Числівник – це самостійна змінна частина мови.

Про матеріал
Числівник – це самостійна змінна частина мови. Загальне уявлення про числівник, як частини мови. Вправи на засвоєння матеріалу. Знаходження числівника за питанням. Навчитись поділяти їх на кількісні та порядкові.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Числі́вник — самостійна частина мови, що позначає кількість предметів або їхній порядок при лічбі. Кількісні числівники відповідають на питання СКІЛЬКИ? Змінюються за відмінками. Означають: цілі числа; дробові числа; збірні числа. Порядкові числівники відповідають на питання КОТРИЙ? Змінюються, як прикметники. Означають порядок предметів при лічбі і при змінюванні відповідають на питання який?

Номер слайду 2

"Число числівник назове" Число числівник назове, У світ лічби нас поведе,  Ми навчимося рахувати, Додавати, віднімати. Одна на світі Батьківщина, І матір теж одна-єдина. Над нами сонечко одне Проміння шле нам золоте. Земля одна, планет — багато. На небі — тисячі зірок. Шість буднів тижня, одне свято, І безліч у полях квіток. Число числівник називає, І всяк школяр це добре знає. Один, два, три, чотири, п’ять — Учімось, друзі, рахувать. Л. Лужецька

Номер слайду 3

Прислів'я та приказки з числівниками Знайди чіслівники: 1.Брехень багато, а правда одна. 2.Всім по сім, а мені таки вісім. 3.Один у полі не воїн. 4.Краще раз побачить, як тричі почуть. 5.За одного вченого дають десять невчених. 6. Треба, як п'яте колесо до воза. 7.Розумній голові досить дві слові. 8. Кінь на чотирьох — і той спотикається.

Номер слайду 4

Загадки з числівниками. Знайди чіслівники і поділи іх на кількісні та порядкові: 1. Два брати у воду дивляться, а повік не зійдуться. (Береги) 2. Один ллє, другий п’є, третій підростає. (Дощ, земля, трава) 3. Батько тисячі синів має, кожному мисочку справляє. (Дуб і жолуді) 4. Шкір має сім, а сльози пускає всім.( Цибуля) 5.Дванадцять братів один за одним ходять, один одного іте обходить. (Місяці року)

Номер слайду 5

Додай числівник, утвори нові слова. І...рія ...’я Смор…а Пі...л Ак...са Замість крапочок встав число.

Номер слайду 6

Додай числівник, утвори нові слова. І рія ’я Смор а Пі л Ак са іСТОрія СІМ ’я сморОДИНа піДВАл акТРИса

Номер слайду 7

Розподіли числівники на дві колонки: 1) кількісні; 2) порядкові. Сьомий, чотирнадцять, двадцять один, десятий, троє, п’ять цілих дві десятих, тисячний, мільйон, шістнадцятий.

Номер слайду 8

Доповни речення числівниками. Запиши числівники словами: Рік має пори року. метр має сантиметрів. У тижні днів. Кожна пора року має місяці. У році місяців.

Номер слайду 9

Доповни речення числівниками. Запиши числівники словами: Рік має пори року. метр має сантиметрів. У тижні днів. Кожна пора року має місяці. У році місяців.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Толкачова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 травня 2020
Переглядів
5040
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку