Добірка вправ " Вправи з ключами як засіб мотивації та формування правописної компетентності учнів на уроках української мови"

Про матеріал
  • Мотивація в педагогіці завжди була і є одним з найважливіших компонентів навчання, фундаментом для здійснення всебічного розвитку особистості. Чим же можна зацікавити учнів під час вивчення української мови? Працюючи тривалий час переважно зі школярами середньої ланки, я зробила висновок, що одним з найбільш дієвих прийомів, які сприяють вступній мотивації на уроках української мови є вправи з ключами. Прийом цей не новий, але вдало дібраний мовний матеріал таких вправ значно розширює ефективність його використання. Зокрема, ключі до вправ водночас можуть бути своєрідними епіграфами до тієї чи іншої мовної теми. Пошук таких ключів сприяє концентрації уваги учнів, активізує їхнє мислення, а вчителю дає змогу чітко окреслити мету заняття, використати виховний потенціал вислову.Крім того, подібні вправи виконують ще одну, не менш важливу функцію: формують правописну компетенцію школярів.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зміст

  1. Вправи з ключами як засіб мотивації та формування правописної компетентності учнів на уроках української мови…………….    1 – 2
  2. Будова слова. Словотвір. Лексикологія ………………………..  4 – 7
  3. Фонетика. Орфографія. Орфоепія ……………………………...  8 – 22
  4. Морфологія. Орфографія……………………………………….  23 – 57 
  5. Синтаксис. Пунктуація………………………………………… 58 – 66
  6. Література…………………………………………………………..67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправи з ключами як засіб мотивації та формування правописної компетентності учнів на уроках української мови

Мотивація в педагогіці завжди була і є одним з найважливіших компонентів навчання, фундаментом для здійснення всебічного розвитку особистості. Особливо слід зауважити, що мотиваційний компонент є одним з найважливіших елементів будь-якого навчального процесу в різноманітних навчальних дисциплінах у тому числі й в українській мові.

Відомий американський фізик Карл Дарроу казав: «Ми захоплюємося нашою наукою, але як заразити молодь цим захопленням? Звичайний у цих випадках метод ­­­­­­­­­здивувати, вразити. Проблема в тому, що людину не можна здивувати, якщо вона не знайома з тією ситуацією, у яку ваш сюрприз вносить вирішальні зміни. Але в кожній сфері для новачка можна знайти захопливий, повчальний бік справи й подати її у формі, що викличе гострий інтерес».

Чим же можна зацікавити учнів під час вивчення української мови? Перш ніж спробувати дати відповідь на це питання, більш детальніше розглянемо саме явище мотивації.

У психологічній літературі зазначається, що під мотивацією розуміють «психічні явища, що  спонукають до виконання тієї або іншої дії, вчинку, визначають активність особистості та її спрямованість на досягнення запланованого результату».

Традиційно розрізняють два види мотивації:

1)  зовнішня мотивація, яка заснована на заохоченнях, покараннях та інших видах стимуляції, які або спрямовують, або гальмують поведінку людини. У разі зовнішньої мотивації чинники, що регулюють поведінку, не залежать від внутрішнього «я» особистості.

2) внутрішня мотивація сприяє одержанню задоволення від роботи, викликає інтерес, радісне збудження, підвищує самоповагу особистості.

  Цей розподіл стосується й навчальної мотивації, яка, у свою чергу, має три складові: вступна мотивація, поточна та заключна. 

Перш за все, нас цікавить вступна мотивація, яка активізує навчальну діяльність учнів, сприяє формуванню початкового бажання засвоїти навчальний матеріал, викликає інтерес до процесу навчання. Як не прикро, але незаперечним фактом є те, що основним початком мотивації учнів є не стимулювання внутрішнього інтересу до предмету, а використання зовнішнього впливу в його різноманітних формах. Це означає, що в переважної більшості учнів немає стійкого інтересу до вивчення тих чи інших дисциплін. Для виправлення цього становища кожен свідомий педагог, базуючись на спостереженнях за реакцією учнів на форми викладу матеріалу, має розробити спеціальні методи та прийоми стимуляції інтересу навчання.

Працюючи тривалий час переважно зі школярами середньої ланки, я зробила висновок, що одним з найбільш дієвих прийомів, які сприяють вступній мотивації на уроках української мови є вправи з ключами. Прийом цей не новий, але вдало дібраний мовний матеріал таких вправ значно розширює ефективність його використання. Зокрема, ключі до вправ водночас можуть бути своєрідними епіграфами до тієї чи іншої мовної теми. Пошук таких ключів сприяє концентрації уваги учнів, активізує їхнє мислення, а вчителю дає змогу чітко окреслити мету заняття, використати виховний потенціал вислову.

- 1 -

Крім того, подібні вправи виконують ще одну, не менш важливу функцію: формують правописну компетенцію школярів. Суть у тому, що самого лише знання правил не досить, щоб забезпечити грамотність. Для цього  потрібна також різноманітна й ефективна практика письма, вико­нання навчально-тренувальних вправ, які мають виробити навички безпомилково і швидко застосо­вувати вивчені правила, працювати свідомо, адже правописна практика взаємопов'язана з постійним мисленням.

Вправи з пропуском (або як їх ще називають «письмо з дірками») дозволяють формувати в учнів уміння знаходити та виділяти орфограми в різних морфемах написаних слів. Позитивним у завданнях такого типу є те, що вони дозволяють охопити великий обсяг вивчених орфограм та пунктограм.  Для кращого засвоєння орфограм та для миттєвої перевірки виконаного завдання самим учнем використовуються закодовані в текстах вправ вислови: скоромовки, прислів'я, приказки, відповіді на загадки, фразеологізми або частини крилатих висловів.

 Залежно від мети уроку матеріал вправи може аналізуватися на окремих рівнях мовознавчої науки або комплексно, залучаючись на різних етапах уроку.

 Розглянемо один з прикладів такого завдання.

Завдання: зі вставлених букв скласти продовження до вислову Володимира  Сосюри: «Дзвін шабель, пісні, походи, воля соколина,тихі зорі, ясні води - …» .

І…моральний, г…нчар, підніжж…, у(в) зорях, Маро…ко, сю…реаліст, г…рячитися, Ки…в, смороди…ник, г…няти. (Відповідь: моя Україна).

 

Вислів, доповнений ключем, може бути використаний як для повторення пунктограми: «Кома при однорідних членах речення», так і для її опрацювання. Також даний вислів можна проаналізувати (залежно від потреби) на фонетичному, лексичному, словотвірному та морфологічному рівні тощо. Щодо виховного наповнення, то матеріал уроку, який починається уривком з вірша                      В. Сосюри, можна легко поєднати з темою Батьківщини.

Така «гнучкість», універсальність  та різноплановість подібних завдань дає змогу їх систематичного використання на різни типах уроків.

На завершення, пропоную декілька завдань, використання яких допоможе вчителеві змотивувати учнів до навчальної діяльності та покращити їх правописну компетентність.

 

 

 

 

 

- 2 -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Завдання 1.

     І.   Визначте  корені   й   закінчення.   Випишіть   підряд   тільки   ті  слова, які мають суфікси.

Молодий,  попереду, рано, навздогін,  активний,  перемога, цінний, малий, сухий, ясно.

II.  Якщо  ви  правильно  вибрали  слова,  то  з  їхніх  перших  букв  про­читаєте перше слово у вислові   І.  Франка:   «... — то перша основа життя».

 

   Завдання 2.

   І. Подані слова розставте в тому порядку, як розташовані їхні схеми за будовою, які наводяться нижче.

Книга, обкладинка, іграшка, розмова, одяг, дзвоник, заметіль.

Схеми: 1) корінь + суфікс + нульове закінчення; 2) пре­фікс + корінь + суфікс + закінчення; 3) префікс -)- корінь + + суфікс + нульове закінчення;                4) корінь + суфікс + закін­чення; 5) префікс + корінь + закінчення; 6) префікс + корінь + нульове закінчення; 7) корінь + закінчення.

II. Якщо ви правильно розмістили слова, то з їхніх перших букв про­читаєте другу половину крилатого вислову, який починається словами «Через терни ...» Запишіть вислів повністю.

 

   Завдання 3.

І. За поданими лексичними значеннями назвіть слова.

  1. Лісове білокоре дерево.
  2. Поверхня, на яку проектуються фільми чи інші зображення.
  3. Найхолодніша  пора  року.
  4. Скошена й  висушена  трава,  яка  йде на  корм  худобі.
  5. Людина, обізнана в різних галузях науки.
  6. Гострим предметом щось розділяти на частини чи по­дрібнювати.
  7. Інструмент з двома ніжками для креслення кіл.
  8. Невеликий соковитий плід трав'яних або деревних рослин.

II. Якщо ви дали правильні відповіді, то з перших букв складеться закінчення вислову  Г. Сковороди: «Без ядра горіх ніщо, так само як і люди­на...» Запишіть цей вислів повністю.

 

 

 

- 5 -

   Завдання 4.

     І. За наведеним лексичним значенням назвіть іншомовні слова й запи­шіть їх підряд у колонку.

1.  Вітер великої руйнівної сили.  

2.  Посудина з подвійними стінками для зберігання продукту гарячим або  

     холодним.

3. Заплічний речовий мішок.

4. Пристрій для при­ймання радіохвиль.

5. Написи в кінофільмі.

6. Найкращий сорт вугілля.

7. Переможець у спортивному змаганні на першість.

8. Сукупність усіх військ держави.

9. Річ на згадку.

10. Однаковий формений одяг.

 

II. Якщо ви правильно назвали слова, то з їхніх перших букв складуться два слова, пропущені у вислові:  «З усіх утрат... найтяжча». (Г. Сковорода.)

 

   Завдання 5.

        І. У мовах, з яких запозичено подані нижче слова, букви, взяті в дужки, подвоюються. Запишіть ці слова відповідно до українського правопису в дві колонки: 1) з подвоєними буквами; 2) без подвоєння букв.

Прогре(с)**, е(ф)ект, Уа(т), конт(р)еволюція, регре(с)**, е(л)іпс, ре(с)ора, Ра(с)ел, опере(т)а, Апе(н)іни, су(ф)ікс, телегра(м)а, а(п)арат, Євро(п)а, У(с)урі.

II. Якщо ви правильно виписали слова, то з початкових букв цих слів прочитаєте продовження крилатого вислову П. Тичини «Труд...». Запишіть цей вислів.

 

Завдання 6.

   І. Випишіть підряд тільки іншомовні слова.

Вага, тонна, літак, аеродром, платформа, доріжка, радіо, зорі, астрономія, цифра, число, кількість, ювелір, точність, здоров'я, Євангелія.

II. Якщо ви правильно виписали слова, то з їхніх перших букв по­винно скластися закінчення прислів'я: «Бджола мала, а й ...» Запишіть його.

 

 

- 6 -

  Завдання 7.

    І. Іншомовні слова запишіть у три колонки: 1) з встав­леною буквою и;                  2) з буквою і та з подвоєнням букв; 3) з буквою і  та без подвоєння букв.

Ч..(н)ара**, л..фт, в..(л)а**, ультрама(р)..н**, і(л)юм..натор**, д..ск, тр..о, об'єкт..в, в..мпел, Апе(н)..ни, оа(з)..с**,  М..тче(л),  а(к)ац..я,  гр..п,  опт..ка.             

II. З перших букв виписаних слів прочитайте побажання.

 

  Завдання 8.

І. До поданих іншомовних слів доберіть синоніми й запишіть їх у колонку в тому самому порядку.

Момент, педагог, ароматний, гравій, алфавіт, ло­зунг, горизонт, пілот, контур, гігант, актор.

Синоніми: абетка, артист, велетень, гасло, духмяний, льотчик, мить, обрис, обрій, рінь, учитель.

ІІ. З перших букв дібраних синонімів повинен скластися  фразеологізм. Запишіть його, поясніть значення.

 

   Завдання 9.

    І. Слова записати у три колонки: 1) власне українські; 2) старослов'янізми;      3) запозичені слова.

   Село, кілометр, мед, атом, очерет, Рахів, Борис, вальс, ніж, автобус, радіус, обух, алебастр, дуб, учитель.

    ІІ. З останніх букв повинна скластися друга частина вислову Т. Шевченка:                                   « І чужому навчайтесь …»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- 2 -

 

 

 

 

 

 

Завдання  10.

    І.  Випишіть  підряд  спочатку  всі  односкладові  слова,   потім   всі  двоскладові, трискладові і т. д.

Обрій, сніг, озимина, вітер, бульдозер, екіпаж, екран, ось, лисенятко, йоржик, обмерзнути, заметіль, гойдалка, лід* сріблитися, уторований.

II. Якщо ви правильно розташували слова, то з їхніх перших букв повинно скластися закінчення вислову М. Стельмаха: «Людина без мри це …». Запишіть вислів.

 

  Завдання  11.

    І. Випишіть підряд у колонку тільки ті слова, у яких є закритий склад.  Підкресліть цей склад.

Зима, січень, метелиця, наметений, біліти, іній, кукурудза, кучугури, замети, гребінь, ожеледь, дорога; війнути, завія, віхола, іскристий, ходжу, йшов.

II. З перших букв виписаних вами слів повинен скластися синонім до слова хуртовина.

 

  Завдання  12.

    І. Випишіть слова в три колонки: 1) ті, яких не можна розривати для переносу (юний); 2) ті, при переносі яких можна залишити в попередньому рядку дві перші букви (юн-нат); 3) ті, при переносі яких можна залишити три перші букви (юна-ки).

Армія, орел, умію, одуд, ґудзик, приступ, іти, село, обмию, оазис, крісло, згин, яма, раджусь, ящик, об'єм, збуджене, око, саджанці, околот, вздовж, отвір, ясно, дзвін, оса, зумію.

II. Якщо ви правильно згрупували слова, то з останніх букв повинен скластися вислів   М. Рильського. Запишіть його.

    Завдання  13.

    І. Вставте пропущені букви. Випишіть спочатку слова із вставленою буквою и, потім — із вставленою буквою і. Написання букв и та і перевіряйте чергуванням.

Поч..стити, обк..піти, пр..звище, ск..слий, обч..пляний, веч..рній, прож..ти, ісп..т, шп..лька, обробіток, арш..н, йорж..к, легк..сть, іржавість.

- 9 -

II. Якщо ви правильно виконали вправу, то з перших букв цих слів прочитаєте крилатий старогрецький вислів.

 

   Завдання   14.

    І. Слова розподіліть у три колонки відповідно до того, яке правило треба застосувати при їхньому написанні.

Правопис слів з голосними

[а] і [о]

[є] і [и]

[и] та [і]

 

 

 

    Загін, хазяїн, прошелестів, гарячка, пенал, прізвище, бать­ків, у халяву, весняні, чисте, борсук, вихід, перенос, поганка, щільне.

II. Якщо ви правильно розподілили слова, то з їхніх останніх букв прочитаєте першу частину прислів'я, яке закінчується словами   « …, а  з  лісу  виводить ».  Запишіть прислів'я повністю.

 

   Завдання  15.

     І. У поданих словах замість крапок вставте префікс з- або його форми с-, зі-. Випишіть підряд слова спочатку з с-, потім із  з-  і нарешті  із  зі-.

..кис, ..годен, ..сохла, ..хов, ..терті, ..в'яла, ..шиток, ..верхньо, ..фотографований, ..важ, ..гин, ..постерігач, ..грів, ..повна, ..малку, ..ріс, ..сип, ..споду, ..тис, ..дер.

II. Якщо ви правильно виконали вправу, то з останніх букв записаних слів прочитаєте прислів'я.

 

   Завдання  16.

    І. Випишіть підряд слова у дві колонки: у праву — тільки із звуком [й], у ліву — з іншими м'якими приголосними звуками.

Поєдинок, сонце, земля, соняшник, море, якір, юнга, нюанс, солов'ї, весна, тьохкав, ішов, близько, верба, ясен, рідня, серйозна.

II. Якщо ви правильно виписали слова, то з їхніх останніх букв прочи­таєте другу половину прислів'я «Немає в світі, ...». Запишіть його пов­ністю.

 

- 10 -

   Завдання  17.

І. Випишіть підряд слова у дві колонки: у ліву — тільки із м'якими приголосними, у праву — з пом'якшеними. Букви, що позначають м'які та пом'якшені приголосні, підкресліть.

Дім, залюбки, покіс, об'єм, батьки, бюджет, місто, зір, вітер, помаленьку, льонар, бюро, боротьба, екіпаж, гірко, шків, ряст, вогонь, гравюра.

  1. У якій колонці вживається буква ь?
  2.  Якщо ви правильно розподілили слова, то з їхніх останніх букв прочитаєте вислів   М. Рильського. Запишіть його.

 

   Завдання  18.

     І. Прочитайте слова, подані в звуковому записі. Запишіть їх буквами у дві колонки: у ліву —  з м'яким знаком, у праву — без м'якого знака.

[іспан'ц'і], [пром'ін'чик], [р'ід'н'і], [пот'м'ан'ілий], [ідут'], [активн'іс'т'у], [ц'в'ах], [спал'н'а], [нен'чин], (на) [йалин'ц'і], (на) [йалинон'ц'і].

II. Якщо ви правильно записали слова, то з їхніх початкових букв прочитаєте першу половину вислову І. Франка, який кінчається словами «...— великі дві сили». Запишіть вислів повністю.

 

   Завдання  19.

     І. Усно з'ясуйте звуковий склад поданих слів. Випишіть спочатку слова, у яких є звук [й], потім — у яких звука [й] нема.

Нюх, тім'я, абсолютно, шлях, об'їзд, їздити, алюр, жереб'ят­ко, абияк.

II. Якщо ви правильно виписали слова, то з їхніх перших букв повинна скластися друга частина старовинного прислів'я «Хліб і каша — ...».

 

   Завдання  20.

    І. До основ поданих слів додайте суфікс -н(ий). Запишіть підряд тільки ті слова, у яких відбулося подвоєння букв. Подвоєні букви під­кресліть.

Мідь,  чавун,  ешелон,  основа,   сіно,   низина,   гриб,   екран, день, урожай, істина, школа, лимон, сила, оборона.

 

- 11 -

II. Якщо ви правильно виконали вправу, то, з перших букв виписаних слів прочитаєте початок прислів’я, яке кінчається словами  «…роби сміло»,

 

   Завдання  21.

    І. Утворіть за допомогою суфікса –ськ(ий) прикметники. Випишіть слова підряд у три колонки: 1) на –зьк(ий); 2) на –цьк(ий); 3) на –ськ(ий).

  Запоріжжя, Сиваш, Одеса, Галич, Острог, Збараж, Устилуг,  Олика,   Лохвиця,   Ревуха,   Олександрівка,   Литовеж,   Ушиця,  Калуш,  Бучач,  Яруга,  Арзамас.

    II. Якщо ви правильно утворили прикметники, то з їхніх початкових букв прочитаєте три слова.

 

   Завдання  22.

    І. Випишіть підряд у три колонки: 1) слова, у яких звуків і букв по­рівну; 2) слова, у яких звуків менше, ніж букв; 3) слова, у яких звуків більше, ніж букв.

Явір, огороджений, опоряджую, ходжу, мряка, гребінь, щедрий, малюк, юрба, динька, знаємо, оцінювати, безкраїй, сяють.

   II. Підкресліть у кожному слові другу від початку букву. Якщо ви правильно розставили слова, то з цих букв, виписаних підряд, складеться народне прислів’я. Запишіть його. 

 

 Завдання  23.

    І. Вставте пропущені букви. Слова випишіть у дві колонки: 1) з вставле­ними буквами е та є;   2) з вставленою буквою о.

Осінь/ /ос.ні, опір/ /оп..ру, спік/ /сп..кла, корінь/ /1ор...ня, звів/ /зв..ла, рокіт/ /рок..ту, Чернігів/ /Чернігова, Ананьїв/ / Анань..ва, темінь/ /тем..ні, узвіз/ /узв..зу, пішохід/ /пішох..да, Снячів/ /Сняч..ва,   ремінь/ /рем..ня,   в’їдливість/ /в’їдлив..сті.

    II. Підкресліть у виписаних словах другу від початку букву. Якщо ви правильно виконали вправу, то з цих букв прочитаєте пропущені два слова у вислові К. Паустовського:  «Усе навколо нас… Шукайте її».

 

 

- 12 -

Завдання  24.

    І. Вставте пропущені букви  і або и і,запишіть слова у дві колонки:                        1) зі вставленою буквою і;   2) з вставленою буквою и.

Сп..дометр, бенз..н, реж..м, оф..цер, еруд..т**, лог..ка, опе­рація,  дев..з,   хр..зантема,  нарц..с,  к..но,  арх..тектор,  ярл..к.

II. З початкових букв записаних слів повинні скластися два слова, яки­ми закінчується прислів'я:  «Краще гірка правда, ніж...»

 

   Завдання   25.

    І. Вставляючи пропущені букви і та и, випишіть слова в чотири колонки:                      1) незапозичені слова з буквою і; 2) іншомовні слова з буквою і; 3) неза­позичені слова з буквою и; 4) іншомовні слова з буквою и.

Водог..н, нак..п, щ..тка, с..роп, шк..в, кр..льце, ш..фер, пос..в, зч..плювач, ф..гура, ж..рафа, ф..н..ш, обш..р, к..птява, дзв..н,  шпр..ц,  в..граш,  хр..н, оч..стка,  кор..ння,  рад..ограма, м..ля.

ІІ. З останніх букв виписаних слів повинні скластися чотири слова – звернення видатного педагога В.О.Сухомлинського до школярів.

 

   Завдання   26.

      І. Вставте пропущені букви і або и і запищіть слова у дві колонки:                       1) з вставленою буквою і;  2) з вставленою буквою и.

Алж..р, Н..герія, Аф..ни, Сард..нія, Пар..ж, Дубл..н, Ск..фія, Аргент..на, Мадр..д, Ор..уела, Б..рма, Ч..каго, Єг..пет, Ок..нава, В..флеєм, Амер..ка, Юп..тер.

 II. З початкових букв першої колонки повинно скластися закінчення вислову О. Гончара:  «Найбільша перемога це та, яку здобуваєш...»

 

   Завдання  27.

     І.  Випишіть підряд  у  колонку  тільки  ті  слова, у яких перший звук твориться без дрижання голосових зв'язок.

Зелень, кріп, довго, час, спереду, горобець, цвірінькає, бага­то, шістдесят, туманність, мряка, луг, покіс, роса, хвоя.

II. З останніх букв виписаних вами слів повинне скластися слово, про­пущене в прислів'ї:  «Без діла ... сила». Прислів'я запишіть повністю.

- 13 -

  Завдання   28.

     І.  Подані в звуковому записі слова запишіть бук­вами. Розставте їх  строго  за алфавітом  (спочатку  це зробіть на  чернетці).

[гайі], [йегер], [зграйі], [дз'об], [джерело], [хл'упати], [йасніти], [криштал'], [йасен], [йеднайе], [гаразд], [йідал'н'а], [боршч], [втрет'е], [вт'агтис'], [самотойу], [зйасований], [злам], [снар'ад], [вйал'іс'т'].

II. З останніх звуків (не букв!), вимовлених підряд, повинні утворити­ся п'ять слів (три іменники, прикметник і сполучник) — продовження висло­ву видатного педагога В. О. Сухомлинського: «У праці — ...». Вислів запишіть повністю.

 

   Завдання   29.

    І.  Поділіть слова на склади й поставте в них наго­лос. Випишіть підряд у три стовпчики слова з наголосом: 1) на першому  складі; 2) на другому складі;               3) на третьому складі.

Ізвечора, ланцюжок, травень, аромат, могутній, мальовни­чий, озеро, йоржик, ущільнений, розкраяти, апельсин, євро­пеєць.

II. З перших букв має скластися друга частина прислів'я:                                        «Хто знання має, ...». Запишіть прислів'я повністю.

    Завдання  30.

    І. Записати слова у алфавітному порядку.

   Село, кілометр, мед, атом, очерет, Рахів, Борис, вальс, ніж, автобус, радіус, обух, алебастр, дуб, учитель.

    ІІ. З останніх букв слів можна прочитати прислів’я.

    ІІІ. Скласти висловлювання з 5 – 6 речень на дану тему.

    Завдання  31.

 

І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з м'яким знаком, у праву — без нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

    Чіл..не, област.., р..ясно,  різ..бяр,  ад..ютант, нян..ка,  духм..яний,
асфал..т, арф..яр.

 

  ІІ. Підкресливши першу літеру у словах, отримаєте назву твору    П. Куліша.

 

- 14 -

Завдання  32.

 

І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з м'яким знаком, у праву — без нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

  Різ..ба, Парас.чин, дикан..ський, стан..мо, заховайс.., у куз..ні, прал..ня,   гарнен..кий, тіт..ці, рибон..ки, брен..кати.

   ІІ. Підкресліть у кожному слові третю букву — прочитаєте назву од­ного з творів І. Франка.

Завдання  33.

І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з м'яким знаком, у праву — без нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

    Улюбленец.., козац..кий, різ..бяр, адміральський, їд..те, Н..ютон, аква-
лан..гіст.

   ІІ.  Підкресливши перші букви, прочитаєте назву країни.

Завдання  34.

 

І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з м'яким знаком, у праву — без нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

Ковал..чук, щонаймен..ший, учительство, камін..чик, різ..бяр, сон..ця,
медал..йон, чотир..ма, лял..ці, с..міх, бат..ківський.

  ІІ. Підкресліть у першому стовпчику останню букву — прочитаєте ім'я героя     твору Уласа Самчука «Марія».

 

Завдання  35.

 

І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з м'яким знаком, у праву — без нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

Промін..чик, мільйон, ос.овий, пун..ктуація, ател..є, дос.є, ус.мішка,  Юрян..ськ,  кін..чик, різ..бяр,  нян..чити,  св..ято.

   ІІ.  Прочитайте другі букви у словах, спочатку в першому стовпчику, а потім у другому — дізнаєтеся назву літературно-публіцистичної пам'ятки кінця XVII — початку XIX століття, в якій розповідається про події, що від­бувалися в Україні від давнини до 1769 року.

- 15 -

Завдання  36.

 

І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з апострофом, у праву — без

нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

 

     В..єтнам, хутор..янин, об..єм, б..юст, б..є, лл..ється, Ілл..я, об..єкт, р..яно, об..єднання, напам..ять, астрахан..ський, ув..язнений.

   ІІ. Підкресліть у кожному слові першу літеру — отримаєте назву твору                        Бориса  Олійника.

    Завдання  37.

 

І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з апострофом, у праву — без

нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

   Дит..ясла, духм..яні снопи, ін..єкція, в..яжеться, Р..єпін, св..ятопис, п..ятсот, кров..ю, мільйони, В..єтнам, бур..як.

    ІІ. Підкресліть у кожному слові або словосполученні передостанню букву — прочитаєте назву одного з творів Лесі Українки.

 

Завдання  38.

 

  І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з апострофом, у праву — без

нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

 

       Опам..ятатися, бур..як, дев..ять, р..явкати, нев..язкий, електрозва-р..ювання, ад..ютант, атель..є, голуб..ятко, духм..яний, об..їзд, вар., яг, Лук..янівка, інформб..юро, об..єкт, кань..йон, верб..я, р..явкнути, арф..яр, авант..юра, дов..янути, щупл..явий, оп..яніти, евол..юція.

     ІІ.  Підкресливши перші букви, прочитаєте прислів'я.

 

Завдання  39.

 

    І. Випишіть слова у дві колонки: у ліву — з апострофом, у праву — без

нього, щоб дізнатися, що зашифровано в завданні.

       Інтерв..ю, ф..юзеляж, різьб..яр, верб..я, ад..юльтер, ад..ютант, н..юанс, к..ювет, нав..язливий, Омел..ян.

ІІ.  Прочитавши перші букви у словах, спочатку в першому стовпчику, а потім у другому, отримаєте ім'я та прізвище «каменяра» України, автора збірки                       «З вершин і низин», п'єси «Украдене щастя».

- 16 -

Завдання   40.

 

І. Записати слова у дві колонки: а) з ненаголошеним е; б) з ненаголошеним и.

         Ет..кетка, д..сятий, ефективний, нож..ці, категорія, ап..льсин, т..жневий, добереться.

ІІ. Підкресливши першу букву у кожному слові, прочитаєте назву одного з віршів І. Франка.

 

Завдання  41.

І. Записати слова у дві колонки: а) з ненаголошеним е; б) з ненаголошеним и.       

     Ож..ледиця, др..жати, ож..вати, л..генький, ел..гантний, в..шневий,
ж..рненький, кл..котіти, ст..пи, евр..ка, н..зенько, адр..сат, кр..ниця,
ож..вати, нап..кти, дал..чінь, р..ве.

ІІ. Підкресліть у кожному слові першу букву — прочитаєте ім'я та прізвище автора повісті «Зачарована Десна».

 

Завдання  42.

І. Записати слова у дві колонки: а) з ненаголошеним е; б) з ненаголошеним и.    

З..рно, вер..с, л..ман, м..далі, ваз..лін, ш..рокі, вересень, п..ніцилін,

кр..латої, м..сколиз, чер..да, трен..р, пш..ниця, велос.пед, бр..ніти, непот­ріб, весло, ц..ферблат, гл..бочінь, з..рном, б..режу, п..ньок, м..тро.

ІІ. У кожному слові підкресліть останню букву — прочитаєте народну мудрість.

 

 

Завдання  43.

І. Записати слова у дві колонки: а) з ненаголошеним е; б) з ненаголошеним и.    

Мат..матика, м..лкий, ос..литися, ж..брак, оп..тати, ж..раф, нав..сати,

активний, нам..рзати, ан..кдот, н..ктар, тр..вожний, ризикувати, ет..кет,

бр..ніти, артистичність, ен..ргетичний.

 

     ІІ.  У кожному слові підкресліть першу букву. З цих букв прочитаєте

закінчення вислову Василя Сухомлинського:  «Треба тонко відчувати три                    речі : ...»

 

 

- 17 -

Завдання   44.

І. Записати слова у дві колонки: а) з ненаголошеним е; б) з ненаголошеним и.    

   В..ликий,  муніципальний,  ож..ледь,  вер..ск,   акт..віст,  розд..рати,

кр..ниця, чер..во, очищ..ння, опр..томніти, кош..ня.

 

ІІ .Прочитайте перші букви у словах, спочатку в першому стовпчику, а потім у другому — дізнаєтеся псевдонім відомої української поетеси Марії Олександрівни Вілінської.

Завдання  45.

І. Записати слова у дві колонки: у першу з подвоєнням букв, у другу — без

подвоєння.

Мит..ю, огнен..ий, скажен..ий, височен..ий, антен..ий, тьмян..ий, вро-джен..ий, ден..ий, орлин..ий, узбіч..я, Хмельнич..ина, неждан..ий, адресо-ван..ий, однозмін..ий, вікон..ий, роз'єднай..ий, олов'ян..ий, нескінчен..ий, електрон..ий, дерев'ян..ий, умотивован.лсть, без..ахисний, аграрно-сиро-вин..ий, гіл..я, антропоген..ий, туман..ий.

ІІ. Підкресліть у кожному слові першу букву — прочитаєте вислів                                 Василя   Сухомлинського.

Завдання  46.

  І. Записати слова у дві колонки: у першу з подвоєнням букв, у другу — без

подвоєння.

Вірніст..ю, повін..ю, осін..ю, величніст..ю, якіст..ю, від..аллю, мит..ю,                 радіст..ю, з безліч..ю, доповід..ю, вартіст..ю, з точніт..ю, сіл..ю, заздріст..ю, у сміливост..л, плот..ю, за галуз..ю, смерт..ю, з розкіш..ю, віс.ю, ве­лич..ю, шерст..ю, з розповід..ю, північ..ю, блакит..ю, зі зліст..ю, ненавист..ю, чверт..ю.

ІІ. Підкресліть у кожному слові третю букву — прочитаєте народну мудрість.

Завдання  47.

І. Запишіть слова в дві колонки: 1) з апострофом; 2) без апострофа.

Здр..япати, вовн..яний,  арф..яр, обмір.. яти, пам..ять, об..їзд, присв..ята, моркв..яний, цв..ях, остров..янин, різдв..яний, стрем..янка, плісн..ява, тьм..яний, зв..язок, подвір..я, знехот..я,  сер..йозно.

- 18 -

ІІ. З других букв виписаних слів прочитаєте закінчення вислову давньоримського філософа Сенеки Молодшого: «Нема рабства ганебнішого, ніж...».

Завдання  48.

 

І. Запишіть слова у дві колонки: 1) з двома нн; 2) з одним н.

Змії..ий, шале..ий, анте..ий, студе..ий, незбагне..ий, кремі..ий, кип'яче..ий, зна..ий, щоде..ий, обмі..ий, букве..ий, єди..ий, тьмя..ий, оста.і.й, стра­сне..ий, свяще..ий, згуще..ий, вихова..ий, моното..ий.

II. З других букв записаних слів прочитаєте вислів фран­цузького письменника Стендаля.

Завдання  49.

1. Вставте, де треба, пропущені букви т, д, к. Слова за­пишіть у дві колонки:                   1) ті, у які вставили букви; 2) ті, у які не вставляли букв.

Умис..ний, агентс..во, контрас..ний, заїз..ний, хвас..ливий, шотлан..ський, улес..ливий, пропаган­дис..ський, випус..ний, чотиритиж..невий, студен..­ський, виїж..жаю, п'я..десят, ох..нути, стис..нути, осві..читися, анархіс..ський, корис..ний, (у) поїз..ці.

II. З других букв слів прочитаєте закінчення вислову італійського вченого Галілео Галілея: «Говорити  туманно  вміє  всякий, ...».

Завдання  50.

І. Вставте з або с. Слова запишіть у дві колонки: 1) зі вставленою буквою с; 2) зі вставленою буквою з.

Бе,.шумно,  ..пад, не..хитно,  ..кап,  ро..клад,  ..шити,  ро..чин, ..цементовано,  ..подом, безкоштовно,  ..підло-ба,  ..тяг,  ..-посеред,  ро..тин, небезпечно, не..проста,  ..кат, з  ро..солом, бе..перестанку,  зне..тямки.

ІІ. З останніх букв прочитаєте закінчення вислову дав­ньоримського письменника Марка Аврелія: «Ми, люди, народжені для того, щоб...».

Завдання  51.

І. Запишіть слова в дві колонки: І) зі вставленою бук­вою и; 2) зі вставленою буквою і.

Держ.., двіч.., овоч.., обміркувавш.., береж.., рож.. (квіти), розчеш.., онуч.., жалощ.., експлуатуюч.., ідуч.., чиж.., електропеч.., мовч.., ярмаркуюч..

- 19 -

II. З перших букв утворених слів Прочитаєте початок вислову італійського мислителя XVI ст. Франческо Гвіччардіні: «...від багатьох скарбів».

Завдання  52.

І. Запишіть слова в дві колонки: 1) з м'яким знаком; 2) без м'якого знака.

Цвірін..чати, кін..ський, стіл..чик, однобіч..ний, взутт..я, камін..чик, різ..бяр, близ..кий, т..мяний, сковз..кий, щонаймен..ший, школярс..кий, гніван..ський (від Гнівань), гір..кий, винян..чити, ц..віт.

II. З других букв прочитаєте закінчення вислову фран­цузького філософа Вольтера: «Свобода полягає в тому, щоб залежати...».

Завдання  53.

І. Слова розставте за алфавітом, враховуючи не тільки перші, а й наступні букви.

Велосипед, базальт, гіпс, базар, годинникар, палац, багатство, боротьба, палиця, воля, вишкіл, бешкет, безперестанку, гірше.

II. З останніх букв прочитаєте закінчення вислову фран­цузького філософа Вольтера: «Заздрість ...».

Завдання  54.

І. Запишіть слова в дві колонки: 1) з одним н; 2) з дво­ма нн.

Осяя..ий,  множи..ий,  чаву..ий,  очереви..ий,  дозво­ле..ий,  тума..ий, вжива..я,  оновле..ий,   лимо..ий,  оновле..я,  оцинкова..ий,  щепле..ий, півде..ий.

II. З других букв записаних слів прочитаєте закінчення вислову Т. Шевченка: «Не гріє...».

Завдання  55.

І. Запишіть слова в дві колонки: 1) з апострофом; 2) без апострофа.

   Зм..яклий,  духм..яний, об..ораний,  моркв..яний,  солов..їний, огр..ядний, вісп..яний,  зв..язок, осв..ячений, ст..яг, риб..ячий,  тьм..яний.

II. З других букв записаних слів прочитаєте початок ви­слову американського бізнесмена Бруса Бартона: «... є, як правило, зовнішньою ознакою вбогості духа».

- 20 -

Завдання  56.

І. Випишіть слова в дві колонки: 1) зі вставленою бук­вою є; 2) зі вставленою буквою и.

Ун..кати,  узагальнення,  дал..ч,  вел..ч,  скр..піти, оголош..ний, пр..пишний,  розстеляти,  кур..во,  вп.льнувати,  к..шеня,  пш..ниця, ст..рати, кил..мок, січ..нь.

ІІ. З других букв записаних слів прочитаєте закінчення вислову                                                 М. Рильського: «Слова дружнього...».

Завдання  57.

 І. Поставте іменники в орудному відмінку однини і запишіть у три колонки: 1) з подвоєнням букв; 2) без апост­рофа і подвоєння букв; 3) з апострофом.    

Кров, снасть, нехворощ, емаль, подорож, сміливість, поросль, верф, вживаність, знервованість, ожеледь, май­стерність, знать, Об (річка), старанність, пам'ять, мати.

II. З других букв записаних іменників прочитаєте закінчення вислову                                   В. Сухомлинського: «Треба тонко відчу­вати три речі  :...».

Завдання   58.

І. Залишіть слова у дві колонки: 1) з буквою і; 2) з буквою и.

Вдал..ну, к..пар..с, арх..в, в..заві, локомот..в, пом..дор, параз..тство, фар..сеї, к..лометри, абр..кос, ж..рафи, крокод..л, комб..нат, ч..нари, маг..страль.

II. З останніх букв записаних слів прочитаєте закінчення вислову німецького філософа Людвіга Фейєрбаха: «Людина тільки тоді чогось досягне, коли ...».

Завдання  59.

І. Вставте пропущені букви и або і (іменники й при­кметники тут стоять у називному відмінку множини). Запишіть слова в дві колонки: 1) з кінцевою буквою и; 2) з кінцевою буквою і.

    Площ.., оскільк.., спіткавш.., людськ.., трох.., навкруг.., вдвіч.., ювіляр.., ожин.., хитрощ.., знайомляч.., вноч.., льох.., нож.., тюленяч.., по-заяч..е рюкзак.. .

II. З других букв записаних слів прочитаєте закінчення вислову німецького письменника Леопольда  Шефера: «У лю­дини не повинно бути іншої мети, крім тої, щоб бути …».

- 21 -

Завдання  60.

І. Подані слова запишіть у дві колонки: 1) без по­двоєння букв;                                         2) з подвоєнням букв.

Анте(н)а,  нежда(н)о, і(м)іграція, жи(т)євий, узгодже(н)ість, інтерме(ц)о, ю(н)ат, тума(н)ість, жада(н)ий, з'єдна(н)ий, благослове(н)ий, осер(д)я, зволоже(н)ість, шо(с)е, роздорі(ж)я, згада(н)ий, побукве(н)ий, огне­вий, то(н)а.

II. Підкресливши другі букви записаних слів, запишете  афоризм                                        М. Рильського « Хто…, той  не  вартий  свого  майбутнього ».

Завдання  61.

І. Слова запишіть у дві колонки: 1) зі вставленою буквою и; 2) зі вставленою буквою і.

Кв..нтет, спр..нтер, прес.нг, сандв..ч, смок..нг, к..п'яток, клек..т, п'єзоелектрика, Амер..ка, гірлян­да, стр..ла, княгиня, розмар..н, Єг..пет, зах..д, розтр. .вожений.

ІІ. З других букв записаних слів прочитаєте побажання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання   62.

І. Випишіть слова в колонки за частинами мови: 1) іменники; 2) прикметники; 3) числівники; 4) займенники; 5) прислівники.

Баштан, двадцятий, інший, людяний, горілиць, опівночі, дехто, юний, бездоганний, сюди, естрада, ошатний, одинадцять, ніякий, ліворуч, вартий, осьде, зоря, вкупі, раз-два (числівник), отакий, активно, індійський.

II. З перших букв прочитаєте початок вислову В. Сухомлинського «... не може бути ні всебічної людської вихова­ності, ні духовної культури».

   Завдання  63.

    І. Пригадайте частини мови, які ви вивчали в попередньому класі. Випишіть підряд у три колонки окремо іменники, прикметники, дієслова.

Учень, історичний, учитися, радісний, свято, активні, набуваємо, працею, аналізують, добрий, осіння, відкриваєш, читаєте, історія, святковий, товариського, хвилина, аплодує, іскристим, іскорки, втішний, напишу, несемо, акуратні, ідеш, відкриття, мирний.

II. Підкресліть у всіх словах початкову букву. Якщо ви правильно вико­нали вправу, то з цих букв у вас складеться побажання. Прочитайте його й запишіть.

 

Завдання  64.

І. Випишіть слова в чотири колонки за частинам» мови: 1) іменники;               2) прикметники; 3) дієслова; 4) прислівники.

Удосконалюймося, уявлення, велетенський, віч на-віч, солдат, погон, ім'я, незчувся, чимдуж, абияк, хазяїн, акуратний, натщесерце, нашвидкуруч,                        імміграція, інколи, афішувати, вілла, м'який.

ІІ. З перших букв виписаних слів прочитаєте побажання.

 

 

Завдання  65.

І. Запишіть слова в дві колонки: 1) зі вставленою бук­вою і; 2) зі вставленою буквою и.

Нац..я, еф..р, данс.нг, озокер..т, дубл..кат, орх..дея, с.нус, ет..кет, в..тамін, іммігрант, баз..с, ревізія, арх..в, електр..ка.

II. З перших букв записаних слів прочитаєте початок вислову американського письменника Крістіана Боуві: «... — причина більшості наших невдач».

 

- 24 -

 

Завдання  66.

І. Займенники, що в дужках, поставте в потрібному непрямому відмінку. Випишіть у дві колонки словосполу­чення: 1) із займенниками без початкового к; 2) із займенни­ками з початковим в.

Спитав у (вона); передав через (він); глянув (він) у вічі; прибіг до (вони); перед (вона); люблю (він); сміяв­ся з (вони); бачився з (вони); згадав про (вона); збудила (він); надіявся на (вони); в'ється над (воно); допоміг (вона); зв'язок з (вони); усміхнулася до (вона); перека­зав через (він); звільнили (воно).

II. З других букв записаних словосполучень прочитаєте вислів давньоримського поета Вергілія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІМЕННИК. 

   Завдання   67.

    І. Подані іменники записати у чотири колонки: 1) І відміни; 2) ІІ відміни;          3) ІІІ відміни; 4) ІУ відміни.

Земля, ячмінь, свіжість, акуленя, невдаха, ангіна, Керч, рисеня, бобреня, терем, нора, нога, обруч.

    ІІ. З перших букв слів можна прочитати вислів. Запишіть його в зошит, поясніть розділові знаки.

Завдання   68.

І. Випишіть подані іменники в чотири колонки за  відмінами.

Сходинка, взуття, ясність, блакить, плем'я, стаття, погода, клен, хутір, зустріч, каченя, яйце, вдих, оже­ледь, сонце, синь, обличчя, охорона, роззява, старість, курча, учениця, край, лелека, будень, тьмяність.

ІІ. У словах перших трьох колонок підкресліть другу від початку букву. З цих букв повинно скластися закінчення вислову І. Франка: «Не може при добрі той жить,...».

Завдання   69.

І. Випишіть подані іменники в три колонки за групами: 1) тверда; 2) м'яка;            3) мішана.

Ожина, жито, озеленювач, квітникар, столяр, каме­няр, гай, ожеледиця, днище, скельце, отвір, лящ,   втеча, стаж, секретар, лялька, тягач.

II. З других букв кожного слова повинно скластися закінчення вислову американського філософа Джорджа Сантаяни: «Життя не вистава й не свято;...» (після першого слова треба поставити тире).

 

Завдання   70.

    І. Подані іменники поставити у форму родового відмінка, записати у дві колонки: 1) із закінченням –у, - ю; 2) із закінченням – а, - я.

   Село, кілометр, мед, атом, очерет, Рахів, Борис, вальс, ніж, автобус, радіус, обух, алебастр, дуб, учитель.

- 26 -

    ІІ. З перших букв слів можна прочитати вислів. Запишіть його в зошит та підкресліть граматичну основу.                                          

    Завдання  71.

  І. Поставте іменники в орудному відмінку однини. Запишіть їх у три  колонки: 1) із закінченням -ом, -ою; 2) із закінченням -ем, -ею; 3) із закін­ченням - ю.             

 Душа, усміх, скроня, свічка, злість, любов, орач, вантаж, убогість, чорногуз, тінь, з'їжа **, людина, князь, старість, кущ, тьмяність.

   II. Підкресліть у кожному слові другу від початку букву. З цих букв  складеться вислів Т.Шевченка. Запишіть його.

   III. Поясніть правопис іменників в останній колонці.

 

    Завдання  72.

 

І. Іменники поставте в орудному відмінку однини й запишіть у дві колонки:                 1) з буквою о в закінченнях -ом, -ою; 2) з буквою є в закінченнях -ем, -ею.

Каменяр,  щогла,  айстра,  обруч, санітар,  телевізор, журавель, ягуар, ніж, огорожа, груша, муляр, орен­дар.

II. З перших букв прочитаєте закінчення вислову фран­цузького письменника Альбера Камю: «Спільне добро тво­риться...».

 

   Завдання  73.

І. Іменники І і II відмін поставте в орудному відмінку однини (к и м? ч и м?) і запишіть у дві колонки: 1) з о в закінченні; 2) з є в закінченні.

Арф'яр, коваль, здогад, обруч, коло, обов'язок, синиця, яр, страйкар, тиша, торба.

ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися закінчення прислів'я: «Жити — ...».

 

Завдання  74.

 І. Іменники ІІІ відміни поставте в орудному відмінку однини й запишіть у дві колонки: 1) з подвоєнням букв;  2) без подвоєння букв.

Узгодженість, пристрасть, одіж, жовч, зелень, здат­ність, щирість, цвіль, старість, тьмяність, подорож, блакить, ясність, лякливість, п'ядь.

- 27 -

ІІ. З других букв кожного слова повинен скластися початок вислову Дмитра  Павличка: «..., там загиба зневіра».

 

Завдання  75.

І. Іменники ІІ відміни поставте в родовому відмінку однини й запишіть у дві колонки: 1) із закінченням -а, -я;   2) із закінченням -у, -ю.

Вжиток, спрут, кут, дим, струс, степ, ясен, атом, ляк, гектар.

І І. З других букв кожного слова повинен скластися
початок вислову Йоганна Вольфганга Гете: «... — це  перед­часна старість ».

 

Завдання  76.

І. Іменники поставте в родовому відмінку однини й запишіть у дві колонки:                      1) із закінченням -у, 2) із закінчен­ням -а.

Сніп, світ, вітер, метр, страх, очерет, осокір, стовп, дим, озон, сніг, пам'ятник, знімок, порох, тюль, серпень.

II. З других букв записаних іменників прочитаєте закінчення вислову німецького поета Й. В. Гете: «Чужина...».

Завдання  77.

 

І. Розкриваючи дужки, запишіть у дві колонки слово­сполучення: 1) у яких іменники мають закінчення -и, -і; 2) у яких іменники мають закінчення -а, -я.

Півтора (апельсин);  два (весло);  чотири (оберемок);  перед першим (грудень);  три (раз);  два (огірок);  півтора (центнер);  три (вагон);  половина (Ужгород);  півтора (тиждень);  два (стілець);  три (стебло);  чотири (сито);  півтори (тонна).

II. З других букв іменників, що в дужках, прочитаєте пропущені слова у вислові французького письменника Антуана де Сент - Екзюпері: «Треба ...., щоб стати людиною».

 

Завдання  78.

 

І. Іменники поставте в називному відмінку множини й запишіть у дві колонки: 1) із закінченням -і; 2) із закінчен­ням -и.

Пісняр, орендар, їжак, їжачиха, різьбяр, нитка, арка, реп'ях, товариш, рожа, опік, екіпаж, дорога, трубач, удар.

- 28 -

II. З перших букв записаних іменників прочитаєте закінчення вислову німецького письменника XIX ст. Густава Фрейтага: «У душі кожної людини є мініатюрний...»,

 

Завдання  79.

 І. Поставте іменники в орудному відмінку однини і запишіть у три колонки: 1) з подвоєнням букв; 2) без апост­рофа і подвоєння букв; 3) з апострофом.    

Кров, снасть, нехворощ, емаль, подорож, сміливість, поросль, верф, вживаність, знервованість, ожеледь, май­стерність, знать, Об (річка), старанність, пам'ять, мати.

II. З других букв записаних іменників прочитаєте закінчення вислову                            В. Сухомлинського: «Треба тонко відчу­вати три речі:...».

   Завдання  80.

І. Запишіть, розкриваючи дужки, у дві колонки сло­восполучення:                      1) з іменниками, у яких закінчення ; 2) з іменниками, у яких закінчення -и.

Три (село), півтора (ар), чотири (син), три (елект­рик), півтора (метр), два (озеро), два (балкон), три (ешелон), півтора, (градус), половина (обруч).

ІІ. З перших букв іменників повинно скластися закінчен­ня давньогрецького вислову: «Пізнай…».

Завдання  81.

І. Поставте іменники в називному відмінку множини й запишіть у дві колонки: 1) із закінченням і; 2) із закінченням и.

Тягар, книжка, школяр, снігур, сестра, лікар, крок, дорога, збір, учень, родич, рибалка, столяр, огорожа, комар, нитка.

ІІ. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. 8 цих букв прочитаєте закінчення вислову О. Герцена: «Нема гіршої муки, ...»

 

Завдання  82.

І. Поставте іменники в орудному відмінку однини (ким? чи м?) і запишіть у дві колонки: 1) з буквою е або є в закінченні; 2) з буквою о в закінченні.

Ясен, круча, кобзар, рибалка, клямка, взаємодія, душа, хмеляр, льон, снігур, плащ, тюль, зірка, пшоно, вихор, вдача, вишня, книгарня, айстра, пирій.

- 29 -

II. У кожному іменнику підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте початок вислову серед­ньовічного французького письменника Франсуа  Рабле: «... від її кулаків».

 

Завдання   83.

І. Іменники поставте в орудному відмінку однини й запишіть у дві колонки:                  1) з буквою о; 2) з буквами е та є в закінченні.

Ніша,  економія,  матрац,  екран,  човняр, нектар, учень, журавель, істина, екіпаж.

II. З перших букв записаних іменників прочитаєте закінчення вислову давньоримського письменника Публія Теренція: «Я людина, і ніщо людське…».

 

Завдання  84.

    І. Поставте іменники в називному відмінку множини й запишіть у дві колонки: 1) із закінченням -і; 2) із закінчен­ням -и.

Тягар, книжка, школяр, снігур, сестра, лікар, крок, дорога, збір, учень, родич, рибалка, столяр, ого­рожа, комар, нитка.

II. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову О. Герцена: «Не­ма гіршої муки,...».

 

Завдання   85.

І. Іменники поставте в кличному відмінку й запишіть у три колонки:                             1) із закінченням -є; 2) із закінченням -у (-ю); 3) із закінченням -о.

Сестриця, чайка,  вовк,  Уляна,  вчитель, охоронни­ця, жінка, Андрій, їжак,  дядько,  хлопець,  Інна.

II. 3 перших букв записаних іменників прочитаєте про­пущені слова у вислові давньоримського байкаря Федра: «... не бачимо, а .... помічаємо відразу ».

 

Завдання  86.

І. Іменники поставте в родовому відмінку однини й запишіть у дві колонки:                           1) із закінченнями -а, -я; 2) із закінченнями -у, -ю.

Скарб, Ніжин, ерудит, ліс, обсяг, Вашингтон (місто), Ізмаїл (місто), вітер, аґрус, Вашингтон (штат), дуб, Дністер, інститут, Дон, Дунай, інвестор, листопад (місяць), інстинкт, листопад (опадання листя), ящик, йорж, аміак, мільйон, огірок.

II. З перших букв записаних іменників прочитаєте вислів М. Коцюбинського.

 ПРИКМЕТНИК

   Завдання  87.

І. Від поданих слів утворіть присвійні прикметники, поставте їх у називному відмінку множини (ч и ї ?) і запишіть у три колонки: 1) з суфіксом -ин-;                  2) з суфіксом -ев- (-єв-); 3)  з суфіксом -ов-.

Валя, ветеринар, Сашко, Аліса, вівчар, електрик, Івась, Радій, Шура, Уля, Борис, Едик, Уманець.

ІІ. З перших букв повинно скластися закінчення вислову Марка Твена: «Уникайте тих, хто намагається підірвати,…».

Завдання  88.

   І. Випишіть спочатку підряд у колонку ті словосполучення, де в закін­ченнях прикметників треба вставити букву і, а потім    ті, де треба вставити букву и.

Мудр..й людині, учнівськ..х зошитів, вчорашн..х уроків, у чітк..й послідовності, широк..м полем, сталев..ми плугами, в гаряч..й час, струнк.. тополі, у лелеч..м гнізді, осінн..й день, айвов..й сік, у строкат..х  лісах, у льнян..й сорочці, з весел..м настроєм.

II. У прикметниках підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте відому пораду Т.Шевченка. Запишіть її.

Завдання  89.

І.  Визначте рід, число і відмінок прикметників.

Поставте іменники в орудному відмінку однини (ким? чим?) 1 запишіть у дві колонки: 1) а буквою є або є в закінченні; 2) з буквою о в закінченні.

Ясен, круча, кобзар, рибалка, клямка, взаємодія, душа, хмеляр, льон, снігур, плащ, тюль, зірка, пшоно, вихор, вдача, вишня, книгарня, айстра, пирій.

ІІ. У кожному іменнику підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте початок вислову середньовічного французького письменника                     Ф. Рабле: «... від її кулаків».

Завдання   90.

 

І. Словосполучення запишіть у дві колонки: 1) зі вставленою буквою і; 2) зі вставленою буквою и.

Колюч..м терням; одинок..х дерев; княж..х часів; жовтогарячий дині; одинок.. дерева; тих., ночі; козяч..м молоком; ягняч..х слідів; княж., часи; ад'ютантськ.. обов'язки; тонк..ми нитками; плакуч..й вербі; тягуч.. хвилини.

- 31 -

II. З других букв прочитаєте закінчення вислову давньо­римського філософа Марка Аврелія: «Люди існують ...».

 

Завдання   91.

 

І. У подані слова вставте замість крапок и або і й за­шипіть їх у дві колонки: 1) зі вставленою буквою и; 2) зі аставленок» буквою і.

Спалах.., трох.., узбецьк.., предорог.., навкруг.., так.., одинок.., свекрух.., здоровег.., довг.., людськ.., рибалк.. .

II. З других букв записаних слів прочитаєте початок ви­слову Р. Братуня: «... ніколи не здолати».

Завдання  92.

 

І. Словосполучення запишіть у три колонки: 1) зі вставленою буквою щ;                     2) зі вставленим буквосполученням жч; 3) зі вставленими буквосполученнями дш, тш.

Найшви..ий баркас; найду..ий розлив; коро..ий ру­кав; найви..ий кущ; найбли..е село; найни..ий тин; найтов..є стебло; найшло..є печиво; найбага..а земля; найдоро..а людина.

II. З останніх букв прочитаєте закінчення вислову дав­ньоримського філософа Сенеки Молодшого: «Батьківщину люблять не за те, що вона велика, а за те,...».

Завдання   93.

І. Вставте в закінчення прикметників пропущені букви и або і й запишіть у дві колонки: 1) з буквою і; 2) з бук­вою и.

Родюч..х земель;  (в) існуючий системі;  овочев..м полям;  заяч..ми слідами; (в) різк..й формі;  ущиплив..м словом;  менш..х грядок;  жниварськ.. пісні;      (в) акацієв..м гаю;   узбецьк..х килимів.

II. З перших букв записаних прикметників прочитаєте пропущені два слова у вислові американського фізика Б. Франкліна: «Лінь це ... й тіла».

Завдання  94.

 

І. Прикметники запишіть у дві колонки: 1) ті, що пишуться через дефіс;                             2) ті, що пишуться разом.

Одно/бічний, чорно/бровий,  ячмінно/житній,  криво/бокий, добро/сердний,

- 32 -

синьо/жовтий,  яскраво/чер­воний,  огне/дишний,  стурбовано/розгублений,

жовто/ гарячий,  людино/любний,  солоно/кислий,  лютнево/ березневий.

II. З других букв записаних прикметників прочитаєте закінчення вислову Лесі Українки: «До чистої мети треба йти…».

Завдання  95.

І. Від імен утворіть присвійні прикметники в назив­ному відмінку множини (чиї?) і запишіть у три колонки: 1) із суфіксом -ові; 2) із суфіксом -еві (-єві);3) із суфіксом -ині. Прикметники із суфіксом -іні, (-їні) не записуйте.

Захар,  Урош, Чеслав,  Поля, Руслана, Артем, Сергій,  Ярмолай,  Аліса,  Вітя, Марія; Семен, Олег, Корній, Діана,  Максим, Анатоль, Ася.

II. З перших букв записаних прикметників прочитаєте початок (чотири слова) вислову давньогрецького письменни­ка Менандра: «... вийде назовні».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДІЄСЛОВО. ФОРМИ  ДІЄСЛОВА

 Завдання  96.

     І. Випишіть у дві колонки окремо дієслова І і II дієвідмін. Закінчення підкресліть.

Зберуть, несете, зносять, узагальнюємо, непокоїться, змі­ниться, стережеш, шарудить, спинимо, красується, клеїш, порадите, думаєш, здається, здійснимо, падають, бачать.

II. Підкресліть у кожному слові другу від початку букву. З цих букв, виписаних підряд, повинно скластися прислів'я. Запишіть його.

 

Завдання  97.

І. Випишіть підряд у колонку всі форми дієслова в такому порядку, як вони названі в таблиці: 1) неозначена; 2) способові; 3) дієприкметники; 4) форми на -но, -то; 5) дієприслівники.

Торкнувшись, яснішати, навчений, бачено, елек­трифікований, їжджу, ілюстровано, експериментуючи, молотий, хочемо, ліплено, борючись, кликати, адресо­ваний, екскортуючи, явлено.

ІІ. З перших букв повинно скластися закінчення вислову давньогрецького філософа Фалеса: «Про друзів слід пам'я­тати не тільки тоді, коли вони з тобою, а й тоді,...».

Завдання  98.

І. Випишіть зі словосполучень дієслова у дві колонки: 1) перехідні;                                       2) неперехідні:

Цікавитися новинами; егекати у відповідь; принизити гідність;  оббивати пороги;  вбачати небезпеку; дякувати  батькові; запобігти хворобі; економити воду; дістати нежить; експериментувати з рослинами; ремствувати на себе; ігнорувати поради; керуватися розумом; намуляти ногу; акліматизуватися на півночі; лякатися труднощів; казати правду; активізувати людей; озватися на голос.

ІІ.  З перших букв прочитаєте початок вислову німецького поета Й. В. Гете: «... у якому кожен показує своє обличчя».

Завдання  99.

1. Запишіть дієслова в дві колонки: 1) доконаного виду; 2) недоконаного виду.

 

- 34 -

Здивуватися, зупинити, колихати, сховати, остері­гати, стримувати, торкнутися, звеселити, вражати, торкатися, унеможливити, світити, дихати, дістати.

II. З других букв кожного слова повинно скластися закінчення вислову             В. Симоненка. «В океані рідного народу відкривай...!»

Завдання  100.

 І. Дієслова випишіть у дві колонки: 1) з префіксами;    2) без префіксів.

Нишкнути, підкувати, заіржавіти, екзаменувати, метушитися, відновити, оцінити, агітувати, єднати, пояснити.

II. З перших букв коренів повинно скластися закінчення
вислову І. Світличного: «Шлях...».

 

Завдання  101.

 І. Усі дієслова на -ся (-сь), крім дивитися, належать  до неперехідних. Подані дієслова запишіть у дві колонки:  1) а кінцевим -ся (неперехідні);                       2) без кінцевого - ся (тут вони всі перехідні).

Учитимемо, зв'яжешся, осиплеться, купуючи, сте­режете, лякаються, скупчившись, уквітчавши, вихо­пився, зморитесь, бачить, зменшіть.

II. З других букв кожного слова повинні скластися про­пущені два слова у прислів'ї: «Не ... вір».

 

Завдання 102.

І. Залишіть словосполучення у дві колонки: 1) з пере­хідними дієсловами;          2) з неперехідними дієсловами.

Світить сонце, збагни істину, кажучи правду, ого­лошено перерву, учепившись за слово, синіє небо, стихає гомін, сиджу в кімнаті, наслідуємо батьків, втратив рівновагу, покажемо себе, усміхаючись до дитини, дякую вам.

II. З других букв дієслів повинні скластися пропущені два слова у вислові французького філософа ХУІІІ ст. Шарля Монтеск'є: «Треба ..„ щоб знати хоч трохи».

 

Завдання  103.

1. Подані дієслова запишіть у три колонки — з основою інфінітива:                                     1) на ;    2) на -и, -і;     3) на приголосний.

Тріпотати, тішити, змогти, вселяти, звучати, уда­рити, рокотати, побігти, знітитися, з'єднати, звести, в'їжджати, хотіти, випливти, з'їздити.

II. З других букв повинні скластися пропущені три слова у вислові німецького філософа ХУІІІ ст. Йоганна Гердера: « Хто не любить…, не заслуговує на ім'я людини».

Завдання  104.

І. Дієслова запишіть підряд у колонку й біля кожного з них допишіть синонім з поданих нижче.

Ослабнути, хитатися, держати, куйовдити, обма­нути, юрмитися, спускатися, схуднути, вештатися, на­смілитися, скиглити.

 

Синоніми: волочитися, зважитися, з'їжджати, змарніти, коливатися, кошлатити, нити, охляти, ошу­кати, товпитися, тримати.

ІІ. З других букв дописаних синонімів повинні скластися два пропущених слова у вислові російського письменника А. Чехова: «Потрібно виховувати в собі смак до — ».

 

Завдання  105.

І. Подані дієслова запишіть у три колонки: 1) у дійсному способі;                      2) у наказовому; 3) в умовному.

Встигнув би, клопочемося, зупинись, скажіть, сюр­кочуть, збагнула, пробачте, забудьмо, квітнуло б, з'їж­джай, діткнувся, стихне, пов'язала б, з'юрмилися б, вникніть, зустрінь, тьмяніють.

ІІ. З других букв кожного слова повинні скластися про­пущені три слова у вислові В.Сосюри: «Всім серцем … ,і  вічні ми будемо з нею».

 

Завдання  106.

І. Подані дієслова запишіть у три колонки залежно від того, в якому часі вони вжиті: 1) теперішньому; 2) минуло­му; 3) майбутньому.

Озивається, стямився, вечоріє, забув, стихне, диву­ватимусь, смієшся, скористалася, клубочаться, змерх­не, шелестить, вернемося, кліпнув, смеркає, снити­меться, сюрчали, збагнула, хочете, підпадьомкатиме, заїжджав, дякуємо.

ІІ. З других букв повинно скластися шість недописаних слів у рядку з народної пісні: «Чом, чом...?»

- 36 -

Завдання  107.

І. Орієнтуючись на закінчення, дієслова запишіть у дві колонки; 1) дієслова                 І дієвідміни; 2) дієслова ІІ дієвідміни.

Тішимося, спишемо, волочиш, стружеш, скрего­тиш, тріскочете, точить, кричите, сіріють, збережемо, хилиться, уникне, встелите, гноїть, кинете, вивчишся, смітять, змокнеш.

ІІ. З других букв кожного слова повинні скластися три пропущені слова у вислові Шарля Монтеск'є: «Немає вищого покликання, як бути …  багатьом людям».

Завдання  108.

І. Вставте пропущені букви є, є, и, ї в закінченнях дієслів. Дієслова запишіть у дві колонки: 1) з вставленими буквами є, е; 2) з вставленими буквами и, ї.

Збира..ться, каж..мо, спровадь..мо, очіку..те, потри­вож..ш, пиш..ш, звар..те, чист..ш, змож..мо, онов..ться, унад..теся, вір..мо, бор..ться, туж..ш, зчеп..те, зневір..теся, виправ..ться, пошл..мо, скроп..мо, бач..ш, оглян..шся, сто..те, сид..мо, до­глян..те.

   ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися закін­чення вислову голландського філософа Баруха Спінози: «Зна­ючи свої вади, ми...».

 

Завдання  109.

 

І. Дієслова поставте в 3-й особі множини й запишіть у дві колонки: 1) з буквами а, яв закінченні; 2) з буквами у, ю в закінченні.

Встигнути, святкувати, здвоїти, тягнути, стругати, держати, знизити, полоти, з'їжджати, переставити, зважати, колоти, змінити, бачити, плескати, підсипати.

II. З других букв записаних дієслів прочитаєте початок вислову Т. Шевченка: «..., не буде там добра ніколи».

 

Завдання  110.

 

І. Дієслова поставте в 2-й особі однини наказового способу й запишіть у дві колонки: 1) без ь в кінці; 2) з ь у кінці.

Спочити, справити, повірити, стежити, попереди­ти, привабити, переглянути, підставити, облишити, стати, знищити, різати, вимітити.

- 37 -

II. З других букв записаних дієслів прочитаєте про­пущені два слова у вислові французького письменника XVIII ст. Жана де Буффлера: «Суспільству ... так само, як ночі зірки».

Завдання  111.

І. Запишіть у дві колонки дієслова? 1) І дієвідміни; 2) ІІ дієвідміни.

Святкувати, вивчати, знаходити, ненавидіти, сто­яти, схотіти, белькотіти, цокотати, оснастити, одя­гатися, бачити, висіти, стрінути, змінити, сьорбати, деренчати.

ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися закінчення                        

вислову давньоримського письменника Публія Теренція:                                    «Якщо двоє роблять те саме, …».

Завдання  112.

І. Подані дієслова поставте в 3-й особі множини теперішнього часу (що роблять?), запишіть у дві колонки: 1) із закінченням -уть (-ють);                         2) із закінченням -ать (-ять).

Дрижати, молоти, оцінювати, учити, воркотати, шепотіти, аналізувати, іскритися.

ІІ. З перших букв повинна скластися друга частина вислову Панаса Мирного: «Спів то … ».

Завдання  113.

І. Дієслова поставте в 1-й особі множини (щ о робим о?) й запишіть у дві колонки: 1) із закінченням -емо (-ємо); 2) із закінченням -имо (їмо).

Обмережити, рушити, знати, втратити, викроїти, переписати, кликати, улагодити, любити, одержати, перемолоти, виростити, знешкодити, згадати, сказати, боронити, полоти, сюрчати.

II. З других букв записаних дієслів прочитаєте вислів Л. Первомайського.

Завдання  114.

І. Подані дієслова, спочатку визначивши їхній вид, поставте в 3-й особі однини майбутнього доконаного часу або майбутнього недоконаного простого часу і запишіть у дві колонки: 1) дієслова, від яких утворився майбутній доко­наний час; 2) дієслова, від яких утворився майбутній недоконаний простий час:

- 38 -

Їздити, вступити, посидіти, лікувати, ойкати, зне­шкодити, зцілити, удавати, переробити, пекти.

ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися закінчення прислів'я: «Співатиме півень чи ні, а…».

Завдання  115.

І. Подані дієслова поставте в 2-й особі однини наказо­вого способу й запишіть у дві колонки: 1) з м'яким знаком у кінці; 2) без м'якого знака.

Тратити, порадити, одрізати, зблизити, покликати, збільшити, кинути, привабити, повірити, удоскона­лити, розсунути, убезпечити, рушити, збути, приму­сити, вдарити, переважити, дозволити.

ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися при­слів'я.

 

Завдання  116.

І. Подані дієслова поставте в 2-й особі однини наказового способу й запишіть у дві колонки: 1) з м'яким знаком укінці; 2) без м'якого знака.

Зволожити, заправити, квасити, зготувати, погля­нути, вносити, повідомити, зморщити, вірити, вимі­тити.

II. З других букв прочитаєте закінчення вислову давньоарабського письменника Аль - Харізі: «Де мало слів, там…».

 

Завдання  117.

І. Подані дієслова поставте в 2-й особі однини (що робиш ?) і запишіть у дві колонки: 1) із закінченням -еш; 2) із закінченням -иш.

   Кликати, оженитися, чистити, сюркотати, стукотіти,   зближати,   утовкмачити,   тиснути,   утоптати, тямити, вибороти.

ІІ. З других букв кожного слова прочитаєте закінчення вислову французького філософа XIX ст. Ернеста Ренана: «Праця найкращий шлях до того, щоб...».

 

Завдання  118.

 

І. Випишіть спочатку словосполучення, у яких не з дієсловами пишеться окремо, потім — ті, у яких не з дієсло­вами пишеться разом.

Ряди (не) рідшали; книжку (не) дочитав; обвал (не) покоїв; декому (не) спиться; сніг (не) тане; навіть (не) вагаючись; брехню (не) навиджу; (не) досипав ночей; квіти (не) полито; ти (не) барися; і хтось (не) при­томнів; іди (не) гаючись; князеві (не) терпеливилося; люди (не) покоїлися; уже (не)

- 39 -

боюся; тут (не) прибрано.

II. З других букв записаних слів прочитаєте початок ви­слову М. Рильського: «... у всякій одежі».

Завдання   119.

І. Дієприкметники запишіть у дві колонки: 1) докона­ного виду;                                                  2) недоконаного виду.

Скривджений, думаючий, змальовуваний, прогнилий, вихований, охриплий, лежачий, знаючий, стис­нений, задубілий, міцніючий.

ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися закінчення вислову                Л. Костенко: « І скаже світ: Ти… ».

 

Завдання  120.

І. Дієприкметники запишіть у дві колонки: 1) пасивні; 2) активні.

Знемагаючий, заціпенілий, зсунутий, зчорнілий, побілений, гуркочучий, оживаючий, знайдений, киплячий, знепритомнілий, оцінений, переписаний, діючий.

ІІ. З других букв кожного слова прочитаєте закінчення вислову Т. Шевченка: «Не  гріє...».

Завдання  121.

І. Дієприкметники випишіть у три колонки; 1) активні недоконаного виду;                    2) активні доконаного виду; 3) пасивні.

Озвучений, стоячий, знеможений, озлиднілий, перекритий, заржавілий, палаючий, згаслий, вирос­лий, звільнений, підтриманий, зблідлий, ораний, на­грітий, зміцнюючий, замерзлий.

ІІ. З других букв прочитаєте другу частину вислову Д. Павличка: «Де воля родиться, ...».

Завдання   122.

І. Утворіть активні дієприкметники недоконаного виду й запишіть у дві колонки: 1) з суфіксом -уч (ий); 2) з суфіксом - ач (ий).

Колоти, збільшувати, свистіти, джеркотіти, соко­тати, зв'язувати,

- 40 -

 сидіти, стояти, в'янути, узагальню­вати, скакати, стриміти, вірити, тихнути.

ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися закінчення вислову Ернеста Ґємінґвея: «Кожний, хто хо­дить по землі, має свої...».

Завдання   123.

І. Утворіть активні дієприкметники і запишіть у дві колонки:                                1) дієприкметники недоконаного виду; 2) дієпри­кметники доконаного виду.

Прогіркнути, розтанути, знати, вести, обважніти, іскрити, сліпити, вигоріти, стихнути, сіріти, удоскона­лювати, видужати.

 

ІІ. З других букв кожного слова повинні скластися слова, пропущені у вислові античного філософа Епіктета: « Чого… , того не чини навіть у думках».

 

Завдання  124.

І. Від поданих дієслів утворіть пасивні дієприкметни­ки і запишіть у дві колонки: 1) з суфіксом -єн-; 2) з суфіксом ан-. Дієприкметники з буквосполученнями дж та ждж підкресліть.

Спорудити, прикрасити, відремонтувати, устаткува­ти, заїздити, створювати, огородити, знести, пустити, висипати, знервувати, вишукати, стригти, визволити.

II. З других букв прочитаєте закінчення вислову давньо­грецького філософа Платона: «Усіма силами душі треба...».

Завдання   125.

І. Від поданих дієслів утворіть пасивні дієприкметники в називному відмінку чоловічого роду ( який ?) і запишіть у дві колонки: 1) з суфіксом -(а)-и-;                          2 ) з суфіксом -єн-.

Ознаменувати, оснастити, звабити, загальмувати, знервувати, попередити, об'їздити (коня), надумати, вша­нувати, позолотити, купувати, удосконалити, купити.

ІІ. З других букв кожного слова повинно скластися продовження слів гімну: «Душу й тіло ми положим...».

 

- 41 -

Завдання   126.

І. Поставте дієслова в-1-й особі множини і запишіть у дві колонки: 1) із закінченням -ємо (-ємо); 2) із закінченням -имо (-їмо).

Спекти, везти, терти, зчистити, сидіти, нести, вста­ти, стесати, стишити, записати, бачити, стояти, нюха­ти, стерегти, пилити, тьопати.

II. З других букв записаних слів прочитаєте закінчення вислову французького філософа Д. Дідро: «Люди переста­ють мислити, коли...».

 

Завдання  127.

І. Пригадайте., від чого залежить вживання варіантів дієслівного суфікса -ув- і -ов-. Від поданих дієслів утворіть пасивні дієприкметники й запишіть у дві колонки: 1) з суфіксом -ов-; 2) з суфіксом –ув- .

Стримувати, звоювати, успадкувати, позмотувати, передрукувати, прасувати, звужувати, позакачувати, оцинкувати, розглядувати, перебудувати.

    II.  З других букв слів першої колонки повинно скластися закінчення вислову азербайджанського поета ХІІ ст. Нізамі:  « Слово, що йде від серця, завжди проникає...».

 .

Завдання  128.

І. Випишіть у колонку спочатку словосполучення, де в закінченнях дієприкметників та прикметників вставлено пропущену букву і, потім — де вставлено букву и.

    Знаюч..й людині, (у) темніюч..й прірві, знеболююч..й засіб, біліюч..х стін, тремтяч.. руки,   повзуч..й гадюці, (по) вбит..й дорозі, очищуюч..й пристрій, чор­ніч..ми силуетами, (у) кипляч..й смолі, (у) стояч..й воді, згасаюч..й день, колюч..м дротом, (на) висяч..м мосту.

ІІ. 3 других букв кожного слова повинно скластися закінчення вислову англійського письменника Оскара Уайльда:  « Це жахливо важка робота —...».

Завдання  129.

І. Випишіть окремо в колонки: 1) прикметники; 2) дієприкметники.

Гнилий, незбагненний, здобутий, попереджений, ужитковий, збудований, прогнилий, здогадливий, кипучий, закипаючий.

- 42 -

ІІ. 3 других  букв кожного слова має скластися закінчення вислову Д. Білоуса: «Переконатися пора: зробиш зло ...».

Завдання  130.

І. Запишіть слова в дві колонки: 1) з вставленою буквою є; 2) з вставленою буквою и :

Улюбл..ний, зачин..ний, особл..вий, оскарж..ний, улесл..вий, скривдж..ний, сокол..ний, засмал..ний, звільн..ний., свекруш..н, переоцін..ний, гороб..ний.

II. 3 других букв повинен скластися початок прислів'я: «... — що весняний день».

Завдання  131.

І. Випишіть у колонки словосполучення: 1) спочатку ті, у яких не пишеться разом; 2) потім ті, у яких не пишеться

окремо.

Ніким (не) полагоджений тин, (не) змащений віз, поле (не) зоране, (не) зв'язаний добре сніп, (не) вироб­лений ще характер, (не) згасаюче вогнище, хата (не) накрита, (не) впольований звір, (не) висохлий досі рукав,  (не) зроблений як слід, (не) доплетений тин, (не) закінчена робота,

(не) скопані ще грядки.

ІІ. З останніх букв останніх слів прочитаєте два слова, пропущені у вислові Т. Шевченка: «У нас нема... за собою».

Завдання  132.

І. Визначте вид поданих дієприслівників і випишіть їх  у дві колонки:                1) дієприслівники недоконаного виду; 2) діє­прислівники доконаного виду.              Які два останні звуки є в дієприслівників недоконаного виду?

Кличучи,   встигнувши,  допомігши,   теревенячи, поклигавши, вживаючи, бачачи, зиркнувши, вразивши, очікуючи, дивлячись, замріявшись.

ІІ.  З других букв прочитаєте два слова, пропущені у прислів'ї: «... , й ... іржею візьметься».

 

Завдання  133.

І. Утворіть дієприслівники недоконаного виду й за­пишіть у дві колонки:                      1) із суфіксом -учи (-ючи); 2) із суфіксом -ачи (ячи).

- 43 -

Клубочитися,  скакати,  любити,  боротися,  годити­ся,  сидіти, оживати,  тяти,  казати,  княжити, бачити.

II. З других букв утворених дієприслівників прочитаєте початок вислову французького вченого Алексіса Карреля: «... — це історія, не подібна на жодну іншу».

Завдання  134.

І. Від поданих дієслів утворіть дієприслівники недоконаного виду і запишіть у дві колонки: 1) із суфіксом –учи (-ючи); 2) із суфіксом -ачи (-ячи).

Вносити, свистати, белькотіти, свистіти, іти, палах­котати, клекотати, лізти, ойкати, одужувати, місити, здоровити, волочити, туркотати, очікувати, смалити, ліпити, сипати.

ІІ.  З других букв має скластися закінчення вислову О. Підсухи (чотири слова): « Щастя не знати  спокою …»

 

Завдання  135.

І. Утворіть дієприслівники недоконаного виду й за­пишіть у дві колонки:                        1) з суфіксами -учи, -ючи; 2) з суфікса­ми -ачи, -ячи.

Спочити, нести, вчити, терти, молоти, сидіти, сте­жити, освоювати, стругати, казати, бачити, нюхати, стояти, диміти, стерегти, тьопати.

II. З других букв утворених дієприслівників прочитаєте закінчення вислову французького філософа Д. Дідро: «Люди перестають мислити, коли...».

 

Завдання  136.

І. Утворіть дієприслівники недоконаного виду й запи­шіть у дві колонки: 1) з суфіксом -учи (-ючи); 2) з суфіксом -ачи (-ячи).

Брязкотати, різати, хмуритися, одужувати, уника­ти, волочити, світити, боротися, з'їжджати, сидіти.

ІІ. З других букв прочитаєте два слова, пропущені у вислові німецького вченого Йоганна Гердера: « Хто не любить..., той не заслуговує ім'я людини».

Завдання  137.

І. Утворіть дієприслівники недоконаного виду й запи­шіть у дві колонки: 1) з суфіксом -учи (-ючи); 2) з суфіксом -ачи (-ячи).

- 44 -

Брязкотати, різати, хмуритися, одужувати, уника­ти, волочити, світити, боротися, з'їжджати, сидіти.

ІІ. З других букв прочитаєте два слова, пропущені у вислові німецького вченого Йоганна Гердера: « Хто не любить..., той не заслуговує ім'я людини».

Завдання  138.

І. Подані дієслова поставте в 2-й особі однини теперішнього або простого майбутнього часу і запишіть у дві колонки: 1) дієслова І дієвідміни; 2) дієслова ІІ дієвідміни.

Одягнути, знаходити, бачити, волокти, оголосити, гримотіти, збороти, брязкотати, тішити, воркотати, змогти, стукотіти, реготіти.

ІІ. З других букв прочитаєте два пропущені слова з вислову Т. Шевченка: «Раз... серце вік не прохолоне!» У трьох дієсловах повинна бути кінцівка -чеш, і ще у трьох — -тиш.

Завдання  139.

І. Утворіть дієприслівники й запишіть у три колонки: 1) дієприслівники недоконаного виду з суфіксом -учи (-ючи); 2) дієприслівники недоконаного виду з суфіксом -ачи (-ячи); 3) дієприслівники доконаного виду.

Сприяти, згадати, мстити, порушити, різати, устиг­нути, оздоблювати, бачити, перенести, вникати, сміти­ти, пахнути, оббігти, ойкати, перемогти, волочити.

 

II. З других букв, виписаних підряд, прочитаєте три слова з вислову                              Г. Сковороди: «..., і ти пізнаєш світ».

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРИСЛІВНИК

Завдання  140.

І. Випишіть прислівники в три колонки: 1) утворені від іменників; 2) утворені від прикметників; 3) утворені від числівників.      

Вночі, утрьох, сповна, по-новому, без упину, взим­ку, тричі, звисока, віддавна, наприкінці, зроду, по­одинці, скоса, кволо, повік-віків, рівно, уп'ятеро, скоро, осторонь, сторчака, віддано, зверхньо, без угаву, начетверо.

ІІ. З других букв має скластися кінцівка вислову М. Рильського: «До могил героїв … ».

 

Завдання 141.

І. Запишіть прислівники за розрядами в три колонки: 1) способу дії, міри і   

ступеня; 2) місця; 3) часу.

Дощенту,    звідкись,    де-небудь,    зрання,    зліва,  взаємно,  ледве, де-не-де, допізна, удосвіта, сміло, глухо, хтозна-куди, знадвору, нині, нізвідки, безвісти, зверху.

II. З других букв має скластися вислів П. Тичини.

 

Завдання 142.

1. Запишіть прислівники в дві колонки: 1) з вставленим -н-; 2) з вставленими             -нн-.

Прихова..о, істи..о, відда..о, удава..о, страше..о, щоде..о, знеможе..о, пружи..о, вогне..о, знаме..о, шале..о, чаву..о.

ІІ. З других букв повинен скластися початок прислів'я: «...— мати, чужа мачуха».

Завдання  143.

 І. Випишіть словосполучення з прислівниками в дві колонки:                           1) зі вставленими буквами жч; 2) зі вставленою  буквою щ.

Утримувати тя..е, різати ву..е, клади тов..е, іду бли..е, дають доро..е, роби кра..е, адресуй ви..е, нести ва..е, іскрить ни..е, миготить ду..е, їхати найкра..е.

- 46 -

ІІ. З перших букв повинно скластися три слова з вислову Лесі Українки: «Для нас… навіть дим солодкий та коханий».

Завдання  144.

І. Словосполучення запишіть у три колонки залежно від того, як пишуться прислівники: 1) разом; 2) окремо;  3) через дефіс.

Уявляю (в)основному, плив (по)тиху, люди (з)дале­ка, усе (по)простому, (по)вечірньому тихо, (з)близька роздивився, знітився (по)дитячому, окреслено (в)цілому, (до)пізна засидівся, оцінять (по)справжньому, (з)висока зиркнув, перепочив (по)солдатськи.

  ІІ. З других букв перших слів повинен скластися початок вислову                                В. Симоненка: «...світу відкриває безмежну велич людської краси».

Завдання  145.

І. Випишіть словосполучення в колонки в тому по­рядку, як пишуться частини, взяті в дужки: 1) через дефіс; 2) разом; 3) окремо.

Здивувався (все) одно; брели (по) одному; (у) щерть наповнив; звик більш (менш); (до) гори ногами; (з) бо­ку став; (по) перше і (по) друге; осів (на) завжди; з (усіх) усюд; озивався раз (у) раз; вранці (рано) встав; (у) трьох прийшли; (по) українському написано; (на) двоє розділи; дякував раз (по) раз; плив                            (на) ввимашки; зго­дився врешті (решт); зміркував кінець (кінцем); (чим) скоріш помчав; тишком (нишком) підійшов; виходили (по) двоє.

II. З других букв упорядкованих вами словосполучень прочитаєте закінчення вислову давньогрецького математика й філософа Піфагора: «Живи з людьми так, щоб твої друзі не стали ворогами, а ...»,

Завдання  146.

І. Словосполучення запишіть у дві колонки: 1) з прийменником по (пишеться окремо); 2) з префіксом по­ (пишеться через дефіс).

Спішили (по) курному шляху, переїхав (по) новому мосту, спитав (по) англійськи, пишу (по) українськи, брів (по) росяному лузі, зшив (по) старому, переробив (по) новому, (по) українському звичаю.

  ІІ. З других букв повинні скластися два слова, пропущені в прислів'ї: «Не …,  а  розум ».                         

- 47 -

Завдання  147.

І. Словосполучення запишіть у дві колонки: 1) з прислівниками (пишуться одним словом); 2) з поєднанням при­йменника з числівником (пишуться двома словами).

Прийшли (в)чотирьох, розколов (на)четверо, узяв (у)чотирьох хлопців, збільшити (в)двоє, вліз (у)перше цінно, виріс (у)двічі, став (у)перше, (на)четверо коней, входили (по)одинці.

II. З других букв перших слів прочитаєте два останні слова з вислову російського історика В. Ключевського: «Доб­ра людина не та, що вміє робити добро, а та, що не вміє…».

Завдання  148.

І. Словосполучення запишіть у три колонки залежно від того, як пишуться прислівники: 1) одним словом; 2) двома словами; 3) через дефіс.

Схвалили (в)цілому, ставляться (по)різному, узго­дили (в)чотирьох, знати (на)пам'ять, трохи (по)старо­му, (по)всякому буває, (на)двоє розламав, охороняти (по)справжньому, (до)останку триматися, ступати (на) вшпиньках, учні йшли (по)двоє, вимести (до)чиста, видали (на)гора.

ІІ. З других букв має скластися закінчення вислову французького філософа XVIII ст. Шарля Монтеск'є: «Треба багато вчитися, щоб...».

 

Завдання  149.

І. Запишіть словосполучення в дві колонки — з при­слівниками:                                1) написаними одним словом; 2) написаними через дефіс.

Блукає (казна)де, (ані)трохи не розгубився, (за)ба­гато говоримо, узяв звідки(сь), сюди їдуть (хтозна)звідки, іду куди(небудь), звільнюся (після)завтра, писав (будь)як, знайдемо коли(небудь), виконав (аби)як, вивчив як(не)як.

II. З других букв перших слів повинно скластися закін­чення вислову перського поета ХІІІ ст. Сааді: «Якщо ти байдужий до страждань інших, ти не заслуговуєш...».

 

Завдання  150.

І. Запишіть прислівники в три колонки залежно від написання:                                1) одним словом; 2) через дефіс; 3) двома і більше словами.

- 48 -

Кінець/кінцем, все/одно, з/на/двору, не/само/хіть, їжакувато/гостро, видимо/невидимо, в/основному, з/боку/на/бік, у/мить, раз/у/раз, стиха/помаленьку,  в/цілому, стук/грюк, сяк/так, рік/у/рік, на/швидку/руч.

ІІ. У кожному прислівнику підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення прислів'я: «Без праці...».

 

Завдання  151.

І. Запишіть слова в дві колонки: 1) з буквою і в кінці; 2) з буквою и в кінці.

Опівноч.., позаоч.., осик.., спалах.., клавіш.., подвіч.., трох.., свіч.., навкруг.., звідк.., лиж.., вноч.., сидяч.. (дієприслівник), насторож.. .

II. З других букв має скластися друга частина вислову давньогрецького філософа Платона: «Добрий початок — ...».

Завдання  152.

І. Випишіть слова і словосполучення в чотири колонки залежно від того, якого походження прислівники: 1) від прикметників; 2) від іменників; 3) від числівників; 4) від прислівників.

Як-не-як, був удома, особисто, удосвіта,, окремо, грав абияк, начисто, вчетверо, занадто, звечора, вже пізно, іще коли-небудь, передчасно, ішов по-військово­му, ділю надвоє, деінде, зісподу.

II.. З других букв повинно скластися закінчення вислову американського діяча ХУІІІ ст. Томаса Пейна: «Якщо ти двічі подумаєш, перги ніж один раз скажеш, ти … ».

Завдання  153.

І. Запишіть прислівники (разом з іншими словами) в три колонки залежно від їхнього написання: 1) одним сло­вом; 2) через дефіс; 3) двома і більше словами.

Оче/видно, по/людському, з/усіх/усюд, в/ногу йти, звідки/небудь, вийшов з/дому, по/тричі, тиш­ком/нишком, у/голос, знав хтозна/коли, з/кінця/в/кі­нець, сам/на/сам, що/сили, зневажливо/погірдно, стирав раз/по/раз, віч/на/віч, спід/лоба, тим/часом.

II. З других букв перших слів повинні скластися три слова, якими кінчається вислів голландського філософа XVII ст. Баруха Спінози: «Знаючи свої вади, ми бачимо, … ».

- 49 -

Завдання  154.

І. Слова і вислови запишіть у три колонки залежно від того, як пишуться частини, розділені рискою: 1) разом; 2) через дефіс; 3) окремо.

У/трьох селах, у нас по/простому, зменшив у/двоє, поговорили по/просту, оживає степ у/день, не сьогод­ні/завтра, сніг падає з/гори, брів по/твоєму сліду, змагаємося по/дружньому, по/перше, перебігає по/осінньому полю, зжовкле по/осінньому листя, збігає з/гори тої, знане з давніх/давен, радились у/трьох, хай буде по/твоєму, заглянув у/двоє дверей.

II. З других букв має скластися закінчення вислову В. Сухомлинського: «Треба тонко відчувати три речі: ... ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЛУЖБОВІ   ЧАСТИНИ   МОВИ

Завдання  155.

І. Випишіть словосполучення в дві колонки: 1) з непохідними прийменниками; 2) з похідними.

Здибався з другом, поклав у шухляду, присів коло мене, уболіває за справу, росте навпроти школи, збори наприкінці літа, зрубав мри корені, держав про запас, виглянув з-за рогу.

ІІ. З других букв перших слів повинен скластися початок прислів'я: « …, добре й  буде ».

Завдання  156.

І. Випишіть у колонки окремо словосполучення, у яких прийменники вжито:           1) з родовим відмінком: 2) із знахідним; 3) з орудним; 4) з місцевим.

Став біля порога, виріс над морем, трапилось у травні, лишився без грошей, надіятися на випадок, обіч дороги, експеримент у лабораторії, ішов з батьком, виглянув з вікна, росте на горі, абстрагуймося від частковостей, агітація за кандидатів.

II. З перших букв перших елів повинно скластися закін­чення прислів'я:            «Не кидай ...».

 

Завдання  157.

      І. Залишіть словосполучення в дві колонки: 1) ті, у  яких прийменники пишуться одним словом; 2) ті, у яких прийменники пишуться через дефіс.

Спуститися (з)над хмар, один (з)перед одного, са­дять (по)над яром, виріс

 (по)серед поля, лине (з)посеред гаю, один (з)поміж усіх, об'єднатися (за)ради

справи, яскравий (по)над міру, мружитися (з)під брів, атака (з)за лісу.

      ІІ. З перших букв повинен скластися початок прислів'я: «... м'якша від чужої подушки ».

 

Завдання   158.

І. Випишіть сполучення слів у три колонки залежно від того, як пишуться прийменники: 1) разом; 2) через дефіс; 3) двома і більше словами.

(За) ради порядку, (на) зустріч вітрам, (з) поза хат, (із) під снігу, (на)

- 51 -

перекір хуртовині, (по) серед жит, (із) за дерев, (залежно) від обставин, (з) перед носа, (не) зважаючи на перешкоди, (на) прикінці відпусток, (з) попід воріт, (з) над річки, (по) за село, (у) напрямку до мене, (під) час бою, (в) наслідок чвар, (з) під коліс, (по) над будинки, (за) для нас, (з) поміж гілля.

II. З останніх букв останніх слів прочитаєте закінчення вислову давньоримського оратора Цицерона: «Треба не тільки опанувати мудрість,                    а   й   ...».

 

Завдання  159.

І. Словосполучення запишіть у дві колонки залежно від того, як пишуться частини, що в дужках: 1) окремо (прийменники); 2) разом (префікси).

Звернувся (в)друге, пішли (в)чотирьох, плакав (уві)сні, людина (з)людиною, знявся (в)гору, (у)день народження, вилив (у)друге відро, ішов (на)помацки, подався (до)дому, книжка (переді)мною, (з)малку пра­цюй, було це (в)літку, гукнув (по)батькові.

II. З других букв перших слів повинно скластися закін­чення вислову російського мислителя XVIII ст. О. Радищева: «Тільки тоді станеш людиною, коли навчишся бачити...».

Завдання   160.

І. Запишіть слова в три колонки залежно від того, як пишеться частина, що в дужках: 1) через дефіс; 2) разом; 3) окремо.

Ожив (таки), (аби) який, (де) хто, (з) боку Дніпра, озеро (подібний), (без) упину, видимо (невидимо), (хтозна) скільки, (із) дому, (уві) сні, (як) найближче, тільки (що), сказав (би), (ані) трохи, знали (ж), хто (не-будь), (чим) скоріш, (таки) прийшов, огрядно (тілий), сякий (такий).

II. З других букв записаних слів прочитаєте пропущені слова у вислові                            Д. Павличка: «... це  хата ...».

 

Завдання  161.

І. Словосполучення запишіть у дві колонки: 1) із сполучником й;                                  2) із сполучником  і.

Рада (й, і ) розрада, орачі (й, і ) сіячі, щука (й, і ) йорж, епос (й, і ) лірика, дим (й, і ) чад, згода (й, і ) лад, автобус (й, і ) таксі, літо — (й, і ) зима, учитель (й, і ) учні, мама (й, і ) тато, іній (й, і ) сніг.

- 52 -

II. З перших букв перших слів повинно скластися закін­чення прислів'я:  «Бачить око далеко, а …».

Завдання  162.

І. Виправте порушення чергування у в, і й. Сло­восполучення випишіть у колонки: 1) спочатку ті, в яких не робили виправлень; 2) потім ті, в яких зробили виправ­лення.

Ідеш в поле; орати й сіяти; яблука й груші; дуже утомлений; чули вже; згадав вже; дощ йде; степ і море; сила й мужність; смородина і аґрус.

ІІ. З других букв записаних словосполучень прочитаєте пропущені два слова у вислові польського поета XVIII ст. Ігнація Красіцького: «Умій ... — знайдеш друга».

 

Завдання  163.

І. Залишіть словосполучення у дві колонки: 1) з встав­леним варіантом прийменника  в; 2) з вставленим варіантом прийменника  у.

Щодня ... роботі, озимина ... полі, риба ... воді, багаж ... автобусі, обвал ... горах, ураган ... океані, ніде ... світі, зсипав ... засік, ураган ... пустелі, іскра .. попелі, зміст … майбутнє, був ... театрі, йдуть ... інститут, ударив ... дзвін, виступала ... філармонії.

ІІ. З перших букв перших слів повинно скластися закін­чення прислів'я:   «На те голова, … ».

 

Завдання  164.

І. Виберіть з дужок потрібну букву відповідно до пра­вил чергування у в, і й і запишіть у дві колонки слова 1) з буквами у, і; 2) з буквами в, й.

Схід (і, й) захід; степ (і, й) море; знання (і, й) уміння; села (і, й) міста; сон (у, в) руку; знищений (у, в) щент; він (і, й) шов; спокійно (і, й) шов; спитай (у, в) мами; трапилось (у, в) перше; сиджу (у, в) дома; стану (у, в) чителем; рано (у, в) став; досить (у, в) порядкова-ний; ощадливість (і, й) бережливість; дощ (у, в) щух; з'єднані (у, в) спілку.

II.  З других букв записаних слів прочитаєте початок афоризму англійського богослова XVII ст. Томаса Фуллера: « ..., той нічого й не навчиться ».

 

 

- 53 -

Завдання   165.

І. Випишіть сполучення слів у дві колонки залежно від того, як пишеться  частина сполучника, що в дужках: 1) окремо; 2) разом.

Хоч(би) вродив хліб, як(би) був лід, ніби(то) літо, все(ж) віри не йму, неначе(б)то гриб, (не)зважаючи на вітер, коли(б) то брат, та(ж) кажи, то(ж) будь обачним, сміх та(й) тільки.

II. З останніх букв останніх слів повинна скластися друга частина вислову        Б.-І. Антонича: « Найбільше щастя — ... ».

 

Завдання  166.

І. Випишіть сполучення слів у дві колонки залежно від того, як пишеться частина, що в дужках: 1) разом; 2) окремо.

Усі за(те) проголосували;  звернувся те(ж);  тісно, за(те) не холодно;  вдав, неначе(б) не почув;  плануй, як(би) встигнути; що(б) це могло означати;  клич, що(б) разом іти; виходь, та(ж) дощ перестав; схотів те(ж) піти; то(ж) приходь; свідчить про(те) саме; оглянувся про(те); мов(би) випадково; та(ж) стежка.

ІІ. З других букв першого слова мають скластися три слова, пропущені в прислів'ї:  « Від меча рана  загоїться, а …  -  ніколи».

Завдання   167.

І. Випишіть вислови в дві колонки: 1) з частками, написаними через дефіс;    2) з частками, написаними окремо.

Слухати кого (небудь),  любив (таки),  збудуй (но), злякався хтозна (й) чого, сюди (ж), вигадав (казна) що, адже (то) був я, отакий (то) він, ніби (то) все гаразд, перемогла та (ж) команда, зробив (аби) як, кинув (будь) як, ойкнув (би).

ІІ. З других букв перших слів повинно скластися закін­чення вислову               О. Гончара: « Це таки щастя — ...».

Завдання  168.

І. Випишіть вислови в три колонки: 1) з частками, написаними окремо;                2) з частками, написаними через дефіс;  3) з частками, написаними разом.

Слухай(но), (аби)куди не йди, то(ж) будь уважний, зробив (аби)як, озвався тільки(що), тим(то) й ба, (що)дня тут буваю, схаменувся (таки), (хтозна) з

- 54 -

(ким), утікав (чим)швидше, (чи)мало часу, коли(небудь) буде, усе мов (би) добре, умій (будь) що робити, тихо все (ж) таки, тьохнуло начеб(то), сміх (таки)корисний.

ІІ. З других букв перших слів повинна скластися друга частина вислову                       Т. Шевченка: «На те й лихо, щоб ...».

 

Завдання   169.

І.  Пригадайте, які ще слова (прислівники, приймен­ники) пишуться через дефіс, і подані сполучення слів запишіть у дві колонки: 1) ті, у яких частини, що в дужках  пишуться разом; 2) ті, у яких ці частини пишуться через дефіс.

Ущух врешті (решт), що (небудь) придумаємо, осна­щено (аби) як, (як)найшвидше зроби, (з)над; хмар, переробив (по)своєму, обладнав (по)новому, начеб (то) правда, був тільки (но) тут, оживає (по) малу,

виросли (по)над дорогою,з давніх (давен), сьогодні, (таки).

ІІ. 3 других букв перших слів прочитаєте початок вислову давньогрецького мислителя Сократа: « ..., щоб я тебе побачив ».

 

Завдання  170.

І. Словосполучення запишіть у дві колонки: 1) з префіксом не-;                       2) з заперечною часткою не.

Сказав (не)впевнено, розгулялась (не)года, клас (не) прибраний, сюди (не)підемо, вжито (не)гайних заходів, здивувався (не)випадково, писав (не)думаючи, зник (не)сподівано, давно (не)здужаєг книжку (не)прочитано, такого ще (не)чувано.

ІІ. З других букв перших слів повинні скластися два слова з вислову Григора Тютюнника: « ... неповторна ».

 

Завдання  171.

 

І. Слова запишіть у дві колонки залежно від того, як  пишеться не:                         1) разом; 2) окремо.             

Не/кричіть, не/їстівний, не/хтувати, не/навидіти, не/агітуйте, не/журячись, не/естетичний, не/елект­рифікований досі.

ІІ. З букв, що стоять після не, прочитаєте закінчення вислову німецького поета Вільгельма Буша: «Дурні думки бувають у кожного, тільки розумний…».

- 55 -

Завдання  172.

 

І. Випишіть слова і словосполучення в тому порядку, як пишуться частини, взяті в дужки: 1) разом; 2) через два дефіси; 3) через дефіс; 4) окремо.

Сподівалися з дня (на) день; з давніх (давен); збільшив (у) двоє; оглядався коли (не) коли; (по) ново­му мосту; сходились (по) одному; чути (з) далеку; зник тишком (нишком); зважився кінець (кінцем); став (на) вшпиньки; віч (на) віч; живемо (по) новому; час (від) часу; кличуть раз (у) раз; тихо (на) дворі; зміг усе (та­ки); вийшов сам (на) сам.

ІІ. З других букв записаних словосполучень прочитаєте закінчення вислову давньоримського філософа Сенеки Молодшого: «Не подобатися поганим людям значить ...».

Завдання   173.

І. Слова й словосполучення запишіть у три колонки залежно від того, як треба написати частини, що в дужках: 1) разом; 2) окремо; 3) через дефіс.

(В)щерть наповнений, (на)випередки мчимо, здібний(таки), зрадів (по)справжньому, квіти (не)полито, (з)середини вийшов, (будь)яка погода, (на)добраніч вам, (із)за лісу, (хто)зна з якого боку, віч(на)віч з літом, (чим)скоріш, зміцнювати день (у) день.

ІІ. З других букв перших слів прочитаєте побажання. Запишіть його.

 

Завдання   174.

І. Слова й словосполучення запишіть у три колонки:

1) написані окремо (двома і більше словами); 2) написані разом (одним словом);    3) написані через дефіс.

1. О/півночі, по/доброму, прийшов/би, раз/у/раз, із/за, один/на/один, з/рання, сніжно/білий, кі­нець/кінцем, усе/ж/таки, наче/б/то, о/цей, каз­на/коли, який/небудь, значно/більше, рано/вранці, таки/зробив, рясно/листий.                     

    2. Скільки/завгодно, ані/скільки, в/основному, неначе/б/то, із/під, у/шістьох, крок/за/кроком, вряди/годи, тим/часом, вугле/видобуток, по/батьківськи,

все/одно, с/краю, на/впростець5 хтозна/з/ким, з'єднати/ся, адміністра­тивно/територіальний, під/час, будь/як.

 

ІІ. У кожному першому слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте:

 

- 56 -

1) початок вислову Ю. Яновського: «... творчості» (між другим і третім словами треба поставити тире);

2) закінчення вислову Лесі Українки: «Герой..,».

Завдання  175.

І. Сполучення слів запишіть у три колонки залежно від написання прислівників: 1) одним словом; 2) двома і більше словами; 3) через дефіс.

Обміркував (до)ладу, знає (абй)як, узяв (хтозна)де, (на)силу підвівся, пропав (без)вісти, давай (по)просто-му, звик як(не)як, зустрілись сам (на) сам, розділив (на)четверо, (з)давна відомо, зжовк (по)осінньому, здійсниться кінець (кінцем), (з)малку вчися, (від)тбді все змінилося, деренчить раз (у) раз, одягнений як(не-будь), ойкнув (с)проквола, видадуть (на)гора.

ІІ. З других букв перших слів прочитаєте вислів В. Симоненка.

Завдання  176.

І. Пригадайте службові слова. Випишіть підряд у три колонки
словосполучення: 1) з прийменниками; 2) із сполучниками;      3) із  частками.

Ошелешений і розгублений; озирайся не озирайся; змагання з бігу; довідався про новини; хай буде так; оглядатися на всі боки; рухатися за інерцією; сором та ганьба; ось чого захотів; сталося через недогляд; слова не вбити; то ж бо правда; знати з чуток; свої не люди; огрядний чи худий; дізнався від товариша; щоб запам'ятав надовго; подобрішав би трохи.

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову давньогрецького поета Менандра: «Нема нічого...»

IIІ. Складіть три речення з будь-якими з цих словосполучень.

Завдання  177.

  І.   Випишіть слова й сполучення слів у три колонки залежно від
того, як пишеться частина, що в дужках: 1) разом; 2) окремо; 3) через
дефіс.

      Який (небудь) стіл; то (ж) бо хліб; вивчив (таки) пісню; (з) під; неначеб (то) орел; (як) найшвидше зроблю; (не) забуду; з (усіх) усюд; (по) щирому ставлюся; (по) над; сказав (би) комусь; отакий (то) він; де (ж) мій брат; (перед!) мною йде; (що) години; (будь) які.

ІІ. З останніх букв прочитаєте першу половину вислову французького філософа XVIII ст. Ж.-Ж. Руссо: « ...! Це ваш перший обов'язок».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЛОВОСПОЛУЧЕННЯ

Завдання   178.

І. Випишіть підряд у три колонки словосполучення: 1) сурядні; 2) підрядні предикативні; 3) підрядні непредикативні.

Останній або перший; звичка мовчати; ударив грім; океан, а не море; вітер чи буря; ближче до людей; доброта перемагає; хліб і сіль; любити волю; збираються хмари; тьохкав та щебетав; краса підносить; один з багатьох; скромний і тихий; поспіх не завадить; страх спутує; дивний збіг; чи добре, чи погано; знання про природу; тиша запанувала; німе запитання.

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову американського філо­софа ХІХ ст.                          Р. Емерсона: «... стільки в ній і життя».

IIІ. Складіть три речення з будь-якими з поданих словосполучень.

Завдання  179.

І. Випишіть підряд у чотири колонки словосполучення: 1) з коор­динацією;                            2) з узгодженням; 3) з керуванням; 4) з приляганням.

  1. Іду повільно; згасає день; зблизька і здалеку; небо й земля; жовте листя; сталевий дріт; відро води; вйокати на коней; вогонь догорів; наказано мовчати; одержав листа; правда чи кривда; вийду в поле; свіжий легіт; тихий і лагідний; глибокий дуже; піду не роздумуючи.
  2. Дні і ночі; знати достеменно; перечитав двічі; знайшов можливість; гідний подиву; взувся нашвидкуруч; спідня кишеня; досвідчений майстер; вчасна допомога; оживити минуле; язик без кісток; серйозно чи легковажно; завдати збитків; класти в шухляду; залишив напризво­ляще; тимчасове непорозуміння; звести нанівець; вищий за всіх; зніяковілий хлопець; де-не-де видно; просив зайти; давній друг; ошатно одягнутий; ледве встиг; ошукався гірко; ставний парубок; ситий по зав'язку; зненацька вихопився; ставлення до людей; шийка пляшки; силоміць не примусиш;   сміливий  позаду;   дивовижний  випадок.

ІІ. У кожному слові підкресліть другу від початку букву. З цих букв складеться:

1) вислів Л. Толстого;

2) закінчення вислову давньоримського філософа Сенеки: «Краще...»

IIІ. Складіть п'ять речень з будь-якими з цих словосполучень.

- 59 -

Завдання  180.

І. Пригадайте службові слова. Випишіть підряд у три колонки словосполучення: 1) з прийменниками; 2) зі сполуч­никами; 3) з частками.

Ошелешений і розгублений; озирайся не озирайся; змагання з бігу; довідався про новини; хай буде так; оглядатися на всі боки; рухатися за інерцією; сором та ганьба; ось чого захотів; сталося через недогляд; слова не вбити; то ж бо правда; знати з чуток; свої ж люди; огрядний чи худий; дізнався від товариша; щоб запам'ятав надовго; подобрішав би трохи.

  1. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову давньогрецького поета Менандра: «Нема нічого...».
  2. Складіть три речення з будь-якими з цих словосполучень.

Завдання  181.

І. Випишіть слова й сполучення слів у три колонки за­лежно від того, як пишеться частина, що в дужках: 1) разом; 2) окремо; 3) через дефіс.

Який (небудь) стіл; то (ж) бо хліб; вивчив (таки) пісню; (з) під; неначеб (то) орел; (як) найшвидше зроб­лю; (не) забуду; з (усіх) усюд; (по) щирому ставлюся; (по) над; сказав (би) комусь; отакий (то) він; це (ж) мій брат; (переді) мною йде; (що) години; (будь) які.

II. З останніх букв прочитаєте першу половину вислову французького філософа XVIII ст. Ж. Ж. Руссо: «... ! Це ваш перший обов'язок».

 

 

 

 

 

 

 

ЧЛЕНИ  РЕЧЕННЯ

Завдання  182.

І. Випишіть підряд спочатку словосполучення з простим підметом, потім — із складеним.

Оцінював Іван Петрович; осінні холоди настали; десять днів минуло; якийсь хлопець був; давній знайомий питав; устиг хтось із них; чоловік з

п'ять прибігло; ожив сільський майдан; збереться багато людей; дід із бабою

 прийшли; жити — значить працювати.

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову давньоримського філо­софа Сенеки: « Перш ніж сказати що-небудь іншим, ...»

 

Завдання  183.

І. Випишіть підряд спочатку словосполучення з простим дієслівним присудком, потім — із складеним дієслівним.

Слово сказано; усі повинні знати; світати почало; сюди йдіть; він не в силі стриматися; ойкати не слід; збудуємо дім; ми будемо працювати; дні стали коротшати; важко зараз сказати; стояти будемо твердо; треба пам'ятати про всіх; хочу працювати з вами; один має залишитися; тьмяно блимає вогник.

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову В. Сосюри: « Лиш той творити може, хто... »

 

Завдання  184.

І. Випишіть підряд словосполучення в чотири колонки: 1) з діє­слівним простим присудком; 2) з дієслівним складеним; 3) з іменним складеним;                         4) з іменним складним присудком.

Озимина взялася рости; спориш став зеленіший; сніг розтанув; ніч буде коротшати; інвентар мусимо підготу­вати; нам не можна гаятися; повітря як мед; згірок укритий квітами; дощі йдуть теплі; оживає природа; стовбури треба білити; сад наче молоком облитий; дні видалися сонячні; ми хочемо допомагати.

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову давньоримського поета Публілія Сіра:           « Краще зовсім не знати чогось, ...»

IІI. Складіть три речення з будь-якими з цих словосполучень.

- 61 -

Завдання  185.

І. Випишіть   підряд   речення:    1) двоскладні;    2) односкладні означено-особові; 3) неозначено-особові і т. д.

Розвиднятися вже стало. Хто оратиме? Отару женуть із пасовища. Змалку звикайте до праці.  Аж на  душі  приємно. Іти тільки вперед. Ощадливо витрачаю сили. Не спиться мені. Пшеницею пахне. Осіння казка.

Багата пора. Озимину посіяно. Ти сам усе інше зробиш. Треба ще по­чекати.

Питали тут про тебе. Повіяло холодом. Вибратися б з тої халепи. Уміє це кожен. Подумаємо трохи. Збоку видніше. Сили вже нема. Смілива думка.

ІІ. У кожному реченні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову Л. Толстого: «Ніколи не турбуй іншого...»

Завдання  186.

І. Випишіть словосполучення підряд у три колонки залежно від того, який у них додаток:   1) прямий;  2) непрямий;  3) інфінітивний.

Вирішив не чекати; вдарився об стіл; розбити лоб; прикласти підбіл; запобігти нещастю; з'їсти хліба; ум'яти пиріг; не чекати на обід; відчинити вікно; розстебнути комір; скинути пальто; попросив принести; читання книжки; сперся на диван; не було листя; заступити прохід; підсунув диван; не написав листа.

ІІ. З останніх букв словосполучень перших двох колонок прочитаєте початок вислову давньокитайського філософа Конфуція: « ...пряма й непохитна, але не вперта ».

Завдання  187.

І. Випишіть словосполучення підряд у дві колонки залежно від того, яке в них означення: 1) узгоджене; 2) неузгоджене.

Хлопець в окулярах; інший випадок; марна спроба; тюк завбільшки з копицю; згаслий звук; гостра потреба; книжна істина; колишня пригода; пропаща справа; одяг захисного кольору; щира правда; усякі бувальщини; видо­вище не з приємних; сніг з дощем; статечна поведінка; рука товариша; густий туман.

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте початок вислову давньогрецького байкаря Езопа:   «...ніхто, крім неї самої, не звертає уваги».

ІII. Складіть три речення з будь-якими з цих словосполучень.

 

- 62 -

Завдання  188.

І. У поданих словосполученнях неузгоджені означення переробіть на узгоджені й навпаки і запишіть словосполучення в дві колонки:                                           1) з узгодженими означеннями; 2) з неузгодженими.

Уламок заліза; жир з риби; кінська грива; голова осла; посудомийний апарат; банківський рахунок; прірва без дна; беззвучна ніч; день літа; струм електрики; працівник без досвіду; сільська околиця; вода з озера.

ІІ.  З перших букв словосполучень прочитаєте два слова.

Завдання  189.

І. Випишіть словосполучення підряд у дві колонки: 1) ті, що пишуться через дефіс; 2) ті, що пишуться окремо.

Юнак (богатир); птах (орел); вітер (пустун); ожеледь (ковзаниця); сніжинки (пушинки); квіти (калачики); товариші (глядачі); пароплав (гігант); усмішка (півмісяць); трава (деревій); розбишака (вітер); хлопець (крем'язень); Говерла (гора); риба (щука); одуд (птах); пташа (горобе­нятко); рибка (пліточка); заєць (біляк).

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову М. Гоголя: « Навряд чи є вища насолода, ...»

IІI. Складіть три речення з будь-якими з цих словосполучень.

 

Завдання  190.

І. Випишіть підряд словосполучення за видами вжитих у них обставин у тому порядку, як ці обставини називаються вище, тобто: 1) з обставинами способу дії, міри й ступеня; 2) з обставинами місця; 3) з обставинами часу і т. д.

Зупинився на кілька хвилин; прийшов на підмогу; задивився вдалеч; голубіло навкруги; ожило завдяки дощу; поговорили один на один; не зневірювався попри всі митарства; прокинувся вдосвіта; підвівся неохоче; пізно встав; утомився від знегод; не було досі; не заб’єш цвяха, не вдаривши молотком; підіймався з низин; тривало сто літ; чекали з дня на день; линули згори; сховаємося на крайній випадок; не оглядався, незважаючи на страх.

ІІ. З останніх букв словосполучень прочитайте закінчення вислову давньоримського філософа Епіктета: « Чого не слід робити того…»

ІII. Складіть три речення з будь-якими з цих словосполучень.

- 63 -

ПОРІВНЯЛЬНІ ЗВОРОТИ,

ОДНОРІДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ,

ВСТАВНІ СЛОВА

 

Завдання  191.

І. Випишіть підряд спочатку ті словосполучення, у яких коми не потрібні, потім ті, у яких треба виділити комами порівняльні звороти.

    Дощ дрібний наче туман; осінь як завжди була сльота­ва; полив дощ як із відра; овочі як овочі; верчусь як муха  в окропі; ліс як стіна темніє; юрба наче море гуде; апель­син мов кулак; град як горох; двір огороджений ніби фортеця; емаль лущиться мов шкаралупа; його шаную як найріднішого; анкета мов рядно.

ІІ. З перших букв словосполучень прочитаєте початок ви­слову англійського письменника Дж. Голсуорсі: « ...це повага до самого себе ».

 

Завдання  192.

І. Випишіть однорідні члени підряд у три колонки залежно від того, якими сполучниками вони з'єднані: 1) одиничними; 2) по­вторюваними; 3) парними.

Ні сосна, ні дуб; радість і смуток; не тільки піт, а й кров; сонце й небо; і зверху, і знизу; або пан, або пропав; хоч повалить, та не зігне; мука, а не подорож; якщо не корова, то віл; і порада, й розрада; не лише тепер, а й завжди; як не ведмідь, то вовк; синє або голубе; як старі, так і діти; кропива та полин; не тільки сміх, а й сором; то свистить, то виє.

ІІ. З останніх букв словосполучень прочитаєте початок ви­слову                                               П. Загребельного:  « ... бодай раз у житті ».

IІI. Складіть три речення, у яких би були однорідні члени поєднані одиничним, повторюваним і парним сполучниками.

Завдання  193.

І. Випишіть підряд словосполучення з неоднорідними озна­ченнями, потім —  з однорідними й поставте між ними коми.

Знаний молодий поет; зніяковілий розгублений хло­пець; вічний глухий страх; нескінченний безмежний простір; привітний лагідний голос; очманілий поранений кінь; холодна сира погода; довгий літній день; обшморгана гола гілка; чиста прозора вода; столочена витоптана трава;

- 64 -

згідливий на все малий чоловічок; холодний осінній вечір; високі вкриті снігом гори.

ІІ. У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову англійського письмен­ника Оскара Уайльда:  « Це жахливо важка робота —... »

ІII. Складіть три речення з будь-якими з цих словосполучень.

 

Завдання  194.

І. Випишіть підряд сурядні словосполучення — спочатку ті, у яких між однорідними членами не треба ставити коми, потім ті, де треба;

     І сміливі й боязкі; як батьки так і діти; охлялий чи хворий; чи сто чи двісті; добре або погано; і ми і ви; очі  та вуха; не тільки свої а и чужі; і ліс і поле; один а не два; чесно й відверто; то сніг то дощ; і дивно і лячно; і сміх і гріх; мороз чи відлига; ні охоти ні бажання.

ІІ. Підкресліть другу букву у кожному першому однорідному членові. З цих букв прочитаєте закінчення мудрої поради американського соціолога Дейла Карнегі:  «Даруймо людям те, що...»

 

Завдання  195.

І. Випишіть підряд спочатку ті словосполучення, у яких треба виділити комами вставні слова, потім ті, у яких нема вставних слів і, отже, не потрібні ніякі розділові знаки.

Усе-таки зроблю; стовбичив майже годину; ощадливості на жаль нема; щось мабуть станеться; навіть не подумав про це; дно здавалось поглибшало; деколи буває заду­муюся; кмітливість отже потрібна; стало нібито тихо; може прийду; огріхів до речі було чимало; дивним зда­валось те мовчання; слово кажуть не впіймаєш; всіляко кажуть люди; щоправда були не всі; збиралися очевидно давно; тяжко буває часом.

ІІ.  У кожному словосполученні підкресліть другу від початку букву. З цих букв прочитаєте закінчення вислову американського письменника Марка Твена:  « Очевидячки, на світі немає нічого...»

 

Завдання  196.

І.  Випишіть речення підряд: 1) із сполучниками підрядності; 2) із сполучними словами. Визначте, якими членами речення виступають сполучні слова.

- 65 -

Видно гори, які вкрив ліс. Тихо, мов усе поснуло. Адже треба, щоб спокій був. Обміркуємо, коли зберемося. Не пам'ятаю, що він казав. А хто питав, як це робиться? Ка­жуть, що світ старіє. Ідуть ті, що знають дорогу. Є місця, де люди не бували. Аж тоді зроблю, як повернуся.

ІІ.  3 перших букв речень прочитаєте закінчення вислову німецького філософа Г. Геля:  «Що людина робить, ...»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

 

  1. Блик О.П. Фонетика. Орфоепія. Графіка. Орфографія : Посібник для вчителів. – К. : Рад. Школа, 1988. – 128 с.
  2. Буряк Г.В. Слово – диво: Вправи, завдання, диктанти з української мови:  Методичний посібник. – Стрий, 1993. – с.10 – 14
  3. Козачук Г. Орфографія // Козачук Г. Підвищення грамотності
    учнів.-К.-1995.-с.6-48.
  4. Козачук Г.О., Шкуратяна Н.Т. Практичний курс української мови; Навч. посібник. 2-е видання, стер. – К.: Вища школа, 1994.
  5. Коломійченко О.Ф. Ще раз про поліпшення орфографічної грамотності учнів // Укр.мова і літ.в школі.-1991.-№4.-с.13-17
  6. Николин М.М. Подорож у чарівну країну Граматику // Українська мова і література в школі.-1991.-№2.-с.12-16
  7. Передрій Г., Карпенко Т. У світі звуків і слів. Цікаві завдання з фонетики, лексикології і словотвору. – К.: Богдана, 1998. – 399с.
  8. Шкуратяна Н. Г. Методика вивчення орфографії.— К., 1985. – 124с.
  9.  Ющук І. П. Практикум з правопису української мови. – К.: Рад. школа, 1981.

 

 

 

docx
Додано
28 березня 2018
Переглядів
19124
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку