Добірка задач з природничим сюжетом "Дивовижний світ комах"

Про матеріал

Розвиток у молодших школярів пізнавальних процесів, допитливості, спостережливості, бажання вчитися – «вічні» завдання, які покликана вирішувати початкова школа. Одним із важливих засобів їх розв'язання вчені виділяють інформованість уроку, тобто використання у навчальному процесі інформаційно насичених матеріалів, цікавих завдань. Із рубрики «Хвилинка еколога – ерудита» діти познайомляться з останніми відомостями про проблеми, які людина створила своєю діяльністю в природі, із видами тварин, що занесені до Червоної книги України.

Завдання з теми " Дивовижний світ комах " допоможуть вчителеві розвинути увагу, уяву, логічне мислення учнів, стимулювати потяг до знань, виховати екологічну свідомість школярів.

Дані завдання можуть використовуватися для проведення інтегрованих уроків, уроків математики та природознавства для учнів 3-4 класів та для здійснення диференційованого і індивідуального підходу у навчанні, як під час уроків, так і в позаурочний час. Сформульовані по-різному завдання націлюють учня на те, що їх потрібно читати вдумливо та уважно, дошуковуватися основної мети виконуваної роботи.

Задачі різні за обсягом та новизною матеріалу.

Задачі підвищеної складності помічені символом (*), задачі для усних обчислень –(!).

Перегляд файлу

Добірка задач з природничим сюжетом

3 - 4 клас

 

ДИВОВИЖНИЙ СВІТ КОМАХ

Карпати 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

          На нашій планеті живе не менше 10 мільйонів різних видів тварин. Переважна більшість – це комахи. Щороку до вже описаних видів додаються сотні нових.  За розмірам вони бувають від ледь помітних мошок до жуків завбільшки з кулак. Один з факторів виживання комах – це їх велика швидкість відтворення.  Якби люди відразу знищили всіх комах, світ дуже змінився б. У деякій мірі він став би набагато приємнішим. Оскільки не було б ніяких кусючих мух та комарів. Без шкідників полів та переносників  хвороб світ був би теж кращим. Однак без комах – запильників багатьох рослин, серед яких дуже важливі продовольчі і кормові культури не плодоносили б. Без бджіл не було б меду та воску. Світлячки більше б не освітлювали літні ночі. Зникло б багато комахоїдних птахів та тварин які живляться комахами. 

 

ЗАДАЧА 1

Найважчий серед жуків – африканський жук –голіаф. Обчисли вагу цього жука, якщо він важчий удвічі за куряче яйце. Маса курячого яйця  50 грам. Жук – голіаф  має довжину тіла -13 см. Порівняй масу та довжину жука.

 

ЗАДАЧА 2

Найсильніший – жук – геркулес, з групи жуків – носорогів. Він може підняти вантаж, який у 800 разів важчий за нього. Обчисли масу вантажу, який підніме жук – геркулес вагою 12 грам.

 ЗАДАЧА 3

У величезній мурашиній родині - сувора ієрархія. Мурашина «цариця» живе 20 років. Скромна робоча мураха, живе на 13 років менше. Скільки років живе робоча мураха ? Який спільний вік робочої мурахи та «цариці»?

 

 

 

 

ЗАДАЧА 4

Комахи переносять на своїх крилах з води на сушу хімічні речовини, необхідні рослинам. Зі 100 га боліт комахи приносять 38 кг вуглецю, азоту – на 22 кг менше, ніж вуглецю, фосфору – на 45 кг менше, ніж вуглецю та азоту разом і кальцію на 3 кг менше, ніж фосфору. Обчисли скільки кг азоту, фосфору та кальцію приносять комахи. Обчисли скільки кг хімічних речовин принесуть на своїх крилах комахи з 200 га боліт.

 

 

 

 

 

 

 

ЗАДАЧА 5

У залежності від розміру комах, для польоту їм потрібна й різна частота змахів крил. Великі денні метелики змахують крилами 5- 6 разів на секунду, комарі у 5 разів більше, а найдрібніші з комах – у 2 рази більше змахів крильми, ніж комарі. Скільки змахів за секунду роблять комарі та найдрібніші комахи?

 

 

 

ЗАДАЧА 6

При зрості 3 мм блоха стрибає у висоту, що у 70 раз більша від її росту, а в довжину – на 140 мм більшу від висоти її стрибка. Обчисли висоту та довжину стрибка блохи, виразивши її у см.

 

ЗАДАЧА 7

759px-European_honey_bee_extracts_nectarДля виготовлення 100 грамів меду бджола збирає нектар з мільйона квітів. «Вантажена» медом бджола летить зі швидкістю 32 км \ год. «Порожня» зі швидкістю удвічі більшою. Обчисли швидкість польоту «порожньої» бджоли.

 

ЗАДАЧА  8

Бджола медоносна – це всім добре відома і дуже корисна комаха, яка виробляє мед. Вважається, що батьківщиною цієї комахи – Схід. Для виробництва 1 кг меду потрібно утричі більше нектару, а це 60 тис вильотів з вулика. Скільки нектару потрібно для виробництва 1 кг меду? Скільки разів повинна вилетіти бджола, щоб назбирати 3 кг меду ?

4

ЗАДАЧА  9

Робоча бджоли мають довжину -16 мм, трутні – на  4 мм довші за робочих бджіл, а матка на 2 мм більша за трутнів. Якої довжини тіло у трутнів та маток ?

 

ЗАДАЧА 10

Значної шкоди садовим та ягідним культурам завдають попелиці, які ссуть сік із  листя, гілок, квітів, ягід та овочів. Це маленькі комашки розміри яких  на 3 мм більші за розміри блохи. Обчисли розміри попелиць.

ЗАДАЧА 11

Сонечка – це яскраво забарвлені комахи, що живуть групами на рослинах, вражених попелицями, які складають основу їхнього харчування. Личинки розвиваються протягом  8 днів і щоденно з’їдають до 400 попелиць. Скільки попелиць знищує личинка жука за період свого розвитку ?

 

 ЗАДАЧА 12

Швидкість польоту бабки дозорника можна порівняти зі швидкістю залізничного експреса. Обчисли швидкість польоту бабки дозорника, якщо вона летить зі швидкістю , що на 80 км \год швидше «порожньої» бджоли. На скільки швидше летить бабка за «вантажену» медом бджолу?

 

ЗАДАЧА 13

Абсолютний рекордсмен за величиною серед комах – сінгапурський паличник. Його довжина -40см. Знайди довжину тіла великої сороконіжки , якщо вона на 14 см менша від довжини сінгапурського паличника.

 

ЗАДАЧА 14

Обчисли довжину тіла жука –вусаня титана, який на 48 см менший за довжину, разом взятих, сінгапурського паличника і великої довгоніжки.

 

ЗАДАЧА 15

Більшість комах – дрібні тваринки менше 5 мм довжиною. Та найдрібнішими є малесенькі оси мімаріди (мушки-ельфи). Вони  пролізуть у вушко найтоншої швацької голки. Знайди довжину тіла оси- мімаріди, якщо вона у 20 раз менша від більшості дрібних комашок.

 

 

ЗАДАЧА 16

Найбільші таргани у світі мешкають у Колумбії і сягають у довжину 97 мм, а заввишки – на 52 мм менші від довжини. Обчисли які заввишки ці таргани. Вирази довжину та висоту цих комах у см.

 

ЗАДАЧА 17

Американські тропічні павуки  виробляють цупку павутину і у великій кількості. Так швидкість виготовлення павутини сягає 180 см\хв. Скільки павутини витчуть 2 павуки за 3 хвилини ?

15

! ЗАДАЧА 18

У джмелів у гнізді живе кілька комах , а в осиному гнізді – 2000 тис. Скільки бджіл у рою, якщо їх кількість у 25 раз більша від кількості комах у осиному гнізді?

 

 

! ЗАДАЧА 19

Найбільший у світі павук –голіаф- південноамериканських птахоїд. Він полює на інших павуків, ящірок, птахів і мишей. У нього розмах ніг - на 15 см більший від довжини тіла жука – голіафа. Якої довжини розмах ніг у цього павука ?

00433

! ЗАДАЧА 20

Найбільші та найважчі представники павукоподібних – тропічні скорпіони з Індії та Африки, які мають страхітливий вигляд, але жалять, зазвичай, не сильніше, ніж оса. Якої довжини тіло скорпіона, якщо він  у 50 раз більший за розміри попелиць. Вирази розміри скорпіона у сантиметрах.

 

* ЗАДАЧА 21

Більшість багатоніжок – невеличкі тваринки. Довжина тіла яких 10 см, але деякі тропічні види багатоніжок мають довжину у 3 рази більшу. Вони полюють на ящірок, мишей, птахів, їх укус може бути смертельним і для людини. Гігантська багатоніжка, яка живе а Африці, має гризучий ротовий апарат, яким пошкоджує овочі та фрукти і має  довжину тіла на 2 см меншу від тропічних видів багатоніжок. Яку довжину тіла мають тропічні види багатоніжок та багатоніжка, що живе в Африці?

 

* ЗАДАЧА 22

Змах крил у бджоли 200 разів на секунду. Знайди скільки разів на секунду змахує крилами комар, якщо він це робить у 3 рази швидше, а дрібні комарики –мокреці махають крилами у 5 разів швидше ніж бджоли. Скільки разів змахують крилами за секунду комарі та комарики – мокреці ?

 

* ЗАДАЧА 23

Більшість комах живе один рік або менше. Тривалість життя чорного таргана 40 діб, кімнатна муха живе на 10 діб менше, а тривалість життя комара на 20 діб менша від тривалості життя мухи. Яка тривалість життя комара та кімнатної мухи ?

 

* ЗАДАЧА 24

З сучасних комах найбільший розмах крил  у бабки з Нової Гвінеї- парусника королеви Олександри – 30 см , а розмах крил  метелика «павине око» - на 5 см менший від розмаху крил бабки. А міль –малятко має розмах крил, що у 100 раз менший за розмах крил бабки. Скільки сантиметрів розмах крил метелика та малятка молі ?  (Підказка, щоб обчислити розмах крил малятка –молі, розмах крил бабки перетвори у мм).                                        

 

Метелик

Хвилинка еколога - ерудита

З ХІХ століття поширилося колекціонування метеликів. Мільйони пійманих яскравих метеликів були знищені, їх наштрикували на голки та демонстрували у скляних коробках. Внаслідок цього окремі види стали вкрай рідкісними. Деякі види нині під охороною закону. Але нелегально й досі деякі види красивих  тропічних метеликів потай перепродають колекціонерам та туристам.

 

docx
Додано
23 липня 2018
Переглядів
2831
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку