Цікаві факти про бісер – вивчаємо невідоме.

Про матеріал
Одна з гіпотез походження слова « бісер» сходить до арабського « бусра » , « бусер » , що означає фальшиві перли . В силу закономірностей російської мови це слово зазнало деяких змін і в даний час функціонує в російській мові у формі бісер. Але це не означає , що похідні від нього позначення виробів з бісеру в різних навіть близькоспоріднених мовах схожі.
Перегляд файлу

Тема: Цікаві факти про бісер – вивчаємо невідоме.

  • Одна з гіпотез походження слова « бісер» сходить до арабського « бусра » , « бусер » , що означає фальшиві перли . В силу закономірностей російської мови це слово зазнало деяких змін і в даний час функціонує в російській мові у формі бісер. Але це не означає , що похідні від нього позначення виробів з бісеру в різних навіть близькоспоріднених мовах схожі.
  • На хінді вироби з бісеру називаються хар , ефіопци називають їх кояр , болгари , румуни та молдавани - Гардан , згарди , ангольці - міссанга , в узбецькій мові словом зебігардан , в білоруському - пляценкі , горлячкі , литовці - кароляй , росіяни - намиста , ланцюжки , гайтани і навіть « фенечки ».
  • Популярність цих бусинок була настільки високою , що важливою була сама їх вартість , а художня цінність виробів з них , так як з їх допомогою майстер міг створювати шедеври , легко конкуруючі з творами з дорогоцінних матеріалів . Наприклад , знамениті намисто з бісеру , які гідно оцінила єгипетська цариця Клеопатра . А великий Цезар висловив свою любов до неї неперевершеним намистом з бісеру « Осіріс і Ізіда », з яким Клеопатра не розлучалася ніколи .
  • Завдяки цим « стекляшечкам » дочки майстрів - склодувів у Венеції XIII століття могли входити заміж за патриціїв , а склороба сходили з рук розбої та грабежі , якими вони любили промишляти поряд з основним видом діяльності.
  • У Росії перша майстерня з виробництва бісеру була заснована в середині XVIII століття М. Ломоносовим , що створював мальовничі портрети і попутно масу дрібничок , які користувалися величезною популярністю у вищих світських колах.
  • Китайський кабінет царського палацу в Оранієнбаумі покритий « шпалерами » зі стеклярусу . У створенні та оформленні його композиції та підборі колірної гами активну участь брала сама Катерина II. В результаті естетична цінність виявилася набагато вище економічної , якби панно були оброблені з дорогоцінних каменів.
  • В умілих руках бісер використовувався практично скрізь. Трубка Кутузова має розбірний чубук , покритий бісерним орнаментом. Його виконали дочки великого полководця і вплели туди свої імена.
  • Марко Поло , колишній сином відомого бісерного майстра , став знаменитим мореплавцем , завжди мали при собі як талісман вишиті бісером предмети.
  • Бісер використовується і як тестового матеріалу при прийомі на роботу з виробництва мікросхем і рідкокристалічних дисплеїв. Вміння швидко зібрати паличками для їжі дрібний бісер говорить про ступінь координації рухів , особливо необхідною в цій спеціальності .
docx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
2068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку