День святого Валентина. Історія Свята. Легенди виникнення. Виготовлення валентинок

Про матеріал
Розширити знання дітей про звичаї, історію, легенди та традиції народів Європи. Розвивати: кругозір, уважність, навички правильного використання мовних форм ввічливості. Навчити чемно ставитися до людей вміння слухати. Формувати: культуру поведінки, культуру почуттів, знання учнів про свято, про традиції, обряди в різних країнах світу; Виховувати: дружелюбність, наполегливість, добрі взаємовідносини, любов до прекрасного.
Перегляд файлу

 

Тема: День святого Валентина. Історія Свята. Легенди виникнення. Виготовлення валентинок

Мета:Розширитизнаннядітей про звичаї, історію, легенди та традиціїнародівЄвропи.

Розвивати: кругозір, уважність, навички правильного використаннямовних форм ввічливості. Навчитичемноставитися до людей вмінняслухати.

Формувати: культуру поведінки, культуру почуттів, знання учнів про свято, про традиції, обряди в різнихкраїнахсвіту;

Виховувати: дружелюбність, наполегливість, добрівзаємовідносини, любов до прекрасного.

Обладнання: два серця, валентинки, ручки, стрічки, цукерки, два шарфа, скоч, ножиці, емблеми команд, матеріал для гри.

Хід виховного заняття

I. Організація класу

1. Привітання

Доброго дня! Сідайтезручніше.

2. Налаштування настрою на роботу

День чарівний, справжнє диво,

В класіпосмішокбагато,

В класі людно і красиво,

Бо у нас сьогодні свято

II. Основна частина

1. Актуалізація опорних знань

Напевно ви всі любите свята, а які саме?

Я теж люблю свята, особливо старовинні,такі як новийрік.. Менісумнодумати про те, як багатостаровинних свят ми розгубили, забули. Але зараз люди намагаютьсяповернутиїх. Кожне свято мало своїзвичаї, своєобличчя. На свята даруваликвіти. Робилиподарунки. А якщо нам взяти і відсвяткувати яке-небудьстаровинне свято? Якщовийдедобре, сподобається, то йогоможнасвяткуватищороку. Уявляєте, якимприємним буде нашежиття?

2. Оголошення теми і мети уроку. МНД.

Тому сьогодні я пропоную вам відзначитипрекрасне, веселедавнєсвято.та збудуватибудинокдружби і кохання в виглядісерця.

У нас представленідвікоманди:

- Команда рожевих

- Команда червоних

(накожному члену команди сердечко – з відповіднимкольором)

- За правильністьвиконаннязавдання я буду вам допомагатибудувативаш будинок – кохання. А журі вкінцінашогозаняттяпідведутьпідсумки і визначатьпереможців.

- Отже, не гаймо, а працюватипліднопочинаймо.

3. Вступнабесіда

Адже до справжньогосвятаготуютьсязаздалегідь, готуютьсюрпризидля друзів, подарунки. Про них ми щезгадаємо, а зараз – декількаслів про наше сьогоднішнє свято. Це – миле, домашнє,забавне і незвичайне свято – День святого Валентина або Свято всіхзакоханих! Незвичайневоно тому, щозовсім не слов’янське… Але Європасвяткуєйого з великим задоволеннямвже 120 років.Мабуть, цечудово, що до чергижіночо-чоловічих свят приєдналосящеодне – прекрасне свято знадзвичайно-сумною і романтичною історією, яку мало хто з нас знає.

Послухайте три легендипов’язаних з цимсвятом.

Учень 1: легенда

День святого Валентина, свято кохання та всіхзакоханих – це 14 лютого. А ось послухайтецікавуісторіюцього прекрасного свята. 14 лютого стародавніримські племена святкувалисвого бога Луперкуса– бога родючості. Цебуловеснянесвяткування, оскількитодішнійкалендарвідрізнявсявідсучасного, і лютий припадав на ранню весну. Однієюізтрадиційцьогосвятабулозгадуванняімен.Напередодні дня святкування на тоненьких смужкахпаперу писали іменаримлянок і поміщалицісмужки у глечики. Коженхлопецьвитягав свою смужку з іменемкоханої.

Учень 2: легенда

Існує легенда, що 14 лютого стало Днем святого Валентина завдякисвященику Валентину, що жив в Римі зачасівімператораКлавдія. Тодііснував наказ, щозаборонявримськимвоїнамодружуватися. Клавдій II бувупевнений, щосім’язаважатимечоловікамвоювати. ПротесвященикВалентин вінчавтаємнозакохані пари, зневажаючиімператорський наказ. За цейогозаарештовано, кинуто у в’язницю і страченосаме 14 лютого, як день закоханих і вже не в честь бога Луперкуса, а в честь Валентина.

Учень 3: легенда

А ось ще одна прекрасна оповідь з приводу цьогопрекрасного свята. Святий Валентин, священик з Терні (Італія)мавчудовийквітник. І в ньогобулазвичкароздаватиквітизакоханим молодим людям. Священик Валентин встановив дату роздачіквітів – 14 лютого, а саме став захисникомусіхзакоханих.

Учень 4: історія

День всіх закоханих, або ж День святого Валентина – це не лише свято романтики, кохання та ніжності. Свято оповите багатьма легендами і ніхто достеменно не знає, чи існував святий Валентин і чи справді він вперше подарував коханій романтичну валентинку. Про Валентина, що дав святу своє ім’я, відомо небагато. Кажуть, що він жив у III столітті н.е., в римському місті Терні. За одними даними, він був простим християнським священиком, інші легенди зводять його в ранг єпископа. За сукупністю даних можна з достатньою впевненістю припустити, що Валентин був відносно молодий, гарний собою, добрий і чуйний. Є відомості про те, що, поряд з основною професією, Валентин займався природничими науками та медициною.

Учень5: історія

Час життя і діяльності Валентина збігся з часом правління римського імператора Клавдія II, який дуже шанував військову доблесть прославлених римських легіонів і не дуже шанував християн. Для збереження військового духу імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися, бо вступивши у шлюб занадто багато часу вони проводять в сім’ї і зайняті думками не про благо імперії і військову доблесть. Не боючись імператорського гніву, молодий християнський священик Валентин продовжував таємно вінчати закоханих. Згідно з деякими даними, його заступництво закоханим простиралося ще далі — він мирив посварених, писав любовні листи за недорікуватих і тупуватих вояків, дарував молодим парам квіти. Зберегти все це потай не було ніякої можливості, а оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів, день у день хмари збиралися над головою священика. Наприкінці 269 року н.е. Валентин був узятий під варту, а незабаром був підписаний указ про його страту.

Учень6: історія

Легенда огортаєромантичним флером і останнідніжиття Валентина. Згідно одним уявленням, в ньогозакохаласясліпа дочка тюремника. Валентин, як священик, що дав обітницюбезшлюбності, не мігвідповісти на їїпочуття, але в ніч перед стратою (13 лютого) прислав їйзворушливий лист. За іншоюверсією, Валентин сам закохався в прекраснудівчину, та ще, користуючисьсвоїмимедичнимизнаннями, в очікуванністративилікувавїївідсліпоти. Як все булонасправді, ми не знаємо і вженіколи не дізнаємося, але безсумнівноодне — молодийхристиянськийсвященикдійснозагинув в ім’я Любові. І цієї Любові булойомувідпущенобагато на однейогокороткежиття — любов до Бога, любов до прекрасноїдівчини, любов до людей взагалі, якимвіндопомагав і як священик, і як лікар, і як просто прекрасналюдина з величезноюдушею, яка творить добро. Не дивно, що про Валентина не забули й обрали заступником УсіхЗакоханих. Як християнський мученик, щопостраждав за віру, вінбувканонізованийкатолицькоюцерквою. У ЗахіднійЄвропі день Святого Валентина відзначається з ХІІІ століття, в США з 1777 року.
Завдання 1. Шотландія

Для жителівШотландії день святого Валентина – є приводом длярізноманітнихжартів і розваг. Ми з вами такожпограємося. У кожноїкоманди є будинок, тільки з ньогопотрібнозробитибудинок – кохання увиглядісерця. (Весь матеріал подано командам).

Завдання 2. Білорусія

Розповідь: В Англіїіснувалоповір’я за яким перший чоловік, якогоустрічаладівчина 14 лютого,повиненбувстати її Валентином – хоче вонацьогочині. Але дівчатазнайшливихідізцієїситуації: цього дня вони гулялиіззав’язанимиочима.

Гра «Сердечко»

Ось ми з вами зіграємо у гру, іззав’язанимиочима. Беруть участь поодному учасникуізкожноїкоманди. Вам потрібнонамалювати сердечко іззав’язанимиочима.

Завдання 3.

Яка команда скаженайбільшекомпліментів.

Завдання 4

Хто з хлопцівзав’яжекращестрічку.

Завдання 5

Граіззав’язанимиочима.

Виходять по одному гравцю з кожноїкоманди і коженучасникповиненназбирати для своєїкомандивалентинки.

Завдання 6

А зараз напишітьпривітання до святого Валентина та приклеїмоїх донашогобудиночку у виглядісерця

Завдання 7

Розповідь

Італійці в день святого Валентина вважаютьсвоїмобов’язкомдаруватикоханимсолодощі. В Італіїцей день так і називається «Солодким»

Дарунок.

Ось і я вам дарую цукерочки в знак дружби, як цероблять в Італії.

Гра «Кому віддаси»

Кожному по цукерці. Скажи кому бвивіддалицукерочку: другові,близькійлюдинічиз’їлисамі?

А зараз нашежуріоголоситьрезультати, яка ж команда виграла.

Я вас щировітаю з наступаючим святом. З Днем святого Валентина.

Підведенняпідсумків та виготовлення валентинок

docx
Додано
3 лютого 2022
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку