БІОСФЕРА ТА ЇЇ СКЛАДОВІ. ТИПИ ҐРУНТІВ

Про матеріал
Навчальна мета: удосконалити знання про суть і значення біосфери планети, систематизувати знання про географічні закономірності поширення організмів та їхніх угруповань у географічній оболонці, зазначити рольбіологічних ресурсів, акцентувати увагу на особливостях утворення та значенні біокосного утворення —ґрунту. Розвивальна мета: розвивати аналітичне мислення, картографічну та природознавчу компетентності. Виховна мета: виховувати відповідальне ставлення до біологічних ресурсів, потребу в збереженні біологічного різноманіття на планеті.
Перегляд файлу

11 клас

 

Урок №17

 

Дата:

 

БІОСФЕРА ТА ЇЇ СКЛАДОВІ. ТИПИ ҐРУНТІВ

 

Навчальна мета: удосконалити знання про суть і значення біосфери планети, систематизувати знання про географічні закономірності поширення організмів та їхніх угруповань у географічній оболонці, зазначити рольбіологічних ресурсів, акцентувати увагу на особливостях утворення та значенні біокосного утворення —ґрунту.

Розвивальна мета: розвивати аналітичне мислення, картографічну та природознавчу компетентності.

Виховна мета: виховувати відповідальне ставлення до біологічних ресурсів, потребу в збереженні біологічного різноманіття на планеті.

Тип уроку: удосконалення, узагальнення й систематизаціязнань, вдосконаленнявмінь і навичок.

Обладнання: підручник, атлас, карта ґрунтівсвіту й України.

Опорні та базовіпоняття: біосфера, біогеографія, біоресурси, рослини, тварини, біокоснаречовина, ґрунт.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

 

II. Мотиваціянавчальної та пізнавальноїдіяльності

Ми неодноразовозазначали, що Земля унікальна планета. У чомуполягаєцяунікальність?

Так, цеорганічніформи. Окріміснування, унікальним є їхнійвплив на неорганічніречовиниі формуванняособливоїоболонкиЗемлі — біосфери.

 

IIІ. Актуалізаціяопорнихзнань, вмінь і навичокучнів

-ЩотакебіосфераЗемлі?

- Як у біологіїкласифікуютьживіорганізми?

-Пригадайте з хімії, у чомупринциповавідмінністьнеорганічних та органічнихсполук?

- У чомуполягаєзакономірністьпоширенняживихорганізмів? Якіорганізми є визначальними?

 

IV. Удосконалення, узагальнення та систематизаціязнань

 

1 Біосфера та їїскладові

Біосфера— оболонкаЗемлі, заселена живимиорганізмами і перетворена ними. Різніоцінки межсфери в атмосфері (переважнодо озонового шару) та літосфері (до температур денатураціїбілка, хочавиявленоорганізми у «чорнихкурцях» за температурипонад 300 °С).

Складові: живіорганізми (масаживоїречовиниблизькооднієїмільйонноївсієїбіосфери, а їїмаса — 1/1000 масиЗемлі); біогеннаречовина (вугілля, нафта, вапняки); косна речовина (результатдіїприроднихпроцесів без участіорганіки); біокоснаречовина (утворюється як результат поєднанняжиттєдіяльності та коснихпроцесів, наприкладґрунт, мул).

 

2 Закономірностіпоширенняживихорганізмів на суходолі та в океанах. Природнічинникиформуванняареалівпоширеннярослин і тварин

Атмосфера, гідросфера та літосферавизначають три середовищаіснуванняживихорганізмів, дояких вони пристосувалися. Закономірностіпоширеннявизначаютьсябіогеннимкругообігомречовин,у якомуорганізмизв’язанітрофічнимиланцюгами. Можливістьіснуванняскладовихланцюга (продуценти, консументи, редуценти) визначаєтьсяпереважнокліматичнимиособливостями (широтназональність і висотнапоясність на суходолі та широтно-глибинназональність в океані). Утворюютьсявідповіднібіоценози, абоекосистеми. Основою більшостібіоценозів є продуценти, тому закономірностіїхпоширеннязумовлюютьпоширенняіншихскладовихекосистем. Важливимчинником є особливості самих організмів (анатомічні, фізіологічнітощо), наприкладПанамськийперешийок є мостомдля наземнихорганізмів, але перешкодою для морських).

 

3 Біологічніресурси

Цеорганічніджереламатеріальних (їжа, сировина для промисловості) та психологічно-естетичних (рекреаційні) благ. Відносяться до відновлювальних за умовиобґрунтованогоспоживання та збереження умов існування.

 

4 Роль живихорганізмів у формуванніґрунтів. Ґрунт — «дзеркало» ландшафту. Типиґрунтів

Ґрунт— верхнійродючий шар земноїповерхні, утворенийізсумішімінералів, органічнихречовин, газів, рідин.

Умовиґрунтоутворення: материнські породи, клімат, рельєф, живіорганізми, час, господарськадіяльністьлюдини. Поєднанняцихчинників є унікальнимдля кожного ландшафту, тому В. В. Докучаєвпорівнявґрунтіздзеркалом.

Живіорганізмисинтезують і розкладаютьорганічніречовини, накопичуютьхімічнісполуки, змінюють структуру материнськихпорід і ґрунтів, перерозподіляютьпоживніречовинитощо.

Ґрунти: зональніта азональні. Зональнізумовленізональністюрослинності, зонального розподілутепла й вологи. Існуютьрізнікласифікаціїґрунтів. Здебільшоготипиґрунтіввиділяють за особливостямиутворення та схожістюгенетичнихгоризонтів (тому назвиформуютьсяіззазначеннямзабарвленняґрунтовогорозрізу). Переважнітипиґрунтіввідображує карта ґрунтовогопокриву.

 

5 Впливґрунтів на спеціалізаціюгосподарстварегіону, країни

Ґрунти є основою виробництвапродуктівхарчування (вирощуваннярослинноїсировини та кормовоїбази для тваринництва). Є одним з основнихчинниківформуванняоптимальних умов для вирощуванняпевнихсільськогосподарських культур (кислотність, мінеральний склад, структура тощо),тому визначаютьспеціалізаціюпевноїтериторії.

 

V. Контрольно-рефлексійнийетап

1. Складітьсвоєріднийбіосферний паспорт довільнообраноїтериторії (ґрунти, тип рослинності, твариннийсвіт, напрямокгосподарськоговикористання), зазначившичинникисаме такого наборупоказників.

2. Складітьякомогадовші та розгалуженіхарчовіланцюжкирізнихекосистем.

3. Розгляньтеареалипоширення будь-якихтваринчирослин. Зазначтечинникиїхформування. Заяких умов ареалипоширенняможутьзміститися? Чомуокремідержавимаютьсуворі правилаввезеннячививезенняорганіки (живіорганізми та сільгоспсировина)?

 

VI. Підсумки уроку

 

VII. Домашнєзавдання

-Опрацювати § 17.

-Дослідження. Деградованіґрунти: причини і перспектививикористання.

1

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кірєєв Сергій Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 квітня 2020
Переглядів
1098
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку