Дайджест «ПРИЛЕТІЛА ЛАСТІВОЧКА»

Про матеріал
За час проведення літньої практики 2021 року здобувачі освіти були залучені до фенологічних спостережень за флорою і фауною міста. І як показала практика, визначити поширені види тварин і рослин, розповісти про їх морфологію, фізіологію і екологічну роль учням було важко. Так з’явилася ідея проведення науково-дослідних інформаційних годин – дайджестів.
Перегляд файлу

Всеукраїнська акція «День зустрічі птахів»

ПРИЛЕТІЛА ЛАСТІВОЧКА

 

Передмова: за час проведення літньої практики 2021 року здобувачі освіти були залучені до фенологічних спостережень за флорою і фауною міста. І як показала практика, визначити поширені види тварин і рослин, розповісти про їх морфологію, фізіологію і екологічну роль учням було важко. Так з’явилася ідея проведення науково-дослідних інформаційних годин – дайджестів.

Мета: формування основ екологічної свідомості і культури,

розвиток пізнавальних інтересів здобувачів освіти 8-9 класів, спонукання їх до активної природоохоронної і дослідницької діяльності,

виховування шанобливого ставлення до традицій українського народу.

Обладнання: презентація.

Форма проведення: дайджест.

Ведучі: здобувачі освіти, які мають досвід підготовки і захисту навчальних проєктів.

«Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка» — звучить у найвідомішій українській щедрівці.

Хіба ж це можливо взимку?

Етнографи вважають, що за основу пісні композитор Микола Леонтович узяв текст народної пісні, складеної ще в ті стародавні часи, коли початок нового року святкували навесні, з поверненням птахів із вирію.

Чому саме сьогодні ми говоримо про цього птаха?

Відповідь проста. Щорічно орнітологічна спільнота України обирає символом року вид птаха, який можна легко побачити в природі й проводити за ним спостереження та дослідження. Птах 2022 рокуластівка міська. Давайте пригадаємо систематичне положення цього біологічного виду. Отже:

Домен:

Еукаріоти

Царство:

Тварини

Тип:

Хордові

Клас:

Птахи

Ряд:

Горобцеподібні 

Родина:

Ластівкові (Hirundinidae)

Вид:

Ластівка міська (воронок)

C:\Users\KATAHA\Desktop\270660666_4632572846833255_7297811625581907177_n.jpgУ світі налічують 79 видів ластівок. Вони поширені по всьому континенту (крім Антарктиди та Австралії). Найбільш відомі види: берегова, міська і сільська. Спробуйте визначити за зовнішніми ознаками воронка – ластівку міську.

Зовнішні ознаки: оперення верху голови, спини, плечей дорослих птахів чорне з синім металічним блиском; поперек, надхвістя, шия, низ тулуба – білі; хвіст чорно-бурого кольору виїмчастий; дзьоб короткий, чорний. Міська ластівка виділяється суцільним білим низом, добре помітним під час польоту, і білим надхвістям при вигляді зверху.

Цей птах часто вокалізує, але володіє достатньо слабким і невиразним голосом. Частий заклик — дзюркотливий короткий звук «трік» або «чирр».

Давайте визначимо видову належність, представлених на слайді птахів:

https://uabirds.org/taxons/358/fronpic1.jpg

Великий Рік: Ластівки літають бо літається

Ластівка сільська (Hirundo rustica, деревенская ласточка) — Птахи України

Ластівка міська

Ластівка берегова

Ластівка сільська

Нагадуємо, що предметом дослідження юних орнітологів ліцею є сучасний стан популяції ластівки міської. Об’єкт: ластівка міська.

Ластівка міська гніздиться на всій території країни. На зимівлю прямує в південну частину Африки і на південь Азії. Перші ластівки прилітають у кінці березня – середині квітня. Юні орнітологи ліцею спостерігали приліт ластівок:

12.04.2017 р.,
30.03.2018 р.,

16.04.2019 р.,

10.04.2020 р.,

01.04.2021р.

Знавці і любителі математики можуть легко підрахувати і назвати середню дату прильоту – 14.04. Цікаво, а коли відбудеться ця знаменна подія у 2022 році?

Ми вже знаємо, як виглядає птах року, звернемо увагу на особливості його життєдіяльності.

Ластівки відносяться до категорії моногамних птахів, які ведуть виключно денний спосіб життя. Але, якщо самець не знаходить собі самку, він цілком може приєднатися до пари, що вже склалася. У таких випадках він виконує роль «няньки та хатньої робітниці»: допомагає вирощувати пташенят і охороняти територію від непроханих гостей.

Гнізда птахи споруджують з грудочок мокрого ґрунту, які збирають в калюжах.

C:\Users\KATAHA\Desktop\32_miskalastivka3.jpg

Мокрі круглі грудочки міцно прикріплюються до стін міських споруд, під карнизами та балконами. Для приклеювання ластівка використовує власну слину. Побудова нового гнізда займає від трьох до п’ятнадцяти днів, залежно від погодних умов. Тепла погода сприяє гніздобудуванню, тоді як зниження температури повітря, сильний вітер і дощ зовсім припиняють його. У дні негоди міські ластівки зайняті здобуванням їжі або сидять на карнизах будинків у недобудованих гніздах. Несприятливим періодом є також дуже суха погода, коли ґрунт на дорогах і клумбах підсихає. Тоді грудки, що їх приносять ластівки, не приліплюються до гнізда, а відпадають.

Будівництвом гнізда займаються і самець, і самка. Між кульками викладаються травинки, тоненькі гілочки, хутро тварин та інші схожі матеріали. Готове гніздечко всередині покривається пухом і м'якими травинками. Ластівчин будиночок формою нагадує глибоку чашечку. Зверніть увагу на фізичні параметри гнізда:

діаметр гнізда –110-130 мм,

висота – 70-120 мм.

У способах прикріплення гнізда ластівки спостерігається певна закономірність щодо вибору місця розташування гнізда за відношенням до кількості площин прикріплення. Найкращими для побудови гнізда є місця з можливістю прикріплення до двох (позаду і зверху або зверху і знизу) або трьох (позаду, зверху і з однієї бокової сторони; позаду, зверху і знизу) площин.

Міські ластівки гніздяться, переважно, колоніально, прикріплюючи свої гнізда зовні будинків у безпосередній близькості один від одного.

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/lastmisksv/ser2_m.jpg

В них сильно розвинена здатність до наслідування. Вона відіграє значну роль в освіті та житті їх колонії. Наприклад, зайняті насиджуванням яєць і вирощуванням пташенят птахи, помітивши, що якась пара будує або ремонтує гніздо, також приносять в своє гніздо грудочки бруду і надбудовують льоток або зашпаровують щілини.

Ластівка міська – птах-синантроп. Цього птаха легше побачити над площами і широкими вулицями, ніж у вузьких провулках. Стара забудова – вулиці, забудовані в радянські часи будинками («хрущовками»), теж не є найулюбленішими для гніздування ластівок. Це, вочевидь, пов’язане з тим, що ці будинки мають лише 4-5 поверхів, а в їхніх дворах і на сусідніх вулицях ростуть високі й старі дерева, крони яких сягають верхніх поверхів. Вірогідно, вони заважають вільному вильоту й підльоту птахів і птахи поселяються тут неохоче. Деякі пари гніздяться під обвитими виноградом балконами, але, якщо поблизу цих балконів немає дерев. У літературіних джерелах [1,2] відзначено, що ластівки для розташування гнізд не надають переваги жодній зі сторін світу. Однак, у випадку Кам’янського відзначено надання переваги сторонам південної та західної експозиції.

Перебування птахів поряд із людиною ускладнюється багатьма факторами, що суттєво впливають на чисельність цього виду. Сучасні фасади міських будинків часто не підходять птахам – до матеріалів, з яких вони робляться, не пристає земляна маса для ліплення гнізда. Балкони висоток тепер в основному засклені. А сучасна архітектура, яка не передбачає карнизів та виступів на будинках, взагалі позбавляє ластівок місць, зручних для облаштування гнізд. Асфальтування та бетонування доріг та майданчиків унеможливлює появу калюж та багнюки, а відтак позбавляє ластівок будівельного матеріалу для гнізд.

Як наслідок – птахи просто покидають те місце, де гніздилися не один рік і не повертаються до нього. Орнітологи зазначають і інші чинники, які впливають на чисельність ластівок: застосування отрутохімікатів проти комах (позбавляє ластівок поживи і спричиняє отруєння птахів) та знищення гнізд людьми (люди умисно руйнують гнізда ластівок через забруднення послідом ділянки землі під ними). На сьогоднішній день, їх природоохоронний статус свідчить, про найменший ризик. Але як надовго? Адже наступна категорія «близький до загрозливого» (near threatened)…

 

 

З початку червня до середини серпня самка двічі відкладає яйця. Один виводок в середньому має 4 - 6 білих яєць. Насиджує переважно самка. При достатку комах самець приносить їй в гніздо поживу, проте в негоду не встигає насититися сам, і самка змушена вирушати на пошуки прожитку самотужки. Період вилуплення – 14 - 20 днів, в залежності від погоди. Готові до виходу з яйця пташенята – до 4 см, незрячі і без пір'я – не в змозі розламати шкаралупу, це їм допомагають зробити батьки. Протягом 3 тижнів батьки годують своїх дітей, для цього їм доводиться до 300 разів за день вилітати за їжею. На льоту вони ловлять комарів, мух, дрібних жуків, метеликів, павуків, навіть п’ють воду. Ластівка проводить в польоті 95% свого часу і здатна розвинути швидкість до 120 км/ч.

 

Фото міська ластівка птах перелітний

З польотами ластівок взагалі пов’язано багато прикмет. Наприклад, вважається, що якщо ластівка літає низько – це до дощу. І це абсолютно вірно. Адже:

  • перед дощем знижується атмосферний тиск, внаслідок чого комахи починають літати нижче, і, відповідно, такі птахи, як міські ластівки, спускаються нижче в пошуках їжі.
  • перед дощем підвищується вологість повітря. Воно робить важчим оперення, тому ластівки літають нижче.

https://mynizhyn.com/image/271205559_3079482855643263_3879132371504881771_n.jpg

Пташеня ластівки стає на крило через шістнадцять днів після вилуплення, а через три тижні залишає батьківське гніздо. Молодняк покидає гнізда батьків і примикає до зграї. Бувають випадки, коли пташенята з першого виводку допомагають батькам годувати другий виводок. Статевої зрілості ж вони досягають через рік.

У серпні-вересні ластівки міські мігрують до південної частини Африки і на південь Азії. Останні дати зустрічей виду:

30.08.2017 р.,

26.09.2018 р.,

21.09.2019 р.,

24.09.2020 р.,

23.09.2021 р.

Середня дата – 25.09. А скажіть, будь ласка, чи зацікавила Вас дата останньої зустрічі з ластівкою міською у 2022 році? Хто вже бажає стати учасником наступного фенологічного спостереження?

C:\Users\KATAHA\Desktop\270364540_4632572883499918_5768638114764006338_n.jpg

Живуть ластівки міські недовго. В середньому, тривалість життя воронків становить 4 роки. Найбільшу небезпеку для міських ластівок представляє такий же швидкий, як і вони, сокіл-чеглок, що підстерігає здобич в повітрі.

Чеглок – фото, описание, ареал, питание, враги, размножение

Під час міграції або після прибуття до місць гніздування відомі випадки масової загибелі, пов'язані з різким похолоданням.

У старослов'янській міфології ластівка – символ весни, тепла та відродження, початку нового життя. Ластівку люди шанують зі стародавніх часів. За повір’ями, Господь благословив їх за те, що, коли розпинали Христа, ластівки крали гвіздки. Діти, які були обсіяні веснянками, що ще називали ластовинням, виглядали ластівок і побачивши їх, гукали: «Ластівко! Ластівко! На тобі веснянки, дай мені білянки!». А от вислів «перша ластівка весни не робить», на відміну від широко вживаного «перша ластівка», має дещо інше значення і застерігає: не будьте занадто довірливими до перших змін.

А зараз, давайте звернемо увагу на календар 2022 року, точніше на «Пташині свята»:

1 квітня – Міжнародний день птахівє неофіційним святом орнітологів (День орнітолога). Адже кому, як не їм знати особливості птахів і їх потребу в нашій про них турботі.

14 травня – Всесвітній день мігруючих птахів. Офіційно він був проголошений в 2006-му році і з тих пір став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність прийняття невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

А наостанок – перевіримо уважність учасників нашого інформаційного дайжесту:

  •              У літературній творчості деякі людські риси порівнюють з птахами: «могутній, як… орел, мудрий, як… ворон, надутий, як… індик». А яку рису порівнюють з ластівкою? (Відповідь: моторний, як …ластівка).
  •                     Чому навесні часто побачать ластівок біля калюж? (Відповідь: з грудочок мокрого ґрунту, які збирають в калюжах ластівки споруджують гнізда).

Среда обитания и образ жизни ласточек. Конспект НОД в старшей группе  «Перелетная птица — ласточка Все что мы знаем о ласточках

  •                     Який астероїд названий на честь ластівки? (Відповідь: астероїд 706.

Це пов’язано тим що, слово «ластівка» латинською буде як «Hirundo»).

  •                     На якому материку не зустрічаються ластівки? (відповідь: Австралія).
  •                     Що вважають природною причиною загибелі ластівки міської? (Відповідь: напад сокіла-чеглока і різке похолодання).
  •                     Вкажіть причину мігрування ластівок. (Відповідь: ластівки мігрують у холодну пору року,через істотне скорочення або повну відсутність кормової бази, адже основним джерелом харчування цих пташок є комахи).
  •                     Як привабити міських ластівок на гніздування в умовах мегаполісів? Відповідь: у населених пунктах, де всі вулиці, доріжки і двори заасфальтовані або забетоновані і ластівкам важко знайти сиру землю для побудови гнізд, можна приготувати «штучну грязюку». А ємкості з нею виставити на вулиці. Для того щоб створити якнайбільше місць, де ці птахи могли б будувати гнізда на опорах, під різними навісами на стінах будинків (наприклад, під карнизами) можна прикріпити планки і полички, глибина яких становить не менше 9 см).

 Наша зустріч добігає кінця. Нагадуємо, гість нашого дайджесту, птах 2022 рокуластівка міська. А всім учасникам бажаємо: нехай у вас буде…

у погляді – радість,

у серці – любов,

на душі –  спокій,

а за спиною – крила!

Інтернет-ресурс: https://inlnk.ru/oeljBa

Літературні джерела:

  1. Станкевич О. І. Про спеціалізацію деяких синантропних видів птахів до урбанізованого середовища як наслідок адаптаційних змін // Наук. вісн. УжНУ. Сер.біол. –1999 a. – 6. – С. 28-30.
  2. Станкевич О. І. Особливості просторової структури міських орнітокомплексів як відображення специфіки урболаншафтів // Наук. вісн. УжНУ. Сер. біол. – 1999 б. –6. – С. 30-33

 

docx
Додано
14 грудня 2022
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку