Біографія та творчість Ульфа Старка

Про матеріал
Пропоную цікавий матеріал з зарубіжної літератури. Ви можете ознакомитесь з біографією Ульфа Старка. Дізнаєтесь для кого і про що він писав свої чудові твори.
Перегляд файлу

Біографія та  творчість Ульфа Старка

Ульф Старк народився 12 липня 1944 року у Стуребю, передмісті Стокгольма. У нього був старший брат і могла бути старша сестра, але дівчинка померла перш, ніж з'явилася на світ. Батько Старка був дантистом, мати займалася дітьми. У будинку часто звучала музика: батько добре грав на скрипці, мама — на піаніно, іноді вони влаштовували маленькі концерти.

Старки мали досить велику бібліотеку, в якій були присутні не тільки книги з медицини, а й твори світових  класиків, детективи, пригодницькі романи. За спогадами Старка це була чудова бібліотека для книжкових відкриттів. Згодом він зібрав власну бібліотеку з дитячих книг, які купував на кишенькові гроші чи отримував у подарунок на Різдво. У сім'ї було заведено читати вголос, читала мама. У свій час захопленням Ульфа було малювання та гра на пральній дошці (він хотів виступати з місцевою скіффл-групою).

 

У школі Ульфу доводилося нелегко: він був шульгою, і його довго намагалися перевчити. З іншого боку, Старк писав твори, які викладачам здавалися дивними. З однокласниками стосунки були добрими: він малював на вчителів карикатури, і це допомагало йому заводити друзів. У старших класах у Старка з'явилася нова вчителька, яка підтримала його літературні спроби.

 

 

Ульф Старк почав друкуватися у журналах з 15 років; це були новели та вірші. Крім того, він листувався з авторами, творчістю яких захоплювався. Першому знайомству з професійними літераторами посприяв Пітер Курман, який навчався в одній школі зі Старком, майбутній відомий письменник та літературний критик.

 

              Ulf Stark - Sök | Stockholms Stadsbibliotek      Super-Ulf : Stark, Ulf, Kicherer, Birgitta: Amazon.de: Bücher

1964 року вийшла дебютна книга Старка — поетична збірка «Ett hål till livet» («Яма для життя» )  . Потім з'явилося ще декілька збірок, котрі були адресовані дорослому читачеві. Після цього Старк-письменник надовго замовк: йому здавалося, що теми, гідні осмислення, вичерпані. Він рішуче змінив рід діяльності. У різний час Старк був співробітником великої шведської газети «Expressen» (друкувався у розділі, присвяченому культурі та літературі); працював у психіатричній лікарні; вивчав педагогіку та психологію; викладав в університеті; служив у національній Раді, став нарешті директором департаменту. Старк продовжував працювати у різних установах та організаціях, навіть коли повернувся до літератури, оскільки праця письменника не приносила достатнього доходу.

 

.

Перша після довгої перерви книга Старка - "Петтер і червоний птах" - була дитячою. Вона вийшла друком у 1975 році. На той час Старк був одружений з фінською шведомовною перекладачкою з російської Янини Орлов, і в них підростали діти.

Згодом Старк вирішив трохи потренуватися на дитячій книжці. З'ясувалося, що писати для дітей анітрохи не простіше, ніж для дорослих, зате набагато цікавіше та веселіше.

 

«Мені здається, коли я почав писати дитячі книги, я й сам став кращим. І взагалі, дитячий письменник кращий за дорослого…»

                                                                                          Ульф Старк

 

У 1976 році вийшла друга книга Старка для дітей - "Петтер і поросята-бунтарі". Третьою дитячою книгою Ульфа Старка -"Патрік" (1978).

 

У 1984 році з'явилася повість «Дивини і зануди». Вона перемогла на конкурсі дитячої книги видавництва Bonniers Juniorförlags, що входить до найбільшої шведської медіагрупи Bonnier AB, і це була перша з безлічі нагород, отриманих Старком за роки творчості. На думку журі, головна перевага книги в тому, що вона дарує юному читачеві надію та вчить сміливо дивитися в обличчя життя. Як показало майбутнє, ці слова можна застосувати до всієї творчості Ульфа Старка.

 

Диваки І Зануди - Книги / журнали - OLX.ua

 

«Диваки і зануди» зробили Ульфа Старка знаменитим і визначили його подальшу письменницьку долю: з того часу він писав лише для дітей.

 

docx
Додано
22 серпня 2022
Переглядів
13662
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку