Дидактичні матеріали "Використання кубиків LEGO на уроках математики"

Про матеріал

Кубики LEGO дозволяють перетворити числа, слова і поняття в реальні моделі, які можна чіпати, обговорювати, змінювати.На уроках з математики можливе вирішення завдань за допомогою LEGO: використання LEGO при вивченні складу числа, демонстрація відповідей при усному рахунку, побудова логічних ланцюжків, закономірностей, вивчення геометричного матеріалу...

Перегляд файлу

1

 

 

 

 

Дидактичні матеріали

 Використання кубиків LEGO на уроках  математики

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                        Виконала:

                                                                        Колєснікова Світлана Іллівна                                                        

                                                                        вчитель початкової школи

                                                                        Андрівської  загальноосвітньої                 

                                                                         школи І – ІІІ ступенів

          Бердянського району

                                                                        Запорізької області  

 

 

 

 

 

 

                                                  2018

Вступ

  Мабуть, немає зараз такої людини, яка б не була знайома з конструктором LEGO. Легендарна гра побачила світ понад 60 років тому. І з тих пір конструктор незмінно користується популярністю. Граючи з LEGO, діти розвивають дрібну моторику, логічне та образне мислення, вчаться проявляти фантазію, коли збирають деталі за своїм задумом.

 Властивість кольорових цеглинок конструктора LEGO залучати та утримувати увагу дітей використовувала в своїй методиці Алішія Зіммерман - вчителька з Нью-Йорка. Вона задіяла деталі конструктора з парною кількістю шипів для дохідливого роз'яснення маленьким учням основних математичних понять. Додавання, віднімання, ділення, середнє арифметичне - ці дії даються дітям легше в ігровій формі.

 Конструктор LEGO об'єднує абстрактні поняття з явищами з реального життя за допомогою цікавої практичної методики. Це дає педагогам незамінний інструмент з пояснення практично будь-якої абстрактної і незрозумілої, а тому часто нецікавої теми. Учні отримують можливість експериментувати, самостійно осягаючи значення різних абстрактних понять, наприклад, законів математики. Крім того, вони із захопленням тренують так необхідні в сучасному житті метапредметні компетенції та вміння. І все це за ті ж 45 хвилин, що і завжди!

Мета цієї роботи – розглянути методику використання LEGO технологій на уроках в початковій школі.

Основне завдання – зацікавити дітей у вивченні математики, навчити шукати та пояснювати власні рішення, розвинути навички логічного мислення та аналізу. Для цього необхідно створити комплексний підхід у вивченні та засвоєнні нової інформації:

  • через пояснення вчителя, презентацію, коротке відео на тему уроку (аудіо і візуальне сприйняття);
  • виконання завдань, конструювання умови задачі та пошук розв’язків за допомогою деталей LEGO (сприйняття інформації через дотик). Це значно полегшує розуміння та збільшує об’єм засвоєного матеріалу;
  • з’ясування переваги використання LEGO - технологій в початковій школі;
  • ознайомлення  з видами роботи і вправами з використанням конструкторів LEGO;
  • створення  низки своїх авторських вправ і завдань з використанням технології LEGO - конструювання.

Основна частина

 Кубики LEGO дозволяють перетворити числа, слова і поняття в реальні моделі, які можна чіпати, обговорювати, змінювати.

Наприклад, на заняттях математики можливе вирішення завдань за допомогою LEGO: використання LEGO при вивченні складу числа,   демонстрація відповідей при усному рахунку, побудова логічних ланцюжків, закономірностей, вивчення геометричного матеріалу.

 Ми всі знаємо, що практичне навчання - одне з кращих способів навчити дітей. Воно розвиває уяву і когнітивне мислення, тому LEGO - ідеальний інструмент  для навчання.

Розглянемо вправи та ігри з використанням конструкторів ЛЕГО на уроках математики. 

Завдання 1.Вивчаємо числа(додаток1).   Діти   можуть будувати числа, використовуючи цеглу LEGO,  практикувати запис чисел в нижній частині кожної сторінки і підраховувати кількість цеглинок.

  Для багаторазового використання картки   треба  заламінувати. 

   D:\Лего математика\лего завдання\222.PNGD:\Лего математика\лего завдання\333.PNGD:\Лего математика\лего завдання\444.PNG

Завдання  2.Складаємо цифри з LEGO.  Можна використовувати будь-які деталі від LEGO , але обов’язково відмінні за кольором. Використовуємо як при вивченні чисел так і при повторенні.

Завдання до дітей

  -  Склади башту з 7 цеглинок.

           -   Поясни як утворюється число7.

           -  Виклади з конструктора цифру 7.

D:\Лего математика\Новая папка\DSC02070.JPGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02076.JPG

Завдання 3. (додаток 2).  LEGO легко перетворити в розвиваючий посібник. Для цього потрібно заздалегідь роздрукувати ( краще  заламінувати) картки з кольоровими схемами блоків LEGO, а  потім   запропонувати відтворити за допомогою  конструктора. Виконуємо для вивчення кольорів, підрахунку, розпізнавання номера, додавання чи віднімання,  можливість працювати, будувати і зіставляти.

 D:\Лего математика\Новая папка\DSC02078.JPG

Завдання 4.   Гра  «Побудуй місто» (додаток 3).  Діти будують «будинки», використовуючи кількість блоків, яка відповідає числу в квадраті, а потім поміщає будівлю на ігрове поле. Коли всі приміщення заповнені, будівлі (блок-стопки) нагадують хмарочос.

 При створенні будівель  певної сюжетної лінії діти вчаться правильно співвідносити «право», «ліво», «ззаду», «попереду», «під», «над», розрізняти поняття «між тим-то і тим-то». Вивчаємо поняття: маленький-великий, високий-низький, вузький-широкий, довгий-короткий, близько-далеко і т.д., тим самим формується розуміння просторових відносин між предметами.

D:\Лего математика\Лего місто.PNGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02082.JPG

Запитання до дітей

  • Скільки всього цеглинок ви використали для жовтих споруд ?
  • Скільки цеглинок  ви використали для червоних споруд?(4)
  • Скільки цеглинок   використали для зелених споруд?(3)
  • Яких цеглинок у споруді більше червоних чи жовтих?
  • На скільки більше?
  • Яких цеглинок у споруді більше червоних чи жовтих?

 Завдання 5.Порівняння чисел.  Порівняння чисел і поняття «більше», «менше» і «дорівнює» дуже просто пояснити   на наочному прикладі. Для цього необхідно приготувати 1 велику платформу від конструктора LEGO і багато маленьких однакових деталей двох кольорів. Також написати на папері числа від 1 до 20, знаки порівняння і вирізати їх.   Починаємо з того, що з купи чисел  треба вибрати два числа для порівняння. Далі   робимо припущення, яке з чисел більше / менше, кладучи відповідний знак між ними. Щоб   перевірити своє припущення, будуємо дві вежі з блоків LEGO згідно заданий кількості. Правильну відповідь знаходимо дуже легко, порівнявши висоту будівель.

 D:\Лего математика\Новая папка\DSC02079.JPG

Запитання до дітей

  • Яка вежа вища? Скільки цеглинок  використали?
  • Яка вежа нижча? Скільки цеглинок  використали?
  • Запиши числа. Поставте між числами знак порівняння.

Завдання 6. Підрахунок чисел. Порівняння (додаток 4,5). На кожній картці учні викладають цеглинки відповідно до числа на картці.

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG D:\Лего математика\лего завдання\2.PNG D:\Лего математика\лего завдання\5.PNGD:\Лего математика\лего завдання\4.PNGD:\Лего математика\лего завдання\3.PNGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02097.JPG

Завдання 7. Як побудовані смужки? Яке число найменше ? Яке число найбільше? (додаток 5).

 D:\Лего математика\лего завдання\13.PNGD:\Лего математика\лего завдання\Preschool-math-with-lego-duplo.png D:\Лего математика\Новая папка\DSC02111.JPG

Запитання до дітей

   -  Як побудовані стовпчики?

   -  Яке число найменше?

   - Яке число найбільше?

   - Запиши числа в строку.

   - З якого числа починається записаний ряд чисел?

   - На скільки кожне наступне число більше за попереднє?

   - На скільки кожне попереднє число менше  за наступне ?

1, 2, 3, 4, 5…- натуральний ряд чисел

Завдання 8. Вчимося рахувати. LEGO вантажі(додаток 6). Склади задачу про будівництво. Перевезення вантажів із кубиків LEGO , або прочитай умову задачі, проілюструй її за допомогою кубиків LEGO.

 Для цього завдання необхідно  роздрукувати  зображення будь-якої вантажної машинки. Підготувати окремо картки з числами, які проходимо на уроці.  Дитина повинна завантажити в машинку певну кількість кубиків, в залежності від числа, яке  вказане на картці.

Приклад завдання. На будівництві було 15 цеглинок.  Привези 12.  Скільки стало цегли на будівництві  і на скільки більше?

Розкажи про це, скориставшись словами.

  Було      

  Привезли.

  Стало.

D:\Лего математика\лего завдання\666.PNGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02083.JPG

Для досягнення наступних очікуваних результатів навчання здобувачі освіти: розв’язують прості сюжетні задачі, які є моделями реальних ситуацій; створюють допоміжну модель задачі різними способами; оцінюють за допомоги вчителя правильність розв’язання задачі; складають прості сюжетні задачі. Використовується під час реалізації змістової лінії «Математичні задачі і дослідження»

Завдання 9. Склад числа(додаток 7,8). Номери  на картці поділяють число на дві частини, яке діти самостійно запишуть. Учні з’ясовують як дві частини підходять один до одного, щоб створити ціле у взаємозв'язку між складаннями і відніманням.

 Ці   ігрові набори  карток для запису і стирання роблять урок  цікавим для дітей .   Картки  можна використовувати в   математичних центрах, для групових занять або індивідуально.

IG 1D:\Лего математика\лего завдання\777.PNGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02086.JPG

Завдання 10.  Проілюструй за допомогою кубиків LEGO наступні математичні вирази.  Вчимо дітей рахувати за допомогою LEGO: додавання і віднімання. Рахуємо або самі деталі LEGO, або крапочки на них. Використовуємо для цього картки (додаток 9,10,11).

D:\Лего математика\лего завдання\11.PNG D:\Лего математика\дод.PNG D:\Лего математика\дода.PNG D:\Лего математика\додаємо.PNG 77839cc8-38f3-416a-acc4-ac659c904ebd.jpg

D:\Лего математика\Новая папка\DSC02100.JPGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02102.JPGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02090.JPG

Завдання 11. Вимірюємо відрізки за допомогою цеглинок LEGO(додаток12). Ці  картки   ідеально підходять для використання на початку  вивчення  вимірювання.   Перш ніж   учні  зможуть вимірювати абстрактні одиниці, такі як  міліметри і сантиметри, вони повинні спочатку зрозуміти, як вимірювати конкретні об'єкти. LEGO - ідеальний інструмент для вимірювання. Для початку вимірюємо  верхній  відрізок  і підраховуємо, скільки LEGOS потрібно для його  покриття. А потім інші. Використовується під час реалізації змістової лінії «Числа, дії з числами. Величини»

 D:\Лего математика\лего завдання\888.PNGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02092.JPG

Запитання до дітей

  • Скільки цеглинок вміщує перша пряма?
  • Скільки цеглинок вмістила третя пряма?
  • Яка пряма довша, а яка коротша? На скільки цеглинок?
  • Скільки цеглинок вмістила крива лінія?
  • Яка лінія довша пряма чи крива?

Завдання 12. Рахуємо двійками, трійками, четвірками. Це завдання впроваджуємо рахуючи крапочки на цеглинках. На партах у дітей цеглинки з різною кількістю штирів  складені в хаотичному порядку Діти міняють складають цеглинки по порядку від меншого до більшого.

D:\Лего математика\Новая папка\DSC02098.JPG

Запитання до дітей

  • Назвіть найменше з цих чисел, найбільше.
  • Яке число йде за числом 2?
  • А яке перед числом 6?

Завдання13.

Утворення чисел другого десятка(11,12, 13,14,15,16,17,18,19,20)(додаток13). Пропоную дітям скласти  дві вежі(зліва –з 10 цеглинок, справа – 1, 2. 3. 4…), якомога більшу кількість варіантів чисел. Запропонувати дітям назвати ці числа. Запитати, хто знає як вони називаються.  Чому вони мають таку назву?

D:\Лего математика\лего завдання\999.PNGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02093.JPGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02095.JPG

Завдання для дітей

  • Запиши утворені числа в зошит.
  • Подумай, що означає в числі 12 цифра 2.
  • А цифра 1.
  • Підкресли в інших числах цифру,  яка позначає 1 десяток.

Завдання14. Гра. Будівельний блок(додаток14). Грають в цю гру 2 і більше дітей. Вони кидають кубики, додадуть  і прикривають номер.  Для диференціації,  використовуємо картку на якій необхідно записати рахунок  або кількість кубиків гравця.  Перемагає той, хто  побудує найвищу вежу.  Гру  можна використовувати в   математичних центрах, для групових занять і для відпрацьовування навичок обчислення.

D:\Лего математика\лего завдання\LEGO1.JPGD:\Лего математика\Новая папка\DSC02104.JPG

Висновки. Які навички розвивають діти на заняттях з LEGO.

 Логіка і творче мислення Робота на занятті по збиранню задуманої дитиною або запропонованої вчителем конструкції LEGO будується на розумінні послідовності дій, важливості поетапного виконання завдання і послідовності елементів LEGO в підсумковому проекті. При цьому, всі етапи (і завдання, які на них ставляться) підпорядковані одній загальній і наочної меті. Разом ці умови розвивають логічне мислення. Також робота з LEGO допускає вирішення одного завдання з конструювання різними способами, що дозволяє поліпшити уяву і творче мислення дитини.

Розуміння основ фізики і математики. При роботі з конструктором діти природнім шляхом засвоюють закони фізики (те, як впливає одна деталь на іншу в конструкції, що таке центр ваги…).

В ході підрахунку і угруповання за кольорами потрібних деталей дитина освоює і покращує свої знання з математики і рахунку.

Просторову уяву та навички конструювання. Для того, щоб створити закінчений LEGO-проект, потрібно заздалегідь представляти, який результат потрібно отримати. Робота з тривимірними деталями конструктора розвиває просторове мислення, а попереднє планування - послідовність дій та відбір потрібних деталей бо вчить інженерному мисленню і навичкам конструювання.

Посидючість і концентрацію уваги. Робота з LEGO вимагає зосередження і терпіння. Методичність, посидючість, вміння концентруватися на завданні - всі ці навички розвиває програма LEGO.

Моторика рук. Діти розвивають дрібну моторику за рахунок постійного контакту з деталями конструктора. Крім важливості спритності пальців самої по собі, розвиток моторики позитивно позначається на розвитку інтелекту і математичних здібностей.

Командна робота. Працюючи з великими кубиками LEGO або виконуючи колективний проект, діти ділять між собою різні деталі і етапи конструювання, щоб в результаті поєднати зібрані ними фрагменти проекту в готову конструкцію. Колективна робота розвиває навички спілкування, вчить знаходити спільну мову з однолітками, і розвиває мовні навички дитини.

 Використання LEGO-підтримки на уроках математики дозволяє вчителеві:

- показати як утворюються числа, порівнювати їх;

- знайомити учнів з арифметичними діями і сприяє формуванню обчислювальних навичок;

- познайомити зі складом числа і закріпити його;

- формувати і розвивати вміння складати і вирішувати завдання вивчених видів;

- показати як утворюються числа другого десятка, розкрити особливості їх назв і порядок проходження при рахунку;

- знайомити з геометричним матеріалом (фігури, периметр, площа);

- вивчення часткою і дробових чисел і багато інших тем;

- розвивати логіку і мислення;

- розвивати пізнавальні процеси і комунікативні навички;

- розвивати дрібну моторику рук, орієнтування в просторі і на площині;

- виховувати акуратність і чіткість в роботі, колективізм, взаємодопомога (учні вчаться працювати в колективі і спільно знаходити вирішення завдань)

- розвивати творчі здібності учнів

Список використаних джерел та посилань

1.https://drive.google.com/file/d/0B3x4yl_ZdnC-RnhrbXVqLXV3Zmc/edit-будівельний блок

2.https://www.playdoughtoplato.com/lego-addition-and-subtraction/#_a5y_p=5255763-вічитание

3. Шість цеглинок в освітньому просторі школи. Методичний посібник/ Упорядник О.Рома – The LEGO Foundation. 2018 с.32

5.Гра по-новому, навчання по-іншому. Методичний посібник/ Упорядник О.Рома - – The LEGO Foundation. 2018. – 44с.Д

6.Как использовать Лего для изучения математики. [Електронний ресурс] – URL: http://www.uaua.info/ot-6-do-9/shkola-ot-6-do-9/news-48608-kak-ispolzovat-lego-dlya-izucheniya-matematiki/

7.Конструктори Лего (LEGO) як освітнє середовище в початковій школі. [Електронний ресурс] – URL: http://www.klass39.ru/konstruktory-legolego-kak-obrazovatelnaya-sreda-v-nachalnoj-shkole/.

8.  file:///C:/Users/victoria/Downloads/10693_Numbers_Digital_Final.pdf

9. Типові освітні програми /для закладів загальної середньої освіти:1-2 клас.  – К.: ТД «ОСВІТА-ЦЕНТР +»,2018.-240с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

/картки для друку/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        Додаток1

D:\Лего математика\лего завдання\11111.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PN2222G.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\33333.PNG

 

 

 

 

 

 D:\Лего математика\лего завдання\44444.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\555.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\66666.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\7777.PNG D:\Лего математика\лего завдання\8888.PNG

 

 

D:\Лего математика\лего завдання\9999.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\1000.PNG

 

 

 

 

Додаток 2

Додаток3

D:\Лего математика\Лего місто.PNG

 

Додаток 4

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\2.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\3.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\4.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\5.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\6.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\6.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\8.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\9.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\10.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5

D:\Лего математика\лего завдання\ввв.PNG

Додаток 6

 

 

 

 

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG12.PNG

 

 

 

 

 

Додаток 7

D:\Лего математика\лего завдання\лл.PNG D:\Лего математика\лего завдання\дд.PNG

 

D:\Лего математика\лего завдання\ддд.PNG D:\Лего математика\лего завдання\аа.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG22.PNG D:\Лего математика\лего завдання\ггг.PNG

 

 

Додаток 8

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG7.PNG D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG6.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG8.PNG D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG4.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG2.PNG D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG1.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\ф7.PNG D:\Лего математика\лего завдання\ф2.PNG

D:\Лего математика\лего завдання\ф1.PNG

Додаток 9

LEGO  ДОДАВАННЯ

D:\Лего математика\лего завдання\11.PNG

 

Додаток 10

 

D:\Лего математика\дод.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 11

D:\Лего математика\лего завдання\Снимок.PNG9.PNG

Додаток 12

D:\Лего математика\лего завдання\10000.PNG

 

Додаток 13

 

D:\Лего математика\лего завдання\78696bfdb95982cbc5116f75fb81ca78.jpg

 

 

 

Додаток 14

D:\Лего математика\лего завдання\LEGO1.JPG

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Липенко Тамара Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Водоп'янова Маргарита Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Жаворонкина Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Математика, Матеріали до уроків
НУШ
Додано
24 червня 2018
Переглядів
37288
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку