"Дидактичний матеріал на національну тематику "

Про матеріал
Тексти на національну тематику допоможуть вчителю у підготовці до уроків української мови . Можна використовувати як диктанти, для перевірки читацьких компетентностей. Завдання після текстів допоможуть повторити вивчений матеріал.
Перегляд файлу

           Тексти на національну тематику для уроків      

                         української мови ( 5-6 кл.)

                                          5 клас  

                                              ЛЕГЕНДА

Давня легенда розповідає. На світанку нашої землі Бог оглядав творіння рук Своїх. Натомившись, наказав зробити відпочинок і разом з ангелами Він пустився на землю. Ця земля була багатою на сонце, звіра та пташок. А найбільше сподобались Богові люди того краю. Всюди зустрічали Його хлібом і сіллю. Він став часто навідуватись сюди зі словами:

— Рушаймо у край!

Кажуть, з того і пішла назва нашої держави: Україна.

(За М. Крищуком)

Завдання:

  1. Визначити тему та ідею тексту.
  2. Записати фонетичною транскрипцією слова: всюди, Україна.

 Мрію про сильну Україну

 

Мрію про сильну Україну-Русь, в якій пануватимуть українці та їх мова, символи та культура. Переконана, що універсальний символ українців – Дідух є ідеальним об’єднуючим зображенням  нашої нації .Він повинен вигнати біду з кожної хати й витіснити чужі символи насильства та рабського невігластва.

Пропоную встановити пишного золотого Дідуха в Києві замість поваленого ідола більшовизму.Він буде символом об’єднання українців на шляху до панування у своїй сторонці. Дідух мав би стати тим новим символічним знаком великої України-Русі, що перемогла кремлівських окупантів. Кожен українець повинен знати, що в Дідусі закодована слава України, її воля перемагати!

(Ірина Світ, 92 слова).

 

                        Гірке дитинство

 

   З раннього дитинства на все життя в наше серце увійшов дорогий і світлий образ Тараса Шевченка.  Завжди ми будемо пам’ятати ту хату, де народився великий поет. Там він ніжно полюбив красу своєї рідної землі, там колисала  Тарасика рідна ненька.  Вона часто хворіла й рано померла. Хлопчикові тоді було дев’ять років.

 Батько щодня на панщині, змарнів і скоро теж помер. Тяжке життя настало для сиріт. Нікому приголубити, їсти зварити, сорочку випрати. Гірке дитинство було в народного поета Тараса Григоровича Шевченка. Це ми пам’ятаємо. Знаємо, як багато зробив він для всіх українців, тому його зірка ніколи не згасне в нашій пам’яті

 (За Д. Красицьким , 99 сл.).

Запитання: Що ви знаєте про дитинство Т.Г. Шевченка?

       

 

 

C:\Users\Alla\Desktop\10819299.jpg

 

                                   

                                       УКРАЇНА

Україна... В одному вже тільки цьому слові і для нашого вуха, і навіть для вуха чужинців бринить ціла музика смутку і жалю... Україна - край смутку і краси, країна, де більше люблять волю і найменше мають її, країна гарячої любові до народу і чорної йому зради, вікової героїчної боротьби за волю, в результаті якої –велетенське кладовище: високі в степу могили, руїна та прекрасна на весь світ, їм безіменна, невідомо коли і ким складена пісня….(С. Васильченко)

Запитання:

  1. Визначити тему тексту.
  2. Знайти речення з однорідними членами.

C:\Users\Alla\Desktop\ukraina.jpg

Голос матері

 

Часто в душі моїй звучить голос матері, що читає мені чудові рядки Тараса Григоровича Шевченка про сонечко, веселку, сокорину. Мені пригадується передвечірня година, коли я сидів на руках материнських. Пам’ятається, як на квітці трепетав великий барвистий метелик, шелестіло листя на тополі. На зеленій галявині під тополею стояв півень з червоним гребінцем, а в блакитному небі пливла біла хмаринка. Заходило сонце, від ставка пливла хвиля прохолоди. Мати заспівала пісню. Така прекрасна була та пісня, що, здавалося, і листочки на тополі перестали шелестіти, прислухаючись до материнського співу. Та хвилина запам’яталася на все життя. Мабуть, із неї починається моє життя в казковому світі слова( За В. Сухомлинським).

                                                   6 клас

  Кожна нація і народ створили десятки тисяч слів. Одні з них звучать вагомо і живуть довго, інші з часом стираються, темніють як мідяки, і щезають з пам'яті людської. Але є слова, які можуть зникнути тільки тоді, коли зникне сам народ, що створив їх. До таких належить прекрасне і просте слово Батьківщина.

 Воно вічне, як вічний народ. Воно вічне тому. що за ним стоїть цілий світ. Це слово начинене силою людської любові, освячене потом і кров'ю кращих синів народу. Важко знайти ніжні і сердечні слова, які не були вже сказані про Вітчизну. Велика, священна і прекрасна любов до Батьків¬щини жила, живе й житиме в усіх чесних і щирих серцях…

(В. Симоненко)

Завдання:

 1.Визначте тему й основну думку тексту, встановіть ключові слова, які її відображають.

 2. Доберіть заголовок до поданого тексту.

3. Випишіть з тексту декілька загальновживаних та застарілих слів.C:\Users\Alla\Desktop\A0EsmGwJXXc.jpg

 

 

 

                              ЩЕ НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНА

 Ця пісня-гімн виникла на основі вірша етнографа і фольклориста Павла Чубинського. Вірш написано на початку 60-х і вперше надруковано у 1863 р. у Львові в журналі «Мета» за підписом «Тарас Шевченко». Ті, хто нелегально передавали вірш у Галичину, не знали імені його автора і приписали патріотичний текст Шевченкові. У 1865 р. композитор Михайло Вербицький написав музику на ті слова Особливо пісня припала до душі українській молоді Перемишля, де вперше вона й виконана. Швидко поширилася на західно - українських землях, де у 90-х роках перетнула кордон, потрапивши в середовище українських поселенців. Пісня захоплювала все ширші кола українців, нелегально протікала до царської імперії, де була заборонена. Зрештою за часів утворення суверенної Української Народної Республіки набула прав національного гімну.

(Ф. Погребенник)

Завдання:

  1. Визначити тему та ідею тексту.
  2. Знайдіть в тексті запозичені слова.
  3. Підкреслити  у першому реченні головні і другорядні члени.

.

C:\Users\Alla\Desktop\ukraine.jpg

 

 

docx
Додано
13 січня
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку