Бібліотечний урок "Складові частини книги"

Про матеріал

Бібліотечний урок є інтерактивний, представлений у формі пізнавального дос'є. Розробка знайомить учнів із складовими книги: обкладинка, корінець, анотація та інші. Є презентація та інтерактивна вікторина.

Перегляд файлу

Складові частини книги          Філіппенко О.Б.

                                                                                           Провідний бібліотекар

Пізнавальне досьє

Бібліотечний урок для 3 класу

Тема. Структура книги

Тип уроку: інтегрований (літературне читання, я у світі, мистецтво)

Форма уроку: пізнавальне досьє

Мета: познайомити учнів зі структурою книги,розвивати навики самостійної роботи з книгою, виховувати бережливе ставлення до книги.

Завдання:

  • прилучити школярів до інформаційної культури;
  • сприяти формуванню зацікавленого ставлення до книги;
  • сприяти розвитку в учнів памяті;
  • закріпити отримані знання в практичній роботі.

Очікувані результати:

  • учні навчаться розрізняти основні елементи книги;
  • навчаться обирати книгу,використовуючи всі ії елементи.

Обладнання: мультимедійний апарат, презентація «Складові частини книги»,  https://www.emaze.com/@AORLILLLT/wall-street

книги з усіма основними структурними елементами, аркуші паперу,олівці, фломастери, інтерактивна вікторина «Структура книги».

                                                                   Щоб бути гарним читачем потрібно

                                                                     знати, як побудована книга.

Хід заняття

І. Організаційний момент

Вправа «Чарівні окуляри» ( учні дивляться  на свого сусіда по парті і розказують, що є гарного в ньому)

ІІ. Оголошення теми і мети уроку.

Бібліотекар. Дорогі діти! Ця вправа надала можливість кожному з вас почути на свою адресу приємні компліменти. Тож з позитивним настроєм ми починаємо урок. У кожного з вас на парті лежать книжечки. Про що вони? Досвідчений  читач, гортаючи сторінки книги, одразу зрозуміє, цікаво йому буде читати їх чи ні. Щоб стати вправним читачем, треба знати, як побудована книга,на що треба звернути увагу. Тоді, навіть не  прочитавши книгу, ви узнаєте, про що вона.  Отже  тема уроку: структура книги. Бібліотечний урок  допоможе вам  познайомитися з основними елементами книги, вибирати книги, використовуючи їх.

ІІІ. Основний зміст заняття.

Бібліотекар. На уроках літературного читання ви знайомитесь з творами відомих майстрів слова, які пишуть для вас цікаві казки, оповідання, вірші.

Давайте згадаємо оповідання Д.Чередниченка «Хлопчик Івасик та дідусь Тарасик».

Вправа «Мозковий штурм»

1.Яка головна риса характеру Івасика?

 (Діти відповідають, що це – допитливість). Так, хлопчик постійно запитував у дідуся про все, що йому було незрозуміло. Запитання Івасика сипалися, як з мішка горіх.

2.Як ви думаєте, що допоможе Івасику знайти відповідь на  численні запитання?

 (Діти відповідають, що про все на світі можна прочитати в книжці.) Так, це – книга. А щоб вправно її прочитати, треба знати з яких основних елементів вона складається. У нас в гостях Мудра Сова, яка живе в бібліотеці, багато читає і тому багато знає.

Мудра Сова. Добрий день, шановні діти! Я дійсно проживаю в бібліотеці і тому все знаю про книги. На уроках «Я у світі» ви знайомилися з темою «Сімя. Родовідне дерево», на яких засвоїли, що сімя(родина) – це група близьких родичів. Так і у книжки є такі родичі. Я вас з ними познайомлю.

(Демонструється презентація «Структура книги»)

Кожна книга починається з обкладинки. Це – обличчя книги. Обкладинка захищає книгу від пошкоджень і надає їй ошатний вигляд. Як у людини є одяг, так і книга має спеціальний одяг – обкладинку. Її вдягають, щоб сторінки не загубилися і були завжди акуратними. Вона буває м’якою або твердою, тоді її називають палітуркою. Обкладинка містить важливу інформацію і  підкаже вам, хто автор книги, як вона називається. Існує ще і суперобкладинка.  «Супер» у перекладі з латинської означає «зверху». Тобто суперобкладинка надівається зверху обкладинки.

Бібліотекар. Знайдіть, будь ласка, обкладинку у книжці, яка лежить у кожного на парті

Мудра Сова. Корінець – дідусь усіх сторінок в книжці. Якщо книга стоїть на поличці, то кожний зможе його побачити і узнати, як називається книга і хто її написав.

Титульний лист – перша сторінка книги. Слово «титульний лист» народилося ще у Давньому Римі. Так римляни називали дощечки з позначенням назви твору. Їх прикріплювали до футлярів, де зберігалися папірусні сувої. Титульний лист зявився разом з друкованою книгою, рукописна книга його не мала. На ньому зазвичай написано те, що і на обкладинці, але більш детально. Якщо книга з малюнками, то вказано прізвище художника. Якщо книга народилася в іншій країні, ви прочитаєте, з якої мови вона перекладена.  А унизу надруковано, в якому місті книга вийшла в світ, в якому році і яке видавництво над нею працювало. Титульний лист ще називають заголовним, бо на ньому зібрано все головне про книгу.

А  ще - паспортом книги.

Бібліотекар. Уважно подивіться на книги, що лежать перед вами і знайдіть в них першу сторінку книги, що називається титульний лист.

Мудра Сова. Наступний елемент книги – передмова. Це слово можна висловити так: «За мною,читач!» Це – запрошення до читання. Передмову може написати як автор книги, так і інша людина. Передмова допоможе вам не тільки вибрати книгу, а й краще її зрозуміти. Передмова може називатися по – різному: «До читачів», «Вступ» і завжди знаходиться перед текстом.

Бібліотекар. Знайдіть у своїх книжечках передмову.

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

1.Прочитайте передмову і скажіть про що розповідається у вашій книжці.

(Діти висловлюють свої думки)

Бібліотекар.             Книжка толстая, ужасно!

                                   Всю читать я не хочу.

                                   Как найти мне в этой книжке

                                   Только то, что я хочу?

Мудра Сова. Багато книжок складаються з окремих віршів, оповідань, казок. Щоб швидко знайти в книзі потрібний вірш чи узнати, які казки розміщені в ній, треба заглянути у «Зміст». Він буває на початку  та в кінці книги. В ньому перераховані всі твори, які увійшли до книги в тому порядку, в якому вони надруковані. Поряд вказана сторінка. Переглядаючи книжку біля  бібліотечної полички, за назвами глав можна здогадатися, про що вона написана. Зміст – це путівник по книзі.

Бібліотекар. Знайдіть в своїх книжках «Зміст».

От який я хлопчик гарний,

                                           От який  я молодець!

                                            Книжку навіть не читав,

                                           А про що вона – узнав

          Ця інформація зветься анотація.

Мудра Сова. Анотація – це короткий, стислий зміст книги. Розміщається анотація на звороті титульної сторінки або в кінці книги. Вона буває дуже короткою, а більше відомостей про книгу ви узнаєте, якщо прочитаєте передмову.

Бібліотекар. Знайдіть в своїх книжках анотацію.

Мудра Сова. Малюнки і фотографії в книгах  називаються ілюстраціями. У перекладі з латинської «освітлення». Ілюстрації допомагають побачити те, про що написано в книзі, краще зрозуміти зміст. Про книжкові ілюстрації можна говорити дуже довго, але краще усе ж таки дивитися. Книжки з ілюстраціями завжди цікавіші, привабливіші, ніж книги без ілюстрацій.

Бібліотекар. Зверніть увагу, чи у всіх в книжках є ілюстрації?

Цікавинки від Мудрої Сови:

  • найтовстішою книгою в світі є книга ІнтернетуWikipedia. Це збірник статей з мережі Інтернет;
  • найбільшою книгою в світі вважається Атлас. Його висота 1,75м, ширина  1,9м;
  • дванадцять самих маленьких книжок світу вміщаються в одній столовій ложці.

ІV Закріплення вивченого матеріалу. Сьогодні на уроці, за допомогою Мудрої Сови, ви познайомилися з основними елементами книги, узнали, чим кожний елемент допоможе при виборі книги. Давайте перевіримо, як ви запамятали основні елементи книги. Для цього я пропоную вам інтерактивну вікторину «Структура книги». https://filippienko.blogspot.com/p/blog-page_21.html

 

 V Практична робота

Бібліотекар. Дорогі діти! На уроках мистецтва ви багато малюєте своїх улюблених книжкових героїв. Сьогодні я хочу вам запропонувати намалювати обкладинку своєї улюбленої книги. Якою ви її бачите?

VІ Підсумок заняття.

Вправа «Незакінчене речення»

Бібліотекар. В торбинці лежать листочки, на яких написано:

Мені сподобалося….

Я навчився…..

Я дізналася,що….

Я зрозумів,що….

Мене здивувало,що

 

Список використаних джерел.

1.Валькова, В.Г. Книжкин дом [Текст] / В.Г.Валькова, А.Н.Спаль. – М: Книжная палата,1990. - 80с.

2.Леоненко, Н.П. Бібліотечний урок: організація та проведення [Текст] / Н.П.Леоненко // Шкільна бібліотека. - 2011.- №2.- С.100.

3.Методика проведення бібліотечних уроків [Текст] // Шкільна бібліотека. – 2012.- №13-14.- С.22-23.

4.  Різні види нетрадиційних уроків  [Електронний ресурс] – Режим доступу: www.info – library.com.ua - Назва з екрана

 

docx
Додано
11 лютого 2018
Переглядів
4718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку