Диктанти морально-етичного змісту

Про матеріал
Добірка текстів для диктантів дасть можливість перевірити рівень сформованості мовних умінь і навичок учнів. Зміст диктантів сприятиме формуванню морально-етичних цінностей молодших школярів.
Перегляд файлу

Диктанти морально-етичного змісту

 

2 клас

 

Україна

 Славна наша Україна. Ми живемо для неї, бо вона миліша за все на світі. Тяжка доля випала нашій Україні. Але ми віримо в її щасливе майбутнє.

 

 

Наш клас

 Ми любимо наш клас. У ньому багато квітів. Класна кімната велика і світла. Іде урок рідної мови. Вчителька диктує слова: вересень, виразно, ранок, вулиця. Учні добре знають мову.

 

Наш осінній сад

 У наш сад прийшла чарівна осінь. Все навколо змінилося. Дерева і кущі одягли розкішне вбрання. Земля стала наче різнобарвний килим. Чудовий сад восени.

 

Друзі

 Собаку звали Жук. Діти знайшли його на вулиці. У собаки була перебита нога. Катя і Василько доглядали Жука. Нога зрослася. Собака став вірним другом дітей.

 

На фермі

 Після уроків кожного дня діти приходять на ферму. Вони доглядають тварин. Таня годує корову Лиску. Іра – Зірку. Мар’янка – Красулю. Юра і Мишко напувають лошат Орлика і Соколика.

 

Ліс

 Ліс здавна служить людині. Він дає матеріал для будівель. З дерева виготовляють меблі і папір. У лісі люди збирають гриби і ягоди.

 Треба берегти ліс. Жодного дерева не вирубувати без потреби.На місці вирубаних знов насадити молоді ліси.

 

Наше подвір’я

 Гарно весною у нашому дворі. У садочку співають солов’ї. На подвір’ї є клумба. Під парканом багато м’яти. Жодної бур’янини не видно у садочку на подвір’ї.

 

Знову в ліс

 Діти пішли в ліс. Там вони спіймали білку. У білочки була зламана ніжка. Діти поселили білочку в живому куточку. Незабаром ніжка зажила. Звірка віднесли в ліс.

 

 

 

Друзі

 У Льоні захворіла мама. До нього прийшли друзі. Катя замела підлогу. Оля помила посуд. Федір і Йосип наносили води. Хороші друзі у Льоні.

 

Їдальня для птахів

 Була сувора зима. Голодно пташкам. Шкода хлоп’ятам стало голодних пташок. Сашко і Андрійко зробили годівницю. Насипали туди зерна. Усю зиму хлопці годували пташок.

 

На шкільному подвір’ї

 Прийшла зима і засипала все білим снігом. На шкільне подвір’я прилетіла зграйка синиць. Завітав туди і красень снігур. Гостиинно зустріли птахів школярі. Вони повісили на деревах годівниці. Насипали різного корму. Тепер зима не страшна птахам.

 

Мої товариші

 Мої товариші – Йосип Корнійчук  і Льоня Воробйов. Вони живуть зі мною в одному будинку. Йосип живе на третьому поверсі. Льоня і я на сьомому. Ми разом ходимо до школи. Йосип, Льоня і я разом вчимо уроки. Сьогодні я захворів. Мої товариші принесуть уроки і допоможуть їх підготувати.

 

Синичка

 Була люта зима. До вікна прилетіла синичка. Вона мерзла і шукала теплого затишку. Діти відчинили їй кватирку. Пташка влетіла в теплу хату. Діти годували пташку і тішилися щебетанням.

 Весною вони випустили синичку на волю.

 

Калина

 Наша земля красива і щедра. Росте на ній жито і городина, цвітуть квіти, зріють фрукти і ягоди. Кожна рослина гарна по своєму. Та особливо люблять в народі калину. Садять її біля хати, щоб весною білим цвітом милувала, а зимою від застуди лікувала.

 

Вісники весни

 Повіяли вітри з теплих країв. Сніги швидко стали танути. Прилетіли перші вісники весни – граки. Вони почали лагодити свої гнізда. На галявинах стало синьо від перших пролісків. Діти зібрали букетик цих ніжних квітів і подарували своїй учительці Галині Петрівні.

 

 

 

 

 

 

Жайворонок

 Весною прилетів з теплого краю жайворонок. У полі знайшов він у землі маленьку ямку. Він звив гніздечко і сів висиджувати пташенят. Швидко вивелися маленькі пташенята. Жайворонок годував діток черв’яками, комахами. Добре жилося пташенятам у гніздечку.

 

Рідна мова

 Із самого малечку в словах рідної мови людина відкриває для себе великий і чарівний світ життя. Мова – безцінний скарб народу. В ній відбито його характер, історію, звичаї, побут.

 

Рушник

 Мама вишивала рушник червоними й чорними нитками. Чорними – то сумне. Червоними – веселе.  Так і на душі буває: то сумно, то весело. Мама вишивала рушник і співала. Співала сумні й веселі пісні. Пісні українського народу. Славний рушник.

 

Україна

 Україна... Рідний край! Земля рястом заквітчана, зелом закосичена. З давніх-давен линули по світу слова про неньку – Україну , про її щирий і працьовитий народ. Скільки ніжних слів придумали люди, щоб виразити любов до тебе.

 

Київ

 Яке гарне місто Київ! У ньому багато садів і парків. Вулиці широкі. будинки високі. Під землею казкові станції метро. А скільки музеїв і пам’ятників!

 Я люблю милуватись красою рідного міста. А ви були в столиці України?

 

Шпаки

 Настала весна. Прилетіли шпаки. У нас на подвір’ї два ясени. На ясенах ми почепили дві шпаківні. Шпаки наносили туди пуху і пір’я. Вони їдять черв’яків і гусінь. Шпаки - корисні птахи.

 

Подяка

 Маленького Петрика залишили самого вдома. Він почав гратися сірниками. Від цього загорілася постіль.Чорний дим наповнив кімнату. Петрик почав кричати. На подвір’ї його крик почув Василько. Він швидко кинувся кликати людей. Люди погасили пожежу. Батьки дякували Василькові за порятунок сина.

 

 

 

docx
Додано
29 січня 2019
Переглядів
2699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку