Цікава орфографія. (Авторські примовки та схеми для легшого запам`ятовування орфограм у 5 класі)

Про матеріал

У презентації зібрані авторські вірші-примовки та схеми для легшого сприймання учнями 5 класу українського правопису: вживання апостррфа, написання префіксів роз-, без, префікса с- та ін.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Застосування на урокахукраїнської мови методу ейдетики як засобу розвитку образної пам’яті й формування мовленнєвої культури. Вчителя української мови та літератури вищої категорії Владиченської ЗОШ 1-III ступенів Болградського району Хрісової Антоніни Василівни. Владичень 2014

Номер слайду 2

Це – я!

Номер слайду 3

Ейдетика – метод виховання позитивного мислення школярів.

Номер слайду 4

Метод ейдетики – спосіб розвитку образної пам’яті.

Номер слайду 5

Привила вживання м’якого знака

Номер слайду 6

Правопис префіксів роз-, без-Префікси чудово знатиІ правопис пам’ятати: Роз- і без- будуть тужити,Без букви «з» не можуть жити.

Номер слайду 7

Правопис префікса С-В нашій мові префікс с-Вередливий дуже. Його знають в кафе «Птах»Й ти знайомся, друже.

Номер слайду 8

Загадка. Має два ока. Ховає два звуки. Вона загадкова,Що це за буква?

Номер слайду 9

Чергування голосних у коренях дієслів[Е] та [И] чудові друзіІ тримають всіх в напрузі. В дієслові суфікс -а-Всю напругу сам знімає. Він з’явився – ти диви:[Е] чергується на [И]. Я беру, а він збирає. Я стелю, він застилає

Номер слайду 10

Букви Я, Ю, ЄЯ,Ю,Є незвичні дуже,Пам’ятайте їх причуди. Після приголосного ставте,Про таке не забувайте: Я залишить [а] від себе,Ю лиш [у], а Є лиш [е]. Подарують звуку м’якість,Що попереду живе.

Номер слайду 11

Буква «Ща»Наша «ЩА» - багата буква,Має двох синочків-звуків.[Ш][Ч] так поєднались,В букву «Щ» вони зв’язались.

Номер слайду 12

Ну, що Машо, все зрозуміла!!!

Номер слайду 13

Винятки з правила подвоєння у словах іншомовного походження. Мадонна поїла манну кашу, приїхала на віллу, прийняла ванну. До неї прийшла бонна і вона вчила дітей математичних термінів «тонна», «нетто», «брутто».

Номер слайду 14

Винятки з правила спрощення в групах приголосних. Мама рукою із кістлявим зап’ястям пестила сина, хвалила його, бо він приніс хворостняк, а йому лише шістнадцять.

Номер слайду 15

Абетка-ненька«А» іде і «Бе» за нею«Ве» чимдуж спішить до міста.«Ге» вже в потяг сіла, звісно.«Ґе» чекає на пероні,«Де» в таксі їде просторім.«Е» та «Є», «Же», «Зе», «И», «І»В електричці стріли «Ї».«Й» та «Ка» повільно йдуть,Бо «е. Л», «е. М» їх підвезуть.«е. Н» авто домчить швиденько,Всіх чекає мама-ненька. Не бариться «О» із «Пе»,«е. Р», «е. С», «Те», «У», «е. Ф», «Ха», «Це».«Че» летить у літаку, «Ша» і «Ща» уже в візку.«Мякий знак» на самокаті, «Ю» та «Я» уже у хаті. Всі приїхали раненько. До АБЕТКИ, мами-неньки,Щоб навчити всіх старанно. Свій порядок бездоганний.

Номер слайду 16

До побачення!!!!!Бажаємо успіхів!

pptx
Додано
10 лютого 2018
Переглядів
4943
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку