Додаток до уроку "Цікава математика"

Про матеріал

Даний документ буде корисний вчителям математики.Тут ви знайдете деякі елементи гри з геометричними фігурами та психологічний тест. Цікавим буде, як учням 5, так і 7 класів

Перегляд файлу

Цікава математика.

 

Одним із видів інноваційних технологій є ігрові технології. Адже за своєю природою гра — це найвластивіша форма життєдіяльності дітей. У дитячому віці саме в грі відбувається вільний розвиток особистості. У грі за власними правилами діти відчувають себе дійсно вільними і усвідомлюють власне життя як свій вибір. Можна говорити і про те, що гра є специфічною формою прояву активності та саморозвитку дитини. Гра в навчанні — це спосіб зробити серйозну роботу цікавою. Гра розвиває психологічну гнучкість, розкутість, комунікабельність, емоційно-вольовий вплив. Дитина має в грі право на помилку. Вона ж є засобом розвитку дитячої уяви, розвиває пізнавальні здібності, емоційний бік особистості, збагачує словниковий запас. Гра — іскра, що запалює вогник допитливості, зацікавленості та вимагає концентрації уваги учнів, напруження їх сил. Вона має здатність організувати життя дітей, наповнити його змістом. Ігри — одне з найсильніших виховних засобів у руках суспільства. Саме у грі виявляються і розвиваються різні сторони дитячої особистості, задовольняється багато інтелектуальних та емоційних потреб, складається характер. Використання ігрових прийомів сприяє формуванню творчої індивідуальності.

Отже, на певних етапах своїх уроків, я намагаюся погратися з учнями, незалежно від теми та класу.

Вивчаючи геометричні фігури (це можна застосовувати і в 5 класі, і в 7. і навіть у старших класах, щоб пробудити їхню просторову уяву, повторити властивості тих фігур), можна використовувати такі  методи.

 I. Підрахунок фігур.

        Ми трикутник добре знаємо:

Три кути, три сторони.

Ось ми тут фігуру маємо:

Де зібралися вони.

Скільки їх тут заховалось?

Порахуй, не полінись.

Та не квапся, все уважно

Ти обстеж і роздивись.

 

А також учні власноруч виготовляють вироби, в яких використовуються геометричні фігури, розвиваючи просторову уяву, творчі здібності.

Завдання Знайди тваринку та порахуй фігури.

1. Журавель.   2. Страус.  3. Кенгуру.

II.  Склади фігуру.

Завдання. Кожну із зображених на малюнку фігур можна перетворити у квадрат, тільки раз розрізавши ножницями. Як це зробити?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III. Знайди закономірність і намалюй фігуру, якої не вистачає:

Наступне, що можна запропонувати учням – це психологічний тест пов’язаний з геометричними фігурами.

 

Квадрат

 

Невтомний трудівник. Володіє працьовитістю, старанністю, наполегливістю, завжди доводить все до логічного завершення. Терпіння і методичність роблять з квадрата висококласного спеціаліста. Квадрат ніби колекціонує інформацію, причому вона у нього розкладена строго по поличках. Одяг не завжди модний, але практичний і зручний. При виборі автомобіля керуються максимальною практичністю і економічністю.  Для них характерне логічне мислення і математичний аналіз. Квадрат швидше обчислює результат, ніж здогадується про нього. Ідеал квадрата — розпланована, розмірене життя, де все передбачувано. Він не любить несподіванок і сюрпризів. У діловій сфері такі люди часто стають хорошими адміністраторами, виконавцями. Крім того, раціональність і холодність заважають квадратах швидко встановлювати контакти з іншими людьми. Мова - спокійна, без емоційних сплесків, буває інколи нудною. Їх слабке місце - психологічні взаємозв'язки і різні інтриги.

 

Прямокутник

 

Це як би перехідна форма від однієї фігури до іншої. Прямокутником є люди, незадоволені своїм життям і тому зайняті пошуками кращого положення. Основний психічний стан прямокутника — усвідомленого відчуття замішання, заплутаності в проблемах, невизначеності. Найбільш значущі риси — непослідовність, непередбачуваність вчинків, низька самооцінка. Вони охоче слухають різні пояснення, ходять на екскурсії, читають думки і коментарі інших людей. У них часто ще не сформована власна думка, тому вони охоче переймають думки інших людей. В одязі - міняють стилі, постійно копіюючи когось. Робоче місце - може змінюватися, вранці - порядок, до вечора - бардак на столі. Автомобілі - вони купують, чітко дотримуючись принципу «на чому їздять інші». Найчастіше вони переоцінюють або недооцінюють власні сили. Позитивні якості — допитливість,  живий інтерес до всього що відбувається, сміливість. Намагається робити те, що ніколи раніше не робив, задає питання, на які раніше у нього не вистачало духу.

 

Трикутник

 

Ця форма символізує лідерство. Це - лідери у всіх сферах життя, бізнесу, політики. Головна здатність концентруватися на наміченої мети, глибоко і швидко аналізувати ситуацію. Трикутник — дуже впевнена в собі людина, яка хоче бути правим у всьому. Насилу визнає свої помилки, легко навчаємо, інформацію вбирає як губка. Сенс життя — зробити кар’єру. Як їх визначити? Вони дорого і зі смаком одягнені, люблять пафосні і статусні речі, престижні автомобілі. У них - новітня комп'ютерна техніка та мобільні телефони. Робоче місце - дорого обставлене, з статусними аксесуарами. Цінують якість у всьому. Їхнє мовлення - владна, з елементами наказів, швидка і чітка. Вони не люблять, коли їм заперечують. Вважають, що вони краще за інших за багатьма показниками і краще за інших в цьому розбираються. Швидко приймають рішення, здатні взяти на себе відповідальність за ці рішення. Для них важливо бути дуже поінформованими. Ловлять інформацію на льоту, вміють в ній розбиратися. Часто займаються відразу декількома справами.  Негативне якість — надмірний егоцентризм. Він чудово вміє представити вищестоящому керівництву значимість власної роботи, за версту відчуваючи вигідну справу, і в боротьбі за нього може «зіштовхнути лобами» своїх супротивників. Їх слабкість - в зайвому деспотизмі і марнославстві.

 

Коло

 

Це символ гармонії. Той, хто вибрав цю фігуру, зацікавлений у хороших міжособистісних відносинах. Вища цінність для кола — люди і їх благополуччя. Це сама доброзичлива з п’яти фігур. Коло служить свого роду клеєм, який скріплює колектив, сім’ю, стабілізує групу, володіє високою здатністю співчуття, співпереживання. Коло відчуває чужу радість і чужий біль як свою власну. Комунікабельні, життєрадісні, товариські. Якщо у вас є на роботі «душа компанії», то це точно коло. Спілкування для них - вища життєва цінність. Вони люблять займатися громадською роботою, збирають гроші на дні народження та інші заходи, організовують різні заходи, корпоративи, тусовки. Їм можна «поплакатися в жилетку», вони завжди зрозуміють і вислухають, а також дадуть раду. Кола - вроджені психологи, які добре розбираються в тонкощах людських взаємин. Оптимістичні і емоційно стійкі. Вони - найактивніші відвідувачі соціальних мереж. На робочому місці - часто буває безлад, в якому вони щось подовгу шукають, тому що матеріальний світ для них не так важливий. На столі - фотографії родини або друзів, багато сувенірів. Одяг має бути м'який і зручний, наприклад, теплі в'язані светри, ніжні кофтинки і т. п. Саме у кіл найчастіше бувають домашні тварини, з якими вони охоче вовтузяться. Автомобілі - невеликі, яскравих кольорів, всередині прикрашені різними звірятками, подушками. Мова - емоційна, з безліччю відтінків і нюансів, обожнюють гумор, жарти, примовки. Їх тип мислення, не логічний, а образний, більш емоційно забарвлений. Переробка інформації у таких людей не послідовна, а мозаїчна. Головна риса стилю їх мислення — орієнтація на суб’єктивні чинники проблеми.  Їх слабкість в тому, що вони можуть швидко потрапити під чужий вплив і часом залежні від думки інших.

 

Зигзаг

 

Це символ творчості. Оригінальні та креативні, буквально фонтануючі новими і цікавими ідеями. Це - винахідники і творчі особистості, для яких найважливіша життєва цінність - творча самореалізація. Вони нестандартні в усьому, починаючи від манери одягатися і закінчуючи робочим місцем. На робочому столі - у них ще той розгардіяш, але при цьому, вони примудряються відмінно в ньому розбиратися, завжди швидко вишукуючи потрібний папір або деталь. Зигзаг не може довго працювати на одному місці — це ж дуже нудно, адже навколо так багато цікавого! Основне призначення зигзага — генерація нових ідей і методів, а не їх реальне втілення. Він спрямований у майбутнє і більше цікавиться можливістю, ніж дійсністю. Мова - швидка, запальна, вони поспішають багато чого сказати, при цьому, мало піклуються про те, чи зрозуміли їх взагалі. Часом, якщо їх перервати, вони навіть здивуються, чому це їх полум'яну промову зупинили. Одяг - або дивний, неохайний, тому що їм не хочеться витрачати дорогоцінний час свого життя на таку дурницю як одяг; або другий варіант - підкреслено театральний, вигадливий, нестандартний. У світі моди, шоу-бізнесу, кіно - багато зигзагів. Вони - законодавці нової моди. Їм подобається звертати на себе увагу чимось незвичайним. Їх уразливість в тому, що вони занадто мінливі й непостійні.

 

 

doc
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
30 жовтня 2018
Переглядів
2587
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку