Дивізія "Галичина" (1943-1945 рр.)

Про матеріал
Дивізія Галичина (1943-1945 рр.). Презентація складається з 25 слайдів. ЇЇ мета полягає у детальному та комплексному аналізі джерельної бази, дослідженні етапів створення дивізії «Галичина», вивчення особливостей їх діяльності в період 1943- 1945 рр., також характеристиці методики вивчення даної теми на уроках в шкільній та позашкільній освіті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дивізія«Галичина»(1943-1945рр.)

Номер слайду 2

Актуальність теми полягає в розповідає про істинні причинитому, що дана робота створення та діяльностідобровольчої одиниці «Галичина». Важливо проаналізувати, зрозуміти бойовий шлях та долю учасників дивізії, акцентувати свою увагу на їх початковій меті заснування – створити підготовлену військову одиницю, що в подальшому могла б стати частиною самостійної української армії. АКТУАЛЬНІСТЬ ТЕМИОкрім того актуальність роботи полягає в інноваційному застосуванні даної теми під час класно-урочної та позакласної роботи в шкільній освіті. Окрім того військова тематика на даний час є досить важливою через активну фазу російсько-української війни.

Номер слайду 3

є характеристика процесу створення дивізії «Галичина», аналіз добровольчого складу та їх діяльність під час військового вишколу, методологічне висвітлення теми в шкільній освіті. Об’єктом дослeдженнявиступає дивізія«Галичина» (1943-1945 рр.)Предметом дослeдження

Номер слайду 4

- дослıдити джерельну базу роботи та ıсторıографıю, що аналıзує дıяльнıсть дивıзıї«Галичина» 1943-1945 рр.;- проаналıзувати основнı етапи дıяльностı та бойовий шлях дивıзıї«Галичина»;- розкрити передумови, структуру та причини створення добровольчої дивıзıї в 40-х рр. ХХ ст.;МЕТА ДОСЛІДЖЕННЯполягає у детальному та комплексному аналізі джерельної бази, дослідженні етапів створення дивізії «Галичина», вивчення особливостей їх діяльності в період 1943- 1945 рр., також характеристиці методики вивчення даної теми на уроках в шкільній та позашкільній освіті. Поставлена мета передбачає розв’’язання таких завдань::- визначити подальшу долю учасників дивізії післябитви під Бродами 1944 р.;

Номер слайду 5

Хронологічні рамки роботи охоплюють період 1943 – 1945 рр. Нижня межа роботи - 28 квітня 1943 р., обумовлена офіційним створенням дивізії «Галичина», верхня межа 8 травня 1945 р. інтернування залишків особового складу дивізії союзниками за р. Муру в районі Тамсвегу (Австрія). Географічні межі дослідження охоплюють межі західноукраїнських земель, частково Словаччини, Словенії та Австрії.

Номер слайду 6

РОЗДІЛ 1.1.1. ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 7

Роман Мацук. Зенон Врублевський. Роман Шумський. Володимир КлосЄвген Кавич

Номер слайду 8

Ярослав Гунька, який був у складı 14-ї гренадерської дивıзıї СС “Галичина”. Лıворуч — фото Гуньки. Праворуч — скриншот з вıдео, де Гунька серед гостей у канадському парламентı в день виступу там українського президента Зеленського.

Номер слайду 9

1.2.ІСТОРІОГРАФІЯ ПРОБЛЕМИ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Роздıл 2 . СТВОРЕННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА ДИВІЗІЇ« ГАЛИЧИНА»Позитивною стороною створення СС Галичини зазначали:включення в боротьбу з більшовизмом із власним іменем;незначний вихід на політичну арену;фізичний порятунок завдяки об’єднанню армії;підготовка до подальшої боротьби;значний вишкіл української молоді задля майбутньої боротьби.

Номер слайду 12

Основна мета. Для створення дивıзıї «Галичина» слıд завжди згадувати як пıдготовку до створення власної української армıї для супротиву проти радянського командування. Таким чином вıдбувалось набуття дисциплıнованостı, чесностı, прямолıнıйностı та ıнших чеснот, котрı необхıднı для формування вıйська

Номер слайду 13

Хто підтримував створення дивізії військ СС«Галичина»Інıцıатором створення дивıзıї був губернатор Галичини бригаденфюрер СС Отто Вехтер. Володимир Кубıйович, один ıз прихильникıв створення дивıзıї«Галичина»

Номер слайду 14

Символіка дивізіїПрапор дивıзıïГерб Дивізії

Номер слайду 15

Головнокомандуючий дивізії бригадфюрер СС Фріц ФрайтаґНачальник оперативного штабу – майор Вольф Гайке. Очільник Військовоï управи полковник Альфред Бізанц. Командування

Номер слайду 16

Очолив польове духовенство отець Василь Лаба. Перемиський єпископ Йосафат Коциловський благословляє воякıв дивıзıї СС "Галичина"

Номер слайду 17

Агітація до лав дивізії «Галичина»

Номер слайду 18

Ставлення ОУН(б) до дивізії

Номер слайду 19

ФОТОГАЛЕРЕЯ БИТВИ ПІД БРОДАМИ

Номер слайду 20

Меморıальний цвинтар у селı Червоне Львıвської областı,, де похованı вояки дивıзıї «Галичина»

Номер слайду 21

Доля дивıзıї пıсля битви пıд Бродами. Пıсля перекомплектування дивıзıю вıдправилиучасть удо Словаччини, де вона бралаборотьбı зıсловацькими партизанами, якıпıдняли Словацьке повстання. У сıчнı 1945 року дивıзıюперекинули до. Югославıї для боротьби проти комунıстичних партизанıв Йосипа Броза Тıта. З осенı 1944 року по травень 1945 року її пıдроздıли брали участь в бойових дıях у Словаччинı, Словенıї, Австрıї. У квıтнı 1945 року дивıзıя деякий час воювала на фронтı поблизу замку Ґляйхенберґ в Австрıї. Наприкıнцı квıтня її вивели зı складу вıйськ СС ı створили з неї 1-у українську дивıзıю Української нацıональної армıї (УНА). Пıсля капıтуляцıї Нıмеччини дивıзıя в ıталıйському Рıмıнı здалася у полон англо- американським вıйськам ı булаıнтернована. травнı-червнı 1947 року українськı вояки булипереведенı в Англıю, а через кıлька мıсяцıв ї звıльнили. Пıсля 1948 року дивıзıйникıв прийняли у Британıї, США, Канадı, Австралıї Аргентинı й ıнших країнах.

Номер слайду 22

Розділ 3. МЕТОДИКА ВИКОРИСТАННЯ МАТЕРІАЛІВ ДОСЛІДЖЕННЯ В ШКІЛЬНІЙ ТА ПОЗАШКІЛЬНІЙ ОСВІТІ

Номер слайду 23

Позакласна робота

Номер слайду 24

Висновок. УКРАЇНСЬКА ДИВІЗІЯ "ГАЛИЧИНА" — ЦЕ ОСОБЛИВЕ ЗА ЧАСІВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ ВІЙСЬКОВЕ ФОРМУВАННЯ. ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЦІЄЇ ДИВІЗІЇ ПОТРІБНІ БУЛИ, ЯК МІНІМУМ, ДВІ УМОВИ. Друга — наявнıсть у Захıднıй Українı соцıально-полıтичних передумов, якı бзавершили масовıсть добровольцıв. Свавілля комунıстичного режиму, керованого з Москви, масовı репресії НКВС, руйнація вıкового укладу життя людей на догоду комунıстичнıй ıдеологıї, колективıзацıя, насаджувавння чужої культури, русифıкацıя — все це призвело до того, що ще до початку вıйни мıж Нıмеччиною ı СССР соцıально-психологıчна атмосфера в Захıднıй. Українı характеризувалася московсько-бıльшовицькоївкрай ворожим ставленням мıсцевого населення до влади. Тож характеристичним для того часу був пошукшляхıв звıльнення вıд бıльшовицького кривавого ярма. Перша — дозвıлвıйськово-нıмецького полıтичного утвореннякерıвництва на формування.

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Щербан Віталій
Додано
19 лютого
Переглядів
114
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку