" Дидактичний матеріал з української мови (8 клас) за творами І.Франка

Про матеріал
Дидактичний матеріал з української мови за творами І.Франка для учнів 8 класу. Теми: "Словосполучення", "Односкладне речення", "Вставні слова та словосполучення", "Звертання".
Перегляд файлу

 

       Дидактичний матеріал з української мови (8 клас) за творами І.Франка                

                                                СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ

І.Випишіть  із речень словосполучення. Вкажіть вид зв’язку між головним та залежним словами.

1.Ах, як радо, з якою розкішшю слухала вона казок про лісових духів, про ті напівстрашні, напівпринадні твори людової фантазії, а особливо про мавок з білими, як березова кора, личком і з довгими зеленими косами.  2.А тим часом сонце жарить із безхмарного темно-блакитного  неба, гріє Миронові плечі і все тіло, але не пече його за широким листом.  3.Але в тій же хвилі якась сердита рука роздерла фіранку від одного краю неба до другого і обсипала всю землю страшним сліпучим світлом.  4.Тихими ночами я чую, як той пташок тихо-тихо стукає дзьобиком о шибу, і я просинаюся зо сну. 5.В похиленім у воду корчі  при березі, обслонена крутими лозовими гілляками, лежить зорова щука.

                                                           ОДНОСКЛАДНІ РЕЧЕННЯ

І.Визначте тип односкладного речення.

1.Було холодно; від лісу віяло ледовими подихами: там насипало  граду майже в коліно.  2.Чого являєшся мені у сні? 3.Вірю в силу духа і в день воскресний твойого повстання. 4.Мені самій страшно в хаті!  5.Неділя.  6.Вже вечеріло.  7.Йому не веліли сьогодні йти за худобою, не посилають до снопів, ані до сіна, ані до жадної іншої роботи, як у будень…  8. Ну, мій голубе, не гайся, на майдан мерщій збирайся…  9.За що мене в пута скували? За що мені воленьку взяли?  10.Не слід усякого любити без розбору.

                                       Вставні слова й словосполучення

Спишіть речення, підкресліть вставні слова чи словосполучення. Вкажіть , яке значення вони виражають.

1.Тепле літнє повітря проймало, здавалося, все тіло.  2.Лавина, як відомо, складається з мільйонів невинних сніжних клаптиків і з нічого більше!  3.Гримить! Тайна дрож пронимає народи,- мабуть, благодатная хвиля надходить…  4.Справді, краще в ріднім краю хоч і кості положить, ніж в чужині в супокою, хоч би і в достатку, жить.  5.Блідолиций місяць задрімав над ним,- певно, Бога нема дома, та й поснулось всім святим.  6.Хто знає, може, слова лиш прихильного від вас він жде, а може, найвдячніший вам за ваше мовчання буде?  7.Ось тут, на тім полі, мій дід прожив вік, хоч, правду сказавши, нема  чим і жити.  8.Бачте, баранів мирити дуже я люблю над все… 9 Тільки збрешеш, то, їй-богу, не за шию, а за ногу будеш висіть на вербі. 10.Ах, спасибі, люба пані!..

 Звертання

І.Знайдіть у реченнях непоширені й поширені звертання і поясніть розділові знаки при них.

1.Як я люблю тебе, мій рідний краю, як я люблю красу твою, твій люд. 2.Згинем, браття, або вгору піднесем свободи стяг!  3.Пісне, моя ти сердечна дружино, серця відрадо в дні горя і сліз, з хати вітця, як єдинеє  віно, к тобі любов у життя я приніс. 4.Правда, матусю! Спасибі за раду!  5.Вітре теплий, брате мій, чи твоя се мова?  6.Люди, люди! Я ваш брат, я для вас рад жити…  7.Червона калино, чого в лузі гнешся?  8.Дівчино, моя ти рибчино, дівчино, кохання моє, ти мого страждання причино, скарбнице, що щастя дає!  9.Не кидай рідні, сину мій дорогий!

ІІ.Знайдіть у реченнях звертання і  з'ясуйте, якими частинами мови вони виражені. Перепишіть речення,  поставте необхідні розділові знаки і поясніть їх.

1.Встань, встань орачу Вже прогули вітри, проскрипів мороз, вже пройшла зима!  2.Судіть мене судді мої без милості фальшивої!  3.  Краю мій світе Щоб раз тебе вздріти, я рад був терпіти весь вік у ярмі.  4.Іди красо поміж люди, ти розуме громадами!  5.Ей думи золотії насіння чисте коли ваш плід доспіє і воля зблисне?  6.Вітре теплий брате мій чи твоя се мова? 7.Мавко Мавко Я вже тут, тут, тут!  8.Горпино серце зажди ще хвилечку!  9.Стій Баране Стій рогатий Маю щось тобі сказати!

 

docx
Додано
26 лютого 2021
Переглядів
908
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку