День захисника України.

Про матеріал
14 жовтня в Україні відзначають свято- День Захисника України. Цьому святу і буде присвячений наш урок.
Перегляд файлу

Протягом усієї багатовікової історії нашої Батьківщин, наш народ вище за все цінував вірність Вітчизні, мужність і відвагу героїв, які боролися за добро та справедливість.

14 жовтня в Україні відзначають свято- День Захисника України.

Цьому святу і буде присвячений наш урок.

 

А що для вас означає Батьківщина?

 

Всі ви народилися в найпрекрасніших куточках планети Земля. Але всіх нас об’єднає одна географічна назва, всіх нас об’єднало одне слово – Україна!

 

Наша Україна - чудовий куточок планети, де ніколи не буває ні міцних морозів, ні страшної спеки, злив та інших природних катаклізмів. У нас мякий, помірний клімат, родючі землі, великі ліси, могутні ріки й моря. Широкі лани прикрашають нашу привільну країну. І тому-то на наш край, на наші любі «тихі води, ясні зорі» неодноразово зазіхали вороги. Вони хотіли підкорити собі нашу Батьківщину, володіти її безмежними просторами. Але український народ не корився лихим нападникам, мужньо боровся проти них. У цій боротьбі особливо відзначилось козацтво.

Хто ж такі козаки? Козаків січі називали в народі «святими лицарями», їх оспівували в народних думах, піснях, легендах. Завзяті і мужні парубки ставали героями, розповіді про їх подвиги передаються із покоління в покоління.

Козацтву належить особливе місце в історії України й історичній пам’яті українського народу. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України 17-18 століть. День Покрови, 14 жовтня, святкують в усіх козацьких громадах світу дуже урочисто, з молебнями про живих, з панахидами за тими, хто відійшов у вічний світ, із урочистими загальними зборами козаків.

Цей день обрали невипадково. Споконвіків на свято Покрови наші пращури вшановували воїнів-захисників. Традиція ця дуже давня. Козаки вважали Покрову своєю заступницею. На Січі була церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Збираючись у похід на ворога, козаки проводили молебень до своєї покровительки. Повернувшись щасливо з походу, дякували їй за збережене життя.

 Примітно, що свято Покрови Пресвятої Богородиці має й іншу назву – Козацька Покрова,  що свідчить про шанобливе ставлення українських воїнів до релігійних дат. Козаки вірили, що свята Покрова Пресвятої Богородиці охороняє їх. Історично в цей день було прийнято згадувати і віддавати належне козацькій доблесті. Саме 14 жовтня на Січі обирали нового отамана і влаштовували свято козацької мужності та відваги.

Як відомо, людина нерозривно пов’язана з минулим свого народу, його історією, і сьогодні ми перегорнемо одну зі сторінок нашого славного минулого.

День захисника України – свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист.

 

 Ми  не можемо не згадати жахливої сторінки в історії Українського народу як Друга світова війна. Україна в ході Другої світової війни зазнала більше руйнувань, ніж будь-яка інша європейська країна.  А скільки українських захисників поклали голови за наше мирне майбутнє! А скільки синів , татусів рідні не дочекалися із війни!

Перегорнімо сучасну сторінку історії України, вдивімось в обличчя наших героїв – захисників України! Революція гідності, події на Донбасі, війна… Вони тривожать наші душі, не залишають байдужими жодного громадянина України.

Напевне, кожен із нас. Навіть у глибині душі, не міг подумати, що буде жити в часи, коли повсюди чути слово війна. Воно так непрохано увірвалося в наш словник, його чути як із  вуст найменшого українця, так із вуст дорослого громадянина.

Війна це горе не однієї людини, а цілого народу. Будь- яка війна несе смерть,каліцтво. Вдягає в жалобу тисячі материнських сердець. Захисники не шкодують свого здоров’я, готові покласти своє молоде життя на вівтар боротьби  за мирне небо. Вони своїм прикладом показують силу та    незламність українського духу.

Друзі! Хочеться, щоб кожен із нас завжди почувався частинкою нашої славної держави. Зрозумійте, що ви її сьогодення і майбуття, саме ви творите долю Батьківщини. У кожного з нас є можливість зробити свій внесок у її розвиток. Якщо ми житимемо у злагоді, братерстві, поважатимемо, розумітимемо, підтримуватимемо одне одного, якщо у кожного в серці буде гордість і любов до своєї землі  - наша Україна розквітне. Тож побажаймо всім нам жити в Україні – єдиній країні та вільній.

docx
Додано
27 жовтня 2022
Переглядів
248
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку