Бібліотечний урок "Структура книги".

Про матеріал
Розробка бібліотечного уроку для 3-х класів (структура книги, процесс видання книги)
Перегляд файлу

СТРУКТУРА КНИГИ

Заворотня Інесса Олегівна,

завідувач бібліотеки

Бахмутського навчально-виховного комплексу

«Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 11 –

багатопрофільний ліцей»

Бахмутської міської ради Донецької області

Мета: поширити знання про структуру книги, елементи, із яких вона складається; розвивати вміння і навички роботи з книжкою; виховувати у дітей любов, бережне ставлення до книги.

Форма проведення: бібліотечний урок.

Обладнання: схеми «Структура книжки», комплект книжок для самостійної практичної роботи учнів.

Час проведення: 45 хвилин.

Віковий склад учасників: 9-10 років (учні 3-х класів).

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

 І. Організаційна частина

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

  1.                   Опитування

Завдання для І групи

1. Як називається заклад, де зберігаються книги?

2.  Як називають людину, яка працює в бібліотеці? 

3. Як називаються книги, якими ви користуєтесь  під час уроків

4. Як називається ваша перша шкільна книжка?  

5. Чи можна книгу брати книгу брудними руками?

6. Чи можна читати книгу під час їжі?

7. Для чого треба обгорнути книгу?

8. Чи можна на сторінках книги робити помітки ручкою чи олівцем?

 9. Для чого потрібна для книги закладка?

 ІІІ. Основний зміст заняття.

2. Розповідь з елементами бесіди.

Беручи до рук книгу, мало хто замислюється над тим, з яких частин вона складається, для чого потрібен той чи інший її елемент і як, узявши книгу до рук, ще не знаючи її змісту, не читаючи ані сторінки, можна визначити, для кого вона призначена, хто її автор, з якого міста і в якому році прийшла до вас, хто малював малюнки… Тільки грамотний читач, погортавши книжку, одразу зрозуміє, чи цікаво буде її читати. Тож сьогодні ми з вами й ознайомимося з деякими елементами книги, навчимося визначати, для кого призначена та чи інша книжка і про що написано в ній, тобто навчимося визначати її читацьке призначення.

Кожна книга, що потрапляє до ваших рук має свій “верхній одяг”. Сьогодні на уроці ми познайомимося з основними елементами книги, що і складають книжковий “одяг”. Отже давайте візьмемо книгу і уважно її розглянемо. Складовими частинами книги є: обкладинка, форзац, титульний аркуш, анотація, зміст, передмова, паспорт книги.

Обкладинка – це покриття книжки, що тримає і захищає сторінки книги. Це обличчя (або одяг книги), що зовні вирізняє її з-поміж інших книг. Не рідко, саме завдяки обкладинці, читач вирішує – зацікавить його книга чи ні. На дотик обкладинка буває м’якою, зроблена із паперу, або цупкою.

Обкладинка з картону називається палітурка. У давнину палітурку для рукописних книг робили із дорогої шкіри, парчі, а іноді з срібла та золота.

Обкладинка підкаже вам назву книжки і хто її написав.

В сучасних книгах іноді на палітурку надягається ще одна паперова обкладинка – суперобкладинка.

Місце, де зшиті сторінки книги, а також обкладинки, що його закриває, називається корінцем (чистий малюнок, назва книги або автор чи псевдонім).

Якщо книга стоїть на полиці, то дивлячись на корінець, можна дізнатися як називається книга і хто її написав.

Коли читач перегортає обкладинку, то бачить аркуш паперу, що з’єднаний із сторінками – форзац. Це слово запозичене з німецької мови. У перекладі означає «сторінки, які ідуть перед тестом». Форзаців – два.

Наступна сторінка після обкладинки або форзацу (якщо він є) – титульний аркуш.

На титульному листі друкуються всі головні відомості про книгу: прізвище автора, художника, назва книги, видавництво.

Важливо  звернути увагу  і  на зворотній бік титульного аркуша,                                    де може бути поміщена анотація – це коротка розповідь про книгу. Іноді це всього дві-три фрази, але про саму головну тему твору. В анотації  розкривається зміст книги, говориться про автора. Вона допомагає вибрати  книгу, вирішити: чи хочеш ти її прочитати.  

У всіх книгах для дітей  є малюнки – ілюстрації. Малюнок в книзі відіграє велику роль, він доповнює і пояснює текст.

Часто на одній із перших сторінок книги вміщують передмову (звернення до читача). Передмова  допоможе   не тільки  вибрати  книгу,  але і   краще   зрозуміти  її. 

Ще один елемент книги - зміст. Він вміщується або на початку, або в кінці книги. В змісті записані глави або розділи, і зазначено, на яких сторінках вони розміщені. Зміст допомагає орієнтуватись у книзі, швидко знаходити потрібний матеріал.

Є в книзі і вихідні дані. Це – паспорт її. Тут знайдемо ім’я та по батькові автора, його прізвище. Прізвище              видавничих працівників, які доклали рук і вміння до створення книги. Це – редактор, художній редактор, коректор, технічний редактор. Уважний читач прочитає тут, і коли книжку здано до набору в друкарню, і коли її почали друкувати. Є тут відомості про формат книги, тираж, ціну. І дуже важливі дані: адреса поліграфічного підприємства, де книги виготовляли, і адреса самого  видання.

Фізхвилинка

Усі учні повільно, хаотично рухаються по кімнаті. Учитель говорить: «Уявіть, що…

  1. З неба падають гроші…
  2. Поруч із вами з’являється крокодил… 
  3. Вам на коліна стрибнуло ваше улюблене кошеня…
  4. Розпочинається грозовий дощ…
  5. Раптом із-за хмари вияснилося сонечко…
  6. Кімната тепла, жовтогаряча. Ви почуваєтеся наповненими щастям, енергією, легкими пухирцями, які легко піднімають вас до неба…».

 

Але перш, ніж потрапити до бібліотеки або книгарні, вона проходить довгий шлях. Люди багатьох професій беруть участь у її створенні.

Візьміть у руки книгу, перегорніть її сторінки, і вона вам сама розповість, яке її ім’я, хто трудився над її створенням. І зараз ми з вами випробуємо на собі весь цей процес створення книги. Для початку нам потрібні бажаючі. (Учні витягають жереб з назвою професій та отримають відповідні символи).

Отже, перший, хто починає працювати з книгою, - це її автор. (До бібліотекара підходить учень з чистими листочками паперу). Автор придумує саму книгу і її назву, після цього він принос свій рукопис до видавництва, де його зустрічає редактор. Він підказує авторові, як поліпшити, доробити рукопис і вирішує чи буде видавництво друкувати цю книгу. (Учень з жеребом «редактор» ставить свій підпис на аркушах, що отримав від автора). Розкрийте останню сторінку книги і поруч із прізвищем редактора ви знайдете згадування про технічного редактора — це конструктор книги. Він установлює, якого формату буде майбутня книга, яким шрифтом будуть набиратися заголовки і сторінки, які ілюстрації потрібні, щоб прикрасити книгу. (Учень з жеребом «Технічний редактор» бере підписані редактором аркуші і складає їх у форму книжечки). Наступний працює з майбутньою книгою – художник, він теж уважно читає рукопис і починає малювати ілюстрації. (учень – художник малює на аркушах або приклеює ілюстрації).  Самі уважні люди у видавництві — це коректори. Вони вишукують і виправляють помилки, неточності, описки, пропущені слова. Неприпустимо, щоб текст із помилками потрапив до читачів. (Учень – коректор червоною пастою виправляє помилки в майбутній книжечці). Коли всі помилки виправлені, верстальник робить електронну версію майбутньої книги (Учень – верстальник фотографує книгу на планшет). Далі книгу передають до типографії і її життя проходить серед розумних машин, де друкуються її кольорові сторінки і одягаються в ошатну обкладинку. Книги склеюють і ламінують, пресують і упаковують, відправляють на склад.

Практична робота

А зараз пропоную вам на практиці повторити структуру книгу, а для цього виконати певні завдання.

  1.                   Визначити структуру книжки

Перед кожним із вас лежить книжка. Візьміть її в руки. Зараз за допомогою схеми ми визначимо структуру книжки, яку ви тримаєте у руках. - Зі скількох основних елементів складається книга? 

2) Визначити за обкладинкою назву, автора та приблизний зміст книжки


Елементи титульної сторінки

Прізвище автора

Заголовок Вихідні дані

Місто, де надруковано книгу

Рік видання

Видавництво

Довідкова частина

Передмова

Анотація

Зміст


3) Користуючись книгами, які лежать на парті, дати відповіді на запитання:

- Які  елементи має титульна сторінка?

- Які елементи титульної сторінки вам уже відомі?  (Прізвище автора, заголовок)

- Кожен на своїй книжці знайдіть і прочитайте прізвище автора і заголовок.

- У якому році видано книжку, яка лежить перед вами? - У яких містах друкують книги для дітей?

- Які видавництва ви вже знаєте?

4) Знайти у книзі передмову/анотацію.

 Подивіться кожен у свою книжечку. Скажіть, чи є в ній передмова та анотація. Якщо є, то про що йдеться в ній?

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Інтерактивна технологія «Робота в малих групах» (Клас умовно ділиться на 3 групи.) 1 група — розказує про структуру книги. 2 група — елементи титульної сторінки. 3 група — довідкову частину книги. 

V. Підсумок заняття 

Вправа «Трансформер»

А зараз за допомогою чарівної шляпи, кожен з вас перетвориться на якийсь елемент книги, на який саме ми визначимо за допомогою жереба. Отже, витягуйте зі шляпи назву свого елемента книги і складіть його монолог.                 Я — … Я виконую роль… Я розповідаю… Я люблю… Я бажаю…

Вправа „Ілюстрована вікторина”.

Перевіримо, як ви полюбляєте книжечки, а особливо ті, в яких є цікаві казки.

Гра „Відгадай, з якої казки ілюстрація?”

(Бібліотекар показує ілюстрації, а учні відгадують).

Вправа «Шпаргалка»

Пригадайте правила користування книгою, передайте їхній зміст з допомогою малюнків, умовних позначень або схем. Ці шпаргалки потім передайте мені, я їх змішаю. А далі ви по черзі будете витягати їх і відтворювати текст.

VІ. Домашнє завдання

Намалювати титульну сторінку своєї улюбленої книги. Найкращі роботи будуть відзначені призами від бібліотеки.  

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Ляшенко, Л.П. Сучасний бібліотечний урок: Розробки уроків. – Добропілля: НВК №1, 2015. - 120 с.
  2. Бібліотечні уроки: [програма] та розробки уроків  / упорядн.: Горбенко Л.Г., методист РМК відділу освіти Шполянської райдержадміністрації;  Рябіщук Т.А.– Режим доступу: http://oipopp.edsp.net/component/option,com_metod/metodTask,metodDetails/catid,1029/metodId,838/Itemid,51/

 

 

docx
Додано
5 листопада 2019
Переглядів
3515
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку