Буклет "Що таке емоційний інтелект і як його розвивати?"

Про матеріал
Сучасні психологи вважають, що люди з розвиненим емоційним інтелектом стають хорошими командними гравцями, лідерами. Що таке емоційний інтелект? Які його складові та як його розвивати допоможе зрозуміти цей буклет
Перегляд файлу

«Серце» емоційного інтелекту – це мотивація. Часто саме емоції є тією рушійною силою, яка з середини змушує вас вийти із зони комфорту і впевнено рухатися вперед. Щоб тренувати вміння внутрішньої мотивації, потрібно знаходити щось хороше навіть під час провалу. Фіксуйте моменти, коли ви думаєте в негативному руслі і змінюйте свої думки на позитивні. Ставте невеликі цілі, які вас надихають, і після їх досягнення відчуйте свої піднесенні емоції та нагородіть себе.

Чи можна розвинути емоційний інтелект у дітей? Усі люди наділені емоційним інтелектом. Він закладений біологічно.

У школі і навіть у родині більше уваги приділяють розвитку традиційного інтелекту, а не емоціям. Емоції зазвичай розвиваються в дітей через наслідування. 

  •                  Розвивайте в дітей емоційну самосвідомість. Емоції можуть змусити людину поводити себе незвично й часто непродуктивно, а розвиток самосвідомості поліпшить здатність розуміти й інтерпретувати власні емоції, настрої та внутрішні мотиви
  •                  Навчайте контролювати себе емоційно. Важливо розвинути вміння контролювати імпульсивні реакції й емоції, які негативно впливають на потенціал дитини й лідерство. Це наступний крок після розвитку самосвідомості
  •                  Розвивайте в дітей здатність виявляти співчуття. Співчуття — найперша чеснота у розвитку емоційної самосвідомості, яка дає змогу відійти від особистого досвіду, побачити й зрозуміти проблему з погляду іншої людини. Розвиваючи емпатію, ви вчите ставитися до людей із повагою, добротою, гідністю.
  •                  Працюйте над мотивацією Мотивація — це пристрасть та ентузіазм у роботі й навчанні, які не можна пояснити грошима або статусом, це те, що допомагає реалізовувати власні внутрішні цілі й робити це з незгасимою наполегливістю
  •                  Поліпшуйте навички спілкування

Щоб порозумітися, недостатньо говорити однією мовою.

Недостатньо розуміти значення слів, які використовують співрозмовники.

Багато інформації залишається поза словами: у діях, жестах, міміці, емоціях.

Комунальний заклад

«Інклюзивно-ресурсний центр»

Вільнянської міської ради

 

 

 

 

 

Практичний психолог

Соколова А.С.

 

 

 

 

 

2023 р.


Сучасні психологи вважають, що люди з розвиненим емоційним інтелектом стають хорошими командними гравцями, лідерами. Вони вміють вести переговори і домагатися свого, при цьому залишаючи про себе приємне враження. Професійні знання, звичайно ж, теж потрібні людині для особистісного та кар’єрного зростання. Але емоційного інтелекту ми навчаємося з найбільш раннього віку, причому несвідомо. Тому батькам варто задуматися про майбутнє дітей і допомогти їм розібратися в багатогранному світі почуттів.

 


 

Що таке емоційний інтелект?

Емоційний інтелект – це здатність розуміти та керувати власними емоціями, а також розуміти емоції інших людей. Головною рисою цієї навички є вміння контролювати свої емоції і видавати те, що потрібно побачити всім навколо. Ті, хто володіють емоційним інтелектом швидше знаходять контакт з людьми і отримують задоволення від спілкування. Вони швидше приймають рішення та отримують бажане, можуть брати на себе відповідальність і здатні долати проблеми ще на етапі їх зародження.

 

Зверніть увагу: абревіатура EI — це позначення емоційного інтелекту, а EQ — позначення його коефіцієнта, або «коефіцієнт емоційності».

Загальний інтерес до емоційного інтелекту або EQ виник близько 20 років тому, коли психолог Деніель Гоулман випустив книгу, в якій розповів про його важливість.

Дослідники Джон Мейер та Пітер Селоувей, називають чотири напрямки емоційного інтелекту:

– як ми оцінюємо та виражаємо емоції;

– що про них знаємо;

– як ними керуємо;

– як на їх основі приймаємо рішення.

Перший компонент – оцінка і вираження емоцій – є у будь-якій взаємодії. Розвинений емоційний інтелект – це саме те, що дозволяє більш-менш точно оцінити емоції інших людей і рятує від подібних непорозумінь.

Друга складова емоційного інтелекту – це знання про емоції. Йдеться не про те, щоби знати їхні назви, типи чи класифікації. Одні й ті самі дії і слова в різних суспільствах або й менших групах можуть викликати абсолютно різні емоції.

Третя складова – як ми здатні керувати емоціями.

Йдеться про те, щоби стримати емоцію, не показавши її (не розгніватися, коли так хочеться), і про те, щоби врегулювати свій стан після того, як емоції вже проявилися (заспокоїтися після того, як розгнівалися).

Четверта складова емоційного інтелекту стосується поведінки. Розуміння емоцій має допомогти у найважливішому – вирішити, як поводитись. Емоції – це така ж інформація, як вчинки, слова і жести. Цю інформацію людина використовує, щоб обґрунтувати свої дії.

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
29 липня 2023
Переглядів
605
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку