Дидактичний супровід уроку "Сутність «дедуктивного методу» Шерлока Холмса, утвердження в його образі сили інтелекту і моральних якостей. "

Про матеріал

Робоча картка до уроку є результатом кропіткої роботи районної творчої групи вчителів світової літератури під керівництвом Л.І.Попової, вчителя Рівненської ЗОШ І-ІІІ ступенів, керівника районного методичного об'єднання. Творча група випустила навчально-методичний посібник «Дидактичний супровід уроків. Світова література. 7 клас», який є частиною навчально-методичного комплексу, що складається з двох частин : 1) «Програмно-тематичне планування вивчення курсу «Світова література. 7 клас», яке пропонує увазі вчителів готове календарно-тематичне планування на перше півріччя 2015-2016 навчального року за новою програмою і 2) власне навчально – методичний посібник, який дозволить учителям – практикам як використовувати розроблені завдання у підготовці до уроків, так і пропонувати їх учням-читачам не тільки для роботи на уроці, а й для самостійної роботи вдома.

Перегляд файлу

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\шерлок холмс\шерлок холмс портрет.jpgРОБОЧА КАРТКА УРОКУ

«Справжній благодійник нації» і його приятель

D:\Локальный диск (D)\уроки 15\7 клас\картки детектив АТМ\Артур Конан Дойл\шерлок холмс\watson.gifСутність «дедуктивного методу» Шерлока Холмса, утвердження в його образі сили інтелекту і моральних якостей. Іронічне зображення пристрасті людини до легкого збагачення в оповіданні «Спілка рудих»

 

 

 

 

ЗАВДАННЯ 1 . Створи дешифровку (збери до купи розшифровані відомості) ЕДАЛГАРЛАНОПЗОЖУЛОЙКТИАРКОТУРДОНАНЙЛ ЮДЕТБАГВВИРОХНАХТОКАСПІРУЛДИХДЖУВАТПІСОНТЕРЛОК ХОЛШЕРМСРАНЛЕГ 1 б.

1.___________________________________________________________________________________________________________________________________2.___________________________________________________________________________________________________________________________________

ЗАВДАННЯ 2. Перечитайте епіграф до картки і дайте відповідь на запитання: Чому Шерлок Холмс взявся за справу«Спілки  рудих», адже після розповіді Джейбеза Вілсона про події «комічний бік події заступив від» них (доктора Ватсона і Шерлока Холмса) «усе інше, і» вони «голосно зареготали»? 2 б.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЗАВДАННЯ 3. Яким ми побачили Шерлока Холмса у творі? 3 б.

Цитата

Висновок

Цей джентльмен - мій партнер та помічник у багатьох моїх найбільш вдалих розслідуваннях; я не сумніваюся, що він буде надзвичайно корисний і у вашій справі.

 

В пошуках якнайдивніших і найнезвичайніших випадків ми повинні звертатися до життя, - воно перевершує найбагатшу фантазію.

 

Я не раз говорив: найдивніші й найнеповторніші речі бувають пов’язані не з великими, а з малими злочинами, часом такими, коли навіть важко з певністю сказати, що перед вами справді злочин.

 

Майже завжди буває так, що, коли я вловлю бодай найменший натяк, з якого можна здогадатися про дальший розвиток подій, у моїй пам’яті оживають тисячі подібних випадків. Але зараз я змушений визнати: викладені факти – єдині в своєму роді.

 

Не підлягає сумніву, що наш гість колись займався фізичною працею, що він нюхає тютюн, що він франкмасон, що він побував у Китаї і що останнім часом багато писав.

 

Я нізащо в світі не хотів би відмовитися від вашої справи. Вона незвичайна, і це просто надихає мене. Але не ображайтеся, в ній все є таки є щось кумедне.

 

Ваш випадок пречудовий, і я з великою охотою ним займуся. З вашої розповіді я роблю висновок, що справа ця серйозніша, ніж могла здатися на перший погляд.

 

На мою думку, вам нема чого нарікати на цю незвичайну Спілку. Навпаки, ви заробили тридцять фунтів, не кажучи вже про здобуті вами широкі знання з усіх предметів, що починаються на літеру «А». отже, ви нічого не втратили.

 

Саме банальні, безбарвні злочини розгадати буває найважче, так само, як упізнати людину, що її обличчя нічим не вирізняється. Але з цим випадком я мушу діяти негайно.

 

Сьогодні в Сент-Джеймс-холі грає Сарасате. У програмі багато німецької музики, яка мені подобається більше, ніж італійська або французька. Вона сповнена думки, а я хочу сьогодні дещо подумати.

 

Любий докторе, зараз треба спостерігати, а не розмовляти. Ми – розвідники у ворожій країні.

 

Я повинен запам’ятати, в якому порядку стоять тут будинки. Моя пристрасть – досконало вивчати Лондон.

 

Мій друг кохався в музиці і був не лише добрим виконавцем, але й неабияким композитором.

 

 У його незвичайній вдачі повсякчас проявлялась двоїста природа цієї людини, і я (Ватсон) часто думав, що дивовижна точність та проникливість народилася у ньому в боротьбі з поетичним, схильним до споглядання життєвим началом.

 

Там готується великий злочин, але я впевнений, що ми встигнемо перешкодити йому. Справа небезпечна. Будьте ласкаві, покладіть у кишеню свій револьвер

 

Як бачите, докторе, ми знову полюємо в парі,-  промовив Джонс (агент поліції).- Наш друг Холмс – незамінна людина, коли починається полювання. 

 

На містера Холмса ми можемо у всьому покластися, сер, - пишномовно проказав поліцейський агент. – У нього свій власний метод, правда, занадто теоретичний та фантастичний… і він має хист справжнього детектива….він виявляє куди більше проникливості, ніж поліція. 

 

Я подумав, що нам не зле буде мати коло себе Джонса. Він непоганий хлопець, хоч і зовсім непридатний для своєї роботи. Але в нього є одна позитивна риса: він хоробрий, як бульдог, і чіпкий, як рак, коли вже хтось потрапить йому до рук.

 

Ви, бачу, продумали все до дрібниць. Я мушу поздоровити вас (Джон Клей).

  • - А я вас, відповів Холмс. - Ваша вигадка з рудим волоссям – нова і надзвичайно вдала.

 

У мене були свої власні невеличкі рахунки з містером Джоном Клеєм, - зауважив Холмс. – На цю справу я трохи витратився і, сподіваюсь, банк відшкодує збитки. По суті ж – я вповні винагороджений тим, що брав у цьому участь. Правду кажучи, я вже дістав цілком достатню винагороду, бо мав нагоду взяти участь у єдиній у своєму роді справі і почув дивовижну розповідь про Спілку рудих…

 

Цей випадок урятував мене від нудьги. Все моє життя – безперервне зусилля врятуватися від банальної одноманітності існування. А отакі маленькі загадки допомагають мені в цьому.

 

Ви справжній благодійник нації, - промовив я (Ватсон).

 

Холмс знизав плечима.

  •                   Згоден, мабуть-таки, я приношу певну користь, - зауважив він.

 

УЧИТЕЛЬ ЗАУВАЖУЄ ! Шерлок Холмс – не єдиний герой творів А. Конан Дойля. Нехай він звичайний, сіренький, навіть нуднуватий доктор Ватсон, однак він просто необхідний великому детективу і нам, читачам. У чому полягає роль Ватсона  як літературного персонажа детективного твору?

ЗАВДАННЯ 4.  Використайте зібраний матеріал з попереднього завдання і порівняйте  Шерлока Холмса і доктора Ватсона. (Можливо використання  матеріалу з довідки)  2 б.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT2PfIfmDfO90O4wHSaX5SYwUML1b2i2nPAKj-B72PfG2P1MyFi48xIoQ3ghttp://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSRvqf-LdPovx0YpTTBZzMNEX0eRCy3iXBExbDMEaRD604lXCv2jW5506g

Шерлок Холмс

Доктор Ватсон

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Довідка: Дедукція – справжній хист; роль помічника, оповідача; прямолінійний; робить правильні висновки; неправильні судження; збирає докази; не помічає головного; бачить навіть приховане; майстерно аналізує; недовірливий, обережний; прагне оволодіти дедукцією.

За що Холмс цінував Ватсона? ______________________________________

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Цікаво! За кількістю екранізацій історія про Шерлока Холмса та доктора Ватсона потрапила до Книги рекордів Гіннесса. На даний момент налічується близько 210 кінокартин з участю сищика.

Твори про Шерлока Холмса перекладено  76 мовами світу !

 

ЗАВДАННЯ 5 .  Ви  – Шерлок Холмс. (Розкажіть про доктора Ватсона  від імені його друга Шерлока Холмса). 2 б.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________________________________________________________________

ЦЕ ЦІКАВО ! Артуру Конан Дойлу довелося в житті якось і самому стати на місце свого славетного героя Шерлока Холмса і зайнятися розслідуванням кримінальної справи. Цікаво? Зверніться до додатку  (№1) до картки, і ви дізнаєтесь, що це за кримінальна справа.

ПІДСУМУЄМО!. Оберіть одне завдання. 2 б.

А.Напишіть відгук на оповідання Артура Конан Дойла «Спілка рудих» у формі листа до товариша, до автора твору, у видавництво (можна запропонувати власну форму відгуку)

Б. Створіть  рекламу твору А.Конан Дойла «Спілка рудих»

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Використана література

  1. Николенко О.М. ,Конєва Т.М.,Орлова О.В.Світова література.Підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів.
  2. Сафарян С.І., Дорофеєва Н.І. Зарубіжна література: Підручник для 7 кл. загальноосвіт.навч.закладів.- К.:Вежа, 2002
  3. Електронний конструктор уроку. 7 клас. Світова література: методичний комп’ютерний посібник. Вид.група Основа
  4. Чорна О.В. Усі уроки світової літератури.7 клас (Тест)/О.В.Чорна.-Х.:Вид.група «Основа», 2015
  5. Щурова Т.В.Зарубіжна література.7 клас.ІІ семестр:Навч.посібник.- Х.: Країна мрійтм, 2006

Додаток 1.

   У 1906 р. до Конан Дойла звернувся молодий адвокат Джордж Імалджі. Його звинуватили у злочині, якого він не скоював, проте вирок був суворим: сім років каторжних робіт. До міністерства внутрішніх справ звернулися з проханням переглянути справу майже дві тисячі чоловік, у тому числі кілька сот юристів. Завдяки цьому Імалджі через три роки випустили на волю, проте звинувачення з нього не зняли, і він не міг повернутися до адвокатської практики.

   Конан Дойл на вісім місяців відклав усі свої справи і зайнявся власним розслідуванням.

   У чому ж звинувачували Імалджі? У селі Гресіт-Упрлі, поблизу Бірмінгема, з’явився маніяк, який щоночі різав худобу. Згодом надійшов анонімний лист, у якому маніяк погрожував, що надалі він у такий спосіб розправлятиметься з маленькими дівчатками. Мешканці були дуже налякані. В селі на той час проживала сімя Імалджі, які були виходцями з індійської секти. Селяни цю сім’ю, м’яко кажучи, недолюблювали і, змовившись з поліцією, підтасували факти і відправили двадцятилітнього Джорджа Імалджі за грати.

   Конан Дойлу під час розслідування довелося нелегко. Він, як і його герой, проводив графологічну експертизу, досліджував плями крові, допитував свідків. А найбільше стала йому в нагоді природна спостережливість. Зустрівшись з Імалджі, Дойл відразу зрозумів, що ой не міг скоїти такий злочин. Прийшовши на зустріч, Дойл побачив, як Джордж, чекаючи на нього, читав газету. Тримав він її дуже близько до очей і трохи набік. Як лікар, Конан Дойл поцікавився в Імалджі, чи не страждає той астигматичною короткозорістю і чому він не носить окулярів.

   Імалджі відповів, що він звертався до двох офтальмологів, але жоден не зміг підібрати йому окуляри.

   Далі Конан Дойл розмірковув так: якщо Імалджі погано бачить навіть удень, то вночі він просто безпорадний.

   Конан Дойл відправив Джорджа Імалджі до відомого офтальмолога, і той встановив у нього короткозорість (вісім діоптрій).

   Внаслідок кропіткого розслідування Дойл не тільки зняв несправедливі звинувачення з Джорджа Імалджі, а й знайшов справжнього злочинця. Ним виявився місцевий парубок Джон Хадсон. Більше того, Конан Дойл знайшов знаряддя злочину – корабельний ніж і довів, що саме ним Хадсон забивав коней.

   Коли сина письменника запитували, хто ж був прототипом Шерлока Холмса, той згадував слова, сказані його батьком – Артуром Конан Дойлем: «Якщо Холмс і існує – це я сам і є».

За Юрієм Кузнецовим

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Тиліщак Світлана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ярошевська Ольга Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Якушевська Єва Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
2 лютого 2018
Переглядів
5146
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку