - Класицизм, просвітительський реалізм, сентименталізм.
13) Макогоненко – Виборний
14) Малоросійська опера – за визначенням автора
15) Кульмінація - Наталка категорично відмовляється стати дружиною возного.

ІІ – тур. Прийом «Алфавіт»
А – Анхіз
Б – бурлеск
В – Вергілій
Г – Грінченко
Д- дяк
Е – Енеїда
Є – єретик
Ж – жовтень
З – зачинатель
І – І.Франко
Ї – Їжакевич
Й – Йозиф
К – кобеняк
Л – Лисенко
М – Марія Заньковецька
Н – «на вічну пам'ять Котляревському
О – опера
П - п'єса
Р – Рильський
С – скрипка
Т – театр
Ф – фольклор
Х – Харків
Ц – церковнослов'янська
Ч - член Харківського Товариства аматорів красної словесності
Ш – шляхтич
Щ – Щепкін М.
Ю – Юнона
Я – ямб

ІІІ – тур. Загадкові числа.

1) 11 років
2) 23 роки
3) 30
4) 1769 р.
5) 1838 р.
6) з 6 частин
7) 1952 р.
8) 500 карбованців
9) 1794р.
10) 69р.
11) 1827р.
12) 1842р.

ІV – тур. Упізнай героя з поеми «Енеїда» І.Котляревського.

1) Юнона
2) Еней
3) Венера
4) Еол
5) Зевс
6) Нептун
7) Купідон
8) Плутон ( у гр. Аїд)
9) Геба
10) Меркурій
11) Марс
12) Орфей

V – тур. Скажи одним словом.

1) Олімп
2) Вергілій
3) Котигорошко
4) Пегас
5) Умерти
6) Позов
7) Виборний
8) Возний
9) Копа
10) Вертеп
11) оселедець
12) герой

VI – тур.Тести «Наталка Полтавка»

1. А
2. А
3. В
4. А
5. В
6. В
7. А
8. Б
9. Б
10. А
11. В
12. А

VII – тур. Літературна гра «Так чи ні» .
      «Наталка Полтавка»

1) Так
2) Ні
3) Ні
4) Так
5) Ні
6) Так
7) Ні
8) Так
9) Так
10) Так
11) Ні
12) Так

«Енеїда»

1) Ні
2) Ні
3) Так
4) Ні
5) Ні
6) Так
7) Так
8) Ні
9) Ні
10) Так
11) Ні
12) Так

VIII – тур. Літературне дешифрування.

І огник, ним засвічений, не згас,

А розгорівсь, щоб всіх нас огрівати.

 

docx
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку