Заняття гуртка декоративно-ужиткового мистецтва "Аплікація з білого, сірого та чорного паперу «Тіні»."

Про матеріал
Бінарне заняття гуртків декоративно-ужиткового мистецтва та журналістів "Аплікація з білого, сірого та чорного паперу «Тіні»" , техніка "Нотан"
Перегляд файлу

 

Тема.

Гурток «Маленька чарівниця»

 Аплікація з білого, сірого та чорного паперу «Тіні».

Гурток  «Юні журналісти»

 

Мета.

Гурток «Маленька чарівниця»

 Створити колективну виставку композицій на тему «Тіні». Познайомити з технікою «Нотан». Закріпити  вивчені технології роботи з папером. Розвивати творчу уяву, фантазію дітей, їх естетичні смаки. Виховувати бережливе ставлення до матеріалу.

Мета.

Гурток  «Юні журналісти»

Навчати правильного поводження під час інтерв’ю . Розвивати акторські здібності, дикцію, вміння красиво говорити перед публікою. Продовжувати удосконалювати навички кореспондента, вміння оформлювати статтю.  Виховувати інтерес до тематики «журналістика».

 

Тип заняття. Закріплення знань, умінь і  навичок.

Вид заняття. бінарне

Методично - дидактичне забезпечення.

 Комп’ютер, проектор, відео «Казка Гра світла і темряви»,  зразки готових виробів, папір, ножиці, клей, пензлик, вологі серветки, олівець, готова стаття.

План

І. Організаційний момент.

ІІ. Повідомлення теми й мети  та очікуваних результатів.

ІІІ. Основна частина .

  1. Розповідь
  2. Інтерв’ю
  3. Перегляд відео
  4. Демонстрація зразків готових виробів. Інструктаж  учителя щодо поетапного виконання робіт.
  5. Приготування обладнання для практичної роботи. Повторення правил техніки безпеки.
  6. Творча робота школярів.
  7. Релаксаційна пауза.
  8. Продовження роботи.

ІV. Підсумок

  1. Презентація робіт.
  2. Прибирання робочих місць.

 

 

 

Хід роботи

І. Організаційний момент.

Привітання

ІІ. Повідомлення теми й мети  та очікуваних результатів.

Сьогодні ми з вами закріпимо ваші знання з теми «Кольорознавство», виготовимо аплікацію з чорного, сірого та білого паперу «Тіні», познайомимося з новою технікою аплікації «Нотан».

ІІІ. Основна частина .

  1. Розповідь

Але сьогодні у нас не звичайне заняття, до нас завітали учні гуртка «Юні журналісти».  Вони виявили бажання взяти у вас інтерв’ю .

 

  1. Інтерв’ю

 

  1. Перегляд відео

Поки наші гості працюють над статтею. Ми з вами познайомимося з новою технікою «Нотан». За допомогою цієї техніки ви навчитеся за допомогою ножиць і паперу створювати сучасні аплікативні композиції, які можна використовувати у дезайні приміщення, створення подарунків та листівок. Ця робота не потребує спеціальних навичок та вмінь і досить проста у використанні. Але в це важко повірити, поки не побачиш, як з простого аркушу паперу можна створити цілий унікальний світ.

Мистецтво вирізання з паперу таке ж давнє як і сам папір. Засновником художнього вирізання вважається Китай, країна яка подарувала людству папір. Вирізання візерунків у Китаї називається «цзяньчжи» . Традиційним для східної Європи вважалося симетричне вирізування. У країнах західної Європи була популярна техніка - силуетне вірізання. Засновником цієї техніки був француз   Етьєн Де Силует (1709-1767). В Україні ажурне вирізування називають витинанка. Назва цього виду декоративно -прикладного мистецтва виникло із способу його створення. Адже для того , щоб з’явиласяажурна паперова картинка, потрібно тільки  аркуш паперу, ножиці і фантазія.

Сьогодні я хочу познайомити вас з японським напрямком цього мистецтва Нотан   - це баланс світлого і темного кольору або гра світла і тіні, японська концепція дизайну, еквівалент китайської філософії Інь Ян.  Нотан створюється за допомогою фарб, туші і вирізання з паперу.

 

Відео «Казка про світло і темряву»

 

  1. Демонстрація зразків готових виробів. Інструктаж  учителя щодо поетапного виконання робіт.

Отже, для роботи нам потрібно  аркуш білого  паперу формату А4, квадрати чорного або сірого двостороннього паперу 10*10, клей, ножиці, олівець, серветка.

Малюємо геометричні або абстрактні форми. Зверніть увагу елементи розташовані на кожній стороні квадрату, початок і кінець лінії знаходиться на одній стороні квадрату і фігура має цілісну форму. Вирізуємо кожен елемент і розкладаємо з тих сторін з яких вирізали. Це знадобиться для зручності в подальшому використанні, бо в «Нотані» є важливим кожен елемент. Потім беремо білий аркуш, в центрі розташовуємо центральну частину композиції, компонуємо. Далі розміщуємо елементи, які розкладені на столі. Шукаємо найбільш органічне розташування, тобто поряд симетрично або асиметрично біля центральної частини. Це своєрідний закон «Нотану», композиція повинна бути цілісною. Обережно наклеюємо деталі композиції починаючи з центральної частини. Наша композиція готова.

   

  1. Приготування обладнання для практичної роботи. Повторення правил техніки безпеки.

Учні нагадують правила техніки безпеки.

  1. Творча  робота школярів.
  2. Релаксаційна пауза.
  3. Продовження роботи.

ІV. Підсумок

  1. Презентація робіт.
  2. Презентація статті
  3. Прибирання робочих місць.
docx
Додав(-ла)
Бромот Наталія
Додано
5 листопада 2019
Переглядів
635
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку