Цикл диктантів про збереження здоров'я

Про матеріал
Диктанти для учнів на тему збереження здоров'я. Дана добірка матеріалу дає можливість вчителю обирати тексти відповідно до поставленої мети, вікових особливостей учнів, потреби в наданні певної інформації тощо. Використання текстів здоров’язберігаючої тематики дає можливість поєднувати роботу над формуванням орфографічних і граматичних умінь та навичок з виховною роботою.
Перегляд файлу

Дотримуйся режиму дня

Увечері я зачитався книжкою. І раптом мої очі почали злипатися, мов у них піску насипали. Я подивився на годинник. Його стрілка наблизилася до цифри 9. В цей час я зазвичай лягаю спати. І мій мозок нагадував мені про це.

Якщо я суворо дотримуватимусь режиму дня, моєму організму буде легко працювати. А я почуватиму себе здоровим і бадьорим.

 

Сила і здоров’я

Фізично розвинена людина завжди бадьора і життєрадісна. Сила і здоров’я – запорука доброго навчання і праці.

Щоб бути здоровим, сильним, витривалим, необхідно регулярно займатися спортом, фізкультурою. А це означає – систематично виконувати фізичны вправи, загартовувати свій організм, розумно використовувати сонце, воду, повітря.

Насамперед, треба щодня робити ранкову гімнастику, старанно виконувати вправи на уроках фізкультури, відвідувати спортивні секції, брати участь у спортивних змаганнях. У вільний від навчання час слід гратися з товаришами у рухливі ігри.

Цікаво і корисно для здоров’я можна провести канікули: влітку побувати на екскурсіях і в походах, взимку – кататися на лижах, ковзанах, грати у “сніжки”.

 

Загартовуйте… імунітет

       Виявляється, імунітет теж треба загартовувати. Але не телесеріалами і комп’ютерними іграми. Від них голова не просто болить, а тріщить, очі ж стають червоними, як у вампіра. Загартовуватитреба іграми на свіжому повітрі. Вчені запевняють, що діти, які щодня кілька годин перебувають на свіжому повітрі, мають міцний імунітет, тобто менше хворіють. А все тому, що на повітрі в організм потрапляє багато бактерій разом із пилком рослин. І тому вже з дитинства імунна система загатовується і готова до зустрічі з бактеріями, може протистояти їм.Лише треба не забувати після прогулянки гарно вимити руки з милом.

 

Будь здоровий!

Саме так говорять людині, яка чхнула. А знаєш, що таке чхання? Це просто раптовий сильний видих.

Чхання спричиняє не лише застуда. Найчастіше його причиною є просто пил, шерсть домашніх тварин чи пилок рослин. Наш організм позбувається цих «незваних гостей», сильно видихаючи повітря носом. Під час чхання вилітає ціла злива капельок вологи (аж до п’яти тисяч). Вони летять зі швидкістю 160 кілометрів на годину (не кожен автомобіль зможе їх наздогнати!) на три з половиною метри! Усе це ми знаємо завдяки науковцям. А в далекі часи вважалося, що, чхаючи, людина слабшає. І тоді до її тіла влітають злі духи. А от бажати «будь здоровий» тому, хто чхнув, почали ще в Древній Греції. Про це навіnь згадується у відомій на весь світ поемі Гомера «Одісея».

 

Загартовування

Загартовування має велике значення для зміцнення здоров’я. Насамперед, треба дотримуватися режиму дня, регулярно провітрювати кімнату, робити ранкову гімнастику.

Для загартовування необхідне сонце, повітря і вода. Найкраще починати загартовування з обтирання ледь теплою водою. Через кожних три дні знижувати температуру води на один градус і довести до плюс п’ятнадцяти градусів. Згодом можна перейти до обливання холодною водою.

Для здоров’я і загартовування корисно ходити босим по землі, воді, росі, свіжому снігу.

Перебування на сонці також сприяє загартовуванню, але слід дотримуватись деяких правил. Слід починати з п’яти хвилин, поступово збільшуючи час. Лягяти на сонці треба так, щоб голова була трохи вища ніг. Голову треба захищати панамою або хустиною. Не можна загоряти відразу після прийняття їжі. Краще загоряти зранку і ввечері.

 

 

 

 

 

 

Папуги лікують від заїкання?

У багатьох із вас вдома є хвилясті папужки. Всі знають, що вони після тривалих тренувань можуть навчитися повторювати слова і навіть цілі речення. Найбільше слів – 1728 – знав хвилястий папужка Пак із США. Нині найрозумнішим вважають сірого жако Алекса, який називає понад 325 предметів і 7 квітів. А папуга на ім’я Смадж зумів зняти 10 ключів із брелока. За такі досягнення вони занесені до Книги рекордів Гіннеса.

Австралійські логопеди (вони допомагають  позбутися вад мовлення) використовують хвилястих папужок для лікування дітей, які заїкаються. Спілкуючись із птахами, дівчатка й хлопчики позбуваються цієї прикрості.

 

Сон  це здоров’я

Сон – це здоров’я. Спати потрібно близько дванадцяти годин. Постіль повинна бути не дуже м’якокою, а подушка – з м’якого пір’я. Повноцінному сну завадить пізня і ситна вечеря.

Незадовго до сну потрібно прогулятися по свіжому повітрі. Як  вважають цілителі східної медицини, лягати спати потрібно головою на північ. Найкращий є сон при відкритій або відхиленій кватирці, а влітку–в саду чи на балконі.

 

Дбайте про здоров’я

Скільки є на світі смачних ласощів! Їх люблятьїсти дорослі й діти. Але інколи у хлопчиків і дівчаток починають боліти від солодкого зуби. Що ж треба робити? Невже зовсім доведеться відмовитися від ласощів? Їжте  на здоров’я! Але після їжі требаобов’язково полоскати рот водою. Два рази на день слід  чистити зуби. Тоді ваші зуби ніколи не болітимуть. Смачного вам!

 

Працелюби живуть довше

В американських фільмах про багатіїв показують, що ті нічого не роблять, а тільки розважаються. Але заздрити їм не варто. Бо спеціалісти Всесвітньої організації охорони здоров’я стверджують, що той , хто любить трудитися, довше живе здоровим. Вони обстежили жителів 191 країни. Найдовше залишаються здоровими японці. У всьому світі  їх  знають як невгамовних працелюбів. Американці ж у цьому списку посідають лише 24 місце. Саме час підійти до мами й сказати, що ти вимиєш підлогу чи випрасуєш білизну. Зберігай своє здоров’я!

 

Не після борщу!

Авжеж, після школи слід пообідати. Однак не сідай відразу за виконання домашніх завдань. І не тому, що після борщу хочеться полежати. Вчені наполягають: прочитане й вивчене до їди запам’ятовується набагато краще, ніж після вживання їжі. Плануй свій день з урахуванням цієї важливої дрібнички. Після обіду варто погуляти на свіжому повітрі, а вже потім – у бій за дванадцятки.

 

Шоколад прожене кашлюки

Якщо ти простудився і кашляєш, проси маму разом із ліками давати тобі шоколад. Лондонські вчені стверджують, що в ньому є речовина, яка  вгамовує кашель. І робить це шоколад не гірше, ніж інші ліки від кашлю.

 

Коли кашлі – букашлі не минають швидко

А вже весна – з дахів вода капле. Але хто  думає, що о цій порі кашлі-букашлі швидко минають, той помиляється. Прогятом зими організм ослаб і не має достатньої сили швидко здолати недугу. Тому часто вона переходить у хронічну. Як тільки відчули нездужання, ломоту в суглобах – а це перші ознаки грипу, бронхіту, – негайно попартеся над картоплею. Ваші матусі знають, як це зробити. Але до картоплі додайте жменю ячменю, вівса або жита. Коли мама зніме казанець з вогню, хай сипне туди й трохи перетертих листків м’яти. Накривайтеся ковдрою і дихайте на повні груди.

По інгаляції (так називається ця процедура) слід випити напар первоцвіту весняного або медунки: одна столова ложка на дві склянки окропу. Пити по півсклянки через годину. Або напар подорожника: чотири столові ложки  подрібненої рослини на півтора літри окропу. Кип’ятити на малому вогні 5-7 хвилин, настояти годину. Пити теплим п’ять разів на день по півсклянки.

Коли вже трохи прохололи під ковдрою, одягніть чисту білизну і розітріть груди сукниною, щоб аж шкіра горіла, увітріть у груди козячий, овечий або свинячий жир навпіл з медом та перетертою на порошок живицею. І утепліть їх кролячим смушком.

Бронхіт «боїться» і чорної редьки. У ній треба зробити виємку, покласти в неї три ложки меду, накрити зрізом і поставити в тепле місце на ніч. Наступного дня пийте тричі по ложці – хрипучий «змій» утече.

А запорожці при затяжних кашлях з ложки меду і ложки соснової живиці робили горошини. Висушували їх і клали під язик при кашлі.

Треба   запобігати поширенню грипу. Не можна вітатись за руку з хворим. Не пийте         із спільної чашки. Частіше мийте   руки з милом. Остерігайтесь грипу!

 

 

 

docx
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
3870
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку