Дієприслівник 7 клас. Презентація

Про матеріал
Презентація до показового уроку з української мови у 7 класі за темою "Дієприслівник". Для тестування використовувалася онлайн-платформа WordWaal.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дієприслівник

Номер слайду 2

ПРАВДА чи ФЕЙК?Дієсловом називається частина мови, яка означає дію або стан предмета і відповідає на питання що робить (робив, зробив, робитиме, зробить, робив би, зробив би тощо) предмет? що з ним робиться (робилося, робитиметься, зробиться, робилося б, зробилося б тощо)? Наприклад: читає, читав, прийшов, малюватиму, морозило тощо.

Номер слайду 3

ПРАВДА чи ФЕЙК?Дієприкметник — це самостійна частина мови, яка означає ознаку предмета за дією або станом і відповідає на питання який? яка? яке? які? (хмарою повиті, врятована планета, зачарований красою).

Номер слайду 4

– Від яких слів утворилося слово дієприслівник? – Висловте своє припущення стосовно морфологічних ознак дієприслівника.

Номер слайду 5

«Дієприслівник як особлива форма дієслова»Підготувала: Учителька української мови та літератури. Комунального закладу «Вінницький ліцей №21»Ганна Єгорівна Комарицька

Номер слайду 6

Очікувані результати:  Знаємо загальне значення, морфологічні ознаки, синтаксичну роль дієприслівника. Правильно визначаємо у реченні дієприслівник. Уміємо використовувати дієприслівники при побудові власних висловлювань.

Номер слайду 7

Сформулюй визначення за опорними схемами

Номер слайду 8

Візитівка

Номер слайду 9

Візитівка дієприслівника. Дієприслівник - це незмінювана ________________, що виражає додаткову дію, пояснюючи в реченні основне дієслово-присудок і відповідає на питання: що ________? Що ___________?  (засипаючи, схопивши, читаючи):   І полем, степом ідучи, свого ти сина закриваєш. (Т. Шевченко)Спільні ознаки з дієсловом: керує ____________ або ___________: працюючи з ними; їдучи машиною; утворюється від ___________ основ: прийти - прийшовши; зберігає ______ того дієслова, від якого утворений: доконаний: посміхнувся - посміхнувшись;недоконаний: посміхався - посміхаючись). Спільні ознаки з прислівником: не змінюється; у реченні виступає ___________: Всі принишкли, вслухаючись у тишу.

Номер слайду 10

Візитівка дієприслівника. Дієприслівник - це незмінювана дієслівна форма, що виражає додаткову дію, пояснюючи в реченні основне дієслово-присудок і відповідає на питання: що роблячи? Що зробивши?  (засипаючи, схопивши, читаючи):   І полем, степом ідучи, свого ти сина закриваєш. (Т. Шевченко)Спільні ознаки з дієсловом: керує іменником або займенником: працюючи з ними; їдучи машиною; утворюється від дієслівних основ: прийти - прийшовши;зберігає вид того дієслова, від якого утворений: доконаний: посміхнувся - посміхнувшись;недоконаний: посміхався - посміхаючись). Спільні ознаки з прислівником:не змінюється;у реченні виступає обставиною: Всі принишкли, вслухаючись у тишу.

Номер слайду 11

Nota bene(«зверни увагу», «візьми на замітку», «запам'ятай», «зауваж») - нотатка  Дієприслівник - незмінна форма, тому він не має закінчення. У суфіксах дієприслівників -учи-, -ючи-, -ачи-, -ячи-, -ши-, -вши- завжди пиши букву -и!

Номер слайду 12

використовуючи дієприслівники. Складіть речення за фото

Номер слайду 13

«Реставратор» Відреставруйте речення, замінивши смайлик дієприслівником. Крига буйно ломилась у відкриті двері протоки. Лід кришився, об каміння берегове...І нарешті по Одрі — темній, широкій —На останній крижині самотня чайка пливе…(Л. Костенко)Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають дівчата,А матері вечерять ждуть…(Т. Шевченко)

Номер слайду 14

Перевіримо?Крига буйно ломилась у відкриті двері протоки. Лід кришився, б’ючись об каміння берегове...І нарешті по Одрі — темній, широкій —На останній крижині самотня чайка пливе…(Л. Костенко)Садок вишневий коло хати,Хрущі над вишнями гудуть,Плугатарі з плугами йдуть,Співають ідучи дівчата,А матері вечерять ждуть…(Т. Шевченко)

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Пройди тест

Номер слайду 17

1. Знаю загальне значення дієприслівника.15-201-78-1421-262. Знаю морфологічні ознаки, синтаксичну роль дієприслівника.3. правильно визначаю у реченні дієприслівник4. умію використовувати дієприслівники при побудові власних висловлювань5. Сьогодні моя робота на уроці приємно мене здивувала. Постав собі від 1 до 5 балів, відповідаючи на кожне з питань+ 1 бал у подарунок від мене ;) Підрахуй кількість балів!

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Скласти 2 «тонких» і 2 «товстих» питання за темою «Дієприслівник».

Номер слайду 19

Ось і пролунав дзвінок,Закінчився наш урок. За роботу по заслузіЩиро дякую вам, друзі. Запашну, як вишні гілка,Гомінку, немов сопілка,Мусим завжди я і ти. Рідну мову берегти.

Номер слайду 20

Дякую за урок!

Номер слайду 21

Використані матеріали https://www.gettyimages.de/grafiken/treppe-pfadhttps://www.schoollife.org.ua/271-2020/https://vseosvita.ua/library/prezentacia-dieprislivnik-ak-osobliva-forma-dieslova-762.htmlhttps://wordwall.net/uk/resource/10274631/дієприслівник-актуалізація

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Кравцова Ганна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нось Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Викалюк Надія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Ромасевич Ольга
    Чудова розробка.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
24 квітня 2022
Переглядів
8031
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку